Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 795 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 16 Sty 2016 17:08 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
Może Sitbus? Bez przesiadki.
http://www.sitbusshuttle.com/en/fiumicino/
 Profil Relacje PM off
KyokoMai lubi ten post.
KyokoMai uważa post za pomocny.

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#282 PostWysłany: 16 Sty 2016 17:21 

@KyokoMai Tak, sitbus będzie najlepszy. Wysiądziesz sobie na przystanku przy Zamku Św. Anioła i przespacerujesz się Via della Conciliazione do Bazyliki Św Piotra. Można iść też wzdłuż korytarza z Zamku Sw. Anioła do Watykanu.
Bilety można kupić przez internet albo na miejscu. Trzeba być co najmniej 15 minut przed odjazdem autobusu. Gdy się przyjdzie za późno to nawet mając bilet może zabraknąć miejsca.
PS. Mając wcześniej wykupiony bilet nie czeka się w kolejce do autobusu tylko pokazuje bilet i wsiada.
 PM off
KyokoMai lubi ten post.
KyokoMai uważa post za pomocny.

#283 PostWysłany: 19 Sty 2016 19:25 

Witam wszystkich forumowiczów!!!
W dniach 29 styczeń – 01 luty 2016 wybieram się do Rzymu z moją znajomą. Dokładniej 29.01 wylot Katowice Pyrzowice 11:20 przylot Rzym Fiumicio 13:20, powrót 01.02 Rzym Fiumicino 13:55 Katowice Pyrzowice 16:10. Mam takie pytanie jak można szybko i tanio dojechać do miasteczka Fiumicino lub Lido di Ostia?? Generalnie chodzi mi o zobaczenie morza Tyreńskiego bo być 4-5 km od niego i nie zobaczyć, to duży nie takt…. Autobusy z lotniska Fiumicino już sobie sprawdziłem oczywiście najtańsze Terravision 8,00 euro w obie strony. Tylko że najlepiej chyba byłoby zaraz po przylocie jechać nad to morze np. jakimś autobusem miejskim, jeśli takowy tam jeździ, tym bardziej że będzie to środek dnia. A potem jechać bezpośrednio do centrum Rzymu na/pod Termini. Przed odlotem nie robić sobie stresu i jechać normalnie Terravision spod Termini na lotnisko Fiumicino. Widziałem już na forum coś napisane na ten temat ale raczej nie było pełnego wyjaśnienia bo bym nie pytał. Czyli z lotniska Fiumicino w okolice jakiejś ładnej plaży (podobnież Lido di Ostia jest ładna) nad morzem Tyreńskim. Jak to zrobić i ile by kosztowało? I czy można sobie zostawić gdzieś bagaż?? Dajcie znać, pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 19 Sty 2016 20:17 
Awatar użytkownika

niebieski
karol1c napisał(a):
Przed odlotem nie robić sobie stresu i jechać normalnie Terravision spod Termini na lotnisko Fiumicino

Tak mi się coś kojarzy, że żeby nie robić sobie stresu w drodze na lotnisko, lepiej skorzystać z pociągów (tak jak do Luton czy Stansted).
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 20 Sty 2016 00:38 

Dwa pytania dotyczące przemieszczania się z lotniska fiumicino.

Czy tam podobnie jak z Ciampino są jakieś autobusy , które za 4-5 euro zawiozą mnie do np. do centrum? Jak długo wygląda podróż komunikacją z tego lotniska do centrum Rzymu?

I jak daleko jest stamtąd na Stadio Olimpico?

Z góry dziękuje.
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 20 Sty 2016 09:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Przecież cały wątek jest o tym, jak dojechać z lotniska do miasta, przejrzałeś go w ogóle?
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 20 Sty 2016 11:23 

Loty: 24
Kilometry: 30 624
karol1c napisał(a):
Witam wszystkich forumowiczów!!!
W dniach 29 styczeń – 01 luty 2016 wybieram się do Rzymu z moją znajomą. Dokładniej 29.01 wylot Katowice Pyrzowice 11:20 przylot Rzym Fiumicio 13:20, powrót 01.02 Rzym Fiumicino 13:55 Katowice Pyrzowice 16:10. Mam takie pytanie jak można szybko i tanio dojechać do miasteczka Fiumicino lub Lido di Ostia?? Generalnie chodzi mi o zobaczenie morza Tyreńskiego bo być 4-5 km od niego i nie zobaczyć, to duży nie takt…. Autobusy z lotniska Fiumicino już sobie sprawdziłem oczywiście najtańsze Terravision 8,00 euro w obie strony. Tylko że najlepiej chyba byłoby zaraz po przylocie jechać nad to morze np. jakimś autobusem miejskim, jeśli takowy tam jeździ, tym bardziej że będzie to środek dnia. A potem jechać bezpośrednio do centrum Rzymu na/pod Termini. Przed odlotem nie robić sobie stresu i jechać normalnie Terravision spod Termini na lotnisko Fiumicino. Widziałem już na forum coś napisane na ten temat ale raczej nie było pełnego wyjaśnienia bo bym nie pytał. Czyli z lotniska Fiumicino w okolice jakiejś ładnej plaży (podobnież Lido di Ostia jest ładna) nad morzem Tyreńskim. Jak to zrobić i ile by kosztowało? I czy można sobie zostawić gdzieś bagaż?? Dajcie znać, pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Jak już nie raz tu było napisane najtańszy dojazd do Lido di Ostia z Fiumicino to autobusy Cotral. Przystanek jest pomiędzy Terminalem 2 i 3, bilet kupujesz w Tabbachi w terminalu 3, cena biletu 1,2€ lub 1,3€ (nie pamiętam dokładnie). Wysiadasz na ostatnim przystanku na Piazzale della Stazione del Lido (przy stacji kolei naziemnej Lido Centro). Jak chcesz dojechać do centrum to kupujesz bilet 100min za 1.50€ w automacie na dworcu i wsiadasz w pociąg jadący w kierunku Porta S. Paolo - jest to stacja de facto połączona ze stacją metra Piramide.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#288 PostWysłany: 21 Sty 2016 22:11 

Dziękuję za informację. Przepraszam jeśli się powtórzyłem ale jak coś to jest aktualizacja informacji. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

-- 21 Sty 2016 21:32 --

Dopytam jeszcze tylko czy przy tym dworcu głównym w Lidio di Ostia (Lido Centro) można znaleźć jakieś miejsce w którym można by zostawić na około 2-3 godz. nadmiar bagażu tak żeby sobie zrobić spacerek (uważam ten czas za wystarczający)?? Pytam np. o jakiś super market z szafkami/depozytami. Czy jest coś takiego w pobliżu?? Jeśli nie ma to co radzicie?? Dziękuję z góry za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 22 Sty 2016 07:17 

Nie bardzo kojarzę, żeby gdzieś tam była taka możliwość. Źle się może określiłem - to nie jest może dworzec, lepszą nazwą by było "stacja kolejowa". Zawsze możesz spróbować zagadać w barze, który tam jest na tej stacji (zresztą w okolicy jest dość sporo różnych sklepików itd.), ale kwestią dyskusyjną jest wtedy bezpieczeństwo tak pozostawionego bagażu.
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 24 Sty 2016 23:53 

Dzięki Darek za podpowiedź. Zobaczymy jak to pójdzie bo iść na 3 godzinny spacer z bagażem jest mało komfortowo. Przypuszczam że nie jedna osoba się nad tym zastanawiał. Dzięki jeszcze raz. Gdy komuś się coś jeszcze przypomniało to dajcie znać. Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 25 Sty 2016 21:33 

Wyczytałam, że wybierając podróż Terravision z Rzymu na Fiumicino należy mieć ze sobą kartę pokładową a także takie info:
"Na lotnisku nie ma Terracafè, więc idziemy bezpośrednio do autobusu. Karty pokładowe wydawane są 20 minut przez odjazdem. Przy wejściu do autobusu musimy okazać bilet i kartę pokładową. "
Rozumiem, że z lotniska do Rzymu spokojnie mogę jechać bez karty pokładowej i o nic się nie martwić? :)

Dodatkowo orientuje się ktoś czy lądując o 14.40 wyrobię się na autobus o g.15.05?
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 25 Sty 2016 21:53 

Według informacji zamieszczonych na ich stronie jak się nie wyrobisz to bez problemów powinno Ci się udać pojechać następnym kursem. Jeśli lecisz tylko z podręcznym to może na styk się wyrobisz, ale nie liczyłbym na to - do tej pory na Fiumicino zawsze zdarzało mi się jakieś mniejsze lub większe opóźnienie, a to nie było miejsca postojowego dla samolotu, albo trzeba było dłużej poczekać na schody bo się gdzieś zapodziały... Jeśli masz rejestrowany bagaż to nie ma szans żebyś zdążyła.
 Profil Relacje PM off
yyyM uważa post za pomocny.

#293 PostWysłany: 25 Sty 2016 22:15 

a jak wygląda kwestia karty pokładowej z lotniska do Rzymu?
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 25 Sty 2016 22:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Drukujesz bilet i pokazujesz go obsłudze autobusu.
 Profil Relacje PM off
yyyM uważa post za pomocny.

#295 PostWysłany: 26 Sty 2016 09:09 

Dokładnie - karty pokładowe obowiązują tylko wtedy gdy wsiadasz na Roma Termini i jedziesz na lotnisko.
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 26 Sty 2016 09:52 

yyyM napisał(a):
Dodatkowo orientuje się ktoś czy lądując o 14.40 wyrobię się na autobus o g.15.05?

Lotnisko jest duże (3 terminale) więc samo przejście zajmie kilkanaście minut. Z lotniska jeżdżą 4 firmy autobusowe więc znalezienie autobusu właściwego też chwilę zajmie. Teravison odjeżdżał w ubiegłym roku ze stanowiska 5, przypuszczam że nic się nie zmieniło. Ale 25 minut wystarczy.
 PM off  

#297 PostWysłany: 27 Sty 2016 00:16 

A spod Termini z jakiego stanowiska odjeżdżają autobusy Terravision na Fiumicino???
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 27 Sty 2016 00:16 

Darek_2003 napisał(a):
Dokładnie - karty pokładowe obowiązują tylko wtedy gdy wsiadasz na Roma Termini i jedziesz na lotnisko.

Czy te karty pokładowe to konieczność? Sam bilet drukowany nie obowiązuje?
Pamiętam, że 2 lata temu jechałam tylko na wydrukowanych biletach.
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 27 Sty 2016 07:13 

karol1c napisał(a):
A spod Termini z jakiego stanowiska odjeżdżają autobusy Terravision na Fiumicino???

Autobusy odjeżdżają z Via Marsala, czyli z ulicy przylegającej do dworca z boku. Przy samym budynku dworca jest zatoczka na kilka autobusów.

Karty pokładowe na Roma Termini to konieczność, ale nie jest to bardzo uciążliwe poza tylko faktem, że trzeba je odebrać 20min przed odjazdem. Odbiera się je w Terracafe, czyli w punkcie Terravision, który znajduje się w budynku dworca tuż przy miejscu z którego odjeżdżają autobusy.
Zarówno miejsce odjazdu, jak i punkt Terracafe doskonale widoczny jest na Google Street View- w miejscu odjazdu widać stojący autobus Terravisiom, a kilka metrów za autobusem widać Terracafe; w budynku dworca - charakterystyczne fioletowe kółka na szybach.
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 27 Sty 2016 12:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeszcze a propos odjazdu z Fiumicino - jeśli ma się bilet kupiony przez internet, warto na wszelki wypadek nie czekać na końcu kolejki tylko podejść do obsługi z biletem. Jechaliśmy w grudniu, do autobusu stała kolejka kilkunastu osób, stojące na początku osoby ostro sprzeczały się o coś z obsługą - podejrzewam, że mieli bilety kupione na samym lotnisku i odmówiono im wejścia, kiedy pokazaliśmy swoje bilety, od razu kazano nam wsiadać.
Z terminala 2 do stanowiska autobusu szliśmy niecałe 10 minut, o ile dobrze pamiętam (bez bagażu rejestrowanego).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 795 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość