Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 479 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 12 Wrz 2015 19:11 

Zeus mam kilka pytań do Ciebie ;)

Melduje sie w Atenach początkiem listopada, na 4 noce, w zasadzie 4 pełne dni też będe miał do dyspozycji. Będe mieszkał gdzies w centrum. Nie interesują mnie raczej typowe komercyjne zabytki, zwiedzanie i rbienie fotek przy tym co robią wszyscy hehe, więc raczej zrezygnuje z takich komercyjnych atrakcji jak muzea itp. Choć Akropol i Świątynie Zeusa pewnie zobacze. Zobacze też to wzgórze Lycabetus, i może te skałki koło Akropolu o których ktoś pisał wcześniej. Ale to na piechote to nie bede miał problemu

Problem mam np z dojazdem z centrum do tego jeziorka Vouliagmeni, jak tam dojechać w miare tanio z centrum. Fajna miejscówka chyba, klimatyczna, można pyknąc pare ciekawych fotek i popluskać się może w jeziorku, chociaż już będzie listopad to w sumie nie wiem.

Ktoś też wspominał o żółwiach w parku koło parlamentu. Można coś więcej się o tym dowiedzieć ? czy w listopadzie moge coś takiego tam zobaczyć ?

W wieczory obowiązkowo Plaka, chillout itp. Gdzie jest w Atenach jakieś życie nocne, typu kluby, dyskoteki, bary żeby coś poznać nocną strone Aten ;) ? najbardziej mi chodzi o imprezy, dyskoteki.

Czym i jak dojechać żeby zobaczyć Kaisarian Monastery ?

Czy w Atenach jest jakieś oceanarium, bądź tego typu atrakcja ? widziałem Attica Zoological Park. Ile kosztuje tam wstęp ? czym dojechać tam z centrum, i ogólnie czy warto ? chociaż chyba i tak sie skusze, bo lubie takie atrakcje

Jeden dzień chciałem przeznaczyć żeby poleżeć na plaży, najlepiej na takiej gdzie są jakieś ciekawe skałki, ciekwe ukształtowanie terenu, nie interesuje mnie szeroka równa plaża i masa ludzi leżących jak foki grzejących sie na słońcu ;) chociaz w listopadzie mysle juz nie bedzie problemu z tym. Ale taka plaża z fajnym ukształtowaniem terenu, skałkami itp chętnie znalazłaby sie w moim planie. Najlepiej w okolicach Pireusu, bo w ten sam dzień chciałbym też tam zaglądnąć.

Co jest ciekawego do zobaczenia w samym Pireusie ?

Może jestem dość dziwny ale nie lubie komercyjnych atrakcji a jarają mnie takie rzeczy jak życie zwykłych ludzi (lokalsów), wąskie uliczki, kamienice, targi świeżej żywności (owoców rybne, sery itp)

I czy słyszałeś coś o czymś takim jak Great Escape (Lepeniotou 12, Psirri), coś na zasadach escape rooms. Czy jako cudzoziemiec, nie znający języka greckiego, jest sens żebym się w to bawił, w taka gre/zabawe ?
 Profil Relacje PM off  

City break we Włoszech 🇮🇹 Wenecja z Warszawy za 869 PLN 🛥️ 🎭 City break we Włoszech 🇮🇹 Wenecja z Warszawy za 869 PLN 🛥️ 🎭
Tam słońce będzie świecić nawet jesienią ☀️🍂 Cypr na tydzień za 1879 PLN 🏝️🌊 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem 🍴 Tam słońce będzie świecić nawet jesienią ☀️🍂 Cypr na tydzień za 1879 PLN 🏝️🌊 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem 🍴
#162 PostWysłany: 15 Wrz 2015 00:30 

srebrny
Zeus udał się na Olimp, więc powiem tylko, że do jeziorka bardzo łatwo. Metrem M2 do Elliniko i potem 122, a można też tramwajem do Vouli i wówczas 115, 117, 122. Rozkłady na http://www.oasa.gr, względnie planer na GoogleMaps, ale nie traktowałbym go poważnie. Jak zmieścisz się w 70 minutach to 1,20. Warto pomyśleć o dobówce za 4,00.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 15 Wrz 2015 09:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Hey @Marcin Cy

Drugi polecam zaznaczysz mnie z znakiem @, to wtedy będę wiedzieć czy ktoś mnie "wzywa" ;)

Jezioro Vouliagmenis, tak jak @obibok napisał

Żółwie, tak są i dobrze się trzymają (są obok budynku Zapeio)

Zycie nocne: Eksarheia, Psyri, a dyskoteki to w Gazi

Moni Kaisariani: Jedziesz do przystanku Metra, Evangelismos i potem się przesiadasz do autobusu nr 224 w stronę ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ. Wysiadasz przy pętli, i potem spacierkiem 30-40 minut jesteś w Moni

Oceanarium jest, w Hellinikon ale marne. Do Zoo dojedziesz Metrem/Kolejką miejską do przystanku Doukisis Plakentias, i potem jedziesz autobusem nr 319 do przystanku ΗΡΟΔΟΤΟΥ (Irodotou). Taksówka z przystanku metra to koszt 10-11 euro. Co do cen: http://www.atticapark.com/zoo-visitus/5dIF/Εισιτήρια?lang=en

Plaża, to polecam autobusem 122, i przystanek A Limanakia albo B. A to komercyjna plaża z leżakami, B to mniej, ale za jest plaża nudystów.

W Pireusie: Stadion Olympiakosu, port, muzeum Metra Ateńskiego

Wąskie uliczki, to całe Ateny, targi żywności znajdziesz na co dzień w każdej ulicy, a jak nie, to Hala Rybna i mięsna w ul. Athinon, ul. przypraw przy ul. Evripidou, ul. Arabska to Sofokleous (uważajcie na cenne rzeczy) no i Chińska przy ul. Keramikou

Co do escape, to nie ;)
 Profil Relacje PM off
Marcin Cy lubi ten post.
Marcin Cy uważa post za pomocny.

#164 PostWysłany: 16 Wrz 2015 01:53 

Dzieki @Zeus jeszcze bede pytal w razie czego
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 21 Wrz 2015 09:19 

niebieski
Ja w zasadzie nie mam nic do polecenia poza samym faktem przyjazdu do Aten. Przesuper miasto warte odwiedzenia.
My zrobiliśmy wypad dość nietypowy jak na Ateny - zamiast szlajać się po ruinach pojechaliśmy pod stadion Panathinaikosu, potem stadion Kallimarmaro i finalnie Olympiacos + knajpki.
Souvlaki lekko przereklamowane, inne mięsa nabite na szpikulce bardzo dobre (menu obrazkowe), wino świetne, piwo raczej słabe, choć zimne, tzatziki fenomenalne.
No ale ludzie fenomenalni. Mają swoją tendencję do dramatyzowania i już po pół minucie rozmowa była na narzekających torach. Unia be, podatki be, zarobki be, Niemcy be, uchodźcy be. Ulala :D Ale gadać z nimi można godzinami.
Ja jestem fanem Italii, ale z całym przekonaniem polecam Ateny.

Kilka tipów ode mnie:
- bilet na metro na lotnisku tylko za gotówkę. Warto zawczasu się w nią zaopatrzyć
- metro kursuje w odstępach 30 minutowych
- kanarów nie stwierdziliśmy
- papierosy nieco tańsze niż w PL
- bardzo urokliwa część Aten to wschód i północ od Panteonu
- nie ugadywać się z taksówkarzami. Licznik pokaże odpowiednią kwotę
- nie wierzyć tablicom pokazującym informacje i czasie, za ile odjeżdża metro. Dzięki temu musieliśmy brać taxi
- rżną na wszystkim, warto uważać :D
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 21 Wrz 2015 12:31 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
Maciek78 napisał(a):
(...) bardzo urokliwa część Aten to wschód i północ od Panteonu (...)

Chyba kolega miał na myśli Partenon.

Maciek78 napisał(a):
(...) nie ugadywać się z taksówkarzami. Licznik pokaże odpowiednią kwotę (...)

Z Taksiarzami można się spokojnie ugadywać. W Grecji w wielu miejscach ceny są hmmm...uzgadnialne ;)

Maciek78 napisał(a):
(...) rżną na wszystkim, warto uważać :D

Nie sposób się nie zgodzić ;)

#167 PostWysłany: 21 Wrz 2015 12:43 

niebieski
@Pacyfa, pewnie masz rację :D Takie sterczące kolumny.

Z taksiarzami jednak się nie udało ugadać bo od razu mówili, że będą mieli problem, że rząd ich robi w konia, że muszą mieć paragon itd
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 21 Wrz 2015 12:49 

srebrny
Maciek78 napisał(a):
Kilka tipów ode mnie:
- bilet na metro na lotnisku tylko za gotówkę. Warto zawczasu się w nią zaopatrzyć
- metro kursuje w odstępach 30 minutowych

Oczywiście chodzi o M3 na lotnisko.
Cytuj:
- nie wierzyć tablicom pokazującym informacje i czasie, za ile odjeżdża metro. Dzięki temu musieliśmy brać taxi

Tablice pokazywały mi dobrze, choć we znaki dało się, że M3 jeździ tak rzadko.
Ale dodam coś jeszcze:
Jak jeździcie autobusami i na przystanku zobaczycie rozkład jazdy (jeśli można tak to w ogóle określić), to pomijając, że to w ogóle dziwne, że on tam wisi, za nic w świecie mu nie ufajcie. Aktualność tych tras to jest rok 2008, połowy tych linii już dawno nie ma. Aktualne są tylko te naklejki z numerami linii w górnej części znaku.

Pacyfa napisał(a):
Maciek78 napisał(a):
(...) rżną na wszystkim, warto uważać :D

Nie sposób się nie zgodzić ;)

Ale w obie strony. Po pewnym czasie się skapnęliśmy, że w piekarence policzyli za jedną kanapkę, a nie za dwie.
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 21 Wrz 2015 15:30 

Witam, w listopadzie mam zamiar udać się do Aten. Na lotnisku będę ok 22, tak więc w centrum Aten też bedę w okolicach 23. Szukanie noclegu, gubienie się może trochę zająć czasu. Chciałem się zapytać czy Ateny o tej porze są bezpieczne? Są oświetlone, miasto tętni życiem itp. Bo nie uśmiecha mi się gubić się nocą po mieście. No i jak wygląda kwestia z imigrantami? Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 21 Wrz 2015 15:37 

Wybieram się do Aten pod koniec października, i dzięki Wam wiele moich wątpliwości się rozwiało. Mam tylko problem z dojazdem do jeziora Vouliagmenis, pisaliście, że dojadę tam tramwajem, ale nie wiem gdzie wysiąść chodzi o przystanek ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ czy ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ , a może jeszcze inny, aby się przesiąść w autobus? Przy okazji chciałam podjechać na plażę czy ta przy jeziorku jest ładna( piasek), a może po drodze jest ładniejsza? Druga kwestia czy na bilecie trzy dniowym za 20 E dojadę tam bez problemu? Planuję go zakupić na lotnisku , kupić go można w automacie, czy kasie, będę późno bo o ok. 22.
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 21 Wrz 2015 15:45 

srebrny
Możesz jechać tramwajem do samego końca (Ασκληπιείο Βούλας) i tam się przesiąść. Bilet trzydniowy daje radę, na lotnisku kupisz w punkcie sprzedaży na przystanku autobusowym albo w automatach na stacji kolejowej.
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 21 Wrz 2015 16:02 
Awatar użytkownika

srebrny
fredbb napisał(a):
Witam, w listopadzie mam zamiar udać się do Aten. Na lotnisku będę ok 22, tak więc w centrum Aten też bedę w okolicach 23. Szukanie noclegu, gubienie się może trochę zająć czasu. Chciałem się zapytać czy Ateny o tej porze są bezpieczne? Są oświetlone, miasto tętni życiem itp. Bo nie uśmiecha mi się gubić się nocą po mieście. No i jak wygląda kwestia z imigrantami? Pozdrawiam

viewtopic.php?f=1481&t=69808&p=643003#p643003
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 21 Wrz 2015 16:47 

srebrny
fredbb napisał(a):
No i jak wygląda kwestia z imigrantami? Pozdrawiam

Jak znajdziesz pracę, to nie powinno być problemu.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 21 Wrz 2015 16:54 

Dzięki wielkie za pomoc!!!!!!!!!!!!!
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 22 Wrz 2015 13:00 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Jednym z moich ulubionych miejsc w Istambule jest Bazar egipski - jak tam jestem to przywożę z niego pyszne suszone pomidory.

Zeus napisał(a):
targi żywności znajdziesz na co dzień w każdej ulicy, ul. przypraw przy ul. Evripidou,

@Zeus - mam pytanko - czy na tej ulicy również w sobotę coś w tym stylu znajdę ?

#176 PostWysłany: 22 Wrz 2015 13:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Na ul. Evripidou, myślę ze spokojnie do 18 będą otwarte w sobotę ;)
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 22 Wrz 2015 14:17 

Maciek78 napisał(a):
Ja w zasadzie nie mam nic do polecenia poza samym faktem przyjazdu do Aten. Przesuper miasto warte odwiedzenia.
My zrobiliśmy wypad dość nietypowy jak na Ateny - zamiast szlajać się po ruinach pojechaliśmy pod stadion Panathinaikosu, potem stadion Kallimarmaro i finalnie Olympiacos + knajpki.

Mógłbyś coś więcej na temat tych stadionów, tzn. dojazd, ceny wejść. Jakieś ciekawostki ?

W październiku z grupą znajomych wybieramy się do Aten na tydzień, i właśnie mamy w planie zwiedzić stadiony, czy też byłą wioskę olimpijską @Zeus mógłbyś powiedzieć jak dojechać tam z Omonii i czy w ogóle można tam się dostać?
W planie mamy też wycieczkę do Souino, i tutaj pytanie bo widzę że pisałeś w temacie -[Poradnik] Jednodniówki z Aten -, o autobusie pomarańczowym za 4,6 euro, a kolega niżej już o autobusie za 12,6euro. Czy aby nie są te same autobusy ? nie chcemy się "naciąć", a budżet będzie lekko okrojony przez wypadek losowy przed wylotem.

Jeszcze jedno pytanie do wszystkich być może ktoś się zna, kategoria sport :) Znajomi chcą zobaczyć jakiś mecz atrakcyjny kibicowsko ( nie koniecznie piłka nożna ), w weekend gdzie gra kadra ( Grecja-Węgry), więc 1 liga będzie pauzować, lecz może coś ciekawego w niższych ligach ?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 22 Wrz 2015 14:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wioska Olimpijska: Kolejka zielona do Kifisia i potem autobus 704.

Co do meczów, jeszcze nie ma rozpisaną ligę koszykówki, myślę ze za parę dni będę wiedzieć.
Co do stadionów: możesz zwiedzić stadion Olympiakosu (stacja Faliro). Jest tam muzeum i nie wiem jak zwiedzanie stadionu ze środka. Panathinaikos, dojedziesz metrem do stacji: Ampelokipoi i potem na nogach. AEK, dalej nie ma stadionu.
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 22 Wrz 2015 17:04 

srebrny
Zeus napisał(a):
Wioska Olimpijska: Kolejka zielona do Kifisia i potem autobus 704.

Chciałeś chyba napisać 740.
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 22 Wrz 2015 17:06 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A kisz, 504 :oops: http://www.oasa.gr/xpmap.php?id=p504
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 479 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość