Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 02 Lis 2016 22:10 

exit72 napisał(a):

We’ve tried to contact you on the phone number you provided during the reservation but unsuccessfully.

Z zapisu wynika, że on NIE MUSI nigdzie dzwonić, wystarczyłoby podać podczas rezerwacji działający nr telefonu

A z tego co tu autor pisze wynika, że coś chyba mu na tej rezerwacji nie zależy, ale też poproszę o info jak coś będzie wiadomo

W październiku rezerwowałem znajomemu 2 bilety na 26-30.10.2016r. na loty z Katowic do/z Beauvais, po rezerwacji zaraz odprawa i nie trzeba było podawać danych paszportów
 PM off  

Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥 Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥
Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
#22 PostWysłany: 02 Lis 2016 22:59 
Awatar użytkownika

@gorny77 - numer podany prawidłowy i działający...tylko nikt nie dzwonił :idea:

-- 02 Lis 2016 22:36 --

update:

@‌ferges‌ - dzięki za numer telefonu,skorzystałem ze Skype !

Rozmawiałem z operatorem,sprawdził rezerwację z którą jest wszystko w porządku.
W systemie nie ma żadnej informacji na temat konieczności wysłania do nich skanu paszportu i nic im na ten temat nie wiadomo!

W systemie jest natomiast informacja o wysłanej przeze mnie prośbie ( przez formularz skargi- polityka prywatności) o wyjaśnienie lub potwierdzenie czy to Wizz wysłał tego emaila.

Na moje oświadczenie,że w dziwny i podejrzany sposób wyciekają im dane i jakie dane jeszcze mogły "wypłynąć" ,otrzymałem informację że sprawą zajmują się informatycy i mam czekać na odpowiedz.
 Profil Relacje PM off
jobi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 03 Lis 2016 11:56 
Awatar użytkownika

niebieski
exit72 napisał(a):
@gosiagosia - odbyłem juz masę lotów przez ostatnie 15 lat ,róznymi liniami ale z taką sytuacją spotkałem się pierwszy raz.Zresztą jak można zauważyć na F4F nikt z takim tematem też sie nie spotkał. Chętnie wysyłasz swoje dane z dokumentów w odpowiedzi na każdego @? Bo ja niekoniecznie.Nie mam zamiaru wysyłać komuś paszportu emailem aby ktoś skopiował tożsamośc co w tych czasach nie jest takie trudne.

Nie, niechętnie. Nigdy też nie spotkałam się z tego typu prośbą.
Dlatego napisałam, żebyś zweryfikował e-mail. Nie wysyłać - jednocześnie nie "olewając" tematu. Co uczyniłes. I dobrze. :)

#24 PostWysłany: 03 Lis 2016 12:05 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Gdyby potrzebowali zweryfikowac dane sadze, ze zrobiliby to w gate a nie kazali wysylac jakies skany. XXI wiek

#25 PostWysłany: 03 Lis 2016 12:14 

Gate to już stanowczo ZA PÓŹNO na weryfikację jakichkolwiek danych poza tymi podstawowymi czyli dane z dokumentu podróży z danymi na karcie pokładowej (a i sam skan to jednak dość nadal nowoczesna i bez kosztowa forma przesyłaniu np. dokumentów)

Kolega tu pisze o takim e-mailu, jakąś procedurę zabezpieczeń Wizzair musi mieć skoro np. oficjalnie pisze o wykazie osób niepożądanych na ich pokładzie (kiedyś tu forumowicz pisał, jak koledzy rozrabiali na pokładzie W6 i jego z kumplami postraszono czy też przekazano, iż z nimi już sobie nie polata)

Tyle, ważne że w końcu za rozsądne pieniądze wyjaśnił
 PM off
radas86 uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 04 Lis 2016 12:18 
Awatar użytkownika

@gorny77 idziesz w kierunku listy osób niepożadanych przez linie lotnicze i wysyłki dokumentów via email jako bezpieczna forma przesyłu.

Ja bym raczył zwrócić uwagę na niebezpieczeństwa jakie czychają na każdym kroku na moim przykładzie.
Email wyglądający na wiarygodny a "rzekomy" nadawca nic o tym nie wie.Co by się stało jak bym wysłał skan paszportu udostępniając serie i dane osobowe paszportu,które potem były by wykorzystane do sfałszowania paszportu na którym mógłby wlecieć np.do UE jakiś terrorysta?

Jeżeli linie lotnicze nie wysłały takiego emaila to w jaki sposób wyciekły dane dotyczące danych takich jak destynacja i dokładne daty?
Jakie jeszcze dane wyciekły? numer karty kredytowej ?

W ocecnych czasach to Ty bardziej będziesz narażony na nieprzyjemności niż linia lotnicza.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 04 Lis 2016 12:26 

Lot/y o tych nr istnieje, rezerwacja taka istnieje, e-mail jest prawdziwy, a ty sprawę "trochę drogo" wyjaśniłeś i jest OK, tak postąpiłeś i tyle

Nie chcesz nie skanuj, skan też to nie sam dokument, piszesz, jakby ci kazali zwykłym listem wysłać paszport

Pozdrawiam
 PM off  

#28 PostWysłany: 05 Lis 2016 21:25 
Awatar użytkownika

@‌gorny77‌ fejkowego emaila z adresu whitehouse.gov jestem w stanie Tobie przesłać w ciagu 30 sek. Dla wprawnego programisty przekierowanie adresu na inny docelowy adres zajmie kilka minut , więc każdy adres może być prawdziwy na pierwszy rzut oka.

Z Twojej wypowiedzi wynika, że jesli ktokolwiek chce od Ciebie skany dokumentów , radośnie je wysyłasz.
Mam nadzieję,że do tej pory nie spotkały Ciebie żadne przykrości bo ja jakoś mam ograniczone zaufanie do takich praktyk , chyba że jestem pewien że wysyłam to do konkretnej osoby.

Skan to nie sam dokument - fakt. Ale na podstawie danych/numerów paszportu możesz zrobić fałszywkę, nie wiem czy masz tego świadomość.

Ja akurat nie chcę aby mój paszport był przedmiotem handlu w Darknecie czy wykorzystany do założenie konta bankowego przy 'nigeryjskim przekręcie'.

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 05 Lis 2016 21:33 

Anonymous napisał(a):
...................
Tyle, ważne że w końcu za rozsądne pieniądze wyjaśnił

Anonymous napisał(a):

Nie chcesz nie skanuj, skan też to nie sam dokument, piszesz, jakby ci kazali zwykłym listem wysłać paszport

Pozdrawiam

THE END
 PM off  

#30 PostWysłany: 05 Lis 2016 23:42 

niebieski
Ale dane zapisane w dowodzie tożsamości udostępniamy przecież w różnych miejscach np. wypożyczalni kajaków. Pamiętam też, że dowód osobisty był zastawem za skrzynkę piwa.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 05 Lis 2016 23:48 

srebrny
Bruner napisał(a):
Pamiętam też, że dowód osobisty był zastawem za skrzynkę piwa.

Znane są też dużo większe akty desperacji ;)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 06 Lis 2016 11:31 
Awatar użytkownika

niebieski
A to wszystko jest niezgodne z prawem - jest to wykroczenie! W sensie zatrzymywanie dowodów.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości