Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 432 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wietnam w 2 tygodnie
#121 PostWysłany: 03 Lip 2016 18:26 

Cześć, w listopadzie lecimy do Wietnamu na 2 tygodnie. Zaczynami w Hanoi, kończymy w Sajgonie.
Nasza trasa zakłada

Hanoi - 2 dni
Ha Long - rejs dwudniowy
Tam Coc
Hue - 2 dni
Hoi An, My son - 2 dni
Nha Trang - 2 dni - plażowanie
Wyspa Małp
Sajgon 2 dni

Czy taka trasa jest ok czy jednak warto z czegoś zrezygnować i zobaczyć coś innego?
Rozważaliśmy czy jechać na Ha Long czy do Sapy i ostatecznie wygrało Ha Long - jednego i drugiego nie damy rady zobaczyć
 Profil Relacje PM off  

Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍 Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍
#122 PostWysłany: 03 Lip 2016 19:05 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
Cześć.
Wróciłem 3 tygodnie temu z podróży poślubnej właśnie do Wietnamu. Jako że do dyspozycji mieliśmy zaledwie 13 dni odpuściliśmy środkowy Wietnam. Mam nadzieję, że bierzesz pod uwagę odległości jakie są w Wietnamie.
Jak zamierzasz poruszać się po Wietnamie? My z północy na południe wzięliśmy samolot, nie wyobrażam sobie jazdy autobusem czy pociągiem mając do dyspozycji ledwie 2 tygodnie.

Ps. Dla mnie SaPa to must see. Piękne miejsce. Na pewno gdybym był na Twoim miejscu to bym odpuścił Nha Trang (nie byłem, ale tl zwykły kurort pełny Rosjan i wielkich hoteli) i poświęcił czas na SaPa. Mimo wszystko za dużo jak na 2 tygodnie. Weź pod uwagę, że coś po drodze może nie wyjść - nam nie wypalił dwudniowy rejs po Ha Long ze względu na sztorm - statki nie wypływały przez 3 dni z rzędu. Dzięki temu, że odpuściliśmy centralną część to mogliśmy zostać jeden dzień dłużej na Północy i odbyć jednodniowy rejs po tej niesamowitej zatoce.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 03 Lip 2016 19:11 

Z Hanoi do Nha Trang planujemy poruszać się nocą autobusami lub pociągami. Z Nha Trang do SGN lecimy samolotem. Z tego co czytałem wcześniej na Sape trzeba poświęcić 3-4 dni a przy dwóch tygodniach to sporo chyba, że całkowicie odpuścimy Ha Long
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 06 Lip 2016 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
niebieski
Tak jak napisał @Mikolaj2206, zdecydowanie odpuściłbym Nha Trang i przeznaczył ten czas na Sapę.
Nha Trang było najgorszym miejscem z naszej 3,5 tygodniowej wycieczki i zwinęliśmy się stamtąd już po 1 nocy. Nie mówię, że spotkało nas tam coś złego - po prostu strasznie nudna, betonowa miejscowość pełna kurortów. Jeśli chodzi o plażowanie, w okolicach Hoi An są naprawdę piękne plaże. 4 lata temu jeszcze nie były zbytnio wyeksploatowane i można było cieszyć się plażą niemal na wyłączność.

#125 PostWysłany: 06 Lip 2016 18:38 

niebieski
W zasadzie poza Sapą, odwiedzisz wszystkie najważniejsze miejsca w kraju. Plan trochę napięty ale do zrobienia.

Ja w Nha Trang nie byłem, ale potwierdzam, że w Hoi An są fajne i niezatłoczone plaże. A i miasteczko przepiękne.
 Profil Relacje PM off
kspr lubi ten post.

#126 PostWysłany: 06 Lip 2016 19:27 

Hej, też wróciłem w zeszłym tyg. z Wietnamu po 3tyg. urlopu :)

Odnośnie tripa:
Halong - rejs dwudniowy? Jeśli rozumiesz przez to 2 dni - 1 noc, to ok, na opcję 3 dni, 2 noce szkoda czasu.

Hue jest do zrobienia w 1 dzień - twierdza to max 4 h, na skuterach czy taksą grobowce można zwiedzić też w parę h.
My Son - jeśli byliście w Angkor Wat - szkoda czasu. Hoi An - poza jazdą rowerem wokół i wizytą świątyń nie za wiele jest, miejsce bardziej chilloutowe z ładnymi widokami (na dobrą sprawę można połączyć Hoi An i My Son w jeden dzień - My Son to 1/2dniowy trip za 6 dolców).

Nha Trang - brudne plaże, mnóstwo Rosjan - odradzam, jeśli nie chcecie nurkować - jeśli zaś tak polecam Sailing Club Divers :). Potwierdzam, plaże lepsze w Hoi An.

Sajgon - 2 dni ok, jeśli wliczacie w to Cu Chi i Cao Dai Temple.

Natomiast pominęliście na liście nasz highlight z całych 3 tygodni - Phong Nha Ke Bang Park z magiczną Paradise Cave. Wzięliśmy tam przewodnika na wejście do jaskini 4-5 km wgłąb (za dzienną wycieczkę koszt ok. 400 zł, ale warto), zdecydowanie jedno z największych przeżyć z całej Pd-Wsch Azji :) Miejsce absolutnie zjawiskowe - polecam ścisnąć inne miejsca, by pobyć tam 2 dni.

Pozdr.
 Profil Relacje PM off
kspr lubi ten post.

#127 PostWysłany: 07 Lip 2016 21:37 

Nha Trang nie byłem, ale znajomi byli, czytałem trochę opinii i tu inni też piszą, że nie warto, koło Hoi An można spokojnie poplażować. Poza tym wtedy można samolotem polecieć z Da Nang (tu warto zobaczyć Marble Mountains, ze 2-3h wystarczy) do Sajgonu. Zresztą sam Sajgon jakiegoś szału nie robi, Hanoi zdecydowanie bardziej mi się podobało, aczkolwiek słyszałem też odwrotne opinie. Jak już będziecie w Sajgonie to można rozważyć Deltę Mekongu, jakąś 1-dniową wycieczkę, ale jak ciasno z czasem, to spokojnie można odpuścić. Ja to w ogóle bym się zastanowił, czy warto jechać na południe dla Sajgonu no i Nha Trang.
Phong Nha Ke Bang Park jak najbardziej polecam, ja zwiedzałem Paradise Cave + pływanie łodzią po jaskiniach, jak nie chce się robić jakichś większych eksploracji jaskiń, da się spokojnie ogarnąć w 1 dzień.
Tom Coc nie byłem, niestety nie miałem tyle czasu. W Sapa też nie byłem, ale tego akurat żałuję.
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 07 Lip 2016 21:46 

Dzięki za odpowiedzi.
Na południe musimy się udać, lot powrotny mamy z Sajgonu.
Słyszałem opinie, że Ho Chi Minh City nie jest za bardzo ciekawe, te dwa dni w planie na Sajgon są takim zabezpieczeniem gdyby po drodze nasz plan się wysypał
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 19 Lip 2016 16:27 

Anczol napisał(a):
Dzięki za odpowiedzi.
Na południe musimy się udać, lot powrotny mamy z Sajgonu.
Słyszałem opinie, że Ho Chi Minh City nie jest za bardzo ciekawe, te dwa dni w planie na Sajgon są takim zabezpieczeniem gdyby po drodze nasz plan się wysypał

Wez pod uwage, ze listopadzie w srodkowym Wietnamie moze byc dosc mokro I niestety trafiaja sie powodzie.
Tez sie wybieram pod koniec listopada na 2,5tyg I odpuszczamy Hue I Hoi An bo nie chce ryzykowac, ze utkneimy gdzies na 2-3 dni.
Wole ten czas przeznaczyc na plazowanie na Phu Quoc.
 Profil Relacje PM off
kspr lubi ten post.

#130 PostWysłany: 26 Lip 2016 23:05 
Awatar użytkownika

Loty: 601
Kilometry: 686 519
niebieski
Też korzystałem z ich oferty i faktycznie warto posłuchać ciekawostek z życia w Wietnamie od rodaków.
Polecam na wycieczki także forumowiczom
Cytuj:
https://www.thesinhtourist.vn/

#131 PostWysłany: 07 Wrz 2016 11:26 

niebieski
Przeczytałem cały dzień i wszystkie relacje z Wietnamu. Doradźcie proszę czy taki plan ma sens na 13 dni.
Przylatujemy 19.10 ok 18 do Hanoi, wylatujemy z Hanoi 01.11 ok 23. (kolejne Halloween za granicą :)

Hanoi-Pierwsze 2 noclegi
SaPa- 2 noclegi? na początek wyprawy i może nie będzie jeszcze tak chłodno
Ha Long-1nocleg w mieście + rejs jakiś?
Cat Ba- 2 noclegi na wyspie żeby odpocząć na plażach i zjechać skuterem?
Ninh Binh i okoliczne wioski-2-3 noclegi na spływ ( co jeszcze) ?

Wychodzi ok 11 noclegów jak coś się gdzieś przeciągnie. Co byście dodali/zmienili? Planować nocleg na ostatni dzień w Hanoi? Chyba jedynie jakbyśmy wrócili do miasta pod wieczór i nast. dzień zwiedzali jeszcze Hanoi

www.amigoucieka.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 08 Wrz 2016 13:35 

Loty: 49
Kilometry: 145 619
Witam,

w marcu wybieramy się do Wietnamu, zahaczając też o Kambodżę. Prosiłbym osoby, obeznane w wietnamsko-kambodżańśkich realiach o ocenę mojego planu podróży. Jest bardzo ambitny, nie wiem czy nie za ambitny.

1 dzień - wylot z Warszawy
2 dzień - przylot do Hanoi i zakwaterowanie w hotelu
Hanoi - baza noclegowa (4 noclegi)
3 dzień - zwiedzanie Hanoi
4 dzień - 1-dniowa wycieczka do Halong z rejsem
5 dzień - okolice Hanoi z perfumową pagodą
6 dzień - przelot z Hanoi do Hue
zwiedzanie Hue i nocleg w Hue
7 dzień - przejazd autobusem/taksówką/pociągiem do Hoi AN
Hoi An - baza noclegowa (3 noclegi)
8 dzień - Zwiedzanie Hoi An
9 dzień - Ba Na
10 dzień - przelot do Ho Chi Minh
Ho Chi Minh baza noclegowa (4 noclegi)
11 dzień - zwiedzanie Ho Chi Minh
12 dzień - przelot do Nha Trang zwiedzanie i lot powrotny
13 dzień - 1 dniowa wycieczka do delty Mekongu
14 dzień - Przelot do Siem Reap
15 dzień - zwiedzanie Angkor Wat
16 dzień - przejazd do Phnom Penh i zwiedzanie / powrót do Siem Reap ?
17 dzień - przelot na Phu Quoc
18, 19, 20 dzień - odpoczynek i zwiedzanie Phu Quoc
21 dzień - przelot do Hanoi i wylot do Warszawy
22 dzień - przylot do Warszawy

3 największe niewiadome to dla nas:

- Czy 1 dzień na Hue wystarczy?
- Jak najlepiej dostać się z Hue do Hoi An?
- Jak najlepiej rozegrać Kambodżę, aby w 4 dni ogarnąć trasę Ho Chi Minh - Siem Reap - zwiedzanie Angkor Wat, zwiedzanie Phnom Penh - przelot na Phu Quoc?

dziękuję z góry za opinie i wskazówki
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 08 Wrz 2016 13:50 
Awatar użytkownika

Loty: 220
Kilometry: 514 435
niebieski
"16 dzień - przejazd do Phnom Penh i zwiedzanie / powrót do Siem Reap ?"

Praktycznie niemożliwe do zrealizowania. Chyba, że planujesz wyjechać w nocy ze Siem Reap i również nocnym busem wracać z Phnom Penh. Na taką wycieczkę przeznaczyłbym jednak 2 dni.
Jeżeli nie jesteś jakimś niesamowitym fanatykiem to Angkor Wat przy dość wczesnym rozpoczęciu zwiedzania jest do zrobienia w 1 dzień.

#134 PostWysłany: 08 Wrz 2016 14:00 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
na Ankor wystarczy 1 dzien

w PNH nie ma nic do zwiedzania za bardzo.
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 08 Wrz 2016 14:02 

Hej,
ja byłam dokładnie rok temu w tym samym czasie w Wietnamie. Pogoda w całym Wietnamie była piękna. Przez prawie 3 tygodnie tylko raz spadł deszcz i to nie dłużej niż 15minut.
Hoi An- bardzo zatłoczone i porównywalnie dosyć drogie.
Hue- fajne, warto zobaczyć.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 08 Wrz 2016 14:53 
Awatar użytkownika

Loty: 220
Kilometry: 514 435
niebieski
Ewentualnie może Phnom Penh zamień na jednodniową wycieczkę na jezioro Tonle Sap?
Plus tego również taki, że nie będziesz musiał się tłuc autobusem pół dnia w obie strony.

#137 PostWysłany: 08 Wrz 2016 18:44 

Loty: 49
Kilometry: 145 619
W grę wchodzi także opcja jednodniowego wypadku do Phnom Penh samolotem.

Wylot z Siem Reap 8:45 (lot 45 minut) i powrót z Phnom Penh 20:00. Lecz skoro twierdzicie, że nie warto, będę to musiał zweryfikować z towarzyszami podróży ;)
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 08 Wrz 2016 18:57 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
poczytaj dokladnie.

w PNH zwiedzaja palac i muzeum wojny.

palac ok ale muzeum nie dla kazdego.

lepiej ten dzien spedzic w innym miejscu
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 19 Wrz 2016 21:43 

PazaBDG napisał(a):

w 1 dzień można sporo zobaczyć, za kilka USD można kupić wycieczkę, wożą autokarem po najciekawszych pagodach i grobowcach + zwiedzanie cytadeli, jest jakiś przewodnik, coś tam opowiada. Można też samemu to zrobić skuterem.
Z Hue do Hoi An jeśli dobrze pamiętam jeżdżą busy, nie jestem pewny ale chyba tylko jakoś rano, albo tylko te wyjeżdżające rano jadą przez góry a nie tunelem. W każdym razie ja robiłem tę trasę z prywatnym kierowcą załatwionym przez hotel (z któregoś z powodów wcześniej wspomnianych + bo goniły mnie też terminy), oczywiście sporo drożej, ale taka możliwość też jest. Po drodze warto zobaczyć Marble Mountains na przedmieściach Da Nang. Jest też chyba opcja wypożyczenia skutera/motocykla i samemu przejechania tej drogi - bardzo ładna trasa jak się nie jedzie tunelem (bagaże jadą jakimś transportem)
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 20 Wrz 2016 15:00 

Loty: 10
Kilometry: 24 346
PazaBDG napisał(a):
Witam,
- Jak najlepiej rozegrać Kambodżę, aby w 4 dni ogarnąć trasę Ho Chi Minh - Siem Reap - zwiedzanie Angkor Wat, zwiedzanie Phnom Penh - przelot na Phu Quoc?

dziękuję z góry za opinie i wskazówki

Na Hue w zupełności wystarczy 1 dzień. Zwiedzanie Zakazanego Miast w Hue nie zajmie dużo czasu. Trochę więcej pewnie trzeba założyć na odwiedzenie grobowców cesarskich na obrzeżach Hue, ale bez problemu do zrobienia.
Wg mnie z Hanoi nie warto lecieć do Hue, tylko przejechać nocnym pociągiem.

Z Hue do Hoi An jechałem pociągiem do Da Nang (ok 4 godzin) plus busem spod dworca do Hoi An ok. 30 minut.

Jeśli masz tylko 4 dni na Kambodżę, to poświęć je w całości na Angkor Wat - min. 2 dni, tak żeby zobaczyć jeszcze bardziej oddalone obiekty. W 1 dzień potwornie się zmęczysz, zwłaszcza w środku dnia w trakcie największych temperatur.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 432 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości