Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Z dworca PKP Przemyśl Główny odchodzą busiki do przejścia w Medyce. Koszt biletu wynosi 5 zł, odjeżdzają po zapełnieniu. Częstotliwość odjazdów duża (chociaż w święta i dni wolne wyraźnie mniejsza), wyjazd spod wyjścia z tunelu przy dworcu PKS), droga powrotna podobna - start spod wjazdu na bazar w Medyce.
Zarówno przy przejściu granicznym Medyka, jak i w Przemyślu łatwo można znaleźć parkingi. Cena parkingu przy przejściu 6 zł/doba. Przekroczenie granicy samochodem może wiązać się z długim oczekiwaniem.
Przekraczanie granicy pieszo - w obydwie strony - najlepiej poprzez wyraźnie oznakowane przejścia tylko dla obywateli UE (praktycznie bez kolejek) (All passports wiąże się z długim oczekiwaniem).

Po drugiej stronie w Szegini oczekują marszrutki, aktualna cena 130 UAH płatne u kierowcy wyłącznie gotówką, które w ciągu 1,5-2h przewiozą nas do Lwowa, do dworca zachodniego (Городо́цька/Gródecka 359) gdzie potem tramwajem dojedziemy do centrum, część jedzie dalej, np. do miejsca zwanego Skrynia (dom towarowy naprzeciw głównego dworca kolejowego), a część jeszcze dalej.
Najlepiej usiąść z przodu (z tyłu trzęsie mocniej). Ruch odbywa się również w niedziele i święta (w obydwu krajach).
Istnieje również możliwość dojazdu pociagiem ukraińskim z przejścia granicznego po stronie ukraińskiej (do Lwowa i z powrotem) pociągiem w cenie ~30 UAH, chociaż są to często te same marszrutki, co spod granicy (inne jadą przez Mościska np. z Sambora, Dobromila, czy Truskawca). Jest to omówione tutaj: http://www.fly4free.pl/forum/mostiska-2-lwow,177,30489

Od niedawna do Lwowa kursuje tez pociąg międzynarodowy Przemyśl - Kijów. Więcej na ten temat (ceny i godziny odjazdów) na stronie PKP https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/ ... ijowa.html
Bilety kupimy tu: http://booking.uz.gov.ua/

Z Szeginii do Lwowa można też popytać o transport prywatnym autem [popularne tam] lub taxi. Ceny do negocjacji, minimum to 150-200 UAH i w górę, nawet do 670. Często przyjmowane jest też 100 zł polskich (bez wymiany na hrywny) za auto. Może to być opłacalne i o wiele szybsze, bo ok. 1h20m. Marszrutka wjeżdża do każdej wioski i trwa to ok 2 godzin + tłok przeważnie.

Część marszrutek na tej trasie jedzie z Szegini do odległych o 10 km Mościsk (Mostiska) i później na Lwów, oraz ze Lwowa do Mościsk i później na Szegini. Można to wykorzystać np łącząc dojazdy Lwów - Mościska i Mościska - Szegini. W Mościskach mały dworzec autobusowy otoczony sklepami.

Należy pamiętać, iż na Ukrainę podróżujemy z paszportem (dowód nie jest akceptowany) oraz o przesunięciu czasu na Ukrainie (+1 godzina do czasu polskiego).

Przejście Hrebenne/Rawa Ruska nie obsługuje ruchu pieszego.

Z Ukrainy można aktualnie przywieźć 1l wódki i 2 paczki papierosów na osobę/na dobę (przy przekraczaniu granicy samochodem, pieszo lub pociągiem). Samolotem jest to 10 paczek papierosów.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lwów - dojazd
#121 PostWysłany: 28 Lut 2016 18:40 
Awatar użytkownika

niebieski
W sobotę 27 lutego pierwsza marszrutka odjechała o 5:45 , na pokładzie było raptem 7 osób :).
Cena nadal 34 hrywny.

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#122 PostWysłany: 29 Lut 2016 20:53 

srebrny
Według rozkładu jazdy wywieszonego w poczekalni marszrutki ze Lwowa do Szegini jeżdżą od 5:30 do 21:20, odjazdy co 30-40 minut.

Załączniki:
P1061309-001.JPG
P1061309-001.JPG [ 114.27 KiB | Obejrzany 1501 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 06 Mar 2016 21:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Mam dwa pytania odnośnie bezpośredniego transportu ze Lwowa do Krakowa/Wrocławia:
1. Jak wygląda punktualność przyjazdów do Polski ? Godziny podane na rozkładach w jakimś stopniu mają się do rzeczywistości ?
2. Chciałbym kupić bilet przez stronę http://www.busradar.pl/ pokazuje ona jednak kilka autobusów na tą samą godzinę (screen). To jest jeden i ten sam kurs oferowany przez różnych pośredników i stąd różne ceny czy są 2 różne kursy o tej samej porze ?

Załączniki:
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png [ 53.73 KiB | Obejrzany 1296 razy ]

#124 PostWysłany: 06 Mar 2016 22:42 

Cześć, wybieram się 11.03 do Lwowa swoim autem, skąd lecę do Stambułu.
Czy ma ktoś jakieś w miarę aktualne info ile mniej więcej obecnie zajmuje kontrola na granicy w Hrebennem ? Czy to loteria ?

Ewentualnie namiar na jakiś parking strzeżony we Lwowie będzie mile widziany :) :)

#125 PostWysłany: 07 Mar 2016 11:07 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 455 640
niebieski
@vartan tu masz czasy: http://www.granica.gov.pl/index_wait.php?p=u&c=t&v=pl&k=w
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 07 Mar 2016 20:13 
Awatar użytkownika

JarekGdynia napisał(a):
@gucio
Hrebenne/Rawa Ruska nie ma możliwości pieszego przekroczenia granicy.
Jechałem wielokrotnie własnym autem, nigdy nie płaciłem żadnych łapówek.
Ale czasem można trafić na długą kolejkę na granicy i postać pare godzin.

Jadę pierwszy raz samochodem do Lwowa odebrać znajomego z lotniska a że mam kłopot z porozumiewaniem się w obcych językach więc proszę o pomoc. Jak przebiega przejazd przez granice. W Polsce pewnie się dogadam. Przyjdzie ktoś sprawdzi paszport i jadę dalej ale po drugiej stronie też coś sprawdzaja ? A przy powrocie ? Czekamy na straż ukraińską czy trzeba gdzieś zjechać aby pokazać auto? / nic nie będziemy wwozić /.
Jarek pisze o kolejkach. Kolejki są przy wjeździe czy wyjeżdzie. Jeszcze tak sobie myślę czy nie pojechać dzień wcześniej i zanocować w hotelu aby zwiedzić Lwów. Czy to wypada jak tam wojna chodzić i zwiedzać zabytki?
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 07 Mar 2016 20:21 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Ustaw się w kolejce i rób to co kierowcy przed tobą. Najpierw będziesz miał kontrolę po stronie polskiej (SG + SC), potem po ukraińskiej (ДПСУ + ДФС). W drugą stronę odwrotnie. Oczywiście masz zieloną kartę i samochód jest twój?
We Lwowie jest jakaś wojna? Coś musiałem przegapić...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
gucio uważa post za pomocny.

#128 PostWysłany: 07 Mar 2016 20:21 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Guciu gdzie ty wojnę widzisz we Lwowie, granica jest prosta do pokonania, jedziesz za samochodem przed tobą i wykonujesz to samo co kierowca przed tobą. Jak chcesz jakieś dokładne instrukcję do Ci wyjaśnię, ale to na prawdę proste i nie stresuj się, nie ma czym.
 Profil Relacje PM off
gucio lubi ten post.

#129 PostWysłany: 07 Mar 2016 20:46 
Awatar użytkownika

Z tą wojną to troche przesadziłem jednak wiem że ruch turystyczny się zmniejszył . Samochód to na pewno trzeba na strzeżonym parkingu zostawić. Jeszcze przypomniało mi się że czytałem o wciskanych na siłe mandatach ale to było kilka lat temu więc może się coś zmieniło.
Zielonej karty nie mam ale to chyba nie problem bo mam auto ubezpieczone /Ac+OC/
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 07 Mar 2016 20:53 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Ubezpieczyciel wyda zieloną kartę bezpłatnie, ale warto o tym pamiętać...
 Profil Relacje PM off
gucio lubi ten post.

#131 PostWysłany: 07 Mar 2016 21:04 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
No i musisz być w dowodzie jako właściciel lub współwłaściciel pojazdu.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
gucio lubi ten post.

#132 PostWysłany: 07 Mar 2016 21:18 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
vincenz napisał(a):
No i musisz być w dowodzie jako właściciel lub współwłaściciel pojazdu.

Jest to dosyć istotne. Nam się ostatnio udało wjechać fordem na dowód rejestracyjny fiata :D . Pogranicznicy się połapali, gdy przekraczaliśmy granicę w drodze powrotnej. Nie było ciekawie.

Ostatnio edytowany przez igore, 07 Mar 2016 21:31, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
gucio lubi ten post.

#133 PostWysłany: 07 Mar 2016 21:22 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Tzn.? Napisz coś więcej.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 07 Mar 2016 21:28 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
Kolega pożyczył znajomej samochód i ta zamiast właściwego dowodu, oddała mu inny. Co dziwne - przy wjeździe do UA nikt tego nie zauważył. Spostrzegli się rzecz jasna przy powrocie. Wszyscy zdziwieni (my również) a Ukraińcy dodatkowo źli na maxa. Na szczęście skończyło się dobrze i wróciliśmy samochodem, który w papierach nigdy na Ukrainie nie był. Samochód koleżanki teoretycznie nadal tam jest :D
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 07 Mar 2016 21:29 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 223 787
Wracając do tematu transportu zbiorowego:
1. Marszrutka z Szegini do Lwowa zdrożała do 36.75 UAH
2. Pociąg (ze stacji oddalonej o ok 2km od granicy) do Lwowa nadal po 14 UAH
Załącznik:
Bilet.jpeg
Bilet.jpeg [ 78.57 KiB | Obejrzany 2222 razy ]

#136 PostWysłany: 07 Mar 2016 21:41 

Loty: 53
Kilometry: 90 635
niebieski
Będziemy przekraczać granicę pieszo 20-osobową grupą w Medyce. Chciałbym ogarnąć przejazd do Lwowa szybszym sposobem niż marszrutka za podobną cenę. Chciałbym się wcześniej umówić na przejazd, żeby nie marnować czasu na szukanie na miejscu. Ma ktoś może kontakty do Ukraińców, którzy zajmują się przewozem osób w tamtym rejonie za rozsądną cenę?
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 07 Mar 2016 21:49 

Bilet na marszrutke w kasie jest chyba ~3UAH droższy niż u kierowcy, tyle samo co Ty płaciłem na jesieni 2015r. W Szeginiach pani w kasie twierdziła, że bilety tylko u niej (no to kupiłem) ale za chwilę okazało się wszyscy lokalsi ignorowali kasę i brali od kierownika :) Z powrotem kasy nie szukałem i bilet był po ~34. No ale 3 hrywny budżetu nie zruinuje.
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 13 Mar 2016 17:05 

Loty: 76
Kilometry: 78 662
Sytuacja taka:
Busik z Medyki do Przemyśla w niedzielę o 10:00, a pociąg z Przemyśla Głównego do Krakowa o 10:30. Da radę zdążyć na pociąg?
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 13 Mar 2016 17:18 

niebieski
Bez problemu

#140 PostWysłany: 17 Mar 2016 18:18 

Loty: 270
Kilometry: 536 736
niebieski
Aktualizacja z tego tygodnia (właściwie nawet z dziś):

- marszrutka Szeginia-Lwów nadal 34 hrywny bezpośrednio u kierowcy

- pociąg Lwów-Szeginia tym razem już 15 hrywien (poranny o 5:17 idealnie komunikuje się z pociągiem dalekobieżnym z Odessy, który do Lwowa przyjeżdża o 4:48)
 Profil Relacje PM off
alboinie uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 34  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 0 gości