Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Cze 2015 12:26 

Witam,

Przy okazji promocji w Turkish Airlines kupiliśmy bilety do Bangkoku na listopad tego roku. O ile plan podróży mam w głowie (Bangkok, Chiang Rai, Chiang Mai, Kanchanaburi), o tyle po przeczytaniu wielu informacji na forach internetowych nie wiem gdzie wybrać się na odpoczynek. Zależy nam na względnym spokoju - najchętniej jakiś bungalow przy plaży wśród palm, bez dyskotek i masy turystów + fajne miejsce do snurkowania.

Pierwotnie pomyślałem o Ko Samui, Phangan i Ko Tao - niestety doczytałem, że w listopadzie jest szczyt pory deszczowej w tym regionie.

Ko Chang - podobno pogodowo w tym czasie najlepsze, pytanie czy znajdę tam ten biały piasek, turkusowe morze i palmy (pocztówkowa Tajlandia). Nie wiem też jak z życiem podwodnym, czy jest możliwość snurkowania i to najlepiej z brzegu.

Okolice Krabi - pogoda niepewna w listopadzie + duża ilość turystów.

Czy moglibyście coś poradzić - jaki region wybrać lub którą z wysp. Planujemy spędzić tam 6 dni. Może jakieś namiary na noclegi. Z góry dziękuję za każdą sugestie.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

🚨Ostatni dzień – nie przegap🚨 Promocja Turkish Airlines od 2293 PLN ⚡🔥 Loty do Azji, Afryki i Ameryki Południowej ✈🌏 🚨Ostatni dzień – nie przegap🚨 Promocja Turkish Airlines od 2293 PLN ⚡🔥 Loty do Azji, Afryki i Ameryki Południowej ✈🌏
Jarmark świąteczny w Bukareszcie ☃️ 3 dni w stolicy Rumunii za 599 PLN ✈️🏨❄️ Jarmark świąteczny w Bukareszcie ☃️ 3 dni w stolicy Rumunii za 599 PLN ✈️🏨❄️
#2 PostWysłany: 23 Cze 2015 13:54 

polecam zachodnie Wybrzeże (prownicja Krabi, Trang), byliśmy tam w zeszłym roku (listopad) wyspy Koh Pho Phi (tylko na chwilę bo bardzo imprezowa wyspa) Koh Kradan - mała wysepka z świetnymi spotami do snorkellingu, Koh Muk. z tego co pamiętam odpuściliśmy zatokę bo w listopadzie wciąż tam pada....
 Profil Relacje PM off
Marian uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 23 Cze 2015 14:02 

Pobaw się funkcją "Szukaj", np. search.php?keywords=Taj*+wysp*+listop*&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=1000&t=0&submit=Szukaj.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Lip 2015 16:30 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 139 865
W ubiegłym roku (za namową użytkownika bonieq2 - dzięki!:)) odwiedziliśmy Koh Ngai (lub Koh Hai). Mieliśmy 1-2 noce, zostaliśmy 3 i mimo, że nie ma tam zbyt dużo atrakcji.. nie żałowaliśmy.
Na wyspie jest dość gwarno w godz. 13-15, bo przypływają liczne wycieczki, ale poza tym cicho i spokojnie. Przez to, że na wyspie nie ma właściwie żadnej infrastruktury poza ośrodkami, to jest trochę drożej niż na innych wyspach. Całkiem niezła rafa, jakieś 200 m od brzegu.

Na chwilę relaksu i odpoczynku od intensywnego zwiedzenia moim zdaniem nadaje się idealnie :)

edit: jeszcze jedno - jeden z tańszych ośrodków - Koh Hai Villa na bookingach itp. kosztował 80-90 zł, a na miejscu zapłaciliśmy ~65 po małych negocjacjach
 Profil Relacje PM off
erray lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 13 Lip 2015 16:59 

Dzięki za informacje. Zdecydowaliśmy się pojechać na Koh Chang i Koh Mak. Zobaczymy, mam nadzieję, że nie będziemy żałować. Czytałem dużo dobrych opinii.
 Profil Relacje PM off
Pawe lubi ten post.

#6 PostWysłany: 13 Lip 2015 18:53 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
Na Koh Lipe dopiero sezon się zaczyna wtedy. Byliśmy ostatni tydzień października i było ekstra. (Również po poradzie bonieq2)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off
Pawe lubi ten post.

#7 PostWysłany: 07 Sie 2015 11:15 

Podpowiedźcie proszę jakiej pogody można spodziewać się na wyspie Koh Kradan pod koniec października. Czy to dobry wybór pod kątem snorklowania i odpoczynku?

Pozdr.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Sie 2015 11:43 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 139 865
Pogody pewnie nikt nie wywróży, na pewno większe szanse na deszcz, niż w późniejszych miesiącach. Podobno Koh Kradan to jedno z najlepszych miejsc, jeśli chodzi o snorkeling z plaży, ale nam nie do końca udało się sprawdzić. Gdy tam byliśmy (1a połowa listopada), to były duże fale i woda z bardzo kiepską widocznością...

Ale rafa na pewno jest tam niesamowita, spójrz tutaj: https://whatsthesnorkellinglike.wordpre ... nd_kradan/

-- 07 Sie 2015 11:46 --

edit// teraz zauważyłem, że odpowiedziałem jednej osobie w dwóch miejscach. Generalnie jeśli zależy Wam na snorkelingu to przestudiuj bloga, którego Ci podałem - może znajdziesz jakieś wskazówki, co warto wybrać. Jeśli nie zarezerwujecie hotelu na caly pobyt, to będziecie też mogli spokojnie zmienić wyspę, jeśli coś Wam nie podpasuje. Z Koh Lipe na Koh Kradan to wprawdzie spory dystans, ale już z Koh Kradan bardzo blisko jest na Koh Muk, czy Koh Ngai, a w końcu Koh Lipe. Każda z nich jest trochę inna, może warto zobaczyć kilka? :)
 Profil Relacje PM off
*zuza* uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 27 Gru 2015 09:59 
Awatar użytkownika

Loty: 201
Kilometry: 399 152
niebieski
Był ktoś jeszcze w okolicach Krabi w pierwszej połowie listopada i może napisać jaką miał pogodę?

#10 PostWysłany: 27 Gru 2015 10:44 

Ja nie wiem czy wśród polaków liczą się te najbardziej turystyczne wyspy... Ja byłem na Koh Phayam i bardzo polecam. Wyspa mała, brak samochodów transport na wyspie jedynie na skuterku i puste plaze na początku grudnia. Bardzo polecam jak ktoś chcę wypocząć

-- 27 Gru 2015 09:45 --

Ja nie wiem czy wśród polaków liczą się te najbardziej turystyczne wyspy... Ja byłem na Koh Phayam i bardzo polecam. Wyspa mała, brak samochodów transport na wyspie jedynie na skuterku i puste plaze na początku grudnia. Bardzo polecam jak ktoś chcę wypocząć
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Gru 2015 10:47 
Awatar użytkownika

niebieski
@dziabulek Zajrzyj tu: tajlandia,forum,939, wpisz w polu Szukaj w bieżącym forum (w dolnym lewym rogu) Krabi listopad* i rzuć okiem na wyniki. Jest z czego wybierać.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Gru 2015 10:49 

Byłem w Krabi w pierwszym tygodniu listopada (potem Ao Nang i Phi Phi). Rano pochmurnie. Od 14 zaczynało się przejaśniać. Zachód słońca (godz. 18) był już zwykle bezchmurny.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off
dziabulek uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 27 Gru 2015 12:59 
Awatar użytkownika

niebieski
@Kara wbrew pozorom pomimo natłoku postów mało jest informacji na temat pogody w tym terminie. W necie sporo jest danych, ale są tu suche dane typu tyle i tyle mm deszczu , tyle dni deszczowych. Byłem na Phangan w sierpniu miało padać co drugi dzień itd, deszczu właściwie nie doświadczyłem ciągłe słońce. Dlatego wolę zapytać o bezpośrednie doświadczenia takie jak kolegi Mawas , który swoim opisem mi pomógł. Opcje szukaj na forum jest mi znana:)

#14 PostWysłany: 27 Gru 2015 13:05 
Awatar użytkownika

srebrny
taaaaa jasne
suche fakty to mało
najlepiej żeby fakty były mokre i w internecie był rozkład deszczu/kiepskiej pogody co do minuty na rok z góry
jak nie umiesz interpretować wiadomości to zdaj się na biuro podroży
będzie na kogo winę zwalić
no zal.pl

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 27 Gru 2015 13:17 
Awatar użytkownika

niebieski
@dziabulek zlituj się... Już na pierwszej stronie wyników masz trzy posty nt pogody w okolicach Krabi w listopadzie. Wystarczy tylko trochę poklikać...
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 27 Gru 2015 13:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Becek a co z tego, że suche fakty mówią, że danego dnia nie padało. Skoro wiało jak cholera, było pochmurno i nieprzyjemnie. O takie informację mi chodzi, skoro chcę tam spędzać czas na plaży. Proponuję jeśli nie masz do powiedzenia w temacie pogody nic, to zachowaj to co chcesz napisać dla siebie. Bo hejtu jest wystarczająco dużo w necie.

#17 PostWysłany: 27 Gru 2015 14:21 
Awatar użytkownika

srebrny
czyli jak piszą w listopadzie ze pada to mało
jak ktoś napisze pod twoim postem ze padało to dopiero info przyswoisz?
a nie lepiej isc na kryty basen? nie pada, nie wieje info aktualne na tablicy, dasz rade

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 27 Gru 2015 14:28 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
Dla mnie pytanie o pogodę jest zawsze bez sensu. Jeśli zapytasz w lipcu przypadkowych 30 Polaków jaka będzie pogoda pod koniec grudnia - większość odpowie,że zimno i raczej śnieżnie. A pogodę jaką mamy każdy widzi :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość