Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lis 2016 02:01 
Awatar użytkownika

platynowy
Cześć,

właśnie przyleciałem do MEL. Musiałem na lotnisku kupić trochę AUD (na Skybus i jakieś inne wydatki), no i mnie tu złoili. Czy wszędzie pobierają tak wysoką opłatę (prowizję)? Gdzie w MEL wymienić USD na AUD, żeby nie dać się znowu złupić?

Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off  

Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏 😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏
#2 PostWysłany: 02 Lis 2016 05:45 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
niebieski
zlota zasada jest taka - nie bierzemy zadnej innej waluty do Au niz AUD. poszukaj po bankach. Jakis czas temu wymienialem w HSBC, bo mieli najlepszy mimo, ze za wplate pobierali chyba 1% wartosc wymienianych srodkow. Kiedys w ANZ Bank wymienilem. Generalnie porownaj kursy i ukryte koszta. Jak nie masz czasu, idz do pierwszego lepszego i zacisnij zeby.
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 02 Lis 2016 07:29 
Awatar użytkownika

platynowy
A ewentualnie wyplata z bankomatu? Mam w Citibanku na koncie w EUR trochę tej waluty i podpiętą pod nie kartę debetową. Citibanku tu nie widziałem, więc pytanie, jak z prowizjami w bankomatach innych banków?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Lis 2016 10:54 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
niebieski
citi znajdziesz w city :) powinni miec oddzial lub dwa z wlasnym bankomatem. nie wiem jak z przewalutowaniem, musialbys sie dowiedziec. pekao ma super deal w eurokoncie - wyplata z tutejszego bankomatu bez zadnych prowizji i po kursie lepszym niz gdziekolwiek.
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 02 Lis 2016 16:34 
Awatar użytkownika

Loty: 57
Kilometry: 163 516
niebieski
Nie wiem z jakiej karty korzystasz, ale często wypłata z bankomatu wychodzi lepiej. Obsluguję Alior Kantor i nie ma żadnych prowizji, można spokojne wypłacać i kurs nie jest taki zły.
Co do wymiany to kantory są na mieście, nie powinno być z tym problemu, szczególnie w takim wielkim mieście jakim jest Mel.

Pozdro
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Mar 2017 15:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Co do zasady najlepiej karta Alior USD -> wypłata z bankomatu.

Na lotniskach często kursy są dość znośne, ale doliczają mega prowizję, o której informację zamieszczają w miejscu mniej widocznym
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Maj 2017 11:02 

Loty: 207
Kilometry: 431 453
niebieski
Jak najbardziej karta Alior w USD ale trzeba uważać na australijskie bankomaty- często pobierają prowizje rzędu 2,5-5 AUD od wypłaty. Znalazłem bankomat Australia and New Zealand Bank, w którym można wypłacać bez prowizji, więc ANZ polecam wszystkim.

#8 PostWysłany: 07 Paź 2017 11:04 

Hej, jak teraz jest z wymianą gotówki w Australii? Nie będzie problemu z wymianą USD na AUD? Kursy w miarę ok?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 23 Mar 2018 14:50 

Nie ma sensu brać gotówki do Australii, bo praktycznie wszędzie można płacić kartą lub wypłacać z bankomatu. Karta Kantoru Alior USD z przelicznikiem po średnich kursach Mastercard sprawdzona i przetestowana.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Mar 2018 15:08 

Zbanowany
niebieski
Branie gotówki zawsze ma sens i żebyś nie musiał się o tym przekonać kiedykolwiek. Podaj jeszcze te świetne przeliczniki tylko bez fantazji :P
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Mar 2018 15:28 

https://www.mastercard.us/en-us/consume ... rency.html
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Mar 2018 15:39 

Zbanowany
niebieski
Jaki był...bank fee?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Mar 2018 16:16 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
HandSome napisał(a):
Branie gotówki zawsze ma sens i żebyś nie musiał się o tym przekonać kiedykolwiek. Podaj jeszcze te świetne przeliczniki tylko bez fantazji :P

Nie ma sensu w tym przypadku i sam boleśnie się o tym przekonałem.
Chyba że dolary australijskie, tak na wszelki wypadek, wymienione w Polsce.

My mieliśmy trochę AUD + 1000 USD + kartę z ALIORa. Kantory w Australii mają wysoki spread za wymianę (o wiele wyższy niż w PL) więc nie opłacało się wymieniać USD -> AUD. Znaleźliśmy jeden kantor w Melbourne, który miał całkiem rozsądny przelicznik ale poza tym większość kantorów w centrach miast ma kursy jak na lotniskach.

Gdybym wiedział, że będzie jw to w ogóle nie brałbym USD. Najwygodniej i najtaniej było płacić kartą z ALIORa (USD), revoluta jeszcze nie mieliśmy. Tak samo z wypłatą gotówki w bankomatach, są takie gdzie nie ma prowizji za wypłatę. Przelicznik w bankomatach i knajpach tak jak podał @benny82, nie ma żadnej opłaty bankowej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 23 Mar 2018 16:21 

Zbanowany
niebieski
Chodziło mi o cash w...AUD a nie w innej walucie . To tak BTW. Pozdro :P
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Maj 2018 20:46 
Awatar użytkownika

niebieski
MELBOURNE. Najlepsze kursy to wymiana USD na AUD. Euro w przeliczeniu wychodziło trochę gorzej. W jednym z kantorów można było wymienić nawet nasze złotówki :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości