Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#1041 PostWysłany: 13 Mar 2017 18:07 

parasite napisał(a):
pasta napisał(a):
a czy jest na rynku karta, którą nazwałbym idealną czyli spełniała 3 warunki:
-są ubezpieczenia KL itp na cały świat
-jest priority pass z przynajmniej kilkoma darmowymi wejściami do saloniku
-przewalutowanie jest po kursie Visa lub MC bezpośrednio na PLN
?

Noble Visa Platinium spełnia dwa warunki. Jest ubezpieczenie KL i przewalutowanie po kursie Visa. Priority pass jest chyba za 23 euro za każde wejście.

Już nie ma ubezpieczenia, cała resza sie zgadza. Zakładałem konto miesiąc temu.
 Profil Relacje PM off
noaxik_pl lubi ten post.

Wycieczka na egzotyczny Mauritius za 2981 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów niedaleko plaży 😎💙 Wycieczka na egzotyczny Mauritius za 2981 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów niedaleko plaży 😎💙
All inclusive na greckiej wyspie Korfu za 1806 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu przy plaży 🏝️😎 All inclusive na greckiej wyspie Korfu za 1806 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu przy plaży 🏝️😎
#1042 PostWysłany: 13 Mar 2017 18:44 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@maacieek00: to nie jest dobry pomysł. koszt przewalutowania nie będzie korzystny. Poza tym to karta vPay - nie zawsze zgodna z VISA.
 Profil Relacje PM off  

#1043 PostWysłany: 14 Mar 2017 10:42 

niebieski
Ponawiam pytanie - czy ktoś coś zaproponuje?
a czy jest na rynku karta, którą nazwałbym idealną czyli spełniała 3 warunki:
-są ubezpieczenia KL itp na cały świat
-jest priority pass z przynajmniej kilkoma darmowymi wejściami do saloniku
-przewalutowanie jest po kursie Visa lub MC bezpośrednio na PLN
?

Chyba warunki spełnia Citibank Ultime - ale nie ma szans, by ją dostać taniej/za free.
World Elite mbanku - bez sensu rozliczanie. Prowizja do przewalutowania do EUR, a potem na PLN po kursie banku
BZWBK Platinum - przewalutowanie na PLN ale po kursie banku + prowizja

Jakieś inne pomysły? Pewnie każdy z nas ma obecnie kilka kart, w tym walutowe z Aliora - ale to trochę jest uciążliwe... Marzymy, by mieć jedną kartę do wszystkiego
 Profil Relacje PM off  

#1044 PostWysłany: 14 Mar 2017 10:53 

Loty: 219
Kilometry: 566 812
Jednej się nie da chyba ale w sumie dwie karty to też nie jest taka uciążliwość. Ja mam teraz KK City i mBanku, kartę walutową aliora, kartę do Citi Priority z możliwością przepinania do rachunków walutowych, kartę z TUB i kartę firmowa z mBanku. :P
Chcę się tego pozbyć i najsensowniej wyglądałby tandem Getin do przewalutowania i Platyna do reszty z WBK.

Ostatnio edytowany przez michzak, 14 Mar 2017 11:06, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#1045 PostWysłany: 14 Mar 2017 11:00 

niebieski
hehehe
no ja mam podobnie z kartami. I mnie to wszystko wkurza ;-)
KK Platyna BZWBK i Citi, Debetówka Citi Priority, służbowe ING i karty z kantoru do USD, EUR i GBP

Przepinanie w Citi Priority - z tego korzystam najczęściej. Ale znów trzeba pamiętać, by wypłacać kasę z bankomatów innych niż Citi - jak się ma kartę podpiętą do EUR.
Chciałbym podczas wyjazdu wyciągnąć kartę i zapłacić, a nie zastanawiać się 15 sekund, który plastik wyciągnąć...
 Profil Relacje PM off  

#1046 PostWysłany: 14 Mar 2017 22:59 

seal napisał(a):
@maacieek00: to nie jest dobry pomysł. koszt przewalutowania nie będzie korzystny. Poza tym to karta vPay - nie zawsze zgodna z VISA.

Akurat wielkiego wyboru nie mam, a to jest jedyna karta w EUR, która ma i tak lepsze przewalutowania niż RUB-USD-PLN w millenium. Pytanie tylko czy mimo wszystko karta przejdzie i będzie tam akceptowana, bo w tym momencie nie mam nawet jak wyrobić innej karty.
 Profil Relacje PM off  

#1047 PostWysłany: 15 Mar 2017 11:28 

złoty
@‌maacieek00‌: kartę od ręki możesz dostać w punktach BGŻ BNP Paribas - to są punkty po przejęciu Sygma Banku - co prawda jest to karta kredytowa ale rozliczna bezpośrednio po kursie Mastercard: https://www.bgzbnpparibas.pl/klienci-in ... tach-banku
 Profil Relacje PM off  

#1048 PostWysłany: 15 Mar 2017 11:52 

niebieski
Ale ta karta ma limit tylko 3200.
Przykład przewalutowania:
1 BYN -> 2,1551 PLN
 Profil Relacje PM off  

#1049 PostWysłany: 15 Mar 2017 12:01 

złoty
@niedzwiecki.pl jak ma limit tylko 3200? limit ma taki jaką masz zdolność kredytową. Dla jednego może być 1k a dla innego 10k... no i podaj datę tego przewalutowania aby był punkt odniesienia.
 Profil Relacje PM off  

#1050 PostWysłany: 15 Mar 2017 12:21 

niebieski
To jest maksymalny limit dla tej karty.
Przewalutowanie z okolic 1 marca. Przykłady z dokładną datą podam, jak będę w domu, bo na androidzie ich strona nie chce śmigać.
 Profil Relacje PM off  

#1051 PostWysłany: 15 Mar 2017 12:36 

złoty
@‌niedzwiecki.pl‌ - nie prawdą jest że to jest maksymalny limit karty. Proponowano mi zdecydowanie większy.
 Profil Relacje PM off  

#1052 PostWysłany: 28 Mar 2017 21:02 

Wybieram się w wakacje na Bałkany i potrzebna mi jest karta, w której nie będzie żadnych opłat za przewalutowanie, a samo przewalutowanie będzie pojedyncze po kursie MC. Tak samo nie intersują mnie żadne prowizje, spready, surcharge i inne banksterskie wynalazki.

Czy mając kartę MC w €uro do konta walutowego w T Mobile UB mogę tego oczekiwać? Czy serbskie dinary, marki bośniackie i inne bałkańskie egzotyki będą rozliczane na €uro od razu po kursie MC czy też należy się liczyć z jakimiś przewalutowaniami na dolary i dopiero potem na €uro.

Karta w €uro mnie bardziej interesuje, ponieważ w Grecji, Czarnogórze.... walutą główną jest €uro ;)
 Profil Relacje PM off  

#1053 PostWysłany: 28 Mar 2017 21:06 

niebieski
jeżeli płacisz w innej walucie niż PLN i EUR to przewalutowanie będzie na USD. Więc potrzebujesz kartę USD. I oczywiście kartę EUR do strefy EUR.

Chyba, że wybierzesz Citibank. Tam jak podepniesz kartę do rachunku walutowego to wszystkie transakcje za wyjątkiem USD i GBP są przewalutowane bezpośrednio na EUR. Czyli wtedy masz tylko 1 kartę do wszystkiego
 Profil Relacje PM off  

#1054 PostWysłany: 28 Mar 2017 21:25 

No to jest dziwne, bo dziś w oddziale powiedziano mi, że karta MC jest w €uro i wszystko idzie od razu na €uro. Gdzie znaleźć info, że RSD, BAM, BGN idą na EUR przez USD?
 Profil Relacje PM off  

#1055 PostWysłany: 28 Mar 2017 21:30 

niebieski
Ja powiedziałem jak jest z kartami z kantoru Aliora. TMUB miały tak samo. Jeżeli coś się zmieniło w ostatnim czasie i tak Ci powiedzieli w banku to przepraszam.
Ale skoro tak Ci powiedzieli to po co pytasz na forum? ;-)
 Profil Relacje PM off  

#1056 PostWysłany: 28 Mar 2017 21:34 

Bo konsultantka nie była przekonująca i wolę czerpać wiedzę od praktyków a nie z teorii

-- 28 Mar 2017 21:53 --

Wzięte z regulaminu TMUB co jest sprzeczne z tym co gadała ta konsultantka

d. w pozostałych walutach przeliczane są na USD według kursu MasterCard i zasad stosowanych przez tę organizację, a
następnie przeliczane przez Bank na PLN (jeżeli waluta rachunku jest inna niż USD) a następnie na walutę rachunku po
kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia Operacji przez Bank,
zgodnie z zasadą, że kurs sprzedaży dewiz stosuje się dla rozliczeń transakcji obciążeniowych a kurs kupna dewiz stosuje się dla
rozliczeń transakcji uznaniowych (za wyjątkiem wycofania operacji, o którym mowa w ust. 11).

Wygląda na to, że najlepiej mieć TMUB w USD i kartę w USD a do €uro w EUR.
 Profil Relacje PM off  

#1057 PostWysłany: 28 Mar 2017 22:36 
Awatar użytkownika

Czy ktoś ma kartę kredytową World MC z BZ WBK? Rozlicza tak jak jest napisane transakcje w Euro po kursie Euro z tabelki MC, bezpośrednio bez żadnych dodatkowych kosztów i prowizji?

Dzięki za odpowiedź. Najbardziej mnie interesuje bezprowizyjne rozliczanie Euro na złotówki wg kursu MC.

Ostatnio edytowany przez Brunek, 28 Mar 2017 23:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1058 PostWysłany: 28 Mar 2017 22:37 
Awatar użytkownika

niebieski
cokeman2007 napisał(a):

Wygląda na to, że najlepiej mieć TMUB w USD i kartę w USD a do €uro w EUR.

To oczywista oczywistość powtarzana tu jak mantra. I jeszcze w funtach warto mieć jak chcesz płacić w funtach. Tyle, ze to już nie jedna karta.
 Profil Relacje PM off
Apocalipse lubi ten post.

#1059 PostWysłany: 29 Mar 2017 13:55 

niebieski
@‌Brunek‌
tak jest ale co z tego jak potem z EUR na PLN jest po kursie banku. Po kursie MC masz przewalutowanie z waluty transakcji na EUR
 Profil Relacje PM off  

#1060 PostWysłany: 29 Mar 2017 21:35 
Awatar użytkownika

@‌pasta‌ a to lipa, szkoda. Bo myślałem, że z EUR leci na PLN bezpośrednio po kursie MC.
Czytałem regulamin, ale to dla mnie nie było do końca jasne. W takim razie jedyna kredytówka, która tak robi z tych tańszych (nie platynowych Citi, itp.) to chyba BGZ BNP Paribas i karta kredytowa MC? Dobrze myślę?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości