Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 18 Lut 2016 16:02 
Awatar użytkownika

srebrny
Ta perfumeria to można powiedzieć, że nawet stylowo - taki trochę Ludwik XVI :)
A na poważnie to przecież nie chodzi o to, że wszyscy muszą pięknie pachnieć w podróży, tylko żeby zachować jakieś minimum i po 5 dniach trekingu chociaż wleźć do tej łazienki lotniskowej dla inwalidów i zachować jedną parę czystych gaci i skarpetek na tą okoliczność ...
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

Boże Narodzenie w Tajlandii za 3223 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i 14 nocy w hotelu 👙👣🌊 Boże Narodzenie w Tajlandii za 3223 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i 14 nocy w hotelu 👙👣🌊
Kanary tylko dla dorosłych 🤫🏝️ 4* hotel na słonecznej Teneryfie (z wyżywieniem) od 2277 PLN 🌞 Kanary tylko dla dorosłych 🤫🏝️ 4* hotel na słonecznej Teneryfie (z wyżywieniem) od 2277 PLN 🌞
#22 PostWysłany: 18 Lut 2016 16:33 

Mam takie pytanie do autora watku: skad wiadomo ze to byli backpakersi?? Moze jacys nawiedzeni wrogowie wody i mydla wyznajacy sredniowieczna zasade ze mycie tylko raz w roku na wigilie św. Jana? Albo wyznawcy idei "wolnosci" od czystosci i "tolerancji" dla brudu w imie "artystycznej swobody ekspresji"? Bo kurcze 20 lat podrozuje WYLACZNIE backpakerskim stylem i nigdy nie zdazylo mi sie by nie bylo kompletnie mozliwosci umycia sie. Nie spotkalem tez backpakersow - brudasow( nie licze ludzi po calym dniu w gorach np, to oczywiste ze tacy moga byc spoceni ale zakladam ze gdy tylko bedzie mozna skozystaja z wody), natomiast faktycznie bywali mieszkancy squotow czy tam jadacy na pewne festiwale ktorzy o higiene nie dbali, ale to nie byli backpakersi raczej wyznawcy okreslonej idei. Z drugiej strony smrod w samolotach? I owszem, czulem nie raz, ale to najczesciej gdy dochodzilo do procesu tzw " przewijania pociechy" na fotelu albo gdy sie ktos nawalil i smierdzialo woda. To najczesciej.

Wysłane z mojego X2_Twin przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 18 Lut 2016 16:55 
Awatar użytkownika

Loty: 526
Kilometry: 1 259 184
niebieski
maczala1 napisał(a):
Ta perfumeria to można powiedzieć, że nawet stylowo - taki trochę Ludwik XVI :)
A na poważnie to przecież nie chodzi o to, że wszyscy muszą pięknie pachnieć w podróży, tylko żeby zachować jakieś minimum i po 5 dniach trekingu chociaż wleźć do tej łazienki lotniskowej dla inwalidów i zachować jedną parę czystych gaci i skarpetek na tą okoliczność ...

Lazienki dla niepelnosprawnych tudziez rodzinne, to bardzo dobra rzecz. Wbrew pozorom mozna prawie wykapac sie w takiej lazience lub umyc wlosy. Chociaz czasami zdarzaja sie niecierpliwi klienci na zewnatrz.

Co do perfumeri, to na malych lotniskach moze nie byc sklepow.
2 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 18 Lut 2016 17:12 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Za dawnych czasów jeździłem na rajdy rowerowe. Ponad 15 odwiedzonych państw, dziennie około 100 km. Grupa duża, około 30 osób. Po całym dniu jazdy, często w upale, wszyscy capili równo. Więc wieczorem, po zmroku, Panie na prawo, Panowie na lewo i w ruch szedł szlauch ogrodowy (zawsze jakaś dobra dusza pozwalała zrobić tymczasowe przyłącze).
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 18 Lut 2016 17:49 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 65 696
otakesan napisał(a):
Mam takie pytanie do autora watku: skad wiadomo ze to byli backpakersi?? Moze jacys nawiedzeni wrogowie wody i mydla wyznajacy sredniowieczna zasade ze mycie tylko raz w roku na wigilie św. Jana? Albo wyznawcy idei "wolnosci" od czystosci i "tolerancji" dla brudu w imie "artystycznej swobody ekspresji"? Bo kurcze 20 lat podrozuje WYLACZNIE backpakerskim stylem i nigdy nie zdazylo mi sie by nie bylo kompletnie mozliwosci umycia sie. Nie spotkalem tez backpakersow - brudasow( nie licze ludzi po calym dniu w gorach np, to oczywiste ze tacy moga byc spoceni ale zakladam ze gdy tylko bedzie mozna skozystaja z wody), natomiast faktycznie bywali mieszkancy squotow czy tam jadacy na pewne festiwale ktorzy o higiene nie dbali, ale to nie byli backpakersi raczej wyznawcy okreslonej idei. Z drugiej strony smrod w samolotach? I owszem, czulem nie raz, ale to najczesciej gdy dochodzilo do procesu tzw " przewijania pociechy" na fotelu albo gdy sie ktos nawalil i smierdzialo woda. To najczesciej.

Wysłane z mojego X2_Twin przy użyciu Tapatalka

Jestem pewien że to backpakersi bo widziałem ich ubiór i ekwipunek (plecaki z karimatą, namiotem itp.) traperskie zakurzone buty krótkie spodenki uwalone od ziemi. Nawet żal kogoś kto później usiądzie na jego miejscu w samolocie. Zdaje sobie sprawę że to kwestia czystości osobistej człowieka, ale chce głośno o tym powiedzieć bo niektórzy nie widzą albo nie chcą widzieć problemu. Może jednak chociaż kilka osób się opamięta
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 18 Lut 2016 17:53 
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 985 010
złoty
Aga_podrozniczka napisał(a):
Lazienki dla niepelnosprawnych tudziez rodzinne, to bardzo dobra rzecz. Wbrew pozorom mozna prawie wykapac sie w takiej lazience lub umyc wlosy.

W zwykłej lotniskowej łazience umyłam włosy i wysuszyłam siedząc w kucki pod suszarką do rąk. Mając do dyspozycji tylko zamykany kibel i umywalkę we wspólnym korytarzu też można się "prawie wykąpać". I najważniejsza rzecz. Zmiana ubrania na czyste bez umycia się, pomaga w bardzo niewielkim stopniu;-)
3 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 18 Lut 2016 17:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Warto także wygooglować czy dane lotnisko oferuje prysznice, a jak tak to za ile czy za darmo.

Np. lotnisko w Gatwick i w Chopina oferują prysznic za darmo. W AMS, chcą 20 euro za godzinę, ale w tej 1 godzinie, można się podzielić z iloma osobami chcemy :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 18 Lut 2016 18:01 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Zeus napisał(a):
... W AMS, chcą 20 euro za godzinę, ...

To sporo. Najdroższy jaki widziałem do tej pory to 10 CHF (ale w zasadzie EUR) na dworcu kolejowym w Zurichu. Może właśnie prysznice na dworcach kolejowych są alternatywa. Są nawet firmy zajmujące się oferowaniem przybytków łazienkowych na stacjach.

#29 PostWysłany: 18 Lut 2016 18:02 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@namteH Holandia i tanio/za darmo nie pasuje jeden z drugim.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 18 Lut 2016 18:13 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
niebieski
Na lotnisku w Seulu na dolnym poziomie jest Gym oraz fantastyczna sauna i basen. Wstęp był płatny , nie pamiętam ile , ale jakaś drobna suma , można siedzieć ile się chce......Kiedyś przez te atrakcje o mały włos spóżniłbym się na samolot do Amsterdamu.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 18 Lut 2016 18:18 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Kooooooonieć offtop

Dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 18 Lut 2016 18:29 
Awatar użytkownika

Loty: 508
Kilometry: 804 434
platynowy
namteH napisał(a):
Zeus napisał(a):
... W AMS, chcą 20 euro za godzinę, ...

To sporo. Najdroższy jaki widziałem do tej pory to 10 CHF (ale w zasadzie EUR) na dworcu kolejowym w Zurichu. Może właśnie prysznice na dworcach kolejowych są alternatywa. Są nawet firmy zajmujące się oferowaniem przybytków łazienkowych na stacjach.

Ciekawym pomysłem jest korzystanie z basenu.

Tak zrobiłem latem podczas 3-dniowego tripu kolejowego po Polsce.

Kupując za 10 PLN bilet na basen mamy nie tylko godzinę rozrywki, ale też możliwość umycia się (oczywiście przed wejściem do basenu !)

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#33 PostWysłany: 18 Lut 2016 18:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@Tomo14 Tak robiłem przez 10 dni, jak nie mieliśmy ciepłej wody w Akademiku :P
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 18 Lut 2016 18:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 396
Kilometry: 561 467
zbyhu napisał(a):
Dlaczego od razu "panowie"?

Ostatnio zdarzylo mi sie usiasc obok takiej jednej eko-laski co to nie uznaja dezodorantow bo testowane na zwierzetach i nie gola sie pod pachami bo mezczyzni nie beda narzucac jej standardow piekna.

W kwestii formalnej, to chyba nie było związane z testowaniem na zwierzętach, tylko po prostu z niemyciem się. Człowiek jak się umyje, to nie śmierdzi, zaś testowanie na zwierzętach już od 3 lat w UE jest zakazane. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-210_pl.htm więc i dezodoranty nie są testowane na zwierzętach, bo taka dyrektywa. Chyba że to poza UE...
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 18 Lut 2016 18:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Wystarczy test nazwać badaniem naukowym i je zasponsorować albo ufundować coś dla ośrodka badawczego.

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... -emus.html

PS Używam nieekologicznych detergentów kilka razy dziennie.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 18 Lut 2016 19:02 

srebrny
Tomo14 napisał(a):
Kupując za 10 PLN bilet na basen mamy nie tylko godzinę rozrywki, ale też możliwość umycia się (oczywiście przed wejściem do basenu !)

albo lepiej - wejsc na multisport za darmo :)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 18 Lut 2016 19:20 

złoty
Kara napisał(a):
Swoją drogą, znam pasażerów klasy biznes, którzy z własnym smrodem walczą tylko metodą "więcej dezodorantu/ wody kolońskiej"...
Dokładnie, czasem zadziwiające jest to, że smród może pochodzić od całkiem przyzwoicie (na pierwszy rzut oka, a raczej na pierwszy węch) wyglądającej osoby. Tak więc nie ma co generalizować, że tylko backpackersi mogą być na bakier z higieną. Do dziś skręca mnie, jak sobie przypomnę powrót Emirates do Warszawy z cudownie pachnącą grupką czarnoskórych osób, których dla dobra współpasażerów obsługa powinna zapakować w coś takiego:
Image
Jak mi się raz lot opóźnił ponad 6h, to po nocce na lotnisku z łatwością umyłem głowę w lotniskowej umywalce. Od razu się człowiek lepiej czuje, jak jest świeższy. W DXB miałem taką potrzebę kąpieli na lotnisku, że wcześniej w markecie kupiłem jakiś najtańszy i najmniejszy ręcznik, który po prysznicu można było bez wahania wyrzucić. Reasumując, zawsze sobie można jakoś poradzić.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 18 Lut 2016 19:46 
Awatar użytkownika

boots napisał(a):
No i najważniejsze- od smrodu jeszcze nikt nie umarł. ;)

Ale już niejeden zwymiotował.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#39 PostWysłany: 18 Lut 2016 19:47 
Awatar użytkownika

niebieski
elwirka napisał(a):
W zwykłej lotniskowej łazience umyłam włosy i wysuszyłam siedząc w kucki pod suszarką do rąk. Mając do dyspozycji tylko zamykany kibel i umywalkę we wspólnym korytarzu też można się "prawie wykąpać". I najważniejsza rzecz. Zmiana ubrania na czyste bez umycia się, pomaga w bardzo niewielkim stopniu;-)

Przyznam, że jak miałam z 16 lat to przeczytałam kiedyś coś podobnego (choć dziewczyna wyszła z mokrych włosach, bo lato było) i bardzo mnie to zainspirowało - samoorganizacja podróży + oszczędność pieniędzy :D Ziarno zostało zasiane :lol: choć teraz jestem już dużo bardziej wygodna, choć aż tak wiele lat nie minęło ;)
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#40 PostWysłany: 18 Lut 2016 20:16 
Awatar użytkownika

niebieski
radeom napisał(a):
Do dziś skręca mnie, jak sobie przypomnę powrót Emirates do Warszawy z cudownie pachnącą grupką czarnoskórych osób [...]

Nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale my tak śmierdzimy np. Japończykom. :-D

A do umycia całego ciała (bez włosów) wystarcza 1,5 l wody i tzw. ręczniczek dla gości, choć pewnie i bandana się w tej roli sprawdzi.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości