Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 02 Lis 2016 22:10 

exit72 napisał(a):

We’ve tried to contact you on the phone number you provided during the reservation but unsuccessfully.

Z zapisu wynika, że on NIE MUSI nigdzie dzwonić, wystarczyłoby podać podczas rezerwacji działający nr telefonu

A z tego co tu autor pisze wynika, że coś chyba mu na tej rezerwacji nie zależy, ale też poproszę o info jak coś będzie wiadomo

W październiku rezerwowałem znajomemu 2 bilety na 26-30.10.2016r. na loty z Katowic do/z Beauvais, po rezerwacji zaraz odprawa i nie trzeba było podawać danych paszportów
 PM off  

Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏 😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏
#22 PostWysłany: 02 Lis 2016 22:59 
Awatar użytkownika

@gorny77 - numer podany prawidłowy i działający...tylko nikt nie dzwonił :idea:

-- 02 Lis 2016 22:36 --

update:

@‌ferges‌ - dzięki za numer telefonu,skorzystałem ze Skype !

Rozmawiałem z operatorem,sprawdził rezerwację z którą jest wszystko w porządku.
W systemie nie ma żadnej informacji na temat konieczności wysłania do nich skanu paszportu i nic im na ten temat nie wiadomo!

W systemie jest natomiast informacja o wysłanej przeze mnie prośbie ( przez formularz skargi- polityka prywatności) o wyjaśnienie lub potwierdzenie czy to Wizz wysłał tego emaila.

Na moje oświadczenie,że w dziwny i podejrzany sposób wyciekają im dane i jakie dane jeszcze mogły "wypłynąć" ,otrzymałem informację że sprawą zajmują się informatycy i mam czekać na odpowiedz.
 Profil Relacje PM off
jobi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 03 Lis 2016 11:56 
Awatar użytkownika

niebieski
exit72 napisał(a):
@gosiagosia - odbyłem juz masę lotów przez ostatnie 15 lat ,róznymi liniami ale z taką sytuacją spotkałem się pierwszy raz.Zresztą jak można zauważyć na F4F nikt z takim tematem też sie nie spotkał. Chętnie wysyłasz swoje dane z dokumentów w odpowiedzi na każdego @? Bo ja niekoniecznie.Nie mam zamiaru wysyłać komuś paszportu emailem aby ktoś skopiował tożsamośc co w tych czasach nie jest takie trudne.

Nie, niechętnie. Nigdy też nie spotkałam się z tego typu prośbą.
Dlatego napisałam, żebyś zweryfikował e-mail. Nie wysyłać - jednocześnie nie "olewając" tematu. Co uczyniłes. I dobrze. :)

#24 PostWysłany: 03 Lis 2016 12:05 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Gdyby potrzebowali zweryfikowac dane sadze, ze zrobiliby to w gate a nie kazali wysylac jakies skany. XXI wiek

#25 PostWysłany: 03 Lis 2016 12:14 

Gate to już stanowczo ZA PÓŹNO na weryfikację jakichkolwiek danych poza tymi podstawowymi czyli dane z dokumentu podróży z danymi na karcie pokładowej (a i sam skan to jednak dość nadal nowoczesna i bez kosztowa forma przesyłaniu np. dokumentów)

Kolega tu pisze o takim e-mailu, jakąś procedurę zabezpieczeń Wizzair musi mieć skoro np. oficjalnie pisze o wykazie osób niepożądanych na ich pokładzie (kiedyś tu forumowicz pisał, jak koledzy rozrabiali na pokładzie W6 i jego z kumplami postraszono czy też przekazano, iż z nimi już sobie nie polata)

Tyle, ważne że w końcu za rozsądne pieniądze wyjaśnił
 PM off
radas86 uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 04 Lis 2016 12:18 
Awatar użytkownika

@gorny77 idziesz w kierunku listy osób niepożadanych przez linie lotnicze i wysyłki dokumentów via email jako bezpieczna forma przesyłu.

Ja bym raczył zwrócić uwagę na niebezpieczeństwa jakie czychają na każdym kroku na moim przykładzie.
Email wyglądający na wiarygodny a "rzekomy" nadawca nic o tym nie wie.Co by się stało jak bym wysłał skan paszportu udostępniając serie i dane osobowe paszportu,które potem były by wykorzystane do sfałszowania paszportu na którym mógłby wlecieć np.do UE jakiś terrorysta?

Jeżeli linie lotnicze nie wysłały takiego emaila to w jaki sposób wyciekły dane dotyczące danych takich jak destynacja i dokładne daty?
Jakie jeszcze dane wyciekły? numer karty kredytowej ?

W ocecnych czasach to Ty bardziej będziesz narażony na nieprzyjemności niż linia lotnicza.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 04 Lis 2016 12:26 

Lot/y o tych nr istnieje, rezerwacja taka istnieje, e-mail jest prawdziwy, a ty sprawę "trochę drogo" wyjaśniłeś i jest OK, tak postąpiłeś i tyle

Nie chcesz nie skanuj, skan też to nie sam dokument, piszesz, jakby ci kazali zwykłym listem wysłać paszport

Pozdrawiam
 PM off  

#28 PostWysłany: 05 Lis 2016 21:25 
Awatar użytkownika

@‌gorny77‌ fejkowego emaila z adresu whitehouse.gov jestem w stanie Tobie przesłać w ciagu 30 sek. Dla wprawnego programisty przekierowanie adresu na inny docelowy adres zajmie kilka minut , więc każdy adres może być prawdziwy na pierwszy rzut oka.

Z Twojej wypowiedzi wynika, że jesli ktokolwiek chce od Ciebie skany dokumentów , radośnie je wysyłasz.
Mam nadzieję,że do tej pory nie spotkały Ciebie żadne przykrości bo ja jakoś mam ograniczone zaufanie do takich praktyk , chyba że jestem pewien że wysyłam to do konkretnej osoby.

Skan to nie sam dokument - fakt. Ale na podstawie danych/numerów paszportu możesz zrobić fałszywkę, nie wiem czy masz tego świadomość.

Ja akurat nie chcę aby mój paszport był przedmiotem handlu w Darknecie czy wykorzystany do założenie konta bankowego przy 'nigeryjskim przekręcie'.

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 05 Lis 2016 21:33 

Anonymous napisał(a):
...................
Tyle, ważne że w końcu za rozsądne pieniądze wyjaśnił

Anonymous napisał(a):

Nie chcesz nie skanuj, skan też to nie sam dokument, piszesz, jakby ci kazali zwykłym listem wysłać paszport

Pozdrawiam

THE END
 PM off  

#30 PostWysłany: 05 Lis 2016 23:42 

niebieski
Ale dane zapisane w dowodzie tożsamości udostępniamy przecież w różnych miejscach np. wypożyczalni kajaków. Pamiętam też, że dowód osobisty był zastawem za skrzynkę piwa.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 05 Lis 2016 23:48 

srebrny
Bruner napisał(a):
Pamiętam też, że dowód osobisty był zastawem za skrzynkę piwa.

Znane są też dużo większe akty desperacji ;)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 06 Lis 2016 11:31 
Awatar użytkownika

niebieski
A to wszystko jest niezgodne z prawem - jest to wykroczenie! W sensie zatrzymywanie dowodów.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości