Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 432 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 20 Wrz 2016 20:38 

niebieski
Hue 1 dzień da radę, 2 to est optimum wg. mnie. Z Hue do Hoi An busy są chyba 2-3 razy dziennie. Jadą i ole pamiętam ok 3h. Ja jechałem popołudniowym i jechał przez tunel.
 Profil Relacje PM off  

Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍 Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍
#142 PostWysłany: 24 Wrz 2016 17:12 
Awatar użytkownika

PazaBDG napisał(a):
12 dzień - przelot do Nha Trang zwiedzanie i lot powrotny
13 dzień - 1 dniowa wycieczka do delty Mekongu
14 dzień - Przelot do Siem Reap
15 dzień - zwiedzanie Angkor Wat
16 dzień - przejazd do Phnom Penh i zwiedzanie / powrót do Siem Reap ?
17 dzień - przelot na Phu Quoc
18, 19, 20 dzień - odpoczynek i zwiedzanie Phu Quoc
21 dzień - przelot do Hanoi i wylot do Warszawy
22 dzień - przylot do Warszawy

3 największe niewiadome to dla nas:

- Czy 1 dzień na Hue wystarczy?
- Jak najlepiej dostać się z Hue do Hoi An?
- Jak najlepiej rozegrać Kambodżę, aby w 4 dni ogarnąć trasę Ho Chi Minh - Siem Reap - zwiedzanie Angkor Wat, zwiedzanie Phnom Penh - przelot na Phu Quoc?

dziękuję z góry za opinie i wskazówki

- Po co chcesz wracać na jeden dzień do Nha Trang ? Tam nic nie ma , tylko plaża , z której i tak niewiele skorzystasz , bo lotnisko jest kawał drogi od miasta.
- Kambodża - w 4 dni to tylko samolotami np.CambodiaAngkorAir https://www.cambodiaangkorair.com/en
- Zatokę Halong warto zrobić z noclegiem , tzn. 2D/1N., podobnie jak Deltę Mekongu
- Zamiast Phu Cuoc warto rozważyć kąpieliska po stronie kambodżańskiej, np.Sihanukville, są tańsze noi dostęp jest łatwiejszy a plaże ładniejsze.

pozdr
bm

#143 PostWysłany: 18 Paź 2016 11:48 

hello ludziska,

nie zakładać nowego wątku wiec mam nadzieje ze pomożecie mi tutaj :)

za miesiąc lecimy do Wietnamu i w planie jest tez Kambodża. nasz plan wygląda mniej wiecej tak:

21.11 - przylot do Hanoi + małe zwiedzanie + dobre jedzenie + szukanie biura z którym zorganizujemy wyciczke na Ha Long
22.11 - Ha Long + nocleg na łódce
23.11 - Ha Long i powrót do Hanoi
24.11 - lot z Hanoi do Sajgonek + dobre jedzenie + spacer po miesicie + szukanie biura które weźmie nas w dwudniowa wycieczkę do delty Mekongu i dowiezie do Phnom Penh
25.11 - delta Mekongu 1 dzień
26.11 - Delta Mekongu 2 dzień
27.11 - dojazd do Phnom Penh + zwiedzanie świątyni
28.11 - z Phnom Penh do Siem Rep (?) + Siem Reap
29.11 - Angkor wat o świcie + zwiedzanie
30.11 - dojazd do Phu Quec, albo samolotem, albo nocnym busem do Sajgonek i potem tani lot na wyspę
01.12 - Phu Quec
02.12 - Phu Quec
03.12 - Phu Quec
04.12 - Phu Quec - 4 dni leżakowania na wyspie Phu Quec (potrzebuje aż tak dużo? Nie mam w zwyczaju leżakowania na urlopie, max 2 dni, ale mój mąż ma stresującą prace wiec chciałam zapewnić mu trochę chilloutu, ale czy nie za dużo?). po południu lot do Hanoi
05.12 - lot z Hanoi do Europy

Moze dla niektórych będzie to Hardcore, ja uważam ze jest bardzo spokojnie, znając moje możliwości. Nie chce rezygnować z żadnego punktu wycieczki, chętnie je przesunę, wydłużę bądź skrócę. Jestem otwarta na rady i wskazówki tych którzy byli :)

Z góry dziękuję za pomoc!
Agata
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 18 Paź 2016 11:57 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
Z mojej strony kilka uwag:
1. W Wietnamie ciężko zaplanować wszystko co do godziny czy nawet dnia. Dla przykładu - jak byliśmy w czerwcu to przez 2 dni statki nie wypływały na Ha Long.
2. Nas Delta Mekongu rozczarowała. Wybrałbym SaPa na Północy, ale to i tak dość napięty harmonogram.
3. Zrezygnował bym z jednego dnia na wyspie Phu Quoc i przeznaczył go na Wietnam kontynentalny.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 18 Paź 2016 12:06 

dzieki Mikolaj, tez mi sie jakos za duzo na ten wyspie wydaje. sadzisz ze lepiej nie rezerwowac teraz zadnych lotow a wszytko robic na miejscu?SaPa odpada bo podejrzewam ze ni epobije pol ryzowych na bali... wietnam kontynentalny? jakos srodek kraju niezbyt mnie ciagnie.. co bys tam polecal?i czemu rozczarowala Cie delta mekongu?
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 18 Paź 2016 12:15 

Ja też bym nie miała potrzeby spędzenia 2 dni w Delcie Mekongu (aczkolwiek, nie wiem może są wtedy jakieś dodatkowe atrakcje), my w ub. roku zabraliśmy się na fajną 1 dniową wycieczkę (nie pamiętam dokładnie ale za 15 dolarów?)- był przejazd z Saigonu, pływanie statkiem wieloosobowym oraz małymi łódeczkami po 3 osoby, 2 posiłki, woda, przekąski. Mi to dało wystarczający pogląd jak wygląda delta Mekongu.

Mi się natomiast podobało Hue i w porządku było Hoian (chociaż zatłoczone). I wydaje mi się, ze są to również miejsca warte zobaczenia.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Plan Wietnam
#147 PostWysłany: 24 Paź 2016 17:31 

Hej,

Plan zakałada ok. 3 lub 4 tygodni.

Wylot - połowa stycznia 2017
Ilość osób: 2 dorosłe + dzieci 10 i 5 lat.

Plan:
Wawa - Hanoi
dzień 1 i 2 - Hanoi- odpoczynek, ogarnięcie się + zwiedzanie
dzien 3,4,5,6 - SaPa - tutaj myślałem o 4 dniach i okolicznych wioskach,
Pytanie - czy na miejscu zorganizuje sobie transport do Ha Giang (z noclegiem)?
dzień 7 - HANOI
Dzień 8,9,10 - Ha Long Bay
Dzien 11,12 - NiNh Bihn

i teraz dwie wersje:
1) Kolejny etap to albo lecimy na południe - Hue, Hoi An, Sajgon, Delta Mekongu - i przelot do SIEM REAP
2) powrót do HANOI i przelot do SIEM ReaP

2 dni na Ankor Wat
Przejazd do Koh Chang (Tajlandia) - 5 dni odpoczynku
Bangkok - 2 dni
Wylot do Warszawy.

Czekam na sugestie, propozycje, krytykę:)
Pozdr
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 26 Paź 2016 19:20 
Awatar użytkownika

Dziewon - widzę że już jesteś w podróży, a mnie temat też żywo interesuje :)
Możesz opisać jak poszło z SaPą i Halongiem? Za ile, jak długo, zadowolony?

Temat postu: Re: Plan Wietnam
#149 PostWysłany: 27 Paź 2016 22:55 

niebieski
Nie wiem co planujesz oglądać w Ninh Binh ale możesz próbować zobaczyć to w całodzienny wyjeździe z Hanoi.

Odnośnie wariantów to ja bym się już skupiał na Wietnamie, a Tajlandię zostawił na kolejny raz.
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 30 Paź 2016 19:29 

Witam .

Chciałbym się przyłączyć do powyższego tematu. Na Maj planujemy podróż poślubną do Azji, zahaczając o Wietnam na 17 dni
Prosiłbym o opinię, co może zmienić , czy dodać.
Bangkok 2-3 Dni
Lot Do Hanoi
Hanoi 1 dzien - Sapa 2 dni - Ha long 1 dzień
Lot Do Sajgonu
Sajgon- Delta Mekongu 2 dni
Transport do Angor Wat 1 dzien
Angor Wat 2 dni
Transport do Tajlandi
Odpoczynek w Koh Chang , może na plażach w Kambodży. 3dni
Powrót do Bangoku.
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 02 Lis 2016 16:27 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
A kolega był w Ninh Binh dłużej czy tylko palcem po mapie albo na jednodniówce z Hanoi?
Te wycieczki łódkami jednodniowe z Hanoi to jest właśnie to z czego należy rezygnować, chyba ,że ktoś jeździ odhaczyć "byłem".
W Ninh Binh a w zasadzie w jego okolicy jest co zwiedzać a przede wszystkim jest gdzie jeździć rowerem czy skuterem. Piękne okolice i mili ludzie. A na łódkach typowa turystyczna masówka. Jednak będąc w Ninh Binh można pojechać z rana i cieszyć się widokami w towarzystwie dużo mniejszej ilości turystów. Kto co lubi.

@‌StapleS‌
Transport w Wietnamie zorganizują ci w każde miejsce, kwestia kasy. Z tego co mi wiadomo to jest tam transport.
Weź pod uwagę ,że w połowie stycznia na północy może być zimno szczególnie w nocy a pokoje nie ogrzewane.

pozdrawiam z Ninh Binh.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 02 Lis 2016 22:41 

niebieski
Koledze dokładnie o to chodziło. Tylko pytanie jakie założenia i plany ma założyciel wątku.
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 07 Lis 2016 20:15 

niebieski
z 4 dni w Sapie zrobiłbym 2 na rzecz Ninh Binh, ale co kto lubi i co w życiu widział. Sapa jest mocno przereklamowana, droga i aktualnie to jeden wielki plac budowy.

www.amigoucieka.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Plan-południe
#154 PostWysłany: 02 Lut 2017 22:12 

niebieski
W pażdzierniku była północ to teraz południe, ale mniej intensywnie. Po północy zrobiliśmy 1350km w 12dni.
Wylatuje w poniedziałek do Sajgonu. Obiecałem żonie Phu Quoc ,ale już się zgodziła na góra 5dni na wyspie. Myślałem nad lotem odrazu po przylocie do Hoi An, później lot do Mui Ne lub Nha Trang, a dalej autokar (dalat, delta mekongu i wypoczynek ostatnie dni na wyspie)

www.amigoucieka.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 23 Lut 2017 09:34 

Cześć,
Wybieramy się w połowie marca w terminie 16.03-01.04 do Wietnamu i w związku z tym mam kilka pytań i prośbę o ocenę :)
Lądujemy w Ho chi minh wieczorem a powrót z Hanoi.

Plan wyglada następująco:
-1,5 dnia Sajgon
- 2 dni delta Mekongu
- powrot do Sajgonu i nocleg + zwiedzanie dnia następnego Cu Chi (tunele w okolicy Sajgonu)
- przjeazd w okolice Nha Trang ( wiem ze to zwylky kurort ale chcemy nocować gdzies pod miastem i dojechać dwa razy na nurkowanie)
- kilka dni w okolicy Hoi an ze zwiedzaniem ruin w My Son i Mui Ne ( wioska rybacka, Targ rybny)
- dwa dni rejs w zatoce Ha Long
- Hanoi i powrót

Planujemy pomiędzy miastami poruszać się nocnymi autobusami żeby zaoszczędzić czas.

1. Jak oceniacie plan jest to do zrobienia bez większego problemu?
2. Czy warto dodać jakieś miejsce lub usunąć z tego planu bo rozczarowuje?
3. Czy znalezienie noclegu pod tymi głównymi miastami stanowi jakiś problem? Generalnie wolimy tanio o zdala od zgiełku.
4. Zatoka Ha Long i Delta Mekongu pewnie jest realnie dostępna tylko w zorganizowanych wycieczkach czy może da się robić na własną rękę?
5. Ile kosztują te wycieczki?
6. Gdzie szczególnie warto wypożyczyć skuter i pojeździć po okolicy?
7. Z waszego doświadczenia gdzie były najładniejsze i najlepiej puste plaże?
9. Czy w Hanoi i Sajognie sa jakieś miejsca/ dzielnice które warto odwiedzić ze wzgledu na nietypowe jedzenie zwykle nie sprzedawane w innych miejscach.
10. I w skrócie co warto a czego nie:)?
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 23 Lut 2017 11:12 

Loty: 83
Kilometry: 216 937
Ja też dopiero jestem na etapie planowania, ale patrząc na własny plan tutaj nie bardzo gra:

"kilka dni w okolicy Hoi an ze zwiedzaniem ruin w My Son i Mui Ne ( wioska rybacka, Targ rybny)"

Mui Ne to dość odległa okolica Hoi An. 18 godzin busem wg rozkładu (11h Hoi An - Nha trang; 2h przesiadka; 5h Nha Trgang - Mui Ne)
:)

-- 23 Lut 2017 11:21 --

A przy okazji mój plan:

4 dni Hanoi (w tym wypad do Halong i może Tam Coc)
2 dni Hue (1 dzień miasto i cytadela, drugi grobowce na skuterze)
2 dni Hoi An (1 dzień miasto, drugi My Son)
3 dni Mui Ne (w tym sporty wodne)
2 dni Sajgon (w tym 1 dzień na deltę)

Dla oszczędności czasu dłuższe trasu loty:
HAN - Hue
Da Nang - SGN

Autobus tylko SGN - Mui Ne - SGN

Trasa Hue - Hoi An na motorze śladami Top Gear :)

#157 PostWysłany: 23 Lut 2017 11:32 

Tak tam jest błąd chodziło mi o My Son i Hoi An , a Mui Ne wywalilem ze swojego planu:)
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 24 Lut 2017 22:41 
Awatar użytkownika

Jeśli mogę się wtrącić to dwa tygodnie na Wietnam to lizanie przez szybę, większość czasu spędzicie w podrózy - w busach czy taksówkach między lotniskami.Moim zdaniem warto dwa tygodnie spędzić albo w płd. Wietnamie albo północnym ( przy czym granicą jest np. Nha Trang).Na północy z ciekawych miejscówek to Hanoi, HaLong,SaPa w górach , Hoi An .
Na południu warto zobaczyć HoChiMinh city, deltę Mekongu, Cu Chi, wydmy w MuiNe i wyspę PhuCuoc.
Obie te opcje wg.mnie zajmuja dwa tygodnie rzetelnego zwiedzania z relaksem nad morzem.
Nam trip od płn do płd zajął trzy tygodnie i jeszcze parę rzeczy musieliśmy pominąć , o czym piszę na blogu https://bigmarkk.wordpress.com/2015/02/ ... nym-razem/
Wietnam to wysoce fascynujący kraj , szkoda go tylko zaliczyć.
pozdr
bm
lukaszj7 lubi ten post.

#159 PostWysłany: 25 Lut 2017 00:36 

michal450 napisał(a):
Cześć,
Wybieramy się w połowie marca w terminie 16.03-01.04 do Wietnamu i w związku z tym mam kilka pytań i prośbę o ocenę :)

1. Plan do zrobienia, ale na dużym speedzie i z dużym ryzykiem, że może się nie udać. Musisz uważać na przejazdy, bo to, że mapa pokazuje, że przejazd będzie trwał 8 godzin o niczym to nie świadczy. Przykład: https://olazplecakiem.blogspot.com/2016/12/z-ninh-binh-do-hoi-an.html
I lepiej nie wracać na tzw. "styku". To jest jednak Azja, a tam poczucie czasu i punktualności jest względne ;)
2. Usunęłabym dwudniowy rejs po zatoce Ha Long. 4 godzinny rejs w zupełności wystarczy, a jeśli pływasz na kajakach, to zamiast tego rejsu wybrałabym się na kajaki na Cat Ba: https://olazplecakiem.blogspot.com/2016/09/cat-ba.html
3. Czy to oznacza, że po przyjeździe do miasta, chcesz od razu jechać za miasto, żeby znaleźć nocleg? Strata czasu i strata pieniędzy, bo potem będziesz musiał do tego miasta wrócić
4. Można na własną rękę, ale zajmie to dużo więcej czasu, a tego akurat Ci brak
5. O ile pamiętam, to dwudniowa delta Mekongu z agencję The Sinh Tourist (polecam, najstarsza agencja turystyczna w Wietnamie, pełen profesjonalizm) kosztuje ok. 1 000 000vnd. Natomiast 4 godzinny rejs po zatoce Ha Long, bez kajaków i jaskini, nas kosztował 300 000vnd
6. Na północy. Okolice Sapa, ale chyba tej części nie planujesz :) Fajnie jest też w Ninh Binh, ale tego też nie planujesz ;) https://olazplecakiem.blogspot.com/2016/12/ninh-binh.html
7. Brakło mi czasu na plaże, byłam jedynie w Mui Ne i plaże były ok, nie powalały. Najbardziej mi się podobały dzikie plaże w Cat Ba, gdy byłam na kajakach
9. Pokręcić się po ulicach i coś się znajdzie. Najfajniejsze miejsce na przegląd wietnamskiego jedzenia jest w Hoi An na markecie na starym mieście
10. To co wyżej :)

-- 24 Lut 2017 23:41 --

radionx napisał(a):

Będzie Ci ciężko wyrobić się w 4 dni. A zamiast Tam Coc polecam Trang An Cave - trasa dłuższa i ładniejsza. A Tam Coc zobaczyć z punktu widokowego Mua Cave
https://olazplecakiem.blogspot.com/2016/12/ninh-binh.html

radionx napisał(a):

Polecam 2 dniowy rejs. Sam robiłam jednodniowy i żałowałam, że nie miałam czasu na dwudniowy :(
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 28 Lut 2017 12:18 

Loty: 83
Kilometry: 216 937
radionx napisał(a):

Będzie Ci ciężko wyrobić się w 4 dni. A zamiast Tam Coc polecam Trang An Cave - trasa dłuższa i ładniejsza. A Tam Coc zobaczyć z punktu widokowego Mua Cave
https://olazplecakiem.blogspot.com/2016/12/ninh-binh.html

radionx napisał(a):

Polecam 2 dniowy rejs. Sam robiłam jednodniowy i żałowałam, że nie miałam czasu na dwudniowy :([/quote]

Skalkulowane na podstawie przewodników i innych relacji. Z tym, że ja zamierzam 1-dniowy wyjazd do zatoki Halong. 4 dni Hanoi to tak naprawdę 2 dni zwiedzanie, 1 dzień Halong i 1 dzień zapas (wycieczka zorganizowana 1 dniowa Tam Coc lub inna, pożyczenie skutera i objazd okolic miasta - jakieś wioski wzdłuż rzeki itp. lub dodatkowy dzień w Hanoi, jeśli będzie niedosyt zwiedzania).

Nad Sajgonem i deltą długo się wahałem ile, ale zależy mi na wind lub kitesurfingu w Mui Ne. Chyba, że nie będzie warunków lub będę miał dość, to wtedy szybciej przeskoczę do SGN. Wcześniejszy odcinek przez loty jest raczej na sztywno - zapas jakby się coś sypnęło jest tylko w skróceniu pobytu (dlatego nigdzie nie mam na 1 noc).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 432 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości