Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Lut 2016 21:33 

Jako, że ostatnio loty do Goteborga są bardzo tanie (78 zł w obie strony z Warszawy), to postanowiłem polecieć tam sobie na trzy dni. Bilety kupione, jeden nocleg zarezerwowany (drugą noc spędziłem na lotnisku), miejsca warte zobaczenia spisane. Nic tylko lecieć. No to w drogę!

Jako, że w Skandynawii jedzenie jest drogie, to wziąłem ze sobą, prócz aparatu i obiektywów trochę suchego prowiantu.

LOTY:
Za loty w obie strony zapłaciłem 78 zł. Do tego bilety na przejazdy na trasie Wrocław - Warszawa i Warszawa - Wrocław. Bilety do Warszawy kosztowały mnie 25 zł (Polski Bus) + 28 zł Modlin Bus, oraz powrót 35 zł Polski Bus oraz 28 zł Modlin Bus. Tanio niestety nie było, ale że kupowałem bilety na 2 tygodnie przed wylotem nie udało mi się dostać na Modlin Bus biletów za 9 zł w jedną stronę.

NOCLEG:
Jako, że nigdy jeszcze na lotnisku nie nocowałem, a chciałem też zaoszczędzić pieniądze na drugim noclegu, postanowiłem zarezerwować miejsce w hostelu tylko na pierwszą noc. Kosztowało mnie to w sumie 90 zł za łóżko w pokoju 16-osobowym + 50 SEK (czyli jakieś 28 zł) za dodatkową pościel. Razem zapłaciłem 118 zł. Droogooo :?

GOTEBORG:
Największym wydatkiem była karta Goteborg City Card. Policzyłem sobie w domu, że koszt kart to 335 SEK, zaś koszt wejścia do poszczególnych muzeów oraz koszty na komunikację miejską nie będą kosztować mnie mniej. No więc zakupiłem z odbiorem osobistym. Będąc w Goteborgu zobaczyłem: Götheborgsutkiken (najwyższy punkt widokowy w Goteborgu), Hasselblad Center i National Art Museum, Universum (największe w Skandynawii centrum naukowe dla zwiedzających), Natural History Museum, Volvo Museum (najlepsza i najdroższa ze wszystkich atrakcji w Goteborgu!), Gothenburg Botanical Garden i Liseberg Amusement Park (które było generalnie zamknięte, ale że był jakiś maraton i tam była meta, to można było wejść).

Podsumowując i nie zanudzając (bo więcej pokażą zdjęcia) wydałem:
78 zł - loty
116 zł - dojazdy
ok. 32 zł - autobus z Lotniska do Goteborga
40 SEK (22 zł) - dojazd do Harryda Kyrka z Goteborga (droga powrotna z Goteborga na lotnisko)
118 zł - nocleg
60 zł - kawa, woda, przekąski
====
426 zł
+ 335 SEK (ok. 145 zł) za Goteborg City Card
====
571 zł

Drogo? Z pewnością. Czy się opłacało? Może tak, a może nie. Teraz to nie ma znaczenia, bo zostały fantastyczne wspomnienia.

Zapraszam do oglądania zdjęć. Więcej zdjęć możecie zobaczyć na moim blogu: http://www.galuszka.net.pl/2016/gothenburg-beautiful-swedish-city

Po przylocie na lotnisko Landvetter zostaje nas taki oto widok:
Image

Image

Zaraz po wyjściu z terminala, zobaczyć możemy autobus, który zawiezie nas do centrum miasta:
Image

Po przyjeździe szybko rzuca nam się w oczy to, że szwedzi chętnie korzystają z rowerów, nawet srogą zimą ;-)
Image

Widok z puntu widokowego, najwyższego w Goteborgu (Götheborgsutkiken):
Image

Zdjęcia z Hasselblad Center i National Art Museum:
Image

Image

Image

Image

Universum (największe w Skandynawii centrum naukowe dla zwiedzających):
Image

Image

Image

Image

Natural History Museum:
Image

Image

Image

Fishmarket:
Image

Image

Image

Muzeum Volvo (najlepsza atrakcja w Goteborgu zimą!):
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Ogród botaniczny:
Image

Image

Image

Image

Goteborg nocą:
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Ostatnio edytowany przez radek86 01 Mar 2016 14:37, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏 😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏
#2 PostWysłany: 03 Lut 2016 22:43 
Awatar użytkownika

Loty: 175
Kilometry: 399 452
Zdjęcia nocne robią wrażenie - super !
 Profil Relacje PM off
radek86 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 04 Lut 2016 20:07 

Loty: 128
Kilometry: 221 261
niebieski
Jak wyżej :D
Czytałeś to https://www.modlinbus.pl/promocja/zwrot ... ty-krajowe ?

#4 PostWysłany: 04 Lut 2016 20:26 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Za same zdjęcia lubię to! Szkoda mi Szwecji, mam dużo sympatii do tego kraju, niestety już nie długo będzie kalifatem ;)
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#5 PostWysłany: 04 Lut 2016 21:10 
Awatar użytkownika

złoty
I po raz kolejny o kalifacie... Skad sie wziela ta opinia odnosnie panstwa w ktorym ludnosc islamska stanowi okolo 5% spoleczenstwa? Czy to idzie na zasadzie gluchego telefonu? Wyczytany "humorystyczny" komentarz z wp.pl podaza do zwojow mozgowych "co bardziej wybitnych" postaci i zostaje rozsiewany w calym internecie jako papka majaca podburzac januszowa wrazliwosc: "U nas w chalupach moze i brud, trzymamy gruz i emaliowane wanny w podworkach, ale oni to kalifat tam maja! Panie!"... :lol:
 Profil Relacje PM off
kamwad lubi ten post.
kamwad uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 04 Lut 2016 21:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Bardzo fajny wyjazd! Szwecja jest świetna, a teraz powiało jeszcze tańszymi lotami. Gorzej, że drogo na miejscu, ale jak się dobrze rozegra nocleg to idzie z górki:)

#7 PostWysłany: 04 Lut 2016 21:48 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
jakwilk napisał(a):
I po raz kolejny o kalifacie... Skad sie wziela ta opinia odnosnie panstwa w ktorym ludnosc islamska stanowi okolo 5% spoleczenstwa? Czy to idzie na zasadzie gluchego telefonu? Wyczytany "humorystyczny" komentarz z wp.pl podaza do zwojow mozgowych "co bardziej wybitnych" postaci i zostaje rozsiewany w calym internecie jako papka majaca podburzac januszowa wrazliwosc: "U nas w chalupach moze i brud, trzymamy gruz i emaliowane wanny w podworkach, ale oni to kalifat tam maja! Panie!"... :lol:

Tak się znacząco Januszu lemingu różnimy w opinii, że nawet nie zacznę polemiki z Tobą. Przykro mi!
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#8 PostWysłany: 06 Lut 2016 00:14 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 70 992
Witaj. moge dostac namiary na hostel ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Lut 2016 14:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Bardzo fajny wypad. Trochę o Goteborgu już było na forum ale o niektórych ciekawych miejscach dowiedziałem się dopiero teraz :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Lut 2016 12:20 

Loty: 6
Kilometry: 13 207
Witam, zdjęcia się nie ładują.... :( a wyglądają ciekawie :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Lut 2016 12:42 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 50 890
W innych relacjach też się nie ładują...
Carollayna.pl
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Lut 2016 13:32 
Awatar użytkownika

niebieski
też nie widzę fot
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 17 Kwi 2016 21:58 

Super zdjęcia. Byłaby możliwość wypisania tych miejsc, które odwiedziłeś - chodzi o same nazwy.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 18 Kwi 2016 09:01 
Awatar użytkownika

srebrny
No przecież miejsca już są podpisane ...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości