Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 375 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Białoruś - wiza
#141 PostWysłany: 15 Sty 2017 18:57 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Dla na Polaków owszem to małe pociesznie bo granice przekraczamy głownie lądem, ale dla innych to bardzo poważne udogodnienie.Ja ostatnio wracałem do Mińska, bo taki miałem lot i zdobycie wizy absorbowało czas. Natomiast pytanie brzmi czy to 100 EUR będą wymagali w gotówce czy bardziej wierzyć będą, że tyle ma się na koncie.

Wycieczka na egzotyczny Mauritius za 2981 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów niedaleko plaży 😎💙 Wycieczka na egzotyczny Mauritius za 2981 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów niedaleko plaży 😎💙
All inclusive na greckiej wyspie Korfu za 1806 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu przy plaży 🏝️😎 All inclusive na greckiej wyspie Korfu za 1806 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu przy plaży 🏝️😎
#142 PostWysłany: 08 Mar 2017 15:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 232
Kilometry: 494 251
Krótki artykuł o nieświadomym złamaniu przepisów wizowych Białorusi:
http://reporters.pl/6054/uwaga-wjazd-be ... 3-tys-usd/

W artykule szuka się sensacji tam gdzie jej nie ma, każdy przecież kraj odnotowuje datę a nie godzinę wjazdu. Warto jednak pamiętać jak liczyć termin bezwizowego pobytu tak aby uniknąć przykrych niespodzianek.

p.

#143 PostWysłany: 08 Mar 2017 21:02 

niebieski
Mogli chyba też, wylatując z Białorusi, zgłosić się do odprawy 10 minut wcześniej, wtedy zmieściliby się w limicie
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 10 Mar 2017 09:01 

Loty: 40
Kilometry: 24 863
niebieski
puhacz napisał(a):
Krótki artykuł o nieświadomym złamaniu przepisów wizowych Białorusi:
http://reporters.pl/6054/uwaga-wjazd-be ... 3-tys-usd/

W artykule szuka się sensacji tam gdzie jej nie ma, każdy przecież kraj odnotowuje datę a nie godzinę wjazdu. Warto jednak pamiętać jak liczyć termin bezwizowego pobytu tak aby uniknąć przykrych niespodzianek.

p.

Dokładnie! To jest szukanie dziury w całym. Żeby było śmieszniej to wjeżdżając do UE liczy się dokładnie tak samo :lol:
 Profil Relacje PM off
juzik lubi ten post.

#145 PostWysłany: 10 Mar 2017 15:48 

niebieski
Orientuje się czy jeżeli przylecę do Mińska samolotem, to wiza będzie działać przy wyjezdzie pociągiem/autokarem ? Do Wilna w Mińska jest ok 200km, trochę nie opłaca się lecieć
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 10 Mar 2017 15:51 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie

Cytuj:
According to the Presidential Decree “On establishment of visa-free entry and exit of foreign nationals”, foreign citizens of 80 countries* can entry Belarus for up to 5 days** and exit from the territory of Belarus only through the State border checkpoint of the Republic of Belarus “Minsk National Airport”.

http://mfa.gov.by/en/visa/visafreetrave ... 9bf2c.html
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 19 Mar 2017 13:49 

Witam,
Jak obecnie wygląda sprawa dostania wizy? Jest mały plan aby wyskoczyc na trzy dni do Brzescia, możliwe że też okolice lecz nigdzie dalej. Przejazd do Terespola pociągiem i potem jakiś transport lub bezpośrednio pociąg do Brzescia.
Z tego co wcześniej wyczytałem, wystarczy wiza prywatna i podanie adresu gdzie się zatrzymamy. Nie potrzeba dodatkowych papierów? Mam na myśli wyrobienie wizy samemu, bez żadnych pośredników. Czy jest możliwe wyrobienie online, jesteśmy z Poznania, tak więc ambasada odpada...
Pozdrawiam
Marek

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 20 Mar 2017 08:17 

niebieski
Temat wałkowany już, ale odpowiem.

Wizę do BY można wyrobić osobiście tylko w Konsulatach w Białymstoku, Bałej Podlaskiej, Gdańsku i w Wydziale Konsularnym Ambasady w Warszawie. Jeśli nie chcesz osobiście to niestety tylko przez pośrednika.

Najtańsza opcja to dojazd do Terespola, stamtąd trzy razy dziennie kursuje wahadłowo pociąg do Brześcia i dalej z Brześcia po całym dawnym Związku Radzieckim.

Zaproszenie potrzebne jest dopiero gdy ubiegasz się o inne rodzaje wiz.
 Profil Relacje PM off
boogeyman lubi ten post.
boogeyman uważa post za pomocny.

#149 PostWysłany: 20 Mar 2017 09:12 

Dzięki! Warszawa jest jakąś opcją. O zaproszeniu wiem, bardziej mi chodziło o skan zameldowania czy adres hotelu i potwierdzenie na druku firmowym. Nadal jest to wymagane czy wystarczy tylko podać adres np. airbnb i nie będzie żadnego problemu.
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 20 Mar 2017 11:11 

niebieski
Co placówka to inne wymagania. Ciężko mi powiedzieć jak jest w Warszawie. Ja zwykle jeżdżę na zaproszeniu firmowym do grupówki. Jak indywidualnie to nic nie żądali, choć rezerwację w hotelu na booking.com zwykle mam i podaję adres i telefon kolegi, którego odwiedzam. Do 5 dni nie jest wymagane więcej.
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 20 Mar 2017 14:04 

Loty: 76
Kilometry: 78 662
boogeyman napisał(a):
Dzięki! Warszawa jest jakąś opcją. O zaproszeniu wiem, bardziej mi chodziło o skan zameldowania czy adres hotelu i potwierdzenie na druku firmowym. Nadal jest to wymagane czy wystarczy tylko podać adres np. airbnb i nie będzie żadnego problemu.

Musi być potwierdzenie na druku firmowym. Poza tym jak to jest rezerwacja jakiegoś mieszkania czy z bookinga czy z airbnb to konieczne też jest taki dokument, który potwierdza, że gospodarz prowadzi działalność.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 20 Mar 2017 14:11 

Ok, dzięki. Miałem małą nadzieję że podchodzą trochę bardziej liberalnie. No nic, będziemy kombinować :)
Pozdrawiam
Marek

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 20 Mar 2017 14:20 

Loty: 76
Kilometry: 78 662
e-prezes napisał(a):
Jeśli nie chcesz osobiście to niestety tylko przez pośrednika.

Ja w październiku/listopadzie 2016 r. napisałem upoważnienie dla kolegi do złożenia wniosku, a później na odbiór wizy (grupowej).
Od 1 marca br. można dokumenty wysyłać pocztą do Ambasady w Warszawie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#154 PostWysłany: 20 Mar 2017 15:58 

niebieski
seba92 napisał(a):
Od 1 marca br. można dokumenty wysyłać pocztą do Ambasady w Warszawie.

Masz rację! Należy się jednak dokładnie upewnić czy wszystko co wysyłamy spełnia wymagania, bo nici z wizy. Tutaj informacja o tym http://poland.mfa.gov.by/pl/consular_issues/visas/post/
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 20 Mar 2017 17:13 

O, to jest super wiadomość! :D Dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 24 Kwi 2017 18:51 
Awatar użytkownika

Loty: 720
Kilometry: 996 938
platynowy
To ja o tym jak to jest bez wizy przy przylocie do Mińska. Właśnie przetestowałem i działa.

Jedyny problem sam sobie zafundowałem, bo nie miałem bumażki od ubezpieczenia, sms i mail nie wystarczyły. Ale kosztowało mnie to 4 EUR, bo przed kontrolą paszportową jest okienko jakiegoś BielStracha czy czegoś podobnego i w ciagu minuty dostaje się srtachovkę. Pewnie i tu przepłaciłem, bo mogłem kupić na 1 dzień za 1 EUR pewnie. W każdym razie jeśli ktoś leci bez ubezpieczenia wypada mieć ze sobą kilka EUR.

W hotelach wiedzą, że można być bez wizy. Na początku dziwiłem się czemu pryzglądają się moim wizom białoruskim, ale potem mi wytłumaczono, że szukają pieczątek. W hotelu obowiązkowo robią kopię stron paszportu ze zdjęciem i pieczątką. Jednak obowiązek meldunkowy jest po pięciu dniach, więc wydaje się, że można oddać bumażkę wjazdowo-wyjazdową bez pieczątek.

Raz miałem stracha, ponieważ przy wsiadaniu do pociągu okropnie wiało i z paszportu wypadła mi ta bumażka. Dogoniłem ją po kilkudziesięciu metrach. Nie wiem co by się stało, gdybym jej nie miał? Sztraf, pouczenie czy jakieś gorsze konsekwencje.

A i trzeba pamiętać, że bez wizy można opuścić Białoruś tylko samolotem. I ostatnie, 5 dni to nie 5 dób. Pierwszy dzień to dzień przyjazdu piąty to dzień wyjazdu.
 Profil Relacje PM off
Pacyfa lubi ten post.

#157 PostWysłany: 17 Maj 2017 12:45 

Info z wczoraj:

Byłem w ambasadzie Białorusi w Warszawie przy ul. Wiertniczej 58. Miałem wypełnione wnioski, zdjęcia, ubezpieczenie z AXA/ serwisu konsularnego (ul.Skrzetuskiego 16A), ksero paszportu osoby zapraszającej z Białorusi oraz rezerwację z booking.com.

Niestety odbiłem się gdyż Pani twierdziła, że musi mieć potwierdzenie z hotelu na papierze firmowym wraz ze stemplem a nie z booking.com. Składałem dla 5 osób o wizę indywidualną.

Jako, że nie mamy czasu oraz ciśnienia to obieramy kierunek Wilno:)
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 17 Maj 2017 12:53 

@marol6, a wystarczyło wejść na stronę ambasady i zapoznać się z wymaganymi do uzyskania wizy dokumentami. Wyraźnie zaznaczają, że wymagają potwierdzenia na blankiecie firmowym. Piszą dodatkowo pogrubioną czcionką tak:

Cytuj:
Nie akceptujemy potwierdzeń rezerwacji z systemów internetowych, na przykład Booking.com, Hotels.com i innych.
 PM off  

#159 PostWysłany: 17 Maj 2017 13:13 

niebieski
Myślę, że sprawę załatwiłoby zaproszenie od tego tubylca z ichniejszego urzędu. Koszt ok. 10 baksów.
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 28 Maj 2017 22:42 

To ksero paszportu osoby zapraszającej nie starczy?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 375 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości