Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Maj 2016 11:56 

Hej :)

Potrzebuję informacji na temat transportu Kioto-Osaka.

Wylatuję o 7.30 z lotniska Osaka Itami - i teraz pytanie - jak się tam dostać o takiej porze?

Planowałam podróż linią lotniskową, ale z tego co widzę najwcześniejszy przyjazd jest o godzinie 6.30 (http://www.okkbus.co.jp/en/timetable/itm/f_kyt.html) - uważam, że to trochę za mało czasu (z Osaki zaczynam powrót do Polski). Myślę, że powinnam być tak minimum 6 na lotnisku. I teraz pytanie - czy jest jakaś alternatywa? HypeDria niestety nie wyszukuje nic sensownego (oprócz wyjazdu po północy i najwyraźniej noclegu na lotnisku :P).

Myślicie, że jedynym wyjściem jest nocleg w dniu poprzedzającym w Osace? Ktoś coś doradzi :)?
 Profil Relacje PM off  

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 04 Maj 2016 12:16 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nocne autobusy z Tokyo do Osaki jeżdżą przez Kyoto. Może poszukaj czegoś takiego.

#3 PostWysłany: 04 Maj 2016 12:56 

złoty
Zależy gdzie się zatrzymujesz w Kioto. Jeżeli w Gion lub okolicy, to o 5:00 masz pociąg z Kawaramachi i o 6:08 (z przesiadką) jesteś na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Maj 2016 13:22 

dzięki za podpowiedzi;

jeśli chodzi o nocny bus to w tych, które przeglądałam nie ma możliwości przejazdu tylko Kyoto-Osaka (chyba, że źle patrzę).

jeśli chodzi o mój nocleg w Kioto - na stację Kawaramachi mam ~40 min pieszo (nie wiem jak z transportem miejskim o tej porze), a potem mogłabym wziąć wskazany przez Mar77 pociąg, z tym, że na przesiadkę jest 3 minuty, co też nie jest jakąś bardzo bezpieczną opcją - wszystko na screenach poniżej:

Image
Image

Wygląda na to, że niestety najbezpieczniej będzie ostatni nocleg w Kioto zamienić na Osakę ;(
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Maj 2016 14:23 

złoty
Parząc na miejsce Twojego noclegu mogłabyś wsiąść na stacji Omiya (pociąg o 5:03), na którą jest już 21 min pieszo. Dłużej pośpisz :) Na przesiadkę masz dokładnie 6 minut (monorail odjeżdża o 5:45), a te 3 minuty to szacowany czas przejścia z jednego peronu na drugi, tak więc jak najbardziej wykonalne.
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 04 Maj 2016 15:18 

Mar77 - dzięki - może faktycznie jest to wykonalne, choć trochę stresu jest :O jakbym nie złapała tego monorail to kolejnym będę na 6.25 - czyli 5 min wcześniej niż busem, a poza tym jakoś bardziej ufam kolejom niż busom. odlot o 7.30 czyli byłabym 1h 5' wcześniej na lotnisku. może się zmieszczę do podręcznego to nie będę musiała nadawać bagażu - kolejna oszczędność czasu.

jeszcze przy okazji zapytam - jak kupię bilety na taką podróż z przesiadkami? mogę kupić je np. 1 dzień wcześniej czy jak to wygląda? :)?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Maj 2016 16:36 

złoty
Litania napisał(a):
jeszcze przy okazji zapytam - jak kupię bilety na taką podróż z przesiadkami? mogę kupić je np. 1 dzień wcześniej czy jak to wygląda? :)?

To dwóch różnych przewoźników, więc bilety trzeba kupić osobno. Co do kupowania z wyprzedzeniem, to wg mnie na chłopski rozum nie powinno być żadnego problemu, ale gwarancji nie dam. Ja zawsze kupowałem na bieżąco albo korzystałem z pass-ów. Z drugiej strony japońskie automaty biletowe są chyba najprostszymi i najszybszymi w obsłudze z jakimi się spotkałem, więc jeżeli znasz taryfę, to kilkanaście sekund i masz bilet (no chyba, że będzie kolejka to kilkadziesiąt ;) ).
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Maj 2016 16:41 

ok dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 09 Sie 2016 13:55 

hej, ostatecznie zdecydowałam się jednak na okkbus (http://www.okkbus.co.jp/en/timetable/itm/f_kyt.html). Dlaczego? Dlatego, że była niedziela rano i nie podejrzewałam korków. Poza tym poczytałam różne fora w Internecie, gdzie sugerowano, że na lot typu domestic w Japonii przybycie na lotnisko 1 godzinę wcześniej wystarczy (mówię o Osaka Itami).

Ostatecznie wszystko się udało, wzięłam najwcześniejszy możliwy bus i byłam na lotnisku nawet trochę wcześniej i szczęśliwie wróciłam do kraju ;). Nie powiem żeby była to najbardziej komfortowa sytuacja, ale się da ;) Zrezygnowałam z pociągu także ze względu na przesiadki - bałam się, że pogubię się i wtedy zamiast wcześniej będę później na lotnisku - albo w ogóle za późno.

Dodam, że znalazłam także nieco droższą alternatywę - coś ala taxi ale rezerwowane z wyprzedzeniem i tańsze niż normalne taxi: http://www.mktaxi-japan.com/kyoto-shuttle. Ostatecznie nie używałam (za późno się zorientowałam) ale być może warte uwagi, zwłaszcza gdy podróżuje się w większej grupie.

PS. nie polecałabym kupowanie biletów w Japonii wcześniej niż chce się go użyć. np. bilet na metro w Kyoto kupiony w automacie rano i nieskasowany nie działał już wieczorem
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Sie 2016 15:24 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 243 008
niebieski
Litania napisał(a):
PS. nie polecałabym kupowanie biletów w Japonii wcześniej niż chce się go użyć. np. bilet na metro w Kyoto kupiony w automacie rano i nieskasowany nie działał już wieczorem

W sytuacji takiej, gdy posiadałaś nieskasowany bilet, którego nie użyłaś mogłaś podejść do okienka pracowników metra przy bramkach i powinni Ci zwrócić kasę za bilet w gotówce.

Relacja z Gruzji
 Profil Relacje PM off
Litania lubi ten post.

#11 PostWysłany: 12 Sie 2016 15:32 

o proszę - nie wiedziałam, a była to już ostatnia noc przed wylotem i nie pomyślałam jak wykorzystać ten bilet.
może komuś się przyda takie info :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Lut 2018 15:38 

srebrny
GeoTrip napisał(a):
Litania napisał(a):

W sytuacji takiej, gdy posiadałaś nieskasowany bilet, którego nie użyłaś mogłaś podejść do okienka pracowników metra przy bramkach i powinni Ci zwrócić kasę za bilet w gotówce.

Nieprawda. Posiadałem jeden z dnia poprzedniego, który został zdezaktywowany i pracownik powiedział, żebym mu głowy nie zawracał, bo kasy nie zwróci :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Sie 2025 15:16 

HON fly4free
Bezpośrednie autobusy odjeżdżają spod głównego dworca w Kyoto - nie mają innych przystanków w mieście.
W ciągu dnia jeżdżą co 20 minut, rano i wieczorem trzeba sprawdzać rozkład, kursy mogą być rzadsze.
Czas przejazdu wynosi ok. 50 min - jeśli nie ma korków, to nawet szybciej.

Bilety w automacie w pobliżu przystanku - cena w jedną stronę 1500 JPY (sierpień 25)
Nie ma możliwości płatności kartami zagranicznymi - tylko gotówka lub lokalne apki / sposoby płatności.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości