Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 795 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 26 Cze 2015 14:00 

srebrny
A może ktoś coś wie o kolejce z Lido? Znajomi właśnie pojechali, grzecznie przejechali autobusem z lotniska do Lido, tam się chcieli przesiąść jak zawsze na kolejkę, a tam stacja zamknięta na 10 kłódek, w zamian podobno nic nie kursuje, a jakiś makaroniarz zapytany, czym do centum, powiedział, że niczym.
Brzmi dość dziwnie, ale u Włochów mnie to akurat nie dziwi.
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#242 PostWysłany: 26 Cze 2015 14:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Są też autobusy z Lido do centrum.

#243 PostWysłany: 26 Cze 2015 14:24 

srebrny
Pan im powiedział, że nie ma. ja bym kombinował z przesiadką, ale oni nie chcieli.

Tak czy inaczej, z ATAC i tak nic nie kursuje. Już znalazłem: jest strajk! Co ciekawe, w opisie (oczywiście dostępny tylko na włoskiej wersji strony) znalazłem, że prawo zmusza ich do zapewnienia komunikacji w godzinach dojazdu do pracy, czyli 5:00 - 8:30 i 17:00 - 20:00. Już widzę zrobione na szybko specjalne rozkłady jazdy...
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 26 Cze 2015 20:22 

Higflyer napisał(a):
david_fg napisał(a):
Informacja dla wszystkich chcących kupić bilety do fiumicino. Właśnie otrzymałem maila z EasyJet ze prawdopodobnie loty będą przekierowanie do ciampino z powodu pożaru który niedawno miał miejsce na fiumicino.
Ja juz niestety zdążyłem kupić bilety na SITbusa....

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Może w takiej sytuacji zmienią Ci bilet w SITbusie z fiumicino na ciampino?

Puki co na moim koncie easyJet jeszcze nic się nie zmieniło, jeśli się zmieni to będę musiał prędzej prosić o zwrot pieniędzy i kombinowac inaczej. Laduje planowo 14.07 o godz 23:35 SITBUS z ciampino jest o 23:59... zdążę? Następny dopiero 7:45.

Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 29 Cze 2015 14:13 

Witam, lecę 1. i wracam 8. lipca Do Fiumicino, dalej muszę się dostać do Civitavecchii, sprawdzałem pociągi na Trenitalii i nie na każdą godzinę można kupić bilet (chodzi o powrót 8 lipca), wiecie może dlaczego tak jest?
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 29 Cze 2015 15:48 

niebieski
@barcelonismo

Można kupić, ale te najtańsze pociągi Regionale chyba tylko z 7-dniowym wyprzedzeniem, np. dzisiaj możesz kupić najpóźniej na 5 lipca.
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 07 Lip 2015 16:24 

Na stronie cotral.it znalazłem interesujące mnie połączenie z termini do piazza bologna. Czy orientujecie się jak wygląda kwestia zakupu biletów na komunikację nocną? Czy bilet kupuje w autobusie czy jakieś kioski biletomaty będa czynne o 1-2 w nocy?

Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 07 Lip 2015 18:29 

srebrny
We Włoszech to bilet z zasady się kupuje w kioskach, ale ja w autobusach widziałem autobusy. Natomiast nie mam pojęcia, jak kupić np. bilety w taryfie regionalnej, a są tam ciekawe opcje.
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 07 Lip 2015 20:29 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Bilety na autobusy ATAC można kupić w automatach biletowych (które są również przy stacji Termini).

Co do Cotral, to jest inna firma (która zajmuje się głównie przewozami poza-miejskimi) i chyba można kupić bilet u kierowcy.
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 07 Lip 2015 20:36 

srebrny
Nie, to nie tak. Generalnie jeżdżąc po mieście korzystamy z taryfy "Metrebus Roma". Ona jest ważna w autobusach ATAC, ale także w pociągach, kolejkach podmiejskich i w autobusach COTRAL (w obrębie miasta). Gdy jedziemy poza miastem, można zastosować taryfę "Metrebus Lazio". I wówcza można kupić np. dobówkę Rzym+2 strefy. Tylko nie mam pojęcia, gdzie się to kupuje (w automatach nie ma). Na przykład bilet BIRG:
http://www.atac.roma.it/page.asp?p=229&i=14
(w odróżnieniu od miejskiego BIG).
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 08 Lip 2015 18:12 

A to dzięki za sprostowanie - dobrze się czegoś dowiedzieć po latach.
Prawda jest taka, że Cotralem jechałam jedynie parę razy gdzieś za miasto i zawsze bilet kupowało się u kierowcy.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#252 PostWysłany: 08 Lip 2015 23:52 

srebrny
Znaczy ja to znam ze strony ATAC, ale nigdzie tych biletów nie widziałem. Natomiast w COTRAL-u nigdy mi u kierowcy sprzedać nie chcieli, zawsze odsyłali do kiosku. Zresztą to i tak nieźle, że na tych liniach z lotniska do Lido sprzedają zwyczajnie za 1,30, bo teoretycznie w taryfie MetrebusLazio i w COTRALowej powinna być opłata lotniskowa.

Zresztą to chyba typowe dla Włoch. Pamiętam z Bibione - trzeba było sprawdzić na przystanku, który przewoźnik obsługuje daną linię, a następnie, które kioski prowadzą sprzedaż jego biletów.
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 09 Lip 2015 21:35 

srebrny
Pytanie, jutro lecę do Rzymu, czy bilet terravision misze mieć wydrukowany czy wystarczy ze pokaże go na tel?
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 09 Lip 2015 21:43 

Loty: 302
Kilometry: 529 820
złoty
Musisz mieć wydrukowany
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 13 Lip 2015 21:17 

Czy ktoś sie orientuje co w sytuacji gdy mam kupiony bilet na sitbusa na konkretny dzień i godzinę a chcę wyjechać dzień wcześniej ?
Czy można dokonywać takich zmian, gdzie i kiedy ?
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 22 Lip 2015 11:06 

Odpowiem sam sobie i innym :) może komuś się przyda...
O ile jest miejsce w autobusie z kupionym biletem można jechać każdego innego dnia niż jest na bilecie i o każdej innej godzinie.
Cena biletu termini> FCO na miejscu 11 EUR, przez internet 5,5

Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 06 Sie 2015 11:16 

niebieski
Uwaga, radzę uważać na swój bagaż w trakcie transferu z lotniska do Termini.

Sytuacja przytrafiła mi się w piątek. Dolecieliśmy na FCO z 2 godzinnym opóźnieniem późnym wieczorem, mieliśmy bilety online na Terravision na 19:40. Pod terminalem czekał już następny bus, jednak wpuścili nas jako jednych z ostatnich (zgodnie z regulaminem, możliwość wejścia "wcześniejszych biletów" w przyp. gdy są pozostały jakieś wolne miejsca w autokarze).

No i dojeżdzamy do Termini, ludzie wychodzą jak muchy w smole, a my jako jedni z ostatnich bo siedzieliśmy w ostatnim rzędzie busa. Bagaże mieliśmy w luku po drugiej stronie autobusu. Podchodzę, a tam mojej walizki brak. Patrze przed siebie, a tam jakiś cza*nuch trzyma moją walizkę i zaczyna uciekać (!). No to w nogi za nim, dogoniłem go i na szczęście puścił walizkę i poleciał dalej. Nie goniłem już go, ważne że walizka odzyskana... Nie wiem, może miałem pecha, ale radzę uważać na Termini.

PS. Zwiedzanie Rzymu w środku lata to raczej kiepski pomysł :roll:
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#258 PostWysłany: 06 Sie 2015 21:08 

Na Termini trzeba uważać nie tylko podczas wysiadania z autobusu, tylko zawsze. Opisana sytuacja jest jedynie tego potwierdzeniem.
Trzeba uważać na peronach na cyganki przy wysiadaniu i wsiadaniu z pociągu, przy patrzeniu na tablicę odjazdów trzymać zawsze torby i walizki w ręku, nie pozostawiać nigdy gdzieś w zasięgu wzroku.
Takie akcje są niestety na porządku dziennym, ktoś tylko odwróci głowę a już walizka, torba, czy nawet siatka z zakupami rozmyła się w tłumie. Te osoby działają grupowo i podają sobie łup z rąk do rąk, więc szanse na odzyskanie rzeczy są dość małe.
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 06 Sie 2015 21:17 

srebrny
No proszę. A ja bardzo późnym wieczorem wsiadłem na Termini w autobus 64. Współpasażerowie nie wyglądali zachęcająco i od razu rzuciłem komentarz "tu nie wydaje się bezpiecznie". Przystanek dalej wysiadłem i... zostawiłem portfel ze wszystkim w autobusie. Dziwny przypadek sprawił, że w ogóle się zorientowałem. Dogoniłem autobus taksówką raptem przystanek dalej i portfel już czekał do odbioru u kierowcy.
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 06 Sie 2015 22:22 

niebieski
Tak, też miałem wrażenie, że jest o wiele więcej typów spod ciemnej gwiazdy niż w osławionej pod tym względem Barcelonie. W Rzymie konczyliśmy akurat trip BCN->NCE->FCO, więc takie subiektywne porównanie na gorąco. W sytuacji opisanej wyżej jedyne co mnie uratowało to przyczepiona do walizki czapka, dlatego poznałem tą walizkę jak było juz ciemno. Uważajcie, a najlepiej dołózcie te kilka ojrasów i jedźcie dla spokoju kolejką za te 8E.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 795 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość