Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Wrz 2016 19:19 

W przyszłym roku na wiosnę wybieram się na 4 tygodnie do Azji, kupiłem bilety lot do Taipei przez Pekin, powrót z Singapuru również przez Pekin z celową dłuższa przesiadką aby spędzić jeden dzień w stolicy Chin.
Nie mam jeszcze kupionych żadnych lotów na Filipiny i po Filipinach, ponieważ nie bardzo wiem, jak długo zostać na Tajwanie.
Większość podróży spędzę tak czy inaczej na Filipinach, na Singapur 2-3 dni powinny wystarczyć, tylko ten Tajwan mnie zastawania. Nie chciałbym się ograniczać do samego Taipei, tylko zobaczyć coś więcej, oglądając zdjęcia bardzo podobała mi się natura na Tajwanie, więc na pewno będę chciał wyjechać po za miasto.

Wszelkie sugestie co długości pobytu jak i miejsc wartych odwiedzenia mile widziane.
 Profil Relacje PM off  

Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍 Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍
Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴 Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴
#2 PostWysłany: 16 Wrz 2016 19:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Ale na te 4 tygodnie zakładasz Singapur na 3 dni, x dni na Tajwanie plus reszta na Filipinach, tak? Jakaś inna Azja też wchodzi w grę czy nastawiłeś się na te 3 miejsca? :)

#3 PostWysłany: 16 Wrz 2016 20:20 

niebieski
Ja byłem ponad tydzień i było mi za mało. A skupiłem się tylko na zachodniej części wyspy.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Wrz 2016 20:26 

Ja robie właśnie plan na listopad i założyłem 6 dni Tajpej, Taroko i Tainan - myślę że 8-9 dni to minimum aby przejechać z Tajpej do Tainan po wschodnim wybrzeżu. Powrót z TNN do Tajpej w 2 godziny szybkim pociągiem.
BTW widzę że Humpty Dumpty był w Tajwanie, dawno temu ?
Co do Singapuru to 2-3 dni to super maksimum, a Filipiny to można i miesiąc ;)
pbak: a co robiłeś na zachodniej części wyspy ? nie za bardzo miejsko tam jest ?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Wrz 2016 20:40 

niebieski
No było trochę miejsko ale nie za bardzo. Byliśmy parę dni w Tainanie a potem parę dni w Lugangu, w obu miejscach zwiedzając masę świątyń. Potem na drugą połowę tygodnia zostawiliśmy sobie Taipei z okolicami np wypad do Pingxi czy do gorących źródeł Xinbeitou.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Wrz 2016 20:42 

@humptydumpty Oczywiście wchodzi w grę również inna Azja, ale wydaj mi się, że te 4 tygodnie to nieprzesadnie dużo na te 3 kraje. Lecę z dziewczyną, nie jest to backpacking, ma być w miarę komfortowo, toteż nie chcę co 1-2 dni zmieniać miejsca zamieszkania. Nie zależy mi również na tym aby tylko "zaliczyć" dany kraj, dlatego dodanie lotu na np. 2 dni do Malezji nie ma dla mnie większego sensu, wolę na Malezję poświęcić kolejne 3-4 tygodnie w przyszłości, dodając do tego np. Hongkong. Dwa lata temu byłem ponad 2 tygodnie w Japonii i jak dla mnie to było zdecydowanie za mało na ten kraj, w tym roku 3 tygodnie w Korei Południowej też nie pozwoliły mi zobaczyć wszystkiego co bym chciał, stąd też wybór tylko 3 krajów na te 4 tygodnie.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Wrz 2016 10:17 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Koniecznie sprawdz zachod slonca o ktorej jest i godzine wczesniej jedz na Taipei 101. Jak nie kreca mnie takie atrakcje to to wyrwalo mńie z butow jesli chodzi o widoki. Ok godzine pozniej zaczal sie tajfun ale i tak warto :| :|

Ostatnio edytowany przez krasnal, 17 Wrz 2016 10:39, edytowano w sumie 1 raz
zdublowana treść
 Profil Relacje PM off
Aga_podrozniczka lubi ten post.

#8 PostWysłany: 17 Wrz 2016 10:28 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
na Tajwanie są piękne góry, gorące źródła, ciekawe wyspy
zależy co kto lubi
ja jadę w październiku drugi raz na Tajwan i teraz 2 tygodnie
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Wrz 2016 11:15 

oskiboski napisał(a):
Koniecznie sprawdz zachod slonca o ktorej jest i godzine wczesniej jedz na Taipei 101. Jak nie kreca mnie takie atrakcje to to wyrwalo mńie z butow jesli chodzi o widoki. Ok godzine pozniej zaczal sie tajfun ale i tak warto

Moja dziewczyna i tak by nie odpuściła, wszędzie gdzie się da wysoko wjechać, musimy wjechać, ale dzięki za radę :) Mnie zachwycił widok na Tokio nocą ze Skytree, tak nam się tam podobało, że przed odjazdem jeszcze raz wjechaliśmy na górę :P
Także Taipei 101 na pewno zaliczymy!

@wilczagorka Jeśli chodzi o takie podróże, to kręci mnie kilka rzeczy: dobre jedzenie, nowoczesne miasta i piękna natura, z tego co udało mi się ustalić wszystko to znajdę na Tajwanie, dlatego też kupiłem lot do Taipei. Jesteś w stanie polecić konkretne miejsca, głównie chodzi mi o miejsca poza miastem, gdzie fajnie można spędzić dzień w okolicznościach przyrody.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 17 Wrz 2016 11:24 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
niebieski
w 7 dni jesteś w stanie objechać wyspę do okola i zwiedzić większość atrakcji.

#11 PostWysłany: 17 Wrz 2016 12:08 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
na północ od Tajpej jest Yangmingshan, takie górki plus źródła
blisko miasta a sporo przyrody i pewnie da się znaleźć miejsca bez ludzi
Wulai na południe do Tajpej ma też źródła i podobno jest b. ładnie położone
w tych miejscach nie byłem (będę teraz)

byłem w Alishan, Sun Moon Lake, Taroko
w każdym z nich jest piękna przyroda (przejrzyj sobie zdjęcia w necie i poczytaj czy Ci podpasuje)

ja jeszcze jadę na Green Island ale to już logistycznie zajmuje więcej czasu
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Wrz 2016 20:21 

Dzięki za wskazówki, na pewno skorzystam z rad!
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 29 Wrz 2016 14:09 

niebieski
na Taipei spokojnie starczą 2 dni...jak znajdę czas to wrzucę jakąś relację z tego roku

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 30 Wrz 2016 08:50 

@‌Pado‌ Na Taipei może i wystarczy 2 dni, ale chciałbym na Tajwanie zobaczyć coś więcej niż tylko samo Taipei. Przejrzałem atrakcje i wstępnie planuję tam zostać ok tygodnia, parki narodowe wyglądają niesamowicie, więc na pewno muszę odwiedzić co najmniej Taroko. Relację z chęcią przeczytam i obejrzę fotki.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 30 Wrz 2016 13:12 

niebieski
zgadza się, dlatego podkreśliłem, że na Taipei wystarczą dwa dni :) Reszta Tajwanu to inna sprawa...
Zresztą fajnie, że pojawia się więcej ofert z Tajwanem w tle, bo z nim tak samo jak z Koreą - kiedyś był to dość mało popularny kierunek (wg mnie), a kraje warte odwiedzenia
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 30 Wrz 2016 13:52 

Na Tajwanie jest naprawdę sporo ciekawych rzeczy do zobaczenia, ale jak to ma być tylko powiedzmy 1-2 tygodniowy pobyt to musisz powybierać. Jet kilka rzeczy, które trzeba tam zobaczyć są też ładne plaże gdzie można się wybyczyć. Do tego pyszne jedzenie i wspaniali ludzie, powodują że Tajwan jest naprawdę fajnym miejscem do odwiedzenia.
Jak na około tygodniowy wyjazd to ja bym zrobił coś takiego:
Taipei i okolice - Jiufen (które mnie nie porwało), Beitou i Xinbeitou (gorące źródła), Maekong Gondola, ZOO z pandami, Taipei 101, Night Markety Longshan Temple
Kenting - południowy kraniec Tajwanu, park narodowy, piękne plaże. Dobre warunki do surfowania. Dużo cieplej niż na północy
Kaoshiung - drugie największe miasto, fajne i ciekawe
Taroko - must see - niesamowity kanion, pokazujący jak mały jest człowiek a jak wielka natura
Sun Moon Lake - must see, piękne górskie jezioro. Unikać w weekendy, jest oblężone przez chińskich turystów
Alishan - park narodowy w górach
Liu Qiu- niedaleko Kaoshiunga mała wysepka koralowa z możliwością snurkowania, bardzo ciekawe miejsce
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Aga_podrozniczka uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 30 Wrz 2016 15:32 

@‌keram‌ Dzięki za rady! Co do czasu, który planujemy poświęcić na podróż to jak już wspominałem powyżej ogólnie jest to prawie 4 tygodnie, ale w tym 2-3 dni na Singapur, jednodniowy stop over w Pekinie i Filipiny. Największa zagwozdka to właśnie ile czasu poświęcić na Tajwan, a ile na Filipiny. Lecimy dopiero za kilka miesięcy, więc to będzie się jeszcze kilka razy dynamicznie zmieniało, natomiast pierwotny plan był taki, że to właśnie Filipiny są naszym głównym celem podróży. Coraz bardziej się to jednak zmienia, coraz częściej myślę aby to właśnie Tajwan zrobić głównym wydarzeniem a na Filipiny lecieć na jedną z wysp, żeby jak to ująłeś pobyczyć się na plaży przez kilka dni.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 19 Sty 2019 13:31 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
niebieski
poszukuję opinii kogoś kto odwiedził Wulai, czy warto tam się wybrać na 1 dzień - przy założeniu napiętego kalendarza oraz 1 lub 2 dni spędzonych w Taroko;
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 02 Lis 2019 18:45 

Czy ktoś/coś mógłby doradzić w kwestii transportu z Kenting na wschodnie wybrzeże ?
Chciałbym zobaczyć min. sixty stone mountain i Sanxiantai i teraz zastanawiam się co będzie lepsze:
1) Podróż do Hualien i tam wypożyczenie auto aby zjechać na południe wzdłuż wybrzeża
czy
2) Dojazd do Taitung i stamtąd jakoś dostać się właśnie do tych atrakcji (bus lub auto), a potem pociągiem z Taitung do Hualien aby zobaczyć Taroko Park
Z góry dzięki za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 02 Lis 2019 21:04 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Taroko bez samochodu to za bardzo nie zobaczysz. Chyba, że jakaś wycieczka.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości