Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Maj 2016 20:47 

srebrny
Ile czasu wystarcza na przesiadke i formalnosci imigracyjne w JNB?
Przylatuje na terminal A o 13.00 Ethiopianem (wiec oblozenie male byc powinno i mala kolejka do kontroli) a ew.lot Fly Safair o 14.40 odlatuje z terminalu B, czy duzo czasu zajmuje transfer?
Dzieki za odpowiedzi.

Ostatnio edytowany przez Zeus 16 Sie 2016 10:44, edytowano w sumie 2 razy
poprawa tematu
 Profil Relacje PM off  

Tanie latanie ma się dobrze☀️🛄 Hiszpania, Maroko, Malta i Włochy od 184 PLN Tanie latanie ma się dobrze☀️🛄 Hiszpania, Maroko, Malta i Włochy od 184 PLN
Tropiki i egzotyka bez wizy 🌴🌞 Langkawi, Penang i Kuala Lumpur w jednej podróży za 2472 PLN ✈🌏 Tropiki i egzotyka bez wizy 🌴🌞 Langkawi, Penang i Kuala Lumpur w jednej podróży za 2472 PLN ✈🌏
 Temat postu: Re: JNB- Johanesburg
#2 PostWysłany: 25 Maj 2016 20:55 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
niebieski
Uuu... przy tak dalekich lotach krótko sobie zostawiłeś na przesiadkę. A jeśli rejs z ADD się trochę spóźni? Kolejny rejs chyba krajowy. Odebranie bagażu, nadanie go. Może być hardcorowo.
Sam miałem podobny problem, jednak nie postawiłem na taką ruletkę.

#3 PostWysłany: 25 Maj 2016 21:02 

srebrny
@tomwie to ile zajelo Ci opuszczenie strefy i jak jest z transferem miedzy terminalami?

Bede lecial z podrecznym, nastepny lot krajowy do CPT.
Ethiopian leci ze swojego huba i ogolnie ma dobra puktualnosc.
Moge czekac do 17.30, ale prawde mowiac nie lubie zbyt dlugich pobytiw na lotniskach.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Maj 2016 21:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Weź pod uwagę, że po przylocie trzeba też przejść kontrolę paszportową - niby prosta rzecz jednak to Afryka. Pani przed nami miała paszport dyplomatyczny - wydawałoby się przyspiesza to procedurę - było odwrotnie nie wiedzieli co z nim zrobić a zaangażowano w tą kwestię innych urzędników co skutecznie zatamowało procedurę przy kolejnych okienkach, w sumie dobre pół godziny opóźnienia de facto dla wszystkich. Do tego tylko 4 okienka były czynne nie wiem czy otwierają więcej jak jest natłok przylotów. Plusem jest to że na bramkach security nie są czepialscy np.zawsze przechodziłem na krajówkach z paskiem z metalową klamrą i nigdy nie kazali go zdejmować więc kontrola idzie sprawnie.
 Profil Relacje PM off
jacek96 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 25 Maj 2016 21:38 

srebrny
mnie zajęło mniej więcej 1h od samolotu do wyjścia. Dużo czasu zajmuje kontrola paszportowa.

Flysafair zamyka bramki 40min przed wylotem.

Domestic terminal to ten sam budynek, terminal 2.

Raczej bez szans, żeby zdążyć. Kilka dni przed wylotem ethiopian zmienił mi godzinę wylotu z fco, o godzine do przodu, więc tym bardziej bym nie ryzykował.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 25 Maj 2016 22:21 

srebrny
Wlasnie najwiekszym powodem do obaw jest mozliwosc zmiany godzin lotu, ktory dopiero ma miec miejsce w przyszlym roku, wiec w zimowym kalendarzu moga sie zmienic godziny, zwlaszcza ze trzy odcinki do JNB mnie czekaja.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Cze 2016 14:00 

Loty: 35
Kilometry: 107 187
niebieski
Witam, a ja lecę z Doha do Windhoek przez JNB. Lot do JNB Qatarem, dalej Comair, ale wszystko na jednej rezerwacji. Przylot na terminal A, wylot z terminatu B. Muszę przechodzić kontrolę? Mam 2 h na przesiadkę.

#8 PostWysłany: 23 Cze 2016 11:14 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
Ja mam 1'05" na przesiadkę w JNB z lotu z Dubaju (Emirates) na lot do Windhuk (Air Namibia). Też mocno się obawiam czy zdążę ale jeśli Emirates przyjmą mi w warszawie bagaż od razu do WDH to chyba powinno się udać. Jeśli uważacie inaczej to dajcie znać bo może jeszcze zastanowię się czy nie przebukować lotu do WDH na późniejszą godzinę jeśli jeszcze są miejsca.

Pozdrawiam

#9 PostWysłany: 16 Sie 2016 09:38 

@ jprawicki, czy udało się nadać ten bagaż bezpośrednio z Warszawy do Windhoek? będę w podobnej sytuacji, tylko ze linia Qater i 2:05 na przesiadkę.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Sie 2016 10:40 
Awatar użytkownika

Loty: 236
Kilometry: 484 688
niebieski
@luc4s lecisz do Namibii, JNB jest tylko Twoim tranzytem, wiec nie przechodzisz kontroli paszportowej :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Sie 2016 11:34 

Sprawdzałem w Emirates i niestety nie ma możliwości nadania bagażu na całą podróż :( (Może w Qatar jest inaczej ale najlepiej zadzwonić i zapytać na infolinii) W związku z tym musiałem zmienić godzinę wylotu z JNB przez co będę miał tam teraz 7 godzin więc wybiorę się na miasto. Nie ma tego złego :)

Co do wizy to nie byłem właśnie pewien czy odbiór bagażu jest przed kontrolą paszportową czy za więc wolałem nie ryzykować szczególnie, że poprzednim razem czekałem w kolejce po wizę w CPT prawie godzinę. A wiza przyda mi się i tak potem na drugi etap wycieczki.

Pozdrawiam

-- 16 Sie 2016 11:36 --

BTW - kiedy się wybieracie do Namibii? może jakieś piwko na środku pustyni :P

#12 PostWysłany: 16 Sie 2016 20:36 

niebieski
Ja dokładnie za 12 dni. :)

#13 PostWysłany: 17 Sie 2016 10:06 

to życzę udanej eskapady i czekam na jakąś relację po powrocie :)

Pozdrawiam

#14 PostWysłany: 17 Sie 2016 10:10 

HON fly4free
W JNB w każdej sytuacji bagaż trzeba odebrać i ponownie nadać, nawet jak leci się na jednej rezerwacji i nawet SAA.
Ogólnie te procedury wyjście z samolotu, imigracja, odebranie i ponowne nadanie bagażu (z tego co pamiętam to nawet obowiązkowe było obwinięcie darmowe bagażu folią przed jego ponownym nadaniem) potrafią zająć sporo czasu, tak min. 1-1,5 h.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 17 Sie 2016 10:13 

marek - dzięki za info. Upewniłeś mnie, że dobrze zrobiłem zmieniając rezerwację JNB - WDH na późniejszy lot bo miałbym tylko trochę ponad godzinę więc bankowo bym się nie wyrobił.

Pozdrawiam

#16 PostWysłany: 19 Sie 2016 13:48 

niebieski
Hmmm ciekawe co piszesz, bo na Infolinii QR powiedziano mi dwa razy, że w Warszawie mogę nadać bagaż bezpośrednio do Windhoek.

#17 PostWysłany: 19 Sie 2016 13:58 

srebrny
Moze i nadadzą, jednak w JNB zatrzymają, jeśli maja takie procedury. W PL mogą o tym nie wiedzieć.
Miałem sytuacje w Peru, ze na lokalnym lotnisku w Tacnie nie wiedziano, ze jeśli lecę do Europy, to muszę odebrać bagaż w Limie i nadać go ponownie. Oczywiście bagaż nie doleciał ze mną, gdyż w Limie go zatrzymano.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 19 Sie 2016 14:22 

niebieski
To co najlepiej sprawdzić, czy nie jeździ na karuzeli na JNB? Mam 2 h na przesiadkę, QR twierdzi, że wystarczająco.

#19 PostWysłany: 19 Sie 2016 15:27 

niebieski
Dzwoniłem jeszcze raz, na wyraźną prośbę, że w JNB mają inaczej, gość to sprawdzał i powiedział, że z warunków taryfy wynika, że jeżeli nie opuszcza się strefy tranzytowej, to powinna się przesiadka odbyć bez odbierania bagażu.

#20 PostWysłany: 19 Sie 2016 16:55 

Przy dwóch godzinach to ja bym zaryzykował. Ja miałem 1'05" więc wąsko nawet bez bagażu.

Pozdrawiam

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości