Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 53 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 11 Sie 2016 22:27 

A i jeszcze jedno: urlop 2 tyg. jest obowiązkowy dla wszystkich pracowników ;)
 Profil Relacje PM off  

Bali w sezonie za 3727 PLN❗️❤️ Loty Etihad Airways + 4 ⭐ hotel z basenem 🌊☀️ Bali w sezonie za 3727 PLN❗️❤️ Loty Etihad Airways + 4 ⭐ hotel z basenem 🌊☀️
Odkryj stolicę Mołdawii za 448 PLN 🇲🇩 Loty i 4* hotel w Kiszyniowie ✈️✨ Odkryj stolicę Mołdawii za 448 PLN 🇲🇩 Loty i 4* hotel w Kiszyniowie ✈️✨
#22 PostWysłany: 11 Sie 2016 22:30 
Awatar użytkownika

niebieski
A o tym to zapewne nikt z forumowiczów nie miał pojęcia :P

#23 PostWysłany: 11 Sie 2016 22:33 
Awatar użytkownika

Loty: 386
Kilometry: 681 222
HON fly4free
Ja z kolei mam doświadczenie, że pracowników często trzeba namawiać na dłuższy urlop. Po prostu nie chcą, chyba że mają remont mieszkania. Dla większości z nas urlop kojarzy się z ciekawym wyjazdem, poznawaniem nowych miejsc etc. I wciąż nam go mało. Inni po prostu nie zawsze wiedzą co z nim robić :)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 11 Sie 2016 22:41 
Awatar użytkownika

srebrny
no i trzeba pieniądze wydać

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 11 Sie 2016 22:46 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 592
Kilometry: 1 267 069
A w pracy to można zawsze komuś mleko ukraść i w ogòle ( pozdrawiam jeśli to czytasz...)
4 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 11 Sie 2016 23:07 
Awatar użytkownika

niebieski
mysimpleworld napisał(a):
A i jeszcze jedno: urlop 2 tyg. jest obowiązkowy dla wszystkich pracowników ;)

Raczej niekoniecznie. Kontrakty, działalności i inne wynalazki. Nie każdy pracuje "na etacie". Do tego dochodzą jeszcze inne specyficzne rzeczy jak np. odbieranie wolnego za nadgodziny, które trzeba upchnąć w jakimś skończonym czasie.

U mnie w okresie letnim te 3 tygodnie raczej bez łaski a i 5 się zdarzało (jako urlopobiorca i podpisywacz). Ale to wprost zależy od sytuacji w branży i zdarzało się już zero, do wybrania kiedyś potem jak się zrobi luźniej w tematach. Zdarzyło mi sie ta czy dwa zawieść rodzine na wczasy a samemu wracać do pracy w ostatniej chwili, a potem sie pałować z pracodawca o zwrot kosztów poniesionych. Nagłym odwołaniem urlopu (np opłacone miejsce w hotelu). Pewnie tyle przypadków co osób.

Co do 5 tygodni urlopu to warto jeszcze pamietać ze wyjazd na 5 tygodni kosztuje więcej niż wyjazd na trzy tygodnie wiec pod kątem podróżowania więcej urlopu niekoniecznie oznacza więcej możliwości.

Kiedyś dawniej w innej pracy mailem latem ustawowe dwa tygodniami ani dnia więcej. Zima tydzień. Reszta na drobne.

Generalnie we wszystkich wariantach mam zawsze sporo zaległego urlopu do wybrania "kiedyś". Znaczy sie - pracoholik ;-)

#27 PostWysłany: 12 Sie 2016 07:09 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
singielka_1976 napisał(a):
@krasnal a jak pracownica idzie na macierzyński to co robisz? Albo jak pracownik nie daj Bóg ma długie L4 (prawdziwe, wypadek itd.) tak z 4 miesiące?
Pytam z ciekawości, nie ze złośliwości :P
I rozumiem, że w takim razie sam również nie bierzesz urlopu dłuższego niż 3 tyg.?

Jeśli chodzi o macierzyński, pytanie jest czysto hipotetyczne. W wydziale mam dwóch panów, plus jedna pani która już raczej na macierzyński nie pójdzie. Natomiast jeśli chodzi o L4 - owszem, przeważnie wtedy sam zastępuję chorego. Dłużej niż 30 na szczęście dotychczas się nie zdarzyło.
I dobrze rozumiesz, sam również nigdy nie biorę urlopów dłuższych niż 3 tygodnie. Chyba nawet nigdy nie wziąłem więcej niż 2 tygodnie. Po prostu wolę zrobić kilka krótszych wyjazdów w roku.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 12 Sie 2016 07:53 

BrunoJ napisał(a):

Co do 5 tygodni urlopu to warto jeszcze pamietać ze wyjazd na 5 tygodni kosztuje więcej niż wyjazd na trzy tygodnie wiec pod kątem podróżowania więcej urlopu niekoniecznie oznacza więcej możliwości.

Pełna zgoda, tylko sam dobrze wiesz, że są takie miejsca gdzie np. jedzie się pierwszy i ostatni raz a wyjazd na mniej niż 4 tyg. jest bez sensu :).
 PM off  

#29 PostWysłany: 12 Sie 2016 08:13 
Awatar użytkownika

Loty: 387
Kilometry: 617 328
platynowy
Jako "biorca" do 3 tygodni nie byłoby problemu, szczególnie że bezpośredni przełożony też lekko uzależniony f4f, ale na szczęście SG a nie forum :P

Jak gość, który podpisuje, też często, szczególnie "świeżaków" muszę wręcz namawiać, żeby wybierali ten przysługujący im urlop, chociaż akurat latem (taka branża) jestem wyjątkowo szczęśliwy jak się ograniczają do 1 tygodnia, albo dłuższych weekendów :P Żeby nie było sam w okresie lipiec-sierpień też nie znikam.

Image
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 12 Sie 2016 08:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Z mojego ogródka, jako pracownik główny urlop 2 tygodnie, plus krótkie wyjazdy nigdy nie było z tym problemu u różnych pracodawców. Pięć tygodni longiem jak bym miał to chyba do pracy bym już nie wrócił :D
Jako powiedzmy pracodawca ... możliwość teoretyczna 5 tygodni jest w okresie od nowego roku powiedzmy do końca lutego. W innych miesiącach nie ma możliwości tak długiego urlopu.
2 do 3 tygodni ok.
Uprzedzając pytania o L4 i ciąże, zastępstwo lub nowy pracownik, ale to są dodatkowe koszty, szkolenie itd jak mogę to unikam jak ognia :D
Sam na urlopie ostatnio byłem tylko 7 dni, ale weekendy przedłużone jak najbardziej.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Sie 2016 08:19 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 203 751
niebieski
U mnie nie ma problemu z dłuższym urlopem, mogę wziąć i cały miesiąc, ale że pracuję w transporcie to moje wynagrodzenie jest mocno zależne od tego ile wypracuję dlatego więcej niż 2 tygodnie mi się nie opłaca i tak brać :D
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 12 Sie 2016 08:25 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
u mnie max 3 tygodnie, choć ostatnio coś niechętnie :( dodatkowo muszę być w robocie przez pierwszy tydzień miesiąca więc z majówki nigdy nie korzystam no i z urlopów na przełomie miesiąca, trochę to zawęża możliwości ale daję radę póki co, bilans urlopowy jak zwykle na koniec roku blisko 0 ;)
u nas także są osoby młode, które mają po kilkadziesiąt dni urlopu, siłą trzeba ich wyrzucać :shock: nigdy takich nie zrozumiem
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 12 Sie 2016 08:30 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 999 626
złoty
U mnie dwa tygodnie należy się jak psu buda, bo wszyscy wiedzą, że wczasy pod gruszą trzeba wziąć. Na trzytygodniowy urlop, to już krzywo patrzą. Ale brałam i takie. Dłuższego urlopu nigdy, bo po prostu miesiąc jest za krótki, żeby wygospodarować więcej dni. Pomiędzy 1 a 10-tym muszę być w robocie.

#34 PostWysłany: 12 Sie 2016 08:39 
Awatar użytkownika

Loty: 436
Kilometry: 496 738
srebrny
W moim dziale czas na urlop to grudzien-polowa lutego, kwiecien, czerwiec-polowa lipca oraz wrzesien-polowa pazdziernika. W innych terminach pojedyncze dni.

3 tygodnie pewnie na upartego bym dostal, dotychczas skorzystalem tylko dwukrotnie z trzynastu dni. Ale za to cenie sobie fakt, ze nikt nie przymusza mnie do wziecia dwoch tygodni z rzedu, w tym roku na przyklad nie jest mi to na reke. :)
JarekGdynia uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 12 Sie 2016 08:45 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
niebieski
U mnie byłaby duża radość gdybym od razu wyskoczył na miesięczny urlop lub dłuższy. Łatwiej zorganizować zastępstwo jednym ciągiem, niż np. 6x w roku po 3-4 dni.

#36 PostWysłany: 12 Sie 2016 08:47 
Awatar użytkownika

Loty: 386
Kilometry: 681 222
HON fly4free
krasnal napisał(a):
Po prostu wolę zrobić kilka krótszych wyjazdów w roku.

Też tak robię, bo nie ma innego wyjścia. Wolałbym jeden dłuższy (np. miesiąc) i kilka krótszych, ale przy 26 dniach urlopu można tylko pomarzyć. Dlatego podczas wyjazdów jak ognia unikam rozmów z typowymi backpackersami, podróżującymi miesiącami po miejscach, na które ja mam tylko 2 tygodnie. Po takiej rozmowie mam zawsze ochotę rzucic pracę :D
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#37 PostWysłany: 12 Sie 2016 10:24 

O te 2 tygodnie to chodziło mi o to, że u mnie w pracy jest obowiązek tak długiego urlopu - raz w roku (nie dopisałam, za co przepraszam). I ten urlop zawsze trzeba zaplanować z góry (na ogół na początku roku do max. marca). Resztę można wybrać w dowolnym momencie, ale tak żeby nie kolidowało to z obowiązkami służbowymi. A te 2 tyg. zawsze planujemy tak, żeby ktoś nas zastąpił (czyli na ogół albo trzeba się umówić, albo kto pierwszy ten lepszy).
Więc jak ktoś pracuje w takiej branży, że rozliczenia/podsumowania są miesięczne, to nie ma łatwo :)
ale etat daje poczucie bezpieczeństwa - przynajmniej dla kobiet.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 12 Sie 2016 11:24 

Loty: 308
Kilometry: 461 885
A co sądzicie o dłuższym bezpłatnym urlopie z możliwością powrotu do pracy? Podczas wyjazdu do Japonii rozmawiałam z gościem z Australii, którego firma oferuje pracownikom wzięcie raz na kilka lat bezpłatnego urlopu od kilku miesięcy do roku z gwarancją, że po powrocie dotychczasowe stanowisko będzie czekało.
Czy w Polsce coś takiego funkcjonuje? Ja nie słyszałam, ale być może nie obracam się wśród osób, które mogłyby pracować w firmach, które oferują takie rzeczy.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 12 Sie 2016 11:27 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
u mnie nie funkcjonuje coś takiego jak bezpłatny urlop aczkolwiek zdarzyło nam się przyjąć do pracy osobę, która wcześniej zrezygnowała ;)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 12 Sie 2016 11:44 

medeis napisał(a):
A co sądzicie o dłuższym bezpłatnym urlopie z możliwością powrotu do pracy? Podczas wyjazdu do Japonii rozmawiałam z gościem z Australii, którego firma oferuje pracownikom wzięcie raz na kilka lat bezpłatnego urlopu od kilku miesięcy do roku z gwarancją, że po powrocie dotychczasowe stanowisko będzie czekało.
Czy w Polsce coś takiego funkcjonuje? Ja nie słyszałam, ale być może nie obracam się wśród osób, które mogłyby pracować w firmach, które oferują takie rzeczy.

Jeśli masz na myśli Gap Year to mam wrażenie, że w Polsce funkcjonuje to tylko w korporacjach, niektórych oczywiście.
Raz zdarzyło mi się wziąć kilka dni urlopu bezpłatnego i nikt mi problemów nie robił ale to była wyjątkowa sytuacja.

Wg mnie urlop 2tyg. to jest absolutne minimum aby...się zregenrować bo chyba taka powinna być rola urlopu :P
Preferuję 2,5-3 tyg. każdego roku w jednym kawałku i również z tego tytułu właściwie nie miałam żadnych nieprzyjemności czy robienia pod górkę, jednak trochę smuci, że w innych firmach nie zawsze jest taka możliwość :oops: .
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 53 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: piotrgryz oraz 8 gości