Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Lut 2016 21:33 

Jako, że ostatnio loty do Goteborga są bardzo tanie (78 zł w obie strony z Warszawy), to postanowiłem polecieć tam sobie na trzy dni. Bilety kupione, jeden nocleg zarezerwowany (drugą noc spędziłem na lotnisku), miejsca warte zobaczenia spisane. Nic tylko lecieć. No to w drogę!

Jako, że w Skandynawii jedzenie jest drogie, to wziąłem ze sobą, prócz aparatu i obiektywów trochę suchego prowiantu.

LOTY:
Za loty w obie strony zapłaciłem 78 zł. Do tego bilety na przejazdy na trasie Wrocław - Warszawa i Warszawa - Wrocław. Bilety do Warszawy kosztowały mnie 25 zł (Polski Bus) + 28 zł Modlin Bus, oraz powrót 35 zł Polski Bus oraz 28 zł Modlin Bus. Tanio niestety nie było, ale że kupowałem bilety na 2 tygodnie przed wylotem nie udało mi się dostać na Modlin Bus biletów za 9 zł w jedną stronę.

NOCLEG:
Jako, że nigdy jeszcze na lotnisku nie nocowałem, a chciałem też zaoszczędzić pieniądze na drugim noclegu, postanowiłem zarezerwować miejsce w hostelu tylko na pierwszą noc. Kosztowało mnie to w sumie 90 zł za łóżko w pokoju 16-osobowym + 50 SEK (czyli jakieś 28 zł) za dodatkową pościel. Razem zapłaciłem 118 zł. Droogooo :?

GOTEBORG:
Największym wydatkiem była karta Goteborg City Card. Policzyłem sobie w domu, że koszt kart to 335 SEK, zaś koszt wejścia do poszczególnych muzeów oraz koszty na komunikację miejską nie będą kosztować mnie mniej. No więc zakupiłem z odbiorem osobistym. Będąc w Goteborgu zobaczyłem: Götheborgsutkiken (najwyższy punkt widokowy w Goteborgu), Hasselblad Center i National Art Museum, Universum (największe w Skandynawii centrum naukowe dla zwiedzających), Natural History Museum, Volvo Museum (najlepsza i najdroższa ze wszystkich atrakcji w Goteborgu!), Gothenburg Botanical Garden i Liseberg Amusement Park (które było generalnie zamknięte, ale że był jakiś maraton i tam była meta, to można było wejść).

Podsumowując i nie zanudzając (bo więcej pokażą zdjęcia) wydałem:
78 zł - loty
116 zł - dojazdy
ok. 32 zł - autobus z Lotniska do Goteborga
40 SEK (22 zł) - dojazd do Harryda Kyrka z Goteborga (droga powrotna z Goteborga na lotnisko)
118 zł - nocleg
60 zł - kawa, woda, przekąski
====
426 zł
+ 335 SEK (ok. 145 zł) za Goteborg City Card
====
571 zł

Drogo? Z pewnością. Czy się opłacało? Może tak, a może nie. Teraz to nie ma znaczenia, bo zostały fantastyczne wspomnienia.

Zapraszam do oglądania zdjęć. Więcej zdjęć możecie zobaczyć na moim blogu: http://www.galuszka.net.pl/2016/gothenburg-beautiful-swedish-city

Po przylocie na lotnisko Landvetter zostaje nas taki oto widok:
Image

Image

Zaraz po wyjściu z terminala, zobaczyć możemy autobus, który zawiezie nas do centrum miasta:
Image

Po przyjeździe szybko rzuca nam się w oczy to, że szwedzi chętnie korzystają z rowerów, nawet srogą zimą ;-)
Image

Widok z puntu widokowego, najwyższego w Goteborgu (Götheborgsutkiken):
Image

Zdjęcia z Hasselblad Center i National Art Museum:
Image

Image

Image

Image

Universum (największe w Skandynawii centrum naukowe dla zwiedzających):
Image

Image

Image

Image

Natural History Museum:
Image

Image

Image

Fishmarket:
Image

Image

Image

Muzeum Volvo (najlepsza atrakcja w Goteborgu zimą!):
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Ogród botaniczny:
Image

Image

Image

Image

Goteborg nocą:
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Ostatnio edytowany przez radek86 01 Mar 2016 14:37, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#2 PostWysłany: 03 Lut 2016 22:43 
Awatar użytkownika

Loty: 175
Kilometry: 399 452
Zdjęcia nocne robią wrażenie - super !
 Profil Relacje PM off
radek86 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 04 Lut 2016 20:07 

Loty: 128
Kilometry: 221 261
niebieski
Jak wyżej :D
Czytałeś to https://www.modlinbus.pl/promocja/zwrot ... ty-krajowe ?

#4 PostWysłany: 04 Lut 2016 20:26 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Za same zdjęcia lubię to! Szkoda mi Szwecji, mam dużo sympatii do tego kraju, niestety już nie długo będzie kalifatem ;)
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#5 PostWysłany: 04 Lut 2016 21:10 
Awatar użytkownika

złoty
I po raz kolejny o kalifacie... Skad sie wziela ta opinia odnosnie panstwa w ktorym ludnosc islamska stanowi okolo 5% spoleczenstwa? Czy to idzie na zasadzie gluchego telefonu? Wyczytany "humorystyczny" komentarz z wp.pl podaza do zwojow mozgowych "co bardziej wybitnych" postaci i zostaje rozsiewany w calym internecie jako papka majaca podburzac januszowa wrazliwosc: "U nas w chalupach moze i brud, trzymamy gruz i emaliowane wanny w podworkach, ale oni to kalifat tam maja! Panie!"... :lol:
 Profil Relacje PM off
kamwad lubi ten post.
kamwad uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 04 Lut 2016 21:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Bardzo fajny wyjazd! Szwecja jest świetna, a teraz powiało jeszcze tańszymi lotami. Gorzej, że drogo na miejscu, ale jak się dobrze rozegra nocleg to idzie z górki:)

#7 PostWysłany: 04 Lut 2016 21:48 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
jakwilk napisał(a):
I po raz kolejny o kalifacie... Skad sie wziela ta opinia odnosnie panstwa w ktorym ludnosc islamska stanowi okolo 5% spoleczenstwa? Czy to idzie na zasadzie gluchego telefonu? Wyczytany "humorystyczny" komentarz z wp.pl podaza do zwojow mozgowych "co bardziej wybitnych" postaci i zostaje rozsiewany w calym internecie jako papka majaca podburzac januszowa wrazliwosc: "U nas w chalupach moze i brud, trzymamy gruz i emaliowane wanny w podworkach, ale oni to kalifat tam maja! Panie!"... :lol:

Tak się znacząco Januszu lemingu różnimy w opinii, że nawet nie zacznę polemiki z Tobą. Przykro mi!
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#8 PostWysłany: 06 Lut 2016 00:14 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 70 992
Witaj. moge dostac namiary na hostel ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Lut 2016 14:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Bardzo fajny wypad. Trochę o Goteborgu już było na forum ale o niektórych ciekawych miejscach dowiedziałem się dopiero teraz :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Lut 2016 12:20 

Loty: 6
Kilometry: 13 207
Witam, zdjęcia się nie ładują.... :( a wyglądają ciekawie :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Lut 2016 12:42 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 50 890
W innych relacjach też się nie ładują...
Carollayna.pl
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Lut 2016 13:32 
Awatar użytkownika

niebieski
też nie widzę fot
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 17 Kwi 2016 21:58 

Super zdjęcia. Byłaby możliwość wypisania tych miejsc, które odwiedziłeś - chodzi o same nazwy.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 18 Kwi 2016 09:01 
Awatar użytkownika

srebrny
No przecież miejsca już są podpisane ...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości