Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 102 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 12 Cze 2015 15:13 

1) http://npbp.brest.by/%D0%B2%D0%B5%D0%BB ... 0%B0%D1%82
2) http://npbp.brest.by/%D0%BE%D0%B1%D0%B7 ... 0%B8%D1%8F

Koszt:
http://www.npbp.brest.by/images/Dok/15.pdf

Zdjęcie(Rok 2013):
http://forum.awd.ru/viewtopic.php?p=4230873#p4230873
http://www.tio.by/novosti/23023

Video:

Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#22 PostWysłany: 15 Cze 2015 09:12 
Awatar użytkownika

niebieski
http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll ... /150619883

A w papierowym wydaniu żurnaliści napisali , że oprócz zezwolenia - aplikowanego przez stronę : http://npbp.brest.by/%D0%B1%D0%B5%D0%B7 ... 0%B7%D1%8B
należy wykupić wstęp przynajmniej do dwóch białoruskich atrakcji w parku. Odpowiedź nadejdzie na podany adres mailowy. Dodatkowo trzeba wykupić ubezpieczenie za 8 zł (chyba chodzi o białoruskiego ubezpieczyciela). Otrzymane zezwolenie jest ważne tylko na przejściu Białowieża - Piererow. Przejście to ma charakter pieszo - rowerowe. Na terenie parku można przebywać 72 godziny.
 Profil Relacje PM off
Pacyfa lubi ten post.

#23 PostWysłany: 20 Cze 2015 02:54 

Reportaż z wizyty. Nieco przydługi.
http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1, ... okKrajLink
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 20 Cze 2015 21:37 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 337 738
niebieski
Image

Informacje z dzisiaj prosto z Białowieży:)

Śledźcie mnie na instagramie: https://www.instagram.com/travelela/
 Profil Relacje PM off
Kamil lubi ten post.
Kamil uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 20 Cze 2015 21:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Image

Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 20 Cze 2015 21:58 

Zbanowany
Cytuj:
pozostanie w strefie dłużej ... Jest możliwe tylko w określonych przypadkach: ...
*konieczność
?
?
?!
?????
????????
...hospitalizacji

:D :D :D
Ej, kto to pisał, bo ilość błedów to chyba na poziomie przedszkola :P
Szczególnie ciekawi mnie ilu uda sie dostać na ta podana wyżej strone ww. :D
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 20 Cze 2015 22:41 

srebrny
czy mozna granice przekraczac indywidualnie czy tylko w grupach ?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 20 Cze 2015 22:44 

Można indywidualnie
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 21 Cze 2015 19:18 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 30 926
niebieski
A czy ktoś może ma mapkę szlaków rowerowych po stronie białoruskiej?
Bo ta na stronie Parku jest dla mnie nieczytelna
I druga kwestia, czy ktoś się orientuje, gdzie po stronie białoruskiej można się przekimać?

#30 PostWysłany: 21 Cze 2015 19:58 
Awatar użytkownika

niebieski
rafgrzeg napisał(a):
A czy ktoś może ma mapkę szlaków rowerowych po stronie białoruskiej?
Bo ta na stronie Parku jest dla mnie nieczytelna
I druga kwestia, czy ktoś się orientuje, gdzie po stronie białoruskiej można się przekimać?

Info z opisem + mapki z lokalnej broszury informacyjnej. Mam nadzieję,że będzie przydatne:)
ImageImageImageImageImage

Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 01 Lip 2015 14:42 
Awatar użytkownika

Loty: 237
Kilometry: 638 872
niebieski
Rodzice parę dni temu testowali to przejście graniczne i był pewien problem, tzn. trzeba we wniosku trzeba podać wszystkie imiona z paszportu z tym, że:
-tata wpisał dwa imiona i dostał maila zwrotnego:
Cytuj:
Добрый день! в заявке на безвизовое посещение Беловежской пущи на имя XYZ XYZ Вы указали не праильные данные паспорта. Пожалуйста повторите Вашу заявку.
С уважением, Анатолий

Dobry dzień! we wniosku o bezwizowego wizyty w Puszczy Białowieskiej w imię określono XYZ XYZ nie prailno dane paszportowe. Proszę ponowić swoją prośbę.
Z poważaniem, Anatolij

-przy wpisaniu tylko jednego imienia nie przepuszczają przez granicę, a jak informują polscy celnicy wielu turystów ma podobny problem i zostają zawróceni po wypełnieniu paru papierków po stronie białoruskiej,
-u mamy dwa imiona przechodzą bez problemu.

Warto więc zwrócić uwagę żeby wszystko było wpisane poprawnie.

#32 PostWysłany: 07 Lip 2015 17:53 

Przechodziłem przez tę granicę. Z mojego doswaidczenia wynika, że nie jest prawdą, iż trzeba kupić tam parę usług, aby odstać przepustkę. Nie kupiłem żadnej i nikt się nie przyczepił.
Bezpłatny autobus to Kamieniuk to czasam zwykły samochód osobowy. Ale że bezpłatny to fakt.
Do przejścia granicznego z Białowieży można dojechać meleksem. Rano właściciel zbiera pasażerów z centrum Białowieży czyli koło PTTK. Cena przejazdu w jedna stronę 20zł. Zresztą tam najłatwiej kupić ubezpieczenie.

A po drugiej stronie jest punkt informacji turystycznej o raz jednostka wojska/straży granicznej. Poza tym absolutnie nic. Kompletna puszcza. Tylko jest tabliica, że 43 km do Prużan i tablice turystyczne, że tam rezerwat i szlak carski, itp. Warto zauważyć, że droga do przejścia granicznego jest zdecydowanie lepsza po tamtej stronie. Bramy do przejścia granicznego od tamtej strony pilnuje żołnierz z bronią, a od nas tylko jest plastikowy szlabanik. I w ogóle tambylcy (Polacy) mówią, że tam (Białoruś) się żyje lepiej niż w Polsce... Pod względem materialnym zwłaszcza...
 Profil Relacje PM off
e-prezes lubi ten post.

#33 PostWysłany: 16 Lip 2015 06:27 

Dostałem prośbę na PW o dalsze wyjaśnienia. Nie mam uprawnień, aby odpowiedzieć na PW, więc odpowiadam tutaj. Było pytanie czy ktoś weryfikuje usługi turystyczne z wniosku o przepustkę. Odpowiedź: Nikt się mnie o to nie pytał. Ale we wniosku zaznaczyłem dwa razy "Inne". Nie wiem nic na temat agroturystyki w Kamieniukach. Ja tam nocowania sensu nie widzę (było takie pytanie), ale jak ktoś lubi puszczę, a Puszczę Białowieską zwłaszcza, to znajdzie potrzebę nocowania. To samo wobec chętnych pobuszowania rowerem w głuszy. Bo rzeczywiście pustkowie leśne to jest porównywalne z obszarami naszej Puszczy Nadnoteckiej.
 Profil Relacje PM off
littleboy1989 lubi ten post.

#34 PostWysłany: 21 Lip 2015 10:28 

Hej :)

wybieram się właśnie na wycieczkę rowerową, korzystając z opcji bezwizowej odwiedzę Białoruś i tu moje pytanie jaką walutę najlepiej zabrać ? Polskie złotówki wystarczą czy lepiej USD albo EUR? Rozumiem, że kantor jedynie w Kamieniukach? No i orientacyjnie ile wymienić kasy na zwiedzanie Dziadka Mroza + jakieś jedzenie? Jak tam cenowo?
Za wszelkie informacje będę wdzięczna :)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 21 Lip 2015 18:30 

Hej,
właśnie wróciłam z Białorusi. Kantor jest w Kamieniukach, w kompleksie turystycznym , zaraz obok restauracji. Kurs w weekend to 1 zł.= 4000 rubli. Bez problemu wymienisz złotówki. Wejście do krainy Dziadka Mroza - 85 000 za bilet dla dorosłego. Bilet do Muzeum Przyrody (bardzo ładnie urządzone) 25 000. I u Dziadka Mroza i w barze Sosny w Kamieniukach są bardzo dobre bliny. Porcja, w zależności od dodatków, 10-20 000. Litrowa woda 7900 (białoruska), piwo ok. 10 000. Sklep spożywczy jest Kamieniukach koło cerkwii, można płacić kartą. Generalnie w Kamieniukach sporo ludzi, chociaż na scieżkach dość pusto, szczególnie w powszedni dzień. Za to zupełnie pusto w kompleksie turystycznym Żarkowszczyzna na północy. A szkoda, bo miejsce piękne i warunki noclegowe bardzo dobre. Białorusini są bardzo sympatyczni, otwarci i chętni do pomocy.
A, i nie ma obowiązku wykupowania jakichkolwiek usług. Ważne tylko , jak już wcześniej wspominano, żeby prawidłowo wypełnić wniosek o przepustkę.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 21 Lip 2015 19:45 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
I w ogóle tambylcy (Polacy) mówią, że tam (Białoruś) się żyje lepiej niż w Polsce... Pod względem materialnym zwłaszcza...
Byłem w 2014 roku w Brześciu i Mińsku i mam bardzo dobre zdanie o Białorusi, ale pisanie, że żyje im się lepiej materialnie to gruba propaganda i polskie wszędobylskie narzekanie. Białoruś jest piękna i warta odwiedznia.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#37 PostWysłany: 21 Lip 2015 22:05 

Czy w Kamieniukach jest poczta?
 PM off  

#38 PostWysłany: 22 Lip 2015 21:02 

Parę wskazówek co do wyjazdu na Białoruś w ramach ruchu bezwizowego:
-WAŻNE: należy wpisać we wniosku o przepustkę wszystkie dane prawidłowo i zgodnie z paszportem. Zwłaszcza jeśli ktoś ma DRUGIE IMIĘ. W ten weekend byłam ze znajomymi i niestety nie wpuścili osób, które nie wpisały drugiego imienia. Przed nami mężczyzna wpisał na odwrót imię i nazwisko i też go nie wpuścili.

-nie ma obowiązku kupienia atrakcji na miejscu i nikt nie sprawdza co było wpisane/zaznaczone na przepustce

-W restauracji i sklepie na terenie rezydencji Dziadka Mroza można płacić kartą.

-Co do rowerów to warto wypożyczyć w Białowieży. Kosztują średnio ok. 25zł-30 zł/dzień. Po stronie białoruskiej, po przekroczeniu granicy nie widziałam wypożyczalni.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 22 Lip 2015 21:26 

jeszcze w temacie wypełnienia danych do przepustki. paszport jest zczytywany przez maszynkę i dane muszą się pokryć z tymi z przepustki w tym czasie wyświetlanej na kompie. system daje "da" albo "niet". dlatego każda kolejność i literka mają znaczenie. tu link do instrukcji, może się komuś przyda: http://npbp.brest.by/images/Dok/3.pdf
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 22 Lip 2015 22:14 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Zmieńcie w powyższym linku 3 na 5 i będzie po polsku.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 102 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości