Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Przekonanie dziewczyny
#1 PostWysłany: 01 Cze 2016 08:35 

Cześć.

Niedawno odkryłem, że podróżowanie to jest to co chcę robić w życiu. Nie! Tak na prawdę zawsze to wiedziałem, ale zawsze były jakieś problemy: a to praca, a to finanse, teraz pies. W sumie zawsze coś, chociaż teraz patrzę na to z innego punktu widzenia. Siostra mi powiedziała, że to ja sobie te problemy tworzę sam, a nie że je tylko widzę. W każdym razie stwierdziłem, że po 4 latach życia w Anglii nie wykorzystuję potencjału jaki tutaj mam. Np. Lotniska z dobrymi kierunkami, język którego się nauczyłem na całkiem dobrym poziomie, pieniądze które zarabiam. W ciągu tych 4 lat życia w UK cały czas szukałem pasji, ale nigdy jej nie mogłem znaleźć, zawsze chciałem prowadzić bloga (co z podróżami się świetnie uzupełnia) I oświeciło mnie: że nie muszę całe życie patrzeć na innych, czekać na coś i tracić swoją wolność (której nota bene nie uważam, że mam - lecz tutaj znów siostra mi uświadomiła, że nie mam dzieci, kredytów itd.)

Chciałbym zacząć podróżować w pojedynkę. Krótkie 1-3 dniowe wypady. Jestem samotnikiem, dobrze mi samemu ze sobą, poza tym lubię wyzwania, a to jednak daję się sprawdzić w pojedynkę, można też poznać nowych ludzi, nawiązać kontakty, polepszyć jeszcze angielski, być jeszcze bardziej śmiałym i odważnym oraz być bardziej optymistyczny.

I tutaj napotykam ścianę: moja dziewczyna, w sumie to narzeczona, a już za 30 dni żona, się nie zgadza na to. Twierdzi, że możemy we 2 tak jeździć, co prawdą nie jest bo w ciągu 4 lat tylko zrobiliśmy 2 weekendy i 1x tygodniowe wakacje i to wszystko.
Nie mamy razem tej spontaniczności, tu praca, tu pies, tam coś. A samemu tą spontaniczność jednak mam.

Chciałbym się Was spytać jak ją przekonać? Może napiszcie swoje argumenty tutaj, to jej pokażę, może zmieni zdanie.

Dzięki wielkie za pomoc!
 Profil Relacje PM off
dusiu88 lubi ten post.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 01 Cze 2016 08:44 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Kiepsko widzę efekty zmuszania kogokolwiek do czegokolwiek (jej do wyjazdów, ciebie do domowego stylu zycia)
Jak teraz pies was ogranicza i wolny związek to pomyśl w którym kierunku to pójdzie jak pojawi się dziecko a związek będzie usankcjonowany prawnie..
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 01 Cze 2016 08:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Może mówi tak, bo nie wie jak wygląda świat po za kuchnią? :)

Masz takie "nowoczesne" podejście do tematu... Po co się w ogóle pytasz?! Czyżbyś zapomniał, że większość kobiet (nie dotyczy feministek i innych wynalazków) lubi jak facet przejmuje inicjatywę? Mów, że była cudowna promocja na wylot do Bergamo i że najbliższy bank holiday spędzicie w głuszy pod namiotem. Musisz przedstawić sytuacje tak jakby to nie było innej możliwości; fakt dokonany.

A jak nie to powiedz Jej, że za 30 dni to już się nie będziesz pytał o zdanie.
5 ludzi lubi ten post.
Kravkrk uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 01 Cze 2016 08:45 
Awatar użytkownika

Dark_Passenger napisał(a):
... Jestem samotnikiem, dobrze mi samemu ze sobą, poza tym lubię wyzwania...
...I tutaj napotykam ścianę: moja dziewczyna, w sumie to narzeczona, a już za 30 dni żona..

Przemyśl...
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 01 Cze 2016 08:46 
Awatar użytkownika

srebrny
I tutaj napotykam ścianę: moja dziewczyna, w sumie to narzeczona, a już za 30 dni żona, się nie zgadza na to. Twierdzi, że możemy we 2 tak jeździć, co prawdą nie jest bo w ciągu 4 lat tylko zrobiliśmy 2 weekendy i 1x tygodniowe wakacje i to wszystko.

kup jakieś bilety (gdziekolwiek) i postaw ją przed faktem dokonanym. Raz, drugi nie będzie chciała jechać to albo jedziesz sam albo ślubu nie będzie
jak przed ślubem Cię terroryzuje to nie wiem co będzie po ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 01 Cze 2016 08:53 

jak chcesz jechać z nią stawiaj przed faktem dokonanym, kup dla was bilety ,spakuj ją i zrób niespodziankę. My robimy takie weekendy niespodzianki raz w miesiącu. raz ja nie wiem dokąd jedziemy/lecimy a raz on. dowiaduje się na lotnisku/dworcu i tyle :)
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 01 Cze 2016 08:56 

Zabierz ją na weekend do Dortmundu. Po tym wyjeździe nie powinna mieć nic przeciwko byś podróżował sam.

Tak na poważnie to co za dziwna tendencja, by na wszystko uzyskiwać zgodę? Raz się obrazi, drugi raz się obrazi, ale potem zobaczy że nic tym nie osiąga i przestanie. To działa na podobnej zasadzie, jak dziecko które zaczyna krzyczeć w sklepie, że chce zabawkę. Pozwolisz się sterroryzować - przegrałeś. A wiem co mówię bo trochę czytam o wychowaniu dzieci. One są kluczowe.

Druga sprawa, jak pozwolisz się tak udomowić to staniesz się dla niej nieatrakcyjnym.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 01 Cze 2016 09:01, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 01 Cze 2016 08:57 

niebieski
Wątek z potencjałem, być może lekki wind-up, ale odpowiedzi na pewno będą szczere i nasycone emocjami. Już w niektórych słowach OP (dzieci zaprzeczeniem wolności, pojawia się i piesek) widać punkty zapalne. :mrgreen:

Ja bym na miejscu OP raczej zapytał samego siebie: co mnie łączy z dziewczyną, która za 30 dni ma zostać moją żoną............ a ja nie czuję się przy niej wolny. :roll:

P.S. ^Rada z pozycji praktyka. Niestety
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 01 Cze 2016 09:01 
Awatar użytkownika

Loty: 505
Kilometry: 971 885
złoty
Mamy dziewczynę przekonać do wyjazdów z tobą, czy też by pozwoliła ci jeździć samemu? Bo nie określiłeś tego jasno.

Jeśli to drugie, to nic z tego. Będzie zazdrosna i nawet jeśli urwiesz się bez jej zgody, to zrobi ci taką scenę, że odniechce ci się wyjazdów na lata świetlne.
Jeśli to pierwsze, to dużo łatwiej. Kup bilety na krótki (najlepiej weekendowy) wypad, zadbaj o wszystkie rezerwacje i po prostu sponsoruj cały wyjazd. Argument finansowy i ten związany z brakiem urlopu w pracy znikną. A pies? Z psem musisz sobie sam poradzić;-)
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 01 Cze 2016 09:05 

Czarno widzę Waszą przyszłość ;) , no chyba, że Ona zaakceptuje Twoje potencjalne wyjazdy.
Tyle tylko, że zaczyna się od krótkich i bliskich a potem są one coraz częstsze i coraz dłuższe :P .
Nie wiem czy to miłe wracać do domu i słuchać żali albo pretensji a takowe raczej prędzej czy później się pojawią.

Z jednej strony piszesz, że zawsze to chciałeś robić z a drugiej, że przez 4 lata tylko 2 wyjazdy weekendowe i 2 tygodniowe to może oznaczać, że Ona Cię w jakimś stopniu ograniczała, pytanie jak się z tym czujesz? Akceptujesz to? Czy może masz żal?

Nic na siłę, jak kogoś nie kręci włóczenie się, wyjazdy, podróże itd. to nic z tym nie zrobisz.Zresztą czy chciałbyś aby Ona przekonywała Cię, że np.szydełkowanie to super pasja? Pewnie nie ;) .

Nie twierdzę, że wszystko w życiu trzeba robić razem ale do szczęścia jest potrzebna akceptacja tej drugiej osoby, nawet jeśli ona nie zawsze aktywnie uczestniczy w Twoich planach i realizacjach.
 PM off  

#11 PostWysłany: 01 Cze 2016 09:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie wiem dlaczego, ale przeczytałem

Przekroczenie dziewczyny, i ze autor: @Don_Bartoss

Potrzebuję kawę...
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 01 Cze 2016 09:12 

Witam ponownie.

Troszke sie okreslilem swoja sytuacje i zainstnialo nieporozumienie, tak jest jak sie czlowiek spieszy.

Ona nie ma nic przeciwko podrozowaniu we 2. Tylko:

- jej praca nie pozwala na takie swobodne podrozowanie, ja mam tylko weekendy wolne, ona niestety nie i to sie na pewno nie zmieni przez dlugi okres czasu.
- co do psiaka: on nie jest ograniczeniem samym w sobie, mamy hotel niedaleko wiec bez problemu mozna go oddac, jednak w mojej wizji podrozowania samemu, nie musialbym tego robic, a za zaoszczedzone pieniadze juz mialbym 25% kwoty na nastepna podroz ;-)

Dlatego sytuacja sie sprowadza do podrozy w pojedynke, do ktorej ona nie jest za bardzo przekonana. Do podrozowania we 2 jak najbardziej, ale jest niestety powyzszy problem.

Tak to wyglada.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 01 Cze 2016 09:15 

HON fly4free
w ciągu 4 lat tylko zrobiliśmy 2 weekendy i 1x tygodniowe wakacje i to wszystko.
jeśli wytrzymałeś tak 4 lata i było ci (w miarę) dobrze, to może zastanów się czy twoja obecna "pasja" to nie słomiany zapał

albo... wymówka, aby jednak za 30 dni nadal być wolnym
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 01 Cze 2016 09:20 

Stawiasz ten problem trochę na zasadzie "jak otworzyć browara kartką papieru". Nikt Ci tu nie poda gotowych argumentów ani nie napisze instrukcji.
Przecież to żywy człowiek, musisz z nią porozmawiać. Napiszę Ci tak: rozmowy z kobietami oparte są o równolegle realizowane trzy rodzaje działań:
1) komunikacja bezpośrednia,
2) komunikacja pośrednia,
3) działania zakulisowe.

Ad 1). Musisz ją poinformować, że chcesz wybrać się w samodzielną podróż.
Ad 2). Przedstaw to trochę tak, żeby nie czuła, że na tym traci. Wybierz się gdzieś na mecz, albo do Norwegii na ryby. Będzie fajnie, a wyjazd obudujesz zwykłym szwendaniem.
Ad 3). Kup jej prezent.
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 01 Cze 2016 09:22 
Awatar użytkownika

złoty
Wiesz, te 4 lata, byly latami narzeczenstwa, podczas ktorych wspolpartnerka DBALA o podtrzymywanie odpowiedniego zaru, dorzucajac do pieca gdy trzeba bylo... ;)

Teraz bedzie slub i juz z gorki - tycie, bolaca glowa spowodowana wygaslym piecem, nieprzyjemny zapach z ust i marzenia o utraconym kawalerstwie :D

PS. Forum nigdy sie tak nie ozywia (szczegolnie kilku gagatkow) jak podczas tematow pokroju "chce sie oswiadczyc", "czy kocha?", "jak to z nia zrobic?"... :lol:
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 01 Cze 2016 09:29 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
no to wszystko chyba sprowadza się do przekonania dziewczyny do zmiany pracy... bo piszesz, że ona nie ma problemu z podróżowaniem ale praca jej nie pozwala
gdyby mi praca nie pozwalała to poszukałabym innej
 Profil Relacje PM off
miriam lubi ten post.

#17 PostWysłany: 01 Cze 2016 09:35 
Awatar użytkownika

Loty: 505
Kilometry: 971 885
złoty
ara napisał(a):
ona nie ma problemu z podróżowaniem ale praca jej nie pozwala

I to są właśnie wymówki. Jak to praca jej nie pozwala?? Niewolnicą jest czy co? Każdy ma w pracy urlop i dni wolne. Jeśli nie soboty i niedziele, to w zamian inne w tygodniu. Ale jeśli przez rok cały autor tematu wraz z narzeczoną nie potrafią znaleźć dwóch dni wolnych do kupy w dogodnym dla siebie terminie, to jest lenistwo i zła wola. Tym sposobem nie pojadą nigdzie.
3 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 01 Cze 2016 09:37 

Loty: 69
Kilometry: 64 523
niebieski
namteH napisał(a):

A jak nie to powiedz Jej, że za 30 dni to już się nie będziesz pytał o zdanie.

Dzięki namteH, współpracownicy się patrzyli na mnie jak na debila jak prawie poplułem kawą monitor to czytając :mrgreen:
Porada rewelka :D
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#19 PostWysłany: 01 Cze 2016 09:40 

srebrny
Najpierw wspólnie przemyślcie mądry cytat "Niewolnicy wszędzie i zawsze będą niewolnikami - daj im skrzydła u ramion, a zamiatać pójdą ulice skrzydłami" - Cyprian Kamil Norwid ,który na stałe widnieje pod postami @Don_Bartoss a
 Profil Relacje PM off
spty13 lubi ten post.

#20 PostWysłany: 01 Cze 2016 09:43 
Awatar użytkownika

Loty: 368
Kilometry: 643 015
HON fly4free
Siostra mi powiedziała, że to ja sobie te problemy tworzę sam, a nie że je tylko widzę[...]lecz tutaj znów siostra mi uświadomiła, że nie mam dzieci, kredytów itd.)

Siostra już Ci wszystko wyjaśniła ;)
 Profil Relacje PM off
maciek.xc lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości