Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 138 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 23 Cze 2015 14:47 

niebieski
@cart

podaj przykłady tras kiedy leciałeś z FD, przy takiej skali zjawiska. Ja mam wrażenie ,że Ty nie wiesz o czym piszesz ... wyjeżdzasz z Rygą i z biletami do Oslo za 9 zł ...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Kreta all inclusive od 2097 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu z parkiem wodnym 🌊🏊 Kreta all inclusive od 2097 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu z parkiem wodnym 🌊🏊
Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️ Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️
#82 PostWysłany: 23 Cze 2015 14:50 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
cart napisał(a):
04patryk12 napisał(a):
cart napisał(a):
04patryk12 napisał(a):
cart napisał(a):
A jak LOT sprzedaje bilety do Rygi po 200zł to też dump? A Ryanair po 9zł?
Żądać dopłaty to sobie mogą..., idziesz od razu do flight managera. Za odmówienie wejścia na pokład z ważnym biletem czeka ich jeszcze wypłata odszkodowania.

Mało wiesz o biznesie lotniczym widzę...

Specjalista.
Klient widzi i interesuje go tylko cena końcowa. Kogo obchodzi czy to jakiś dump czy nie?
Cena 1000zł to nie 10zł, żeby udowadniać faktyczny błąd.

Przytoczyłem kilka postów wcześniej przykład doświadczonego forumowicza, który musiał dopłacić ponad 3 tysiące złotych za osobę przy bramce, bo cała podróż była już zaplanowana, a jego bilet na podróż międzykontynentalną nie był kupiony za 10zł, ale skoro Ty wiesz lepiej...

To niech się ta osoba odezwie i przedstawi sytuację, lotnisko, linię, itp. Póki co to tysiące osób na takich biletach normalnie latały (w tym ja kilka razy).
Zwykły klient nie musi rozpatrywać ceny biletu i wiedzieć czy dopłaty są wystarczająco duże. W każdym sądzie można wygrać tę sprawę, jeśli przewoźnik podpada pod prawo UE.

Mnie ostatnio Austrian też olał jak tam zadzwoniłem w sprawie odwołanego przez nich lotu. Po napisaniu maila ta sama osoba co z infolinii wystawiła mi nowiutki bilet w klasie B. Może Twój znajomy nie był wystarczająco twardy i nie wiedział na co się powoływać.

Pewnie, że latają tysiące na całym świecie, ale przy miliardach podróżujących to jest ułamek promila i nie jest to dla linii lotniczych znaczący koszt i nie mają w tym interesu żeby wyłapywać każdy zdumpowany bilet...ale jak w dwie godziny idą setki rezerwacji na konkretną trasę u konkretnego przewoźnika to anulowanie biletów dla linii lotniczej jest lekkie łatwe i przyjemne.

A czy ty przypadkiem nie latałeś wyłącznie zdumpowanym Ryaniarem z 9zł na 1,5 zł?

Ostatnio edytowany przez 04patryk12, 23 Cze 2015 14:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 23 Cze 2015 14:51 

Jeśli się nie pomyliłem to ryzykowanie ma pewien sens. Prawdopodobieństwa dobrałem "metodą ekspercką", czyli spod dużego palucha :)
Załącznik:
423434.png
423434.png [ 7.04 KiB | Obejrzany 1174 razy ]

ale w wariancie, gdy wszystkie koszty na miejscu ucinam po dostaniu anulacji jest już:
Załącznik:
32434.png
32434.png [ 8.53 KiB | Obejrzany 1154 razy ]

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 23 Cze 2015 14:52, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#84 PostWysłany: 23 Cze 2015 14:51 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Leciałem np. do Wenezueli Iberią TXL-MAD-CCS-MAD-TXL, gdzie WSZYSTKIE taxy były 20 euro (całość 211e).
CDG-GIG-GRU-LIM-GRU-LHR TAM za 180e też przeszło.

#85 PostWysłany: 23 Cze 2015 14:51 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
04patryk12 napisał(a):
singielka_1976 napisał(a):
Mnie dziwie, że ten deal nie trafił do TS tylko na ogólne forum :lol: .

Autor nie miał dostępu, ale po tej wrzutce repa mu podskoczy i już więcej takiego błędu nie popełni:P

Użytkownik miał kiedyś dostęp do TS kiedy powstała. Jednak udzielał się mało i głównie interesowały go sprawy związane z FD (nie wiem czy tam się jeszcze o tym rozmawia), dlatego stracił dostęp. Ale w sumie..., mod miał też możliwość przerzucenia wątku do TS z powiadomieniem autora. Tak na marginesie, czasem są takie deale, że nawet do TS strach wrzucać...

#86 PostWysłany: 23 Cze 2015 14:52 
Awatar użytkownika

niebieski
@DonBartoss
Te straty to powiem Ci, że optymistyczne dobrałeś :)

Ostatnio edytowany przez 04patryk12, 23 Cze 2015 14:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#87 PostWysłany: 23 Cze 2015 14:53 

srebrny
Del cena skoczyła :(

Ostatnio edytowany przez mateusz323, 23 Cze 2015 14:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 23 Cze 2015 14:53 

@04patryk12, wiem, ale musimy coś ustalić. Napisz mi jakie wbić to dokleję update :)

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 23 Cze 2015 14:54, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#89 PostWysłany: 23 Cze 2015 14:53 
Awatar użytkownika

niebieski
rattaman napisał(a):
04patryk12 napisał(a):
singielka_1976 napisał(a):
Mnie dziwie, że ten deal nie trafił do TS tylko na ogólne forum :lol: .

Autor nie miał dostępu, ale po tej wrzutce repa mu podskoczy i już więcej takiego błędu nie popełni:P

Użytkownik miał kiedyś dostęp do TS kiedy powstała. Jednak udzielał się mało i głównie interesowały go sprawy związane z FD (nie wiem czy tam się jeszcze o tym rozmawia), dlatego stracił dostęp. Ale w sumie..., mod miał też możliwość przerzucenia wątku do TS z powiadomieniem autora. Tak na marginesie, czasem są takie deale, że nawet do TS strach wrzucać...

A po co przerzucać do TS, lepiej puścić na główną..
marek2011 lubi ten post.

#90 PostWysłany: 23 Cze 2015 14:56 

HON fly4free
cart napisał(a):
Leciałem np. do Wenezueli Iberią TXL-MAD-CCS-MAD-TXL, gdzie WSZYSTKIE taxy były 20 euro (całość 211e).
CDG-GIG-GRU-LIM-GRU-LHR TAM za 180e też przeszło.

jedne rzeczy przechodzą, inne nie; trzeba być zwyczajnie świadomym ryzyka, że kiedyś nie przejdzie
sam lecialem IB i miałem rozmowę na temat dzwinego biletu przy powrocie w SJO; na szczescie babka była malo kumata i skończyło się na pogaduszce o bałaganie w Iberii.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 23 Cze 2015 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
04patryk12 napisał(a):
Pewnie, że latają tysiące na całym świecie, ale przy miliardach podróżujących to jest ułamek promila i nie jest to dla linii lotniczych znaczący koszt i nie mają w tym interesu żeby wyłapywać każdy zdumpowany bilet...ale jak w dwie godziny idą setki rezerwacji na konkretną trasę u konkretnego przewoźnika to anulowanie biletów dla linii lotniczej jest lekkie łatwe i przyjemne.

A czy ty przypadkiem nie latałeś wyłącznie zdumpowanym Ryaniarem z 9zł na 1,5 zł?

Tyle, że prawie nikt tego nie robi (poza głośnym przypadkiem Goa). United, Alitalia, Iberia przyjęły mega ilość podobnych biletów na klatę. Nawet kiedyś Lufa przyjęła trochę biletów w F za kilkanaście euro z Oslo.
Po Locie nie wiadomo czego się spodziewać, ale sprawa raczej do wygrania w przypadku anulowania. O ile chce się komuś bawić w sądy.

#92 PostWysłany: 23 Cze 2015 14:59 

Loty: 145
Kilometry: 309 536
niebieski
United to akurat ostatnio dal ciała bo anulowal bilety
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 23 Cze 2015 15:00 

cart napisał(a):
United, Alitalia, Iberia przyjęły mega ilość podobnych biletów na klatę.

United ostatnio już nie przyjął...
 PM off  

#94 PostWysłany: 23 Cze 2015 15:00 

niebieski
@cart jak czytam Twoje wypowiedzi to mam deja vu, jakby Maris wrócił.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#95 PostWysłany: 23 Cze 2015 15:02 
Awatar użytkownika

niebieski
cart napisał(a):
04patryk12 napisał(a):

Tyle, że prawie nikt tego nie robi (poza głośnym przypadkiem Goa). United, Alitalia, Iberia przyjęły mega ilość podobnych biletów na klatę. Nawet kiedyś Lufa przyjęła trochę biletów w F za kilkanaście euro z Oslo.
Po Locie nie wiadomo czego się spodziewać, ale sprawa raczej do wygrania w przypadku anulowania. O ile chce się komuś bawić w sądy.

United nie tak dawno anulowała tysiące biletów w C i F, z przesiadkami w USA gdzie teoretycznie ludzi powinny chronić amerykańskie przepisy, ale w praktyce na niewiele się to zdało

#96 PostWysłany: 23 Cze 2015 15:05 

niebieski
Ogólnie sytuacja z głównej i komentarze z fb, przypominają mi jedną sytuację, jak wszyscy kupowali bilety na Szeszele bo były poniżej 2 tyś, a dopiero potem okazało się ,że bilet tam to 1/5 wszystkich kosztów.

To samo mamy np. z Japonią, przelot 850 zł - fajnie, ale przy kosztach całego wyjazdu różnica już nie jest taka masakryczna jakby bilety się kupiło normalnie po 1500 zł.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 23 Cze 2015 15:05 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Wystarczy napisać, że zakup biletów na własne ryzyko. Bilety mogą być anulowane lub będzie żądana dopłata do pełnej ceny biletu.
I każdy sam podejmuje decyzję czy kupować czy nie, i czy płakać, że się nie kupiło, lub płakać że się kupiło i anulowali. :lol:

#98 PostWysłany: 23 Cze 2015 15:07 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Dobra, zamykam temat, do czasu uspokojenia się.

Jak ktoś dostanie maila z anulacją/dopłatą to proszę o PW do mnie albo do innego admina.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#99 PostWysłany: 24 Cze 2015 15:42 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ok, otwieram ponownie temat, bo idą anulacje.

Tylko proszę beż off top.
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 24 Cze 2015 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 414
Kilometry: 1 349 089
niebieski
@Zeus Anulacje dotyczą tylko Tokio, czy również Pekinu, JFK, YYC, ORD?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 138 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: MTalma, Olencjaaa oraz 8 gości