Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#1081 PostWysłany: 12 Lip 2016 16:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Niesamowite :o 55 stron w temacie, a wszystko jest na pierwszej stronie w wiki https://www.fly4free.pl/forum/pytania-wymiary-i-waga-bagazu-podrecznego-ryanair-wizzair,228,1259

Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
Warto 🔥 Uzbekistan, Kazachstan i Kirgistan w jednej podróży z Warszawy za 1861 PLN 😎😍 Warto 🔥 Uzbekistan, Kazachstan i Kirgistan w jednej podróży z Warszawy za 1861 PLN 😎😍
#1082 PostWysłany: 12 Lip 2016 16:09 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 92 349
niebieski
katalonka napisał(a):
Jeśli pasażer z pierwszeństwem wejścia na pokład wnosi 2 sztuki bagażu podręcznego, z których każda ma wymiary większe niż maksymalne wymiary dodatkowego przedmiotu osobistego, jedną torbę należy nadać jako bagaż rejestrowany za odpowiednią opłatą.

Wystarczy nie przekroczyć maksymalnych wymiarów i będzie dobrze :)

A wymiary sama podałaś - dodatkowa torba to 40 x 30 x 18 cm a do tego mały albo duży podręczny, w zależności od tego co zakupiłaś.
 Profil Relacje PM off  

#1083 PostWysłany: 12 Lip 2016 16:14 

rml napisał(a):
............
A wymiary sama podałaś - dodatkowa torba to 40 x 30 x 18 cm a do tego mały albo duży podręczny, w zależności od tego co zakupiłaś.

Z innego pokrewnego tematu:
Anonymous napisał(a):
A z praktyki jak juz wielokrotnie pisałem wizzair póki co nie ma wzornika na ten dodatkowy bagaz i tak naprawdę nie może tylko przekroczyć wymiaru malego bagażu podręcznego i na pokladzie trafic pod siedzenie
Wielokrotnie sprawdzone, przestałem wykupywać nadawany bo szkoda czasu na lotnisku i z 2 malymi można się rozsądnie spakować
 PM off  

#1084 PostWysłany: 12 Lip 2016 16:25 

srebrny
@katalonka Zdecydowanie nadinterpretacja. I pamiętaj ,że nikt się nie upiera aby w torbie z laptopem był koniecznie laptop ;)Udawało mi się tam spakować wiele potrzebnych rzeczy.
 Profil Relacje PM off  

#1085 PostWysłany: 18 Lip 2016 08:51 
Awatar użytkownika

Loty: 272
Kilometry: 523 218
niebieski
Plecaki które ostatnio nie wzbudziły podejrzeń w Wizzair mimo to że były tak napakowane że pękały w szwach :)
https://www.decathlon.pl/plecak-turysty ... 2414.html#
https://www.decathlon.pl/plecak-turysty ... 32419.html

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

#1086 PostWysłany: 18 Lip 2016 09:06 
Site Admin
Awatar użytkownika

Forclaz 40 nie wypełniony do końca nie zwraca uwagi nawet w Wizzair, więc 20 i 30 tym bardziej przejdą ;)
 Profil Relacje PM off  

#1087 PostWysłany: 26 Lip 2016 23:15 
Awatar użytkownika

srebrny
to pewnie raczej wyjatek niz regula, ale w ostatni piatek lecialem RyanAirem BCN -> Berlin i kolezka jeden mial jako podreczny torbe ktorej wymiary, wzgledem 'duzego podrecznego', wynosily, na oko, 150%, może 180%.

Lekki szok, nic nie mowili, nalepili naklejke zeby zabrac to do luku [ale bez placenia za 'za duzy bagaz']
 Profil Relacje PM off  

#1088 PostWysłany: 26 Lip 2016 23:52 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Miękie torby zawsze przejda ;) glownie low costy kasuja za kabinowki ktorych nie upchnac sie nie da

#1089 PostWysłany: 28 Lip 2016 23:51 
Awatar użytkownika

srebrny
to wlasnie byla twarda walizka
 Profil Relacje PM off  

#1090 PostWysłany: 31 Lip 2016 17:30 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
Ja ostatnio jak leciałem wizzairem z Katowic do Kijowa, to jako mały bagaż podręczny miałem plecak Semiline 35l. Jeszcze przed kontrolą bezpieczeństwa stała kobieta i przyklejała te przywieszki bagażowe. Mówi do mnie "ten Pana plecak to chyba za duży do skrzynki". Odpowiedziałem jej "jak się popieści, to się zmieści" :lol: na co ona się uśmiechnęła, ale i tak kazała mi go włożyć. Oczywiście się zmieścił i dostałem naklejkę "Small - Approved"
 Profil Relacje PM off  

#1091 PostWysłany: 04 Sie 2016 13:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Latał ktoś z Forclazem 30 w Ryanair? O takim: https://www.decathlon.pl/plecak-turysty ... 32422.html

Czy wypełniony po brzegi przejdzie jako duży podręczny? Wiem, że nie wywróżycie, ale może ktoś miał jakieś doświadczenia bo dotychczas latałem tylko z walizką idealnie pasującą. ;)
 Profil Relacje PM off  

#1092 PostWysłany: 04 Sie 2016 13:58 

Plecak to wdzięczny bagaż, bo wykonana z materiału elastycznego, a nie jak poprzednio u ciebie sztywna walizka

Anonymous napisał(a):
plecak bez stelaża NIGDY nie stanowi problemu, jak nie przesadzi się np. 2-3 przekroczeniem wymiaru plecaka powyżej górnego limitu wymiaru bagażu
Wystarczy np. na górę plecaka, gdyby sprawdzali na gate wymiary bagażu zapakować ubrania i na ten czas ubrać się na cebulę z pochowaniem po kieszeniach przedmiotów
 PM off
Krupier uważa post za pomocny.

#1093 PostWysłany: 07 Sie 2016 23:35 

Czy mogę wziąć na pokład samolotu WizzAir oprócz plecaka również aparat fotograficzny i słuchawki?

Ostatnio edytowany przez fraj 07 Sie 2016 23:46, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#1094 PostWysłany: 07 Sie 2016 23:45 

srebrny
Aparat mogą uznać za dodatkowy przedmiot,ale można się zabezpieczyć wykupując pierwszeństwo wejścia na pokład i wtedy legalnie przysługuje dodatkowo prawo wniesienia nawet torby z laptopem.Słuchawki nie będą problemem.
 Profil Relacje PM off
fraj uważa post za pomocny.

#1095 PostWysłany: 07 Sie 2016 23:48 

Nawet słuchawki nauszne, duże?

Na stronie Wizz pisze pokrętnie, że bez pierwszenstwa wejścia na pokład nie ma mowy o innym bagazu niż podręcznym, ale z tego nie wynika, że z pierwszenstwem ma się prawo do "dodatkowego" bagażu.
 Profil Relacje PM off  

#1096 PostWysłany: 07 Sie 2016 23:56 

srebrny
Z pierwszeństwem nabywasz prawo do dodatkowego przedmiotu,który jest opisany na stronie Wizzair.Wymiary dodatkowego przedmiotu chyba ten twój aparat spełni a słuchawki potraktuj jak nakrycie głowy ;)
 Profil Relacje PM off
fraj uważa post za pomocny.

#1097 PostWysłany: 10 Sie 2016 07:51 
Awatar użytkownika

Witam !

Pytanko Wizz ?
Czy posiadając tylko bezpłatny bagaż podręczny można samodzielnie bez obaw kary finansowej umieścić nad swoim siedzeniem do górnego schowka który jest na ten większy płatny bagaż podręczny ?
Czy tylko można taki bagaż umieścić wyłącznie pod fotelem pasażera ?
 Profil Relacje PM off  

#1098 PostWysłany: 10 Sie 2016 07:53 

Jak najbardziej można w schowku.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#1099 PostWysłany: 10 Sie 2016 09:46 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Ale czy w środku będzie pierścionek? Bezpłatnie w schowkach nad fotelami tylko bagaże bez pierścionków zaręczynowych ;)

A tak na poważnie, to oczywiście, że można, o ile będzie miejsce.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#1100 PostWysłany: 10 Sie 2016 18:38 
Awatar użytkownika

Rozumie ze do każdego miejsca przynależny jest tzw.górny schowek , czyli nie może być opcji że ktoś inny z innego miejsca "podłącza" ;) się do schowka ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość