Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 152 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Zakopane
#81 PostWysłany: 09 Sie 2015 13:57 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
niebieski
Dzieki za jedną z opcji : )
Wgrywam trasy do głowy.
Doline pięciu stawów przez szpiglasową przełęcz do morskiego oka + czarny staw pod rysami mam zaliczona - cudownie bylo.

Jeszcze bym zapytał o ...

1.Mozliwe jest w 8-10 godzin zrobic trase z Kuźnic przez Hale Kondratową do Przełęczy pod kopą kondratowską, nastepnie w strone Kasprowego Wierchu (czy szlak idzie bokiem czy trzeba na niego wejsc zeby isc dalej?) poźniej sucha przełęcz, dwoiśniak następnie dolina gąsienicowa/murowaniec i przez skupniów upłaz do kuźnic?
2. http://www.topografia.pl/index.php?id=3 ... orskie_Oko
trafiłem na to i mysle nad tym, Z Kuźnic na Zawrat, przez Piątke na parking do Palenicy, hardkorowo chyba głownie na Zawracie, tak to chyba tragedii nie ma? Mowa o jednym dniu : )

2.Gdzie parkować w Zakopanym? Moze byc platny np. 20-30zł dzien, ale zeby byl pewny parking. Przyjazd do zakopanego najpozniej miedzy 6-8 rano.
3. O ktorej ruch busów się zaczyna? Bo powiedzmy zajedzam przed 7dma do Zakopca, chce do Kuznic i zebym nie stal jak baran i caly dzien sobie popsol?
Tak samo z Palenicy do Zakopanego o ktorej jeszcze jezdza?
 Profil Relacje PM off  

Tzatziki na Chalkidiki 🥒🧄 Czarterowe loty do Grecji od 499 PLN ✈🇬🇷 Tzatziki na Chalkidiki 🥒🧄 Czarterowe loty do Grecji od 499 PLN ✈🇬🇷
Ucieczka na Maltę 🏝️ 4* hotel ze spa w Qawra + dwa posiłki za 1791 PLN Ucieczka na Maltę 🏝️ 4* hotel ze spa w Qawra + dwa posiłki za 1791 PLN
#82 PostWysłany: 09 Sie 2015 15:14 
Awatar użytkownika

niebieski
1) Możliwe, to jest dokładne odwrócenie tego co Ci napisałam ;) Szlak przez Skupniów Upłaz i Boczań to to samo. Czerwony szlak idzie z przełęczy do Kasprowego granią przez Suche Czuby.

2) Tragedii nie ma jak lubisz ekspozycje i jest to do zrobienia, zależy jakim tempem chodzisz. Ale tam nie masz grani. Najpierw długo do góry, potem przełęcz, a na koniec długo w dół ;)

3) Jak płatny to na rondzie Kuźnickim w prawo pod skocznie i tam są miejsca postojowe. A koło stacji BP, w lewo na rondzie Kuźnickim można parkować za darmo.

4) W sezonie busy od 7 jadą w stronę Kuźnic (jak przyjeżdżaliśmy wcześniej, to szukaliśmy towarzystwa do taksówkopoolingu ;) )
W sezonie z Palenicy wracają do 21, ale po sezonie nie ma tak dobrze.
 Profil Relacje PM off
kszychkk lubi ten post.

#83 PostWysłany: 09 Sie 2015 16:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzieki, ale ...

To na Kasprowy trzeba wchodzic czy mozna go minac bokiem? Bo na mapce tego tak dokladnie nie ma.
Czyli Kondratowa i na okolo przez gasienicowa widokowo i silowo fajniej jak z kuznic przez zawrat do piatki?
Tempo mamy z kolega dobre, lubimy dorżnąć nogi :roll: ;) ale szukam optymalnie fajnej trasy, ktora mi sie spodoba :P

Patrzac na google i satelite to tam kolo ronda nie ma jako tako duzego parkingu jak w palenicy tylko wzdluz drogi Bronislawa Czecha? Tam sie staje i podchodzi ktos i kasuje? Czy przy odjezdzie kasuja? Nie widze na tabliczce googlestreet po ile.
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 09 Sie 2015 16:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Widokowo dla mnie ciekawszy szlak z Kopy na Kasprowy i do tego idziesz granią. Choć widok wyłaniający się zza Zawratu też jest miły.
Załącznik:
kuznice.jpg
kuznice.jpg [ 110.48 KiB | Obejrzany 7931 razy ]

to moja propozycja. Możesz iść w jedną albo w drugą stronę, poziom trudności podobny, ale ja cyrkluje tak, żeby nie iść pod słońce.
Zaletą wyjścia od Gąsienicowej, jest możliwość przedłużenia wycieczki na Czerwone Wierchy, jak wam jeszcze będzie mało. Idąc od Kondratowej, możecie co najwyżej iść jeszcze nad Czarny Staw.

Tak, parkuje się na wzdłuż ulicy Czecha i Panowie kasują, albo na godziny albo za cały dzień.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 09 Sie 2015 17:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki. To będzie chyba ta opcja : )
Mam nadzieje, ze 30zł za godzine to przejezyczenie wyzej w poscie, a chodzilo o caly dzien :)
Jeszcze mi tylko powiedz, czy trzeba wchodzic na kasprowy czy nie? Bo nie znam tych rejonow, ale ostatnio w radiu nawet mowili ze kolejka na 2-3 godziny stania do kolejki na kasprowy, a wydaje mi sie ze na szlaku tez chyba w koncowce sa lanuchy i trzeba czekac? nie chcial bym tam czekac na gorze w tlumie wujków z piwem z rozpieta koszula.

Dodatkowo skocznie nie daleko, a to oprócz doliny pięciu stawów jeden z trzech punktow jakie chciałem widziec w okolicach zakopanego, wiec i jego uda sie zaliczyc :) NIgdy nie widzialem skoczni jakiejkolwiek :P
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 09 Sie 2015 17:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Trzeba przejść koło szczytu ten szlak Cie jakby bokiem oprowadza, na sam szczyt nie musisz. Ale polecam, bo te słynne łańcuchy przy których się stoi w kolejce to na Giewont. Na Kasprowym ich nie ma, więc na szczyt wchodź śmiało :)

A gdyby ktokolwiek chciał wjechać kolejką na Kasprowy, to niech kupi bilet przez internet https://b2c.pkl.pl/info/25/sklep.aspx a nie stoi w kolejce jak ciołek. (za możliwość ominięcia kolejki, życzą sobie 10zł)
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 10 Sie 2015 18:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeszcze cos zapytam :)

Idąc z Kuźnic na Zawrat można wrocić tym samym szlakiem czy powiedzmy jego końcówka jest jedno kierunkowa? Bo szukałem ale w sumie jednoznacznie to nie pisze, a już na pewno nie pisze czy caly czy część.

Z Kuźnic niebieskim na Zawrat a potem na czerwony przez Świnice i na przełęczy liliowe już schodzić do hali gąsienicowej jest realne w jeden dzień? Trasa wydaje się hardkorowa głownie ze względu "ciasnoty" i łancuchów, moze kto byl napisze?

Biore pod uwage taka opcje, ale gdy pogoda bedzie 100% pewna.
Nie mam upszęrzy czy cos, ale nie jestem tez nie wygimnastykowany itp. po filmikach na youtube widze, ze jedni maja szelki i karabinczyki a inni z duzymi plecakami bez rekawic tam ida w tym kobiety.

A moze lepsze jest kóleczko z zawratu na Kozi wierch i potem w dół do Kuznic przez hale gasienicowa?
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 10 Sie 2015 18:53 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Z Zawratu można wrócić tą samą drogą. Końcówka jest z łańcuchami, mogą być miejscami zatory, trzeba czasem trochę poczekać.

Przy dobrej pogodzie trasa Kuźnice - HG - Zawrat - Świnica - HG/Kasprowy Wierch - Kuźnice jest na pewno do ogarnięcia, ale jest to dość długa, całodniowa wycieczka. Uprzęży i karabinków nie potrzeba.

Odcinek Zawrat - Kozi Wierch będzie dużo trudniejszy niż droga z Zawratu na Świnicę, i na odcinku do Koziej przełęczy jest jednokierunkowy.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 12 Sie 2015 21:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzieki wszystkim za sugestie i rady. Wycieczka udała się bardzo dobrze. Po 7dmej start z parkingu B. Czecha - Kuźnice - Hala Gąsienicowa - Zawrat - Swinica - Kasprowy - Hala Gasienicowa - Kuznice, po 16stej byłem z powrotem na parkingu.

Pewnie gdybym był pierwszy raz w Tatrach byłbym w szoku ale idąc na Szpiglasową Przełęcz było kilka łańcuchów wiec tu juz nie bylo zaskocznia ;) Jak dla mnie Zawrat wcale nie taki trudny, zdecydowanie więcej ceregieli jest ze Swinica jak dla mnie, bez wzgledu z ktorej strony. Dodatkowo te zatory na Swinicy, w zasadzie minuta i stamtad uciekalem bo nie było gdzie usiasc nawet jak ludzi dowaliło. Łancuchy lepsze jak stopnie na upale :)

Dzieki, Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 14 Sie 2015 12:17 

Jeśli chodzi o parking przy dolinie Kościeliskiej to warto negocjować cenę mi udało się to zrobić, po prostu zapytałem czy da się taniej i zapłaciłem 10 zł mniej. Za drugim razem znalazłem darmowe miejsce ok 200 metrów od parkingów w stronę doliny Chochołowskiej. Generalnie jak jest z parkingami w Zakopcu każdy kierowca pewnie wie, natomiast zarówno w centrum jak i w drodze do Kuźnic można wyczaić darmowe miejsce i niekoniecznie w kiepskim miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 14 Sie 2015 17:17 
Awatar użytkownika

W którym to miejscu w drodze do Kuźnic parkujesz darmowo samochód skoro na drodze do Kuźnic od ronda jest postawiony znak B-1 zakaz ruchu w obu kierunkach oczywiście nie dotyczy mieszkańców, busów posiadających specjalne zezwolenie itp
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 14 Sie 2015 21:31 

Jeżeli mnie pamięć nie myli to pod nosalem. Nie jest to przy samym rondzie, ale za free, a zaledwie 200-300 metrów dalej są już płatne parkingi.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 26 Sty 2016 18:00 

http://mnk.pl/aktualnosci/tetmajer-a-tatry
 PM off  

#94 PostWysłany: 05 Lut 2016 01:43 

Wystawa w Atmie "Na skalnym Podhalu" jest dość skromna. Za to ciekawie zapowiadają się koncerty 25.02 i 06.03 oraz warsztaty dla dzieci 10.02, wstęp na te wydarzenia jest bezpłatny. Do Muzeum w Atmie w niedziele też wstęp jest bezpłatny.
Podobnie do Koliby - Muzeum Stylu Zakopiańskiego też wchodzimy za darmo w niedziele, więcej info tutaj: http://www.niebieskaplaneta.pl/index.php/20-zakopane
 PM off  

#95 PostWysłany: 05 Lut 2016 19:52 

W Willi Oksza jest ciekawa wystawa "Pionierzy nart". Można zobaczyć jak wyglądały 100 lat temu narty, wiązania, foki. Buty do chodzenia po górach, plecak, kolce itd.
 PM off  

#96 PostWysłany: 09 Kwi 2016 22:12 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 147 286
srebrny
.........potrzebuje w okolicach Kuźnic zostawić auto na 3 doby. Potrzebuje namiary na parking strzeżony w rozsądnych cenach. Ktoś korzystał z takiego rozwiązania. Proszę o namiary.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 05 Sie 2016 22:05 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
Witajcie niedługo będę pierwszy raz w życiu w Zakopanym, choć trudno w to uwierzyć to jest to prawda i stąd mam pytanie. Przyjeżdżam PB o 07:00, a powrót o 23:30. I tak naprawdę chciał bym tylko wejść na Giewont i zobaczyć wodospad Siklawica. Jeżeli miał bym czas to w drodze powrotnej Wielką Krokiew. I tutaj mam pytania dla tych co są zapaleńcami gór. Po pierwsze czy jako taki świerzak mam po co pchać się na Giewont? O kondycje się nie martwcie to żaden problem. Wybrałem bym szlak czerwony. Jest jakiś dojazd z dworca tak bliżej Giewontu czyli ulicy Strążyska jakiś autobus?
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 05 Sie 2016 23:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeżeli masz kondycje to poradzisz sobie. Pamiętaj tylko o dobrych butach i...wodzie.
Jak wyjdziesz z PB to podejdź do busów i powiedz gdzie chcesz jechać, wsadzą Cię do odpowiedniego.

Mapka okolicy dworców i cennik: http://www.tatry.turystyka-gorska.pl/komunikacja.htm
Przykładowe rozkłady busów: http://www.zakopane.eu/assets/zakopaneE ... ow-fis.pdf
http://www.zakopane.eu/informator-turys ... lady-jazdy

Dobra mapa ze szlakami: https://mapa-turystyczna.pl/route?q=201n,205n
macio106 lubi ten post.

#99 PostWysłany: 05 Sie 2016 23:28 

srebrny
macio106 napisał(a):
Witajcie niedługo będę pierwszy raz w życiu w Zakopanym Po pierwsze czy jako taki świerzak mam po co pchać się na Giewont? O kondycje się nie martwcie to żaden problem. Wybrałem bym szlak czerwony.

Świerzak w Zakopanym trochę mnie martwi ale może świeżak w Zakopanem jak będzie roztropny to da radę zrealizować swój plan. ;) Góry wymagają nie tylko kondycji ale przede wszystkim doświadczenia,wiedzy i rozwagi.Dużo też będzie zależało od pogody jaką w tym dniu trafisz.Poczytaj np. http://natatry.pl/tatry-zachodnie/okoli ... t-z-kuznic lub podobne stronki na pewno się przyda.Jeśli rozsądek i pogoda dopisze to Giewont będzie twój :P
 Profil Relacje PM off
macio106 lubi ten post.

#100 PostWysłany: 07 Sie 2016 13:41 

Nie wiem czy na strazynska jeżdżą busy. Jeżeli masz kondycję na Giewont wejdziesz bez problemu. Tak jak mój poprzednik apeluje o rozwagę i odpowiednie przygotowanie się.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 152 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości