Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1069 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 54  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 17 Cze 2016 16:44 

niebieski
Mnie w podobnej sytuacji w Warszawie udało się załatwić dowód w ciągu 24 godzin, trzeba spokojnie przedstawić sytuację i urzędnicy na pewno pomogą.
 Profil Relacje PM off  

Tydzień w Tajlandii 🌴🏝️ Loty z Warszawy (z bagażem) i hotel z basenem za 3209 PLN ☀️👙 Tydzień w Tajlandii 🌴🏝️ Loty z Warszawy (z bagażem) i hotel z basenem za 3209 PLN ☀️👙
Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎 Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎
#342 PostWysłany: 18 Cze 2016 08:30 

Dziękuję za odpowiedzi. Postaram się porozmawiać z urzędnikami. Pytałam o paszport, bo myślałam, że będzie szybciej. Gdy robiłyśmy dowód w październiku czekałyśmy 3 tygodnie.
Teraz kwestia jest taka, że prawdopodobnie nie złożę sama wniosku, córka ma 16 lat i wg przepisów musi być.
Więc co teraz, trzeba ją przemycić samochodem do Polski? ;)
Ja dziś lecę sama, w każdym razie jutro podejdę do Urzędu (na szczęście punkt otwarty) i zobaczę co da się zrobić.
Zgłosiliśmy na niemieckiej komendzie, ale wątpię, żeby się znalazł.
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 18 Cze 2016 09:56 

niebieski
Co do przemycania...Szczyt Nato i Swiatowe Dni Młodzieży = kontrole na granicach. Pamiętaj, że zgodnie z Polskim prawem, straż graniczna nie ma prawa odmówić wjazdu do kraju obywatelowi RP nawet bez dokumentów. Jedynie kwestia zweryfikowania tożsamości może zająć trochę czasu, ale myślę, że wobec nieletniej mogą mieć uproszczone procedury.
 Profil Relacje PM off  

#344 PostWysłany: 18 Cze 2016 10:13 

hmm.. to co pozostaje jak nie spróbować ? ;)
jazda 400km do Monachium i czekanie na paszport tymczasowy nie wchodzi w rachubę.
Albo pozwolą mi jutro złożyć za nią wniosek o dowód w Pl albo mąż ją autem przywiezie w poniedziałek.
Dalej to już kwestia czasu w ile zrobią jakikolwiek dokument.
 Profil Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 18 Cze 2016 11:39 

srebrny
Wniosek o dowód można też złożyć przez epuap. Profil epuap można też potwierdzić w ambasadzie, jeśli ktoś jeszcze nie ma i jest poza PL. Niestety w ten sposób raczej nie będzie szybciej - ja czekałem prawie 3 tyg. Odbiór dowodu wyłącznie osobisty.

#346 PostWysłany: 18 Cze 2016 21:32 

Nie mamy epuap a do ambasady daleko. No nic, pojutrze córka przyjedzie autem i będzie kombinować i prosić na miejscu. Znajomy wyrabiał w marcu i czekał faktycznie tydzień, więc może do dwóch wyrobią
 Profil Relacje PM off  

#347 PostWysłany: 22 Cze 2016 11:51 

Muszę być dobrej myśli. Miły Pan zaznaczył opcję priorytet przy wyrabianiu dowodu i jest szansa na 70%, że będzie gotowy do około 10 dni.
 Profil Relacje PM off  

#348 PostWysłany: 22 Cze 2016 12:25 

niebieski
Teras wnioski skanują i dlatego odpada czas konieczny na przesłanie wniosku do urzędu, który wyrabia dowód.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
monicca lubi ten post.

#349 PostWysłany: 24 Cze 2016 09:45 

Muszę przyznać, że się postarali w 4 doby, dowód gotowy do odbioru :)
 Profil Relacje PM off
mzukowski lubi ten post.

#350 PostWysłany: 17 Lip 2016 17:51 

Wybaczcie za odgrzebywanie tematu. Chciałabym niedługo polecieć na wakacje (w strefie Schengen), ale w międzyczasie muszę zmienić adres zameldowania i wyrobić nowy dowód. Czy przy kupowaniu biletów muszę gdzieś podawać nr i serię dowodu (a jeśli tak czy można to później zmienić)? Jak wygląda sytuacja jeśli jestem w trakcie zmiany dowodu, w razie kontroli uznają ten stary czy powinnam mieć jakieś specjalne zaświadczenie? Niestety wątpię, żeby do czasu wyjazdu mój nowy dowód został wyrobiony..
Z góry dziękuję za odpowiedź!
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 17 Lip 2016 17:57 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Jesli po Schengen to bez znaczenia. Podczas boardingu/ odprawy musisz legitymowac sie waznym dokumentem.

#352 PostWysłany: 17 Lip 2016 18:05 

Czyli jak rozumiem dopóki czekam na nowy dowód, ten stary jest moim ważnym dokumentem, nawet jeśli adres jest nieaktualny? ;P
 Profil Relacje PM off  

#353 PostWysłany: 17 Lip 2016 18:18 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
nikt nie zwraca uwagi na Twój adres zameldowania, leć spokojnie na starym dowodzie i nie pękaj wszystko będzie ok.
 Profil Relacje PM off  

#354 PostWysłany: 25 Lip 2016 09:01 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 92 349
niebieski
Mam taką sytuację, że za niecały miesiąc mam dwa loty krajowe, a właśnie zauważyłem nieduże pęknięcie w dowodzie osobistym. Do tej pory miałem genialny plan olać to i odprawić się na paszport, ale wyczytałem na stronie Ryanaira że na krajowych honorują tylko dowody osobiste.

Jak rozumiem z poprzednich postów, w urzędzie po przedstawieniu sytuacji da się skrócić procedurę wydawania nowego dowodu żeby zejść poniżej 30 dni (nawet ok. 20 mnie urządza).

ALE: jak duża jest w ogóle szansa, że nie zostanę wpuszczony do samolotu przez to pęknięcie? Dodam, że ma ok. centymetra długości.
 Profil Relacje PM off  

#355 PostWysłany: 25 Lip 2016 09:17 

To coś słabo czytałeś: na lotach krajowych Ryanair honorowane są paszport, dowód osobisty i PRAWO JAZDY, u nieletniego llegitymacja szkolna

Na pęknięcie ma ma jasnych odpowiedzi: jak służbista się uprze to nie przepuści, ale na krajówce mała szansa nie wpuszczenia
 PM off  

#356 PostWysłany: 25 Lip 2016 17:20 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 92 349
niebieski
Ok, racja. Ja się sugerowałem tym:

https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... ytania#0-2

Cytuj:
Jakie dokumenty podróżne są akceptowane?

LOTY KRAJOWE – AKCEPTOWANE DOKUMENTY
*Dowód tożsamości wydany przez władze państwa należącego do Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG)

Natomiast na innej stronie faktycznie wymieniają więcej dokumentów - https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... kceptowane
Cytuj:
LOTY KRAJOWE – AKCEPTOWANE DOKUMENTY

Ważny paszport
Krajowy dowód tożsamości
Każde ważne prawo jazdy ze zdjęciem

Czyli nie muszę się spieszyć z wymianą dowodu. Dzięki za naprowadzenie.
 Profil Relacje PM off  

#357 PostWysłany: 25 Lip 2016 18:27 

niebieski
W urzędzie w Wołominie Pani też nie chciała akceptować paszportu, choć wymagany był dowód tożsamości, bo według niej paszport to dokument podróżny!

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#358 PostWysłany: 25 Lip 2016 20:48 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
To pani była niekompetentna ;)

#359 PostWysłany: 31 Lip 2016 13:09 

Witam

Mam pewien problem związany z lotem. W poniedziałek 8 sierpnia wylatuje do Grecji (wczasy zakupione w biurze podróży). W zeszłą środę osoba, z którą lecę została okradziona i niestety został ukradziony portfel, w którym był dowód osobisty. Oczywiście wszystko było od razu zgłoszone na policję w tym zastrzeżenie dowodu. Następnego dnia osoba ta zwróciła się z prośbą o pilne wydanie nowego dowodu, pani z Urzędu Gminy obiecała, że można to tak załatwić, żeby dowód był do odebrania pod koniec tego tygodnia tak, żebyśmy mogli wylecieć. W między czasie stary dowód się odnalazł i tu moje pytanie: jeśli jednak zdarzy się taka sytuacja, że nowy dowód nie zostanie wyrobiony do piątku, to czy jest jakaś możliwość, żeby wylecieć na starym? Jest to lot z Katowic. Dodam, że generalnie sam w sobie dowód jest ważny pod tym względem, że jest oczywiście prawdziwe imię i nazwisko i data na odwrocie, ważność kończy się w 2019 roku. Czy na odprawie oni patrzą tylko czy dowód jest ważny i czy nazwisko zgadza się z listą pasażerów dostarczoną przez biuro, czy skanują go przez jakiś specjalny system i tu mogą np zobaczyć, że został unieważniony? I drugie pytanie, czy był ktoś może w takiej sytuacji i czy jest jakiś sposób, żeby faktycznie przyspieszyć taką procedurę wydawania nowego dowodu? Wniosek jest już w MSWiA ale jakaś babeczka z ichniejszej infolinii nam powiedziała, że procedura to procedura i dowody są wydawanie wg listy zgłoszeń.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź, gdyż jesteśmy teraz w strasznym stresie i nawet nie wiemy czy mamy się pakować czy odwoływać wczasy....
 Profil Relacje PM off  

#360 PostWysłany: 31 Lip 2016 13:16 

- obecnie dowód osobisty wcześniej skradziony o ile nie został odwołany w systemach policyjnych bez zgłoszenia odnalezienia figuruje jako kradziony, w bazie dowodów osobistych jest jako anulowany
- generalnie jak stary dowód osobisty ma aktualną datę ważności, póki go celnik na lotnisku nie sprawdzi (a nie powinien, bo lot w ramach UE) to nic się nie wydarzy
- ale zapewne nowy dowód osobisty zdążą wyrobić
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1069 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 54  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości