Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Jedzenie
#1 PostWysłany: 14 Lis 2014 10:26 

Cześć, mam pytanie do trochę bardziej doświadczonych podróżników :) czy jedzenie na Sri Lance jest bezpieczne? Czy jest coś czego należy unikać? Chodzi mi o jedzenie w lokalnych restauracjach nie hotelach.
 Profil Relacje PM off
Kamil T. lubi ten post.

Zobacz Miasto Lwa 🦁 a następnie ruszaj na poszukiwanie dzioborożców, orangutanów i nosaczy 😲 Singapur i Borneo od 2324 PLN ✈ Zobacz Miasto Lwa 🦁 a następnie ruszaj na poszukiwanie dzioborożców, orangutanów i nosaczy 😲 Singapur i Borneo od 2324 PLN ✈
Duże zmiany w Wizz Discount Club! Koniec ze zniżkami na najtańsze bilety, a samo członkostwo mocno drożeje Duże zmiany w Wizz Discount Club! Koniec ze zniżkami na najtańsze bilety, a samo członkostwo mocno drożeje
 Temat postu: Re: Jedzenie
#2 PostWysłany: 14 Lis 2014 10:34 

Zbanowany
Jest bezpieczne.

Aczkolwiek na przykład w porównaniu do Tajlandii jest zwyczajnie mało zachwycające.

Nad morzem owszem owoce morza, ryby itp są przepyszne - natomiast w głębi lądu ciężko trafić danie mięsne niebędące rąbanką z kośćmi itp.
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 14 Lis 2014 10:45 
Awatar użytkownika

Loty: 19
Kilometry: 36 462
Ja też nie miałam żadnych problemów po tamtejszym jedzeniu. Nie mam porównania z innymi azjatyckimi krajami ale bardzo mi smakowało. Jadałam głównie posiłki przygotowywane przez gospodynie w guesthousach i zawsze wychodziłam z pełnym, zadowolonym brzuszkiem ;) Chociaż faktycznie mięso w curry było dla mnie zazwyczaj mało zjadliwe. Za to potwierdzam opinie poprzednika - owoce morza i ryby to niebo w gębie :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Lis 2014 15:53 

Problemów nie miałem, jadłem głównie tam, gdzie miejscowi. Jedyne co to piłem butelkowaną wodę i pilnowałem, żeby mi do soków ze świeżych owoców nie dolewali wody ani nie dodawali kostek lodu.

#5 PostWysłany: 05 Gru 2015 06:06 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Zero kłopotów, a mówię to jako hardkor- ryzykantka, co kupowała przekąski w pociągu, posiłki na targu dla lokalnych (dosłownie byliśmy jedynymu białymi twarzami tam... i w 80% nie mieliśmy pojęcia co jemy :lol: ), a nawet owoce obierane i rąbane Naprawdę Brudną Maczetą. Kłopotów brak. Sri Lanka była wyjątkowo łaskawa.
A między bogiem a prawdą, Lanka jest - jak na Azję - wyjątkowo czysta. Serio ;)
 Profil Relacje PM off
sielanka lubi ten post.

#6 PostWysłany: 02 Lut 2016 09:28 

niebieski
Mam do Was pytanie.
Wczoraj wieczorem nasz zamówiony kierowca (6 dni objazdówki) zaproponował żebyśmy kolacje kupowali sobie we własnym zakresie bo te w hotelach są mało zachwycające. Hotele na objazdówce mamy przyzwoite, chce nam zwrócić z umówionej kwoty 30 USD. Na 6 kolacji to daje 5 USD/jedną.
Czy to ma sens? Zgodzić się czy nie? Za 5 dolców coś zjemy i wypijemy? Myślę że w knajpkach dla lokalsów powinno się udać?

Trasa popularna, odbiór w Negombo z lotniska, Anuradhapura, Dambulla, Sigiriya ; Kandy – ogród botaniczny+ show+ świątynia Zęba Buddy; - Nuwara Eliya -Ella- Yala park -Galle-odwóz koło Tangalle do wynajętego domu na plażowanie.
Dzięki za pomoc
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Lut 2016 12:14 

Wieczorem wyedytuje post i napiszę Ci przykładowe ceny jakie płaciliśmy za posiłki na Sri Lance (mam w notesie). Byliśmy w większości ze wskazanych przez Ciebie miejscowości.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Lut 2016 12:17 

niebieski
Super!; myślę że się zmieścimy, ale byłoby fajnie poznać ceny +/-..
dzięki!
k.
 Profil Relacje PM off
SzczupaKlaudia uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 02 Lut 2016 20:51 

Anuradhapura:
obiad w Lievi Tourist Rest (guesthouse więc dość drogo) - 590Rs
piwo w Lievi Tourist Rest - 300Rs
śniadanie gdzieś naprzeciwko dworca autobusowego (2 same rotti i coś jeszcze) - 100Rs

Dambulla:
kolacja zaraz obok Oasis Tourist Welfere - 330Rs
Image
śniadanie tamże (coconut rotti,rollsy itp)- 130Rs

Kandy:
piwo w Hanthana Holiday Rooms (gorąco polecam to miejsce) - 375Rs
obiad tamże - free : )

Nallathaniya:
rollsy, ciapati, rotti w budzie - 175Rs
Image
3 banany - 60Rs
śniadanie w turystycznym guesthousie zaraz przy głównej drodze - 400Rs
Image

Nuwara Eliya:
pizza - 750Rs
śniadanie w budzie (ryż, rotti itp) - 145Rs
Image
Image

Uda Walawe:
obiad zaraz naprzeciw głównego wejścia do sierocińca, drożyzna - 800Rs

Mirrisa:
śniadanie w No1 Dawtimi Roti shop - 400Rs
Image
piwo w surferskim lokalu przy plaży - 300Rs
kolacja w porządnej knajpie na plaży - 1250Rs
Image
kottu roti w budzie - 200Rs
kottu roti w drugiej budzie - 220Rs
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Lut 2016 00:38 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 374
Kilometry: 541 022
Warto wiedzieć, że ceny za to samo są mocno zróżnicowane w zależności od miejsca, gdzie jemy. Przykładowy ryż z curry i z warzywami (spory talerz). 600r w Unawatuna, 240 w Mirissie, 190 w Kandy, 80r w Kolombo w jakimś La Speluno (nazwa umowna). Taki rozrzut...

Potwierdzam również, że nie ma kłopotów z jedzeniem. Ja osobiście pilnowałem się mocno, ale mój kumpel i jego córka niekoniecznie. Pili lokalne drinki z lodem i myte na miejscu zimną wodą. Przekąski w pociągu zawinięte w gazetę tez były. Żadnych kłopotów nie mieli, nawet biegunki.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Lut 2016 10:17 

niebieski
Super, dzięki:) więc w tańszych spelunkach powinniśmy się spokojnie zmieścić w tych 5 usd/kolacja?
pozdrawiam!!
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Lut 2016 10:37 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
@popcarol myślę, że tak, polecam te lokalne, nie turystyczne knajpki, wszędzie je znajdziesz
my z całego wyjazdu na Sri Lankę największe sensacje żołądkowe mieliśmy po... KFC w Warszawie :lol: tak więc korzystaj z uroków lokalnej kuchni do woli ;)
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

#13 PostWysłany: 03 Lut 2016 12:43 

Tu nawet nie chodzi o tańsze spelunki tylko o miejsca "z dala od turystycznego szlaku" albo miejsca gdzie targetem tudzież głównym klientem nie jest właśnie turysta.

Jedzenie przy atrakcjach turystycznych, w miejscach o "zachodnim" wyglądzie i standardzie albo typowo zachodnich potraw (vide: moja pizza) jest dużo droższe.
Jeśli nie będziesz jeść w takich miejscach, ani w miejscach polecanych przez naganiaczy czy też przewodniki itp. to spokojnie zmieścisz się w budżecie.

Po prostu, przejdź się po okolicy, rozejrzyj się, popytaj o ceny, boczne uliczki, miejscowi - na pewno zmieścisz się w budżecie.

Co do zatruć to również jedliśmy wszystko: w budach, straganach, od obwoźnych sprzedawców, w pociągu - nigdzie się nie zatruliśmy.
Niemniej jednak ciut zdrowego rozsądku nie zaszkodzi : )
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Lut 2016 14:27 

niebieski
Dzięki; tak podejrzewam, że jest podobnie jak w całej Azji - byłam w Tajlandii, Kambodży Wietnamie, teraz Sri Lanka.
damy radę:)

dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 11 Lut 2016 14:55 
Awatar użytkownika

Łącznie byłem 5 tygodni na Sri Lance w dwóch wyjazdach i praktycznie nie miałem problemów żołądkowych, no może poza jedną rzeczą:
Herbata z mlekiem. Może to kwestia innych bakterii lub też osobistych predyspozycji żołądkowych, ale po kilku próbach, jak widziałem herbatę z mlekiem, to po prostu ją odstawiałem :)

Warte spróbowania jest wino z kokosu. Raczej w sklepie jest nie do kupienia - trzeba pytać się lokalsów gdzie można kupić.

Na ostatni dzień polecam na udanie się do Hiltona w Kolombo na lunch, gdzie można spróbować mnóstwo różnych potraw, np krabów. Cena nie zabija, obowiązuje formuła all-you-can-eat. Niektórzy siedzą tam po kilka godzin :D
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 11 Lut 2016 15:22 
Awatar użytkownika

srebrny
akurat na srajlance dosięgła mnie zemsta Tamila
ale pytanie jest źle postawione- zawsze jest szansa zatrucia się za granica, zwłaszcza w kraju o niskim poziomie higieny
i faktycznie, słaba ta ich kuchnia :cry:

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 03 Mar 2016 09:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Na Sri Lance jedliśmy w różnych lokalach, czasami takich wyglądających bardzo prymitywnie bądź zwykłych budkach i mieliśmy kompletny brak jakichkolwiek dolegliwości żołądkowych. Niestety w porównaniu do Tajlandii kuchnia wydawała nam się bardzo słaba pod względem smaku i różnorodności, głównie rice & curry oraz różnego rodzaju naleśniki i placki. Dopiero nad morzem jest uczta rybna, ale to już jedzenie przygotowywane dla turystów.

- Kandy - restauracja Devon - dobre soki i znośne jedzenie, polecam bo można wybrać coś innego niż rice & curry
- Ella - restuaracja Chill! - ceny powyżej średniej (zapłaciliśmy za dwie osoby jakoś około 100zł), ale za to restauracja na dobrym europejskim poziomie (co jest tu raczej niespotykane) i spore porcje. Można wybrać coś lokalnego lub dania kuchni międzynarodowej, bardzo smaczne, elegancko podane.
- Weligama - "restauracja" Fish Point - wybiera się ryby i owoce morza na jednym ze straganów stojących wzdłuż drogi, po czym jedzenie jest gotowane w niewielkiej budce na plaży rybackiej i zjada się przy stoliku na plaży. Ceny bardzo atrakcyjne, mam wrażenie, że wielokrotnie niższe niż w Mirissie. Za wielką porcję dla dwóch osób (łącznie około 1,3kg świeżej ryby) plus frytki płaciliśmy około 60zł. Warto być w ciągu dnia bo prawie nie ma ludzi. !!!!Rewelacja, absolutny hit kulinarny tego wyjazdu, wracaliśmy tam kiedy tylko się dało. !!!
- Mirissa - Dewmini Roti Shop - znakomite Kottu, to jedyna chyba Sri Lankańska potrawa która mi bardzo zasmakowała.
- Mirissa - pizzeria My Way w guest house Calm Rest. Wytchnienie dla zmęczonych rice&curry w pizzerii prowadzonej przez Włocha i Rosjankę. Prawdziwa włoska, pyszna Margherita za 650LKR. Pomiędzy 18.00 a 19.00 bardzo dużo komarów, w innych godzinach bez porównania lepiej.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 13 Gru 2016 10:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli chodzi o słodycze to polecane są dla turystów polskie krówki oczywiście w wersji HALAL :)

Załączniki:
IMG_7536.jpg
IMG_7536.jpg [ 287.26 KiB | Obejrzany 4602 razy ]

#19 PostWysłany: 21 Mar 2017 08:35 

Loty: 31
Kilometry: 49 848
Jeśli ktoś jest pierwszy raz na Sri Lance i nie zna lokalnych cen, nie powinien zaczynać pobytu od plażowania. Będzie myślał, że tamtejsze ceny to norma i w ciągu 4 dni wyda na żarcie tyle, co spokojnie starczyłoby mu na 10 pozostałych :lol: Na przykład ceny w takiej Unawatunie zabijają. 800-900 rupii za ryż i curry, jeśli chcesz do tego jakieś piwko, 450 rupii więcej. A może jakiś soczek? No to wyskakuj z 300 następnych :P Jasne, że pewnie znajdzie sie taniej, ale taka świeżynka nie wie jeszcze, jak tanio można zjeść na wyspie, a dla 100 rupii mniej nie chce sie ruszać z dala od wody :) No a potem przeżywamy szok, bo ruszamy dupsko w głąb wyspy i jemy pierwszy obiad na dworcu gdzieś na trasie do Elli. I płacimy całe 150 rupii. Jasne że dworcowe żarcie to nie jest do końca to i, umówmy się, ryż i curry za 150 nie powala, ale szybko dochodzi do nas, że już za takie 300 rupii bedzie pycha jedzenie, którym można sie opchać po kokardę :lol:
Tak, teraz jestem taka mądra :lol:
A co do higieny, Sri Lanka również była dla mnie łaskawa. Po początkowym cykaniu się i unikaniu wszystkiego, czego nie mogłam skontrolować, popłynęłam równo i jadłam jak leci, z żarciem od pana w pociągu włącznie ;)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 28 Mar 2019 14:00 
Awatar użytkownika

Loty: 256
Kilometry: 486 044
niebieski
Jeżeli ktoś jest w pobliżu Ahangama polecam knajpę La Carte czas oczekiwania dość długi, z uwagi że zajmuje się tym małżeństwo z pomocą dzieci :) , ale smak i klimat niezapomniany, Pyszne ryby i owoce morza.
Jeżeli chcesz zjeść z lokalsami rekami, na talerzach z folią to polecam Saman Hotel, prawdziwe rice&curry, przepyszne roti, rotiegg, herbata z mlekiem mniam.
Jak komuś znudzi się kuchnia lankijska, albo dzieci będą męczyć np. o pizzę to polecam polski pensjonat SURFING VILLA, pizza wymiata, gospodarze bardzo mili.

Bulgaria
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości