Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 395 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 05 Gru 2016 07:27 
Awatar użytkownika

Loty: 274
Kilometry: 589 892
niebieski
Miejscowi mówili, że 1000 także - ale faktycznie osobiście wydawałem tylko stare 500 - także lepiej omijać ten 1000 :) Bankowo masz rację
Z płaceniem 2000 też w kilku miejscach miałem problem - duży nominał, nie za bardzo go chcieli.
pozdrawiam

All inclusive w Emiratach 🌴☀️ 4* Radisson na plaży z własnym spa za 3999 PLN All inclusive w Emiratach 🌴☀️ 4* Radisson na plaży z własnym spa za 3999 PLN
Riwiera Majów w sezonie ☀️🌴 Tydzień w Meksyku za 2574 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ noclegi ) 😎🐢 Riwiera Majów w sezonie ☀️🌴 Tydzień w Meksyku za 2574 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ noclegi ) 😎🐢
#282 PostWysłany: 08 Gru 2016 15:40 

Witam! Lecę 29/12-16/1 z przystankami na Mahe w dniach 30/12 i 15/1. Czy ktoś kto już wrócił może powiedzieć ile mniej więcej zajął odbiór bagażu w CDG po wylądowaniu?

Zastanawiam się jak wrócić z CDG do Krakowa i nie wiem czy rozkładowe 1.30h wystarczy na przesiadkę w Paryżu (lądowanie o 6.00, start do KRK o 7.30)? Bezpośredni Easyjet za 38 euro wygląda znacznie lepiej niż British/Austrian/itd za 120 euro+. 8-)
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 08 Gru 2016 19:22 
Awatar użytkownika

Loty: 504
Kilometry: 794 574
platynowy
Powoli przygotowuję się do wyjazdu - ja wylatuję z CDG 23.01, a z powrotem z BOM wylatuję 29.01
Mam kilka pytań do osób, które już odbyły podróż - myślę, że będzie to niezłe FAQ

1. na co się szczepiliście ? Ja byłem u lekarza medycyny podróży i jak mi rozpisał co powinienem zaszczepić to nie wiem czy w 2 TPLN bym się zamknął. Koniec końców zaszczepiłem się tylko na WZW-A (Havrix) bo WZW-B jeszcze mnie trzyma (robiłem oznaczenie). Ale niektórzy pisali, że w ogóle nic i też dobrze (oczywiście mam na myśli elementarne zasady bezpieczeństwa).

2. wiza indyjska - wyrabiam w Polsce i co dalej ? Czy dostaję promesę czy od razu wklejkę do paszportu. Ile zajmuje procedura imigration na lotnisku w BOM ?

3. czy po przylocie wymyślać jakiś hotel gdzie niby mam się zatrzymać czy tylko "transfer" i spoko. Jak z wymianą pieniędzy na Seszelach ? Czy na lotnisku jest kantor ? Czy cena jest w miarę uczciwa ? Jaka waluta się najbardziej opłaca - USD czy EUR ?

4. na pierwszym stopie na Seszelach mam zamiar poruszać się autobusem - czy trzymają się (z grubsza) rozkładu. Czy bilet kupujemy u kierowcy ? Gdzie można dobrze i niedrogo zjeść w Mache ? Jaki budżet szykować na obiad ?

5. jeśli chodzi o pieniądze w Indiach to wiem, że aktualnie jest problem ale jaka waluta jest tam popularniejsza - USD czy EUR a może GBP ?

6. ile czasu zajmuje poranny (bo lądujemy o 4 rano w Bombaju) przejazd do centrum (Colaba/Brama Indii) - o 11:20 mam lot na Goa a chciałbym jeszcze zobaczyć to w Bombaju. Dam radę obrócić w dwie strony ? I ile czasu przed odlotem trzeba być na lotnisku - wystarczy europejskie 1-1,5 godziny ?

7. którą miejscowość na Goa wybrać na 3 noce ? Chciałbym popływać (warto brać ze sobą zestaw ABC czy można wypożyczyć na miejscu), poplażować ale też wziąć skuter i zwiedzić okolicę. Czy na Goa jest tylko plażowanie czy też coś do zwiedzania ?

8. jak realnie jest z bezpieczeństwem w Bombaju - różni ludzie różnie piszą - jedni są przerażeni tym co zobaczyli, a z kolei jak oglądałem filmy Fazowskiego to nie wygląda to jakoś specjalnie tragicznie. Wracam z Goa o 18:15 i chciałbym wybrać się na wieczorno-nocne zwiedzanie Colaby - powiedzmy tak do 24-1 i potem powrót na lotnisko, kimka i o 5:20 rano lot na Seszele.

9. jak z jedzeniem ? Od zawsze pociąga mnie regionalna kuchnia na ulicy, żołądek mam niezniszczalny ale z drugiej strony sporo osób miało problemy. O butelkowanej wodzie i lodzie wiem żeby nie ale czy faktycznie jest tak źle czy raczej (biorąc pod uwagę, że naprawdę mam stalowy żołądek) nie jest to żaden problem ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 09 Gru 2016 01:15 

Tomo14 napisał(a):
Powoli przygotowuję się do wyjazdu - ja wylatuję z CDG 23.01, a z powrotem z BOM wylatuję 29.01
Mam kilka pytań do osób, które już odbyły podróż - myślę, że będzie to niezłe FAQ

1. na co się szczepiliście ? Ja byłem u lekarza medycyny podróży i jak mi rozpisał co powinienem zaszczepić to nie wiem czy w 2 TPLN bym się zamknął. Koniec końców zaszczepiłem się tylko na WZW-A (Havrix) bo WZW-B jeszcze mnie trzyma (robiłem oznaczenie). Ale niektórzy pisali, że w ogóle nic i też dobrze (oczywiście mam na myśli elementarne zasady bezpieczeństwa).

2. wiza indyjska - wyrabiam w Polsce i co dalej ? Czy dostaję promesę czy od razu wklejkę do paszportu. Ile zajmuje procedura imigration na lotnisku w BOM ?

3. czy po przylocie wymyślać jakiś hotel gdzie niby mam się zatrzymać czy tylko "transfer" i spoko. Jak z wymianą pieniędzy na Seszelach ? Czy na lotnisku jest kantor ? Czy cena jest w miarę uczciwa ? Jaka waluta się najbardziej opłaca - USD czy EUR ?

4. na pierwszym stopie na Seszelach mam zamiar poruszać się autobusem - czy trzymają się (z grubsza) rozkładu. Czy bilet kupujemy u kierowcy ? Gdzie można dobrze i niedrogo zjeść w Mache ? Jaki budżet szykować na obiad ?

5. jeśli chodzi o pieniądze w Indiach to wiem, że aktualnie jest problem ale jaka waluta jest tam popularniejsza - USD czy EUR a może GBP ?

6. ile czasu zajmuje poranny (bo lądujemy o 4 rano w Bombaju) przejazd do centrum (Colaba/Brama Indii) - o 11:20 mam lot na Goa a chciałbym jeszcze zobaczyć to w Bombaju. Dam radę obrócić w dwie strony ? I ile czasu przed odlotem trzeba być na lotnisku - wystarczy europejskie 1-1,5 godziny ?

7. którą miejscowość na Goa wybrać na 3 noce ? Chciałbym popływać (warto brać ze sobą zestaw ABC czy można wypożyczyć na miejscu), poplażować ale też wziąć skuter i zwiedzić okolicę. Czy na Goa jest tylko plażowanie czy też coś do zwiedzania ?

8. jak realnie jest z bezpieczeństwem w Bombaju - różni ludzie różnie piszą - jedni są przerażeni tym co zobaczyli, a z kolei jak oglądałem filmy Fazowskiego to nie wygląda to jakoś specjalnie tragicznie. Wracam z Goa o 18:15 i chciałbym wybrać się na wieczorno-nocne zwiedzanie Colaby - powiedzmy tak do 24-1 i potem powrót na lotnisko, kimka i o 5:20 rano lot na Seszele.

9. jak z jedzeniem ? Od zawsze pociąga mnie regionalna kuchnia na ulicy, żołądek mam niezniszczalny ale z drugiej strony sporo osób miało problemy. O butelkowanej wodzie i lodzie wiem żeby nie ale czy faktycznie jest tak źle czy raczej (biorąc pod uwagę, że naprawdę mam stalowy żołądek) nie jest to żaden problem ?

Paaaanie, książkę można napisać odpowiadając na Twoje pytania.
Postaram się pomóc...

1. Na nic się nie szczepiłem. Lekarz medycyny podróży we Wrocławiu skutecznie mnie zniechęcił do szczepień.
2. Wyrabiasz w Polsce. Drukujesz potwierdzenie otrzymania. Na lotnisku w Bombaju dla osób, które mają ewizę jest osobne stanowisko bez kolejki. ok 5 minut, zdjęcie i odciski palców i masz wbitą wizę w paszport.
3.Nic nie wymyślasz, pokazujesz kartę pokładową na lot do Bombaju ( dostajesz dwie w Paryżu) i wsio.
Jest jakiś kantor na lotnisku, ja sobie wypłacałem z bankomatu rupie i tą walutą się posługiwałem.
4. Na lotnisku są darmowe "przewodniki" po Mahe ( mapa itp). Nie wiem czy jest jakiś rozkład... Szedłem na przystanek i czekałem. Autobusy co kilka minut. Przystanki masz co kilka metrów. Bilet u kierowcy, gdziekolwiek chciałbyś jechać zawsze 5 rupii.
Jedzenie w barach/restauracjach drogie. Sałatka ok 150 rupii, danie główne od 250 rupii
Szukaj tabliczek "take away". Kupowałem obiad ( ryż z kurczakiem, jakąś miazgą z owoców + "kiszona kapusta" za 50 rupii)
Na plaży Beau Vallon ustawili się lokalsi z jedzeniem, tak brałem stek z tuńczyka z ryżem za 75 rupii ( polecam, porcja ok 800 gr)
Na podwieczorek u tego samego goscia ryba (cała) z ryzem za 60 rupii - stały klient miał taniej.
5. Wg mnie USD
6. Z lotniska do bramy Indii jechałem ok 45 minut - zamów sobie Ubera - ok 300 rupii. Prepaid taxi 700 rupii zwykły taksiarz woła 1000 rupii. Godzinka do odprawy wystarczy spokojnie ( i tak będzie opóźniony lot na Goa :) )
7. Zależy co chcesz zwiedzać, wszędzie można znaleźć ciekawe obiekty.
Co do wypoczynku, Palolem albo Agonda
8. Moim zdaniem bezpiecznie. Ja spacerowałem nocą z dziewczyną (blondynka), która była obiektem westchnień wielu Hindusów, stąd czułem lekki niepokój. Ale sam facet nie zwróci na siebie większej uwagi.
9. Jadłem wszystko i wszędzie aby posmakować lokalnej kuchni. Bardzo ostre ( dwa razy piecze) ale wspaniałe i aromatyczne.
Nie miałem żadnych rewolucji.
Raz tylko się źle czułem ale to wina wypitej butelki wina ( Madera - nie polecam)

Jak coś to się odzywaj !

pzdr
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#285 PostWysłany: 09 Gru 2016 14:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Super ściągawka :)
Na pewno się przyda - my lecimy w marcu
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 10 Gru 2016 00:02 

My też szczęśliwie i bez żadnych problemów powróciliśmy ;)
Jeśli chodzi o Goa - to bardzo polecam Palolem Beach. Jeśli chodzi o nocleg - Rococo Pelton. Niesamowicie życzliwi i pomocni ludzie, w tym przesympatyczny Jay, który bardzo lubi Polaków i nawet trochę mówi po polsku ;)
Można wynająć skuter i objechać inne plaże, my akurat byliśmy na Cola Beach (nie widziałam piękniejszej plaży w swoim życiu, ale bardzo trudno tam dojechać) i na Agonda Beach, gdzie były pustki.
Odpuściliśmy całkiem Bombaj. Za to wybraliśmy się autobusem (sleeper - bardzo wygodnie) do Hampi na 2 dni - również polecam (dobrze jest dogadać się tam z jakimś rikszarzem i ustawić się z nim na cały dzień).
W razie pytań, służę pomocą :)
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 10 Gru 2016 01:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Też wybieramy się do Hampi, ale mamy dylemat czy da się je "zrobić" w jeden dzień i wieczorem wrócić sleeperem na Goa ?
W planach mamy także Bombaj (pierwszy i ostatni dzień pobytu), a chcielibyśmy jeszcze kilka dni poleżeć na plaży :) więc szkoda nam każdego dnia :)
Proszę daj znać gdzie i kiedy kupowaliście bilety (jaki koszt) na autobus do Hampi ?
Ile powinna kosztować całodzienna ustawka z rikszarzem ? też o tym myśleliśmy lub ewentualnie skuterek
Czy po przyjeździe do Hampi można gdzieś bezpiecznie zostawić bagaże na cały dzień (jakaś przechowalnia, czy coś takiego)
Możecie polecić jakąś miejscówkę w Hampi na dobre jedzonko ?
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 10 Gru 2016 07:45 

Przejrzałem temat pobieżnie, lecz nie znalazłem odpowiedzi: czy podczas stopovera na Seszelach trzeba się tułać z bagażem rejestrowanym czy zostaje on na lotnisku, czekając na kolejny lot?
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 10 Gru 2016 11:11 

memyself&i napisał(a):
Przejrzałem temat pobieżnie, lecz nie znalazłem odpowiedzi: czy podczas stopovera na Seszelach trzeba się tułać z bagażem rejestrowanym czy zostaje on na lotnisku, czekając na kolejny lot?

Bagaż jest nadawany bezpośrednio do Bombaju więc zostaje na lotnisku.
 Profil Relacje PM off
memyself&i uważa post za pomocny.

#290 PostWysłany: 10 Gru 2016 11:25 

memyself&i napisał(a):

W Paryżu warto zapakować do podręcznego klapeczki i kąpielówki ;)
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 10 Gru 2016 12:18 

Cytuj:
Też wybieramy się do Hampi, ale mamy dylemat czy da się je "zrobić" w jeden dzień i wieczorem wrócić sleeperem na Goa ?

Da się :D Ja właśnie tak zrobiłem. Na miejscu bierzesz tuk tuka z kierowcą na cały dzień i Cię wozi po okolicy. Owszem jest to mega męczące bo w sleeperze ciężko jest porządnie pospać ale jak komus zależy na czasie to można tak zrobić.

A i najważniejsze do sleepera koniecznie weźcie jakieś ciepłe ubrania lub koce bo tak ustawiają klimę, że jest mega zimno.
 Profil Relacje PM off
DERKER lubi ten post.
DERKER uważa post za pomocny.

#292 PostWysłany: 10 Gru 2016 13:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki sebeksk :)
Jaka cena za całodziennego tuk tuka?
A co proponujesz z bagażem głównym. Będziemy mieć jedną torbę i musimy z nią coś zrobić jakieś propozycje?
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 10 Gru 2016 13:38 

Tam jest jedna wielka licytacja. Po wyjściu z autobusu czekać już będzie tłum hindusów. Bierzesz paru na stronę i niech się licytują, który da mniej :D

My jak dobrze pamiętam 800 rupii płaciliśmy. Pewnie da się i mniej.

Bagaż główny zostawiałem na Palolem u gościa u którego nocowałem wiec jechałem tylko z małym plecakiem do Hampi.
 Profil Relacje PM off
DERKER lubi ten post.

#294 PostWysłany: 10 Gru 2016 16:21 

levy70 - nie mogę CI odpisać w prywatnej wiadomości, bo jeszcze nie mam takiej możliwości ;)
Niestety nie widziałam tego resortu na Cola Beach. Byliśmy tam może z 2-3 godz i tylko plażowaliśmy.
Co do noclegu w Rococo Pelton płaciliśmy 1000 rupii za domek troszkę dalej od plaży (ok 20 m od plaży). Tuż przy plaży bywa bardzo głośno, zwłaszcza w nocy. Mają też domki za 800 rupii, nocowaliśmy tam dwie noce i też nam odpowiadało. Było odrobinę dalej od plaży, ale to nie był dla nas problem. Standard domków bardzo w porządku + dostajesz repelent na komary do gniazdka (naprawdę bardzo dobry) ;)
Aha no i można tam płacić kartą. Polecam też restaurację - jedliśmy tam bardzo często i nigdy nie mieliśmy żadnych problemów.

Jeśli chodzi o Hampi to jak najbardziej da się obskoczyć w 1 dzień. Tylko jest to naprawdę męczące- dużo chodzenia, w dodatku duży upał. Ale warto zostać na noc, chociażby zeby zobaczyć niesamowity wschód słońca na szczycie Matanga Hill - poproście swojego rikszarza, by Was tam zaprowadził. Trzeba się trochę powspinać, ale widok nieziemski! Co do ceny za rikszę to tak ok 800-1000 rupii za dzień.
Bilety kupowaliśmy w Palolem, niedaleko plaży w Paulo Travels - polecił go nam Jay, który właśnie pracował w Rococo. Sam z nami poszedł i ze wszystkim pomógł, żeby nikt nas nie oszukał. Polecił nam wybrać miejsca w sleeperze na górze (zdarza się, że ludzie wchodzą do tych dolnych miejsc sypialnianych, lub siadają) i jak najbliżej kierowcy, bo wtedy mniej rzuca i huśta ;) Potwierdzam, zeby wziąc do sleepera ciepłe ubrania, najlepiej też jakiś koc.

-- 10 Gru 2016 15:31 --

warto też nie zostawiać rezerwacji biletów w sleeperze na ostatnią chwilę. My tak zrobiliśmy i potem musieliśmy reorganizować trochę resztę pobytu, bo nie było już biletów na te dni, które chcieliśmy. Płaciliśmy 1200 rupii na osobę w jedną stronę.

-- 10 Gru 2016 15:42 --

DERKER napisał(a):
Czy po przyjeździe do Hampi można gdzieś bezpiecznie zostawić bagaże na cały dzień (jakaś przechowalnia, czy coś takiego)
Możecie polecić jakąś miejscówkę w Hampi na dobre jedzonko ?

Nic nie wiem o przechowalni, ale nie wydaje mi się. Za to spokojnie można wziąć bagaże do rikszy.
Nocowaliśmy w Gopi Guesthouse (nie mam zarzutów) a jedliśmy w Ganesh - przepyszne jedzenie, zaraz obok Gopi. Na lunch zabrał nas rikszarz w bardzo dobre miejsce, nie pamiętam nazwy, chyba Tamarind Tree. W Hampi nie zjesz mięsa ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#295 PostWysłany: 10 Gru 2016 19:39 
Awatar użytkownika

niebieski
pogodna900 - dzięki - info super :)
Jeszcze tylko pytanko - czy polecacie górny czy dolny pokład sleepera jeśli chodzi o komfort podróży, bo trochę się zakręciłem ?
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 10 Gru 2016 19:47 

Pogodna 900 dzieki za info :-)
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 10 Gru 2016 19:51 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
A ja polecam doplacic pare groszy i Ac3 ;-) kocyk, chlodniej/bez parnoty. To mowie po 2nocach w sleeperze pod rzad. 12h i 17h jazdy :-)

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 10 Gru 2016 22:57 

DERKER napisał(a):
Jeszcze tylko pytanko - czy polecacie górny czy dolny pokład sleepera jeśli chodzi o komfort podróży, bo trochę się zakręciłem ?

Polecam górny - bardziej trzęsie, ale przynajmniej masz pewność, że nikt Ci nie będzie próbował wcisnąć się do miejscówy ;)
Najfajniej jest na progach zwalniających :D Ale nam to nie przeszkadzało, od razu zasnęliśmy i obudziliśmy się na miejscu.

-- 10 Gru 2016 22:17 --

Jeśli chodzi jeszcze o Goa -
nie polecam wycieczki na plantację przypraw Sahakari - trochę przereklamowane. Byliśmy, długo się jedzie, wydaliśmy sporo kasy, a w sumie nic aż tak ciekawego nie zobaczyliśmy

Old Goa - fajna sprawa, warto zobaczyć

polecam wynająć skuter i objechać okoliczne plaże (uwaga na drogę do Cola Beach),

koniecznie udajcie się na silent disco w Palolem (idzie się przez plażę) :D

jeśli się da, to unikajcie robienia zakupów w sklepikach na plaży - bardzo drogo,

w razie, gdyby coś się działo, spokojnie można udać się do apteki. aptekarze wydają nawet antybiotyki bez recepty i nawet znają się na rzeczy. w razie potrzeby zrobią też dobry opatrunek (również przetestowane przez nas),

wodę zdatną do picia lepiej kupować tylko w restauracjach i to tylko z ofoliowanym korkiem.

raczej nie ma co liczyć na moskitiery w domkach - jeśli są, to zazwyczaj bardzo brudne i dziurawe. najlepiej zapytać o repelent do gniazdka, są naprawdę świetne.

-- 10 Gru 2016 22:25 --

jeśli zamierzacie kupować herbatki na wagę, to warto przypilnować, czy sprzedawcy dobrze odmierzyli gramaturę (niektórzy oszukują i sypią mniej - raz się daliśmy oszukać)
 Profil Relacje PM off
DERKER lubi ten post.

#299 PostWysłany: 11 Gru 2016 00:14 
Awatar użytkownika

niebieski
wow .... prawie jakbyśmy już tak byli :)

Będziemy na Agonda Beach, więc do Silent Disco plażą nie dojdziemy :( ale może skuterkiem
Widziałem, że ta imprezka jest tylko w sobotę - jeśli tak faktycznie jest, to będziemy mieli tylko 1 szansę :)

Old Goa zaliczyć skuterkiem, czy w inny sposób ?

a jeszcze jedno - czy autobus odjeżdża z Hampi z tego samego miejsca do którego nas przywozi ?
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 11 Gru 2016 13:39 

Old Goa robiliśmy taksówką, bo trochę się tam jedzie.
Autobus odjeżdża z Hospet, to kawałek drogi za Hampi, ale dojedziesz tam rikszą :) warto być wcześniej, bo jak my wracaliśmy autobus odjechał 40 min przed planowanym odjazdem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 395 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości