Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Sie 2016 11:17 

Witam serdecznie.
Wraz z moją partnerką chcielibyśmy w roku 2017 wybrać się na porządne wakacje lecz jak można się domyśleć na takie żeby nie wydać miliona monet.
Kiedy rozpocząć poszukiwania? Kiedy biura podróży udostępniają już najlepsze oferty tzw "first minute"? I na jakie koszta przy rezerwacji 9/10 miesięcy wcześniej trzeba będzie ponieść za kierunki typu Hiszpania/Włochy/Chorwacja? Czy szukać przez biura podróży? Czy samemu obserwować oferty hoteli i transfer również ogarniać sobie samemu?
Pytam bo do tej pory moje wyprawy to kierunek Kraków- Polskie morze :) Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i porady.
Pozdrawiam ;) !
 Profil Relacje PM off  

Ferie w Omanie 😎⛱️🌊 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 4141 PLN Ferie w Omanie 😎⛱️🌊 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 4141 PLN
All inclusive w ⭐⭐⭐⭐ resorcie w Egipcie za 1599 PLN 😎🥂👙🌊 All inclusive w ⭐⭐⭐⭐ resorcie w Egipcie za 1599 PLN 😎🥂👙🌊
#2 PostWysłany: 10 Sie 2016 11:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Na wczasy last minute polować można przez cały rok. Są jednak terminy, w których na spektakularne obniżki można trafić zdecydowanie częściej. Pierwszym z nich jest okres od maja (po weekendzie majowym) do mniej więcej połowy czerwca. Biura podróży mają już wykupione samoloty czarterowe, podróżnych nie ma jeszcze wielu, a i hotele skłonne są mocno obniżyć ceny aby przedłużyć sobie sezon. Jeśli nie masz sprecyzowanych planów i chociaż niewielki zapas urlopu możesz śmiało ryzykować czekanie na ostatnią chwilę. Jeśli masz wybrany konkretny hotel, w żaden sposób nie możesz przesunąć urlopu i chcecie jechać w kilka osób zdecydowanie zarezerwuj wakacje w promocji first minute. Drugim, doskonałym terminem na poszukiwanie okazji jest czas przed grudniowymi świętami i czasami tuż po nowym roku.
 Profil Relacje PM off
mementor lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 10 Sie 2016 11:29 

Loty: 266
Kilometry: 665 776
Pewnie 99% użytkowników ( w tym ja), powie Ci, że najlepiej wszystko organizować samemu i tak w większości robimy. Niestety, żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie potrzeba jest trochę więcej danych. Np czy te wakacje mają być w high season (lipiec- serpień), czy chodzi o opcję budget, medium standard czy lux? Jaki środek transportu? Hotele czy apartamenty? Jak z elastycznością terminów? Mogę coś doradzić, ale potrzebuję więcej informacji.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Sie 2016 11:59 

Racja już postaram się uściślić zgodnie z Twoimi wytycznymi :)
- termin to najlepiej Sierpień albo Wrzesień 2017,
- co do standardu to co najmniej Medium ideałem była by z opcją all inclusive
- transport to najlepiej samolot +transfer do i z lotniska
- zakwaterowanie w hotelu
- co do elastyczności terminów u mnie jest ok (mam miesiąc urlopu o którym mogę poinformować tydzień wcześniej) lecz moja kobieta takiej opcji już nie ma. Ma max 2 tyg urlopu o którym musi poinformować w pracy ok 2-3 miesiące wcześniej :)

Z góry serdecznie dziękuje ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:01 
Awatar użytkownika

srebrny
ja już szukam na 2020 wiec dla was już za późno

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:03 

No to masz dwie opcje: albo z biurem (czasem warto się skusić na first minute czyli już w okolicy września października powinny być oferty, choć chyba w jednym biurze to już coś widziałam).
Albo na własną rękę -wtedy mapa do ręki żeby wybrać okolicę + lektura tego forum, które jest niesamowitą skarbnicą wiedzy.
Jeśli do tej pory nie organizowałeś sam żadnego wyjazdu to bym się skłaniała do opcji pierwszej.
Na pierwszy wyjazd na własną rękę polecałabym raczej jakiś wypad weekendowy :).
 PM off
mementor lubi ten post.

#7 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:06 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
mementor napisał(a):
Ma max 2 tyg urlopu o którym musi poinformować w pracy ok 2-3 miesiące wcześniej :)

To raczej wyklucza "Last Minute"...
Możesz zrobić test w tym roku, wyobraź sobie że macie zarezerwowany urlop na pierwsze 2 tygodnie września, zacznij od dzisiaj do końca sierpnia przeglądać oferty..
caterina7 lubi ten post.
caterina7 uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:08 

srebrny
Jeśli termin to sierpień lub wrzesień to druga opcja czyli IX zazwyczaj jet taniej i mniej tłoczno.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:09 
Awatar użytkownika

niebieski
mementor napisał(a):
Wakacje 2017 kiedy rozpocząć poszukiwania

Zazdroszczę. W moim przypadku temat brzmi: „Wakacje 2017, jak wygospodarować jeszcze kilka dni na wyjazdy”... bo cały 2017 jest już bardzo gęsto obstawiony podróżniczo-lotniczo :lol:

Odnośnie Twojego pytania: jeżeli do tej pory Twój kierunek wypraw – jak piszesz – to wyjazdy z Krakowa nad polskie morze... spokojnie czekaj, i po Nowym Roku powolutku rozglądaj się po naszym forum za okazjami. Skoro informacja do pracodawcy o terminie urlopu musi pójść na 3 miesiące wcześniej, nie widzę przeszkód.

Uwierz mi, taki wypad (w Waszym przypadku polecałbym na taki pierwszy wyjazd Maltę albo Cypr) można zrealizować naprawdę niewielkim kosztem.
 Profil Relacje PM off
mementor lubi ten post.

#10 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:12 
Awatar użytkownika

niebieski
A w jakiej to branzy zgłasza sie urlop az 3 miesiace wczesniej :o
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:18 
Awatar użytkownika

Loty: 519
Kilometry: 1 000 193
złoty
W wielu. W grudniu robią plan urlopów na rok przyszły.
4 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:22 

OradeaOrbea napisał(a):
Uwierz mi, taki wypad (w Waszym przypadku polecałbym na taki pierwszy wyjazd Maltę albo Cypr) można zrealizować naprawdę niewielkim kosztem.

Organizowałeś na własną rękę? Przelot i zakwaterowanie?
No i najważniejsze pytanie: Jaką kwotę trzeba mieć w portfelu żeby nie martwić się niczym i nie jeść cały wyjazd bułek z konserwą? :D
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Z własnego doświadczenia, zrób 2-3 wypady weekendowe zorganizowane samemu wtedy zobaczysz czy cię to kręci. Jeżeli tak to będziesz już sam wiedział co trzeba zrobić żeby zorganizować wyjazd. Moi niektórzy znajomi nie chcą samemu organizować wyjazdów, wolą zapłacić żeby robił to ktoś za nich.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Taki wyjazd organizowało z tego formum full uczestników i to przysłowiowa "bułka z masłem" a co dopiero "z konserwą".
Znasz termin to: szukasz lotu + szukasz hotelu + szukasz transfer (bus).
 Profil Relacje PM off
mementor lubi ten post.

#15 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:39 

Loty: 266
Kilometry: 665 776
To ja poproszę o odpowiedź na jeszcze kilka pytań :)

1) Co ci sprawia największą frajdę na wyjeździe; zwiedzanie? plaża? jedzenie? imprezy? w.e.?
2) Skąd pomysł na opcję all inclusive?
3) Jaki budżet planujesz +/- na osobę?
 Profil Relacje PM off
mementor lubi ten post.

#16 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:44 

oqrde napisał(a):
Z własnego doświadczenia, zrób 2-3 wypady weekendowe zorganizowane samemu wtedy zobaczysz czy cię to kręci. Jeżeli tak to będziesz już sam wiedział co trzeba zrobić żeby zorganizować wyjazd. Moi niektórzy znajomi nie chcą samemu organizować wyjazdów, wolą zapłacić żeby robił to ktoś za nich.

W ten weekend jedziemy własnie do Budapesztu na weekend. Z tymi tanimi biletami LuxExpressu. Dam znać ;p

saslong napisał(a):
To ja poproszę o odpowiedź na jeszcze kilka pytań :)

1) Co ci sprawia największą frajdę na wyjeździe; zwiedzanie? plaża? jedzenie? imprezy? w.e.?
2) Skąd pomysł na opcję all inclusive?
3) Jaki budżet planujesz +/- na osobę?

Podczas takiego wypadu lubimy odpocząć. Plaża, dobre jedzenia (naszą wspólna pasja jest gotowanie). Impreza podczas takiego tygodniowego wypadu wskazana ale max jedna. Przy alko nie odpoczywamy ;). Opcja z AllInc urodziła się w głowie przez to że (wg mnie) to tańsza opcja wyżywienia. Wydaje nam się że stołując sie w knajpkach wydamy więcej niż dopłacimy do AI.
Na osobę chcemy wydać max 1500 zł :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:48 

niebieski
Trzeba wziac pod uwage ryzykow polityczne. Przykladowo jesli ktos rok temu kupil wczasy w Turcji to raczej biznesu nie zrobil bo potem sie stresowal zamachami a same wczasy mocno potanialy.
Podobnie przyklady Tunezji czy Egiptu.

Grecja, Hiszpania czy Portugalia bezpieczne ale nigdy nie wiadomo do konca. A zatem kupowanie rok wczesniej to spore ryzyko. Watpie tez aby ceny byly wtedy jakies wyjatkowe.
Jak juz patrzysz sierpien-wrzesien to nastaw sie na wrzesien bo wtedy szkoly pracuja a zatem duzo latwiej o nizsze ceny i last minute.

EDIT: Budzet 1.5k na osobe?
No to zapomnij o Wloszech czy Hiszpanii. Nawet tansze kraje jak Grecja bedzie ciezko o all inclusive. Chyba, ze slabszej jakosci albo mocne last minute.
 Profil Relacje PM off
mementor uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:49 

srebrny
mementor napisał(a):
Jaką kwotę trzeba mieć w portfelu żeby nie martwić się niczym i nie jeść cały wyjazd bułek z konserwą? :D

To zależy jaki kraj wybierzesz i za ile uda ci się kupić bilety.Organizując na własną rękę lot i jakiś hotel w dobrej promocji lub z kodami zniżkowymi możesz zaoszczędzić nawet 50% w stosunku do ofert biur podróży.Czytaj powoli pomocne tematy na forum i poćwicz robiąc próbne samodzielne symulacje ;)
 Profil Relacje PM off

#19 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Podczas takiego wypadu lubimy odpocząć. Plaża, dobre jedzenia (naszą wspólna pasja jest gotowanie). Impreza podczas takiego tygodniowego wypadu wskazana ale max jedna. Przy alko nie odpoczywamy ;). Opcja z AllInc urodziła się w głowie przez to że (wg mnie) to tańsza opcja wyżywienia. Wydaje nam się że stołując sie w knajpkach wydamy więcej niż dopłacimy do AI.
Na osobę chcemy wydać max 1500 zł :)[/quote]

Jeżeli waszą pasją jest gotowanie, to apartament z wyposażoną kuchnią, taniej niż hotel a i pasję możecie realizować. Zakupy świeżych warzyw, owoców morza na targach, dobre wino, wspólne gotowanie .... ok może się rozmarzyłem trochę :)

Ostatnio edytowany przez oqrde, 10 Sie 2016 13:02, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#20 PostWysłany: 10 Sie 2016 12:53 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
przy takiej kwocie proponuję Maroko, obeżrecie się jak dzikie .... :D
my właśnie tyle a właściwie po 1400 wydaliśmy na łebka za dwa tyg ;)
 Profil Relacje PM off
mementor lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości