Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lis 2016 02:01 
Awatar użytkownika

platynowy
Cześć,

właśnie przyleciałem do MEL. Musiałem na lotnisku kupić trochę AUD (na Skybus i jakieś inne wydatki), no i mnie tu złoili. Czy wszędzie pobierają tak wysoką opłatę (prowizję)? Gdzie w MEL wymienić USD na AUD, żeby nie dać się znowu złupić?

Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off  

W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem
Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem za 1590 PLN Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem za 1590 PLN
#2 PostWysłany: 02 Lis 2016 05:45 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
niebieski
zlota zasada jest taka - nie bierzemy zadnej innej waluty do Au niz AUD. poszukaj po bankach. Jakis czas temu wymienialem w HSBC, bo mieli najlepszy mimo, ze za wplate pobierali chyba 1% wartosc wymienianych srodkow. Kiedys w ANZ Bank wymienilem. Generalnie porownaj kursy i ukryte koszta. Jak nie masz czasu, idz do pierwszego lepszego i zacisnij zeby.
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 02 Lis 2016 07:29 
Awatar użytkownika

platynowy
A ewentualnie wyplata z bankomatu? Mam w Citibanku na koncie w EUR trochę tej waluty i podpiętą pod nie kartę debetową. Citibanku tu nie widziałem, więc pytanie, jak z prowizjami w bankomatach innych banków?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Lis 2016 10:54 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
niebieski
citi znajdziesz w city :) powinni miec oddzial lub dwa z wlasnym bankomatem. nie wiem jak z przewalutowaniem, musialbys sie dowiedziec. pekao ma super deal w eurokoncie - wyplata z tutejszego bankomatu bez zadnych prowizji i po kursie lepszym niz gdziekolwiek.
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 02 Lis 2016 16:34 
Awatar użytkownika

Loty: 57
Kilometry: 163 516
niebieski
Nie wiem z jakiej karty korzystasz, ale często wypłata z bankomatu wychodzi lepiej. Obsluguję Alior Kantor i nie ma żadnych prowizji, można spokojne wypłacać i kurs nie jest taki zły.
Co do wymiany to kantory są na mieście, nie powinno być z tym problemu, szczególnie w takim wielkim mieście jakim jest Mel.

Pozdro
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Mar 2017 15:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Co do zasady najlepiej karta Alior USD -> wypłata z bankomatu.

Na lotniskach często kursy są dość znośne, ale doliczają mega prowizję, o której informację zamieszczają w miejscu mniej widocznym
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Maj 2017 11:02 

Loty: 207
Kilometry: 431 453
niebieski
Jak najbardziej karta Alior w USD ale trzeba uważać na australijskie bankomaty- często pobierają prowizje rzędu 2,5-5 AUD od wypłaty. Znalazłem bankomat Australia and New Zealand Bank, w którym można wypłacać bez prowizji, więc ANZ polecam wszystkim.

#8 PostWysłany: 07 Paź 2017 11:04 

Hej, jak teraz jest z wymianą gotówki w Australii? Nie będzie problemu z wymianą USD na AUD? Kursy w miarę ok?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 23 Mar 2018 14:50 

Nie ma sensu brać gotówki do Australii, bo praktycznie wszędzie można płacić kartą lub wypłacać z bankomatu. Karta Kantoru Alior USD z przelicznikiem po średnich kursach Mastercard sprawdzona i przetestowana.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Mar 2018 15:08 

Zbanowany
niebieski
Branie gotówki zawsze ma sens i żebyś nie musiał się o tym przekonać kiedykolwiek. Podaj jeszcze te świetne przeliczniki tylko bez fantazji :P
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Mar 2018 15:28 

https://www.mastercard.us/en-us/consume ... rency.html
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Mar 2018 15:39 

Zbanowany
niebieski
Jaki był...bank fee?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Mar 2018 16:16 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
HandSome napisał(a):
Branie gotówki zawsze ma sens i żebyś nie musiał się o tym przekonać kiedykolwiek. Podaj jeszcze te świetne przeliczniki tylko bez fantazji :P

Nie ma sensu w tym przypadku i sam boleśnie się o tym przekonałem.
Chyba że dolary australijskie, tak na wszelki wypadek, wymienione w Polsce.

My mieliśmy trochę AUD + 1000 USD + kartę z ALIORa. Kantory w Australii mają wysoki spread za wymianę (o wiele wyższy niż w PL) więc nie opłacało się wymieniać USD -> AUD. Znaleźliśmy jeden kantor w Melbourne, który miał całkiem rozsądny przelicznik ale poza tym większość kantorów w centrach miast ma kursy jak na lotniskach.

Gdybym wiedział, że będzie jw to w ogóle nie brałbym USD. Najwygodniej i najtaniej było płacić kartą z ALIORa (USD), revoluta jeszcze nie mieliśmy. Tak samo z wypłatą gotówki w bankomatach, są takie gdzie nie ma prowizji za wypłatę. Przelicznik w bankomatach i knajpach tak jak podał @benny82, nie ma żadnej opłaty bankowej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 23 Mar 2018 16:21 

Zbanowany
niebieski
Chodziło mi o cash w...AUD a nie w innej walucie . To tak BTW. Pozdro :P
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Maj 2018 20:46 
Awatar użytkownika

niebieski
MELBOURNE. Najlepsze kursy to wymiana USD na AUD. Euro w przeliczeniu wychodziło trochę gorzej. W jednym z kantorów można było wymienić nawet nasze złotówki :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość