Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 78 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: AUH -city
#21 PostWysłany: 17 Sie 2015 14:51 

Loty: 53
Kilometry: 127 342
Witam,

Bede w Abu Dhabi 2 noce.
Nie zdecydowalam sie jeszcze na hotel, czy ma ktos jakies doswiadczenia i moze sie podzielic lub polecic hotel?
Na razie mam 3 type
jeden na yas island - bo blisko lotniska, wiecie moze ile bedzie kosztowac taksowka lub czy jest inny transport w to miejsce?
Millennium Corniche Hotel - znalazlam za dobra cene, jest blizej centrum, boje sie jednak ze duzo zaplace za transport do tego hotelu bo jest znacznie dalej od Yas. Wiecie moze czy dojezdza tam autobus? bede miala ciezka walize wiec nie chcialaym za duzo chodzic.

inna sprawa. jestem kobieta i bede tam sama, czy bezpiecznie bedzie mi sie poruszac i zwiedzac?

Z gory dziekuje i pozdrawiam,
 Profil Relacje PM off  

Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍 Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍
Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
#22 PostWysłany: 17 Sie 2015 21:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Ihriel napisał(a):
Millennium Corniche Hotel - znalazlam za dobra cene, jest blizej centrum, boje sie jednak ze duzo zaplace za transport do tego hotelu bo jest znacznie dalej od Yas. Wiecie moze czy dojezdza tam autobus? bede miala ciezka walize wiec nie chcialaym za duzo chodzic.
Ja akurat w Abu Dhabi nie nocowałem, gdyż miałem tam tylko jeden dzień, więc w sprawie hotelu nie pomogę. Do planowania dojazdu skorzystaj z http://www.darb.ae/darbweb/map-viewer.html (z lotniska do Millennium Corniche Hotel tak na szybko znalazłem A1+40+jakieś 200m piechotą za 4+2 AED).
Ihriel napisał(a):
inna sprawa. jestem kobieta i bede tam sama, czy bezpiecznie bedzie mi sie poruszac i zwiedzac?
Tu tylko dwa luźne spostrzeżenia/uwagi:
    1 - Przednia część autobusów jest zarezerwowana dla kobiet, więc tu nie masz się czego obawiać.
    2 - Do Wielkiego Meczetu szedłem ze spotkaną w autobusie Japonką. Gdy tylko podeszliśmy do bramy, pracujący tam robotnicy zaczęli krzyczeć do kogoś w rodzaju szefa. Podbiegł on do nas i trochę na migi/trochę po angielsku przypomniał jej o obowiązku noszenia husty. Założyła i było ok.
 Profil Relacje PM off
Ihriel uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 17 Sie 2015 21:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Ihriel napisał(a):
Witam,

Bede w Abu Dhabi 2 noce.
Nie zdecydowalam sie jeszcze na hotel, czy ma ktos jakies doswiadczenia i moze sie podzielic lub polecic hotel?
Na razie mam 3 type
jeden na yas island - bo blisko lotniska, wiecie moze ile bedzie kosztowac taksowka lub czy jest inny transport w to miejsce?

Z gory dziekuje i pozdrawiam,

-jest super bezpiecznie
-polecam Park Inn na Yas Island. Niedrogo a standard bardzo dobry [na tamte warunki spokojnie 4 gwiazdki jak nie 4.5, choć oficjalnie ma 3]. Natomiast zupełnie nie pamiętam cen taxy ani czy hotel oferuje transfer z lotniska.
 Profil Relacje PM off
Ihriel uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 17 Sie 2015 23:21 

Loty: 53
Kilometry: 127 342
-jest super bezpiecznie
-polecam Park Inn na Yas Island. Niedrogo a standard bardzo dobry [na tamte warunki spokojnie 4 gwiazdki jak nie 4.5, choć oficjalnie ma 3]. Natomiast zupełnie nie pamiętam cen taxy ani czy hotel oferuje transfer z lotniska.[/quote]

Dziękuję! sprawdze ten hotel, yas wiem że jest blisko od lotniska, ok 5 km, taksówka niby nie powinna być droga ale boję się że na lotniskach często próbują oszukać, nauczona doświadczeniem zanim wsiąde ustalam kwote, przynajmniej orientacyjną :)

-- 17 Sie 2015 23:28 --

WaldekK napisał(a):
Ihriel napisał(a):
Ja akurat w Abu Dhabi nie nocowałem, gdyż miałem tam tylko jeden dzień, więc w sprawie hotelu nie pomogę. Do planowania dojazdu skorzystaj z http://www.darb.ae/darbweb/map-viewer.html (z lotniska do Millennium Corniche Hotel tak na szybko znalazłem A1+40+jakieś 200m piechotą za 4+2 AED).
Ihriel napisał(a):
Tu tylko dwa luźne spostrzeżenia/uwagi:
    1 - Przednia część autobusów jest zarezerwowana dla kobiet, więc tu nie masz się czego obawiać.
    2 - Do Wielkiego Meczetu szedłem ze spotkaną w autobusie Japonką. Gdy tylko podeszliśmy do bramy, pracujący tam robotnicy zaczęli krzyczeć do kogoś w rodzaju szefa. Podbiegł on do nas i trochę na migi/trochę po angielsku przypomniał jej o obowiązku noszenia husty. Założyła i było ok.

Dziękuję za pomoc, na forum widziałam jakieś autobusy ale nie mogłam znaleźć czy dojeżdza w okolice hotelu. Lecę z międzylądowaniem w Abu Dhabi więc będę miała mega wielką, 30 kg walizę plus bagaż podręczny więc chciałam znaleźć coś z łatwym dojazdem. W ostateczności wezmę taksówkę ale na początku wyprawy wolałabym nie szastać pieniędzmi :)

Zestaw ciuchów na muzułmańskie wyprawy już mam więc będę pamiętać o odowiedniej kreacji do meczetu ;)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 18 Sie 2015 00:00 
Awatar użytkownika

srebrny
tam nie oszukujo. Tam wynajęci kierowcy jeżdżo cudzymi taxówkami, więc średnio im zależy żeby zrobić Cię w konia. Co najwyżej taxiarz który dopiero co wysiadł z galery może nie wiedzieć jak dojechać w żądane miejsce, ale Ci o tym nie powie. Ale to nie dlatego żeby chciał Cię oszukać.

Strzelę że za taxę zapłacisz ok 40, max 50 AUH / PLN
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 18 Sie 2015 07:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Ceny taxi z lotniska (http://www.abudhabiairport.ae/english/to-and-from-the-airport/services/taxis.aspx):
Kod:
Meter Starting Fare (Flag Fall)  – AED 25.00
Every 1 km up to 50 km (6am-10pm) – AED.1.6
Every 1 km up to 50 kms (10pm – 6am) – AED. 1.69
Every 1 km over 50 kms – 9 fils extra
Every 1 minute of waiting time (first 5 minutes free) – 50 fils
Zobacz także np http://visitabudhabi.ae/en/travel/around.the.emirate/taxis.aspx.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 11 Lis 2015 12:19 

Loty: 137
Kilometry: 274 190
niebieski
Mam przesiadke miedzy 06:25 - 09:10

i w drodze powrotnej 22:00 - 02:45

Warto sie ruszać z lotniska?

Czy kolejki do odpraw paszportowych są długie?

Czy zdążę coś zobaczyć i to jeszcze w takich godzinach?
a.szmajdzinska lubi ten post.

#28 PostWysłany: 11 Lis 2015 12:40 

HON fly4free
Przy takich przesiadkach IMO nie ma specjalnego sensu ruszać się z lotniska.
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#29 PostWysłany: 11 Lis 2015 12:44 
Awatar użytkownika

niebieski
1) Kontrola bezpieczeństwa przy wejściu do terminala bywa wąskim gardłem. Polecałabym przybycie na lotnisko min. 1,5 h przed wylotem.

2) Rano - na pewno nie, a wieczorem - jeśli samolot bedzie przed/ o czasem/ -ie i uda Ci się szybko opuścić lotnisko - możesz się przejechać tam i z powrotem taksówką pod Wielki Meczet (zamknięty w tych godzinach, ale ładnie oświetlony).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 08 Lut 2016 18:45 

srebrny
Moim zdaniem zobaczyć oświetlony meczet podczas tej nocnej przesiadki to wręcz obowiązek! ;)
kspr lubi ten post.

#31 PostWysłany: 16 Maj 2022 15:10 

niebieski
Jak się dostać z lotniska na Central Bus Station? Googluje, szukam i nie mogę namierzyć żadnego autobusu.
edit: Ok mam - autobus A2 dojeżdża na dworzec.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 16 Maj 2022 15:47 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
a1

#33 PostWysłany: 17 Maj 2022 11:04 

niebieski
@maxima według tego nie staje na Central Bus Station:

Cytuj:
Bus to Abu Dhabi
Two buses run from Abu Dhabi International Airport to Abu Dhabi, namely bus service A1 and bus service A2 (since 2019!). Bus A1 departs from Terminal 2 and runs via bus stops T1 / T3, Al Maqta E22 / Bus Interchange, Sheikh Zayed bin Sultan Street, Hamdan Street in Al Danah and Al Firdous Street to the City Terminal in Al Zahiya, not far from the well-known Abu Dhabi Mall. City Terminal is an additional airport facility in the city where you have the option to check in for your flight and drop off your luggage. Bus A2 leaves from Terminal 2 and runs via bus stops T1 / T3, Al Maqta E22 / Bus Interchange, Sheikh Zayed bin Sultan Street, Central Bus Station in Al Nahyan to the Khalifa Street bus stop in Al Danah. At Abu Dhabi bus station, close to Al Nahyan Stadium and Al Wahda Mall, you can change to a city bus or regional bus.
https://airmundo.com/en/airports/abu-dh ... ortation/#!#public-transport
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 22 Maj 2022 22:10 

niebieski
Potwierdzam, tylko A2 dojeżdża do Central Bus Station. Bilet razem z kartą Hafilat do kupienia w jednym automacie na lotnisku. Trochę się czasu przy nim traci, bo jest kolejka i ludzie krążą między nim, a bankomatem (nie można płacić kartą). Zostały mi dwie karty z środkami, jak ktoś leci niedługo, to niech da znać na PW.
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.
onufry_z uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 01 Sty 2023 21:27 

niebieski
@maciek a ile trzeba miec kasy zeby wyposazyc sie w karte i srodki w tym automacie?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 07 Sty 2023 06:33 

niebieski
Na lotnisku mężczyzna, który pomagał ludziom kupić karty w automacie na lotnisku wyklikał wszystkim zakup za 20 AED. Ile biletów tam jest w cenie? Starczy bez doładowania na powrót na lotnisko?

Image
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 07 Sty 2023 12:26 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zakup za 20 AED nowej karty to 10 AED płatność za kartę i 10 AED credit.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 06 Lut 2023 20:27 
Awatar użytkownika

HON fly4free
To dowiedziałem się już że jest jeden automat biletów na autobus na lotnisku, płatność tylko gotówką, i że bilet kosztuje 4aed.
Jak wygląda sprawa z zakupem biletu w drodze powrotnej? Czy na lotnisku mogę kupić powrotny lub RT?
Będę wysiadał i wsiadał do A2 na Sultan Bin Zayed St/Mohammad Bin Khalifa St.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 07 Lut 2023 00:04 

platynowy
@onufry_z
To nie do końca tak, że "bilet kosztuje", bo nie ma konkretnych biletów, tylko płaci się za przejechaną odległość (i to dosłownie, bo po mieści potrafi ściągać z karty kwoty w stylu 1,56 AED licząc przystanki na jakich wsiadamy i wysiadamy). Dojazd na lotnisko to być może jedyna trasa, która ma stałą opłatę. Jeśli planujesz przejechać busem A2 tylko tam i z powrotem, to po prostu załaduj kartę za 8 AED, czyli 2x4 OW. Ewentualnie na dworcu autobusowym albo na przystankach z wiatami, w środku są automaty do doładowania, ale większość z nich też cash only.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 07 Lut 2023 00:09 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dzięki za odp.
Czyli muszę wydać 10 driham na kartę?
Wnioskuję z tego że kartę przykładam do czytnika przy wsiadaniu i wysiadaniu z autobusu?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 78 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: dmirstek oraz 1 gość