Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Maj 2015 18:17 

Hej wybieram się w 2 osoby do Bergamo 24.06 - 01.07. Planujemy zobaczyć samo Bergamo, potem udać się nad wodospad Serio. Następnie nad Como i spędzić tam kilka dni na zwiedzaniu i plażowaniu. Przed wylotem chcielibyśmy przez kilka godzin zobaczyć najfajniejsze rzeczy w Mediolanie.

Trochę już poczytaliśmy, wiemy co chcemy zwiedzić. Zastanawiamy się tylko czy tydzień to nie za długo w tych rejonach biorąc pod uwagę nasz ograniczony budżet (studenciaki), sezon wakacyjny i koszty noclegów (najlepiej camping nad jeziorem, mamy namiot; w Bergamo CS) i jedzenia (mamy kuchenkę turystyczną)?
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 18 Maj 2015 19:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Chyba musisz podać przewidywany budżet, żeby można było odpowiedzieć Ci na zadane w ten sposób pytanie :)

#3 PostWysłany: 18 Maj 2015 19:38 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
Byłem w Bergamo, Mediolanie i Como przez dwa dni i udało mi się wszystko w miarę zobaczyć choć optymalne byłyby raczej trzy dni.
Mając na myśli Como piszę oczywiście o miejscowości a nie o całym jeziorze. Dla mnie tydzień w takim miejscu to byłoby jednak trochę za długo ale co kto lubi :)
Trenitalia przy kupnie z wyprzedzeniem ma często atrakcyjne ceny zaczynające się od 9€ OW, można wyskoczyć np. do Turynu czy Wenecji, również blablacar jest we Włoszech dość popularny i niedrogi.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Maj 2015 19:40 

srebrny
Na tydzień spokojnie można znaleźć fajne miejsca np. objechać Como naokoło. Co do sklepów - w każdym miasteczku jest na pewno jakiś mały supermarket dla lokalsów. Co do campingów to nie wiem ile mogą kosztować - pewnie do sprawdzenia w necie. Tylko plażowanie nie bardzo mnie przekonuje - w końcu to górskie jezioro i typowych plaż tam nie ma. :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Maj 2015 19:42 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Wszystko zależy od oczekiwań jadących. No i oczywiście budżetu.

Moja pierwsza wycieczka w tamte strony to była tygodniowa randka w czasie wyjazdu ładniejszej połówki na Erasmusa. Zdecydowaliśmy się spotkać "w Milanie". Nie pamiętam już szczegółów, ale kilka dni poświęciliśmy na Milan, coś na Bergamo, kilka w Vigevano :D Podobało nam się, ale od samej północy Włoch nie oczekiwaliśmy absolutnie niczego. Teraz z pewnością na tak długą wycieczkę w te rejony bym się nie wybrał.

Bergamo to spory hub Ryanaira w ciekawsze (południowe) kierunki. Może warto w ten sposób podejść do sprawy.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Maj 2015 21:03 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 1 126
To ja dodam od siebie możliwość zobaczenia Genui oraz morza Liguryjskiego. Jeśli wystarczy wam czasu to moze nawet Cinque terre. Jezioro Como kryje wiele miasteczek widoków, zamków i możliwość pływanie statkiem. Ciekawa alternatywa łącznie z chodzeniem po górach :)

#7 PostWysłany: 18 Maj 2015 22:23 

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :D
Loty wyszły po 165zł za osobę w obie strony, jednak 30.06 - 07.07 (ogólnie na przełomie czerwca i lipca jest sporo lotów po 70-90zł za osobę w jedną stronę :)). Budżet to około 1000zł razem z lotami.

Zależy nam na pospacerowaniu, posiedzeniu na słoneczku, poodpoczywaniu bez pośpiechu. Po przeczytaniu waszych rad i przemyśleniu sprawy zdecydowaliśmy się więc na tygodniowy wyjazd.

Pisząc plażowanie miałam na myśli siedzenie nad jeziorem i ewentualną kąpiel :) Jest trochę plażyczek, głównie płatnych (lido)

ciacho_majonez napisał(a):
Bergamo to spory hub Ryanaira w ciekawsze (południowe) kierunki. Może warto w ten sposób podejść do sprawy.

dzięki za podpowiedź ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Maj 2015 23:05 

niebieski
To 1000 zł to razem z noclegami? Mi wyszło za 3 pełne dni nad Como, będąc sporo w ruchu i mając darmowy nocleg, kupując w marketach, ale jedząc obiady w restauracjach, ok. 500 zł na głowę.

Choć jak nie będzie Wam zależeć na czasie i będziecie coś kombinować z dojazdami (autostop albo najtańszy autobus jadący raz na dzień i przez wszystkie wioski) to może się uda.

#9 PostWysłany: 18 Maj 2015 23:23 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
3 dni i 500zl na głowę?
to nawet jak jadałeś w restauracjach obiady po nawet 15€ na dzień (co i tak jest sporo więcej niż pizza i coś do picia) to masz 45€=+/-135zl. na co wydawałeś dziennie 30 euro?

-- 18 Maj 2015 23:28 --

buczacza napisał(a):
... i koszty noclegów (najlepiej camping nad jeziorem, mamy namiot;...

nad tym to się dobrze zastanów czy lepszy kamping czy np jakieś spanie z airbnb.
nie sprawdzałem ale noclegi na kampingach, nawet z własnym namiotem, wcale nie muszą być takie tanie.

wg mnie tydzień to wcale nie jest jakoś sporo czasu. obczajcie przed wyjazdem np szlaki turystyczne. być może taniej wyjdzie wdrapać się gdzieś w góry i tam spać w jakimś schronisku niż na kampingu.

#10 PostWysłany: 18 Maj 2015 23:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy 7 dni to nie za długo, LOL. Chętnie spędziłbym w Lombardii resztkę życia:)
7 dni to zawsze za krótko:)

Pozdrawiam
Kuba:)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Maj 2015 13:48 
Awatar użytkownika

srebrny
namteH napisał(a):
3 dni i 500zl na głowę?
to nawet jak jadałeś w restauracjach obiady po nawet 15€ na dzień (co i tak jest sporo więcej niż pizza i coś do picia) to masz 45€=+/-135zl. na co wydawałeś dziennie 30 euro?

Po pierwsze, 45€ to nie jest 135zł tylko powyżej 180zł, więc już na początku wyliczanki spory błąd :)
Po drugie, oprócz obiadu trzeba kupić jeszcze coś na śniadanie i kolację. Samo przełynięcie promem w poprzek jeziora i z powrotem to ok.9€, zjedzenie średniego lodzika 2-3€ (nie wyobrażam sobie bycia we Włoszech i nie zjedzenie co najmniej jednego dziennie), dalej winno, zwiedzanie jakiejś willi z ogrodem, dojazd autobusem, itd. W takim układzie 500 zł na 3 dni, to w cale nie jest dużo. Akurat byłem w ten weekend, nie szalałem zbytnio ale też przesadnie nie oszczędzałem i wynik wyszedł bardzo podobny :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Maj 2015 14:15 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
tak patrzyłem na te liczby i tez mi się coś nie zgadzało ;)

OK, niech będzie że się da (zawsze się da!) wydać 25€ dziennie na nic szczególnego ale nie mówcie ze to absolutne minimum...

ostatnio bylem w bolonii i w 2 dni wydałem 50€ ale z tego ponad polowa to przejazdy i obiad w restauracji, wiec powiedzmy 20€ wydałem. za 15€ + obiad dziennie można spokojnie przeżyć.

#13 PostWysłany: 19 Maj 2015 14:54 
Awatar użytkownika

srebrny
W takiej Bolonii faktycznie można połazić po mieście, zjeść obiadek, pooglądać trochę darmowych kościołów i tyle w zupełności wystarczy na udany wyjazd. Nad jeziorem jest więcej atrakcji :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Maj 2015 15:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
nie do końca się z tym zgodzę ale OK, to inny temat.
Autor wątku zakłada budżetowe wakacje, czyli raczej nie będzie każdego dnia wpływał w te i we wte statkiem po jeziorze :)
i właśnie w nawiązaniu do tego chciałbym polecić muzeum (tylko już sam nie pamiętam czego), które znajduje się w lecco. na pewno w soboty było darmowe, być może w pozostałe dni tez. były tam zbiory rożnego rodzaju: od kamieni po wypchane zwierzęta; historia okolicy, itp itd. warto się wybrać!

#15 PostWysłany: 19 Maj 2015 15:30 
Awatar użytkownika

HON fly4free
bedzie mu sie nudzic to wsiadze do Ryanair i poleci do Pescary na plaze wygrzac kosci
loty nie sa drogie, a dla zaradnych mozna powiedziec nawet ze bardzo tanie

Załączniki:
pescara.PNG
pescara.PNG [ 49.72 KiB | Obejrzany 3077 razy ]

Ostatnio edytowany przez correos, 19 Maj 2015 15:34, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 19 Maj 2015 15:34 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
no właśnie po to żeby Mu się nie nudziło powinien wcześniej się obeznać co jest w okolicy, bo tam może to zając więcej czasu no i nie będzie mógł niczego zaplanować.

#17 PostWysłany: 19 Maj 2015 15:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
namteH, hihihi mialem naprawde dluga przerwe w lataniu
wychodzac z samolotu juz mi sie nudzilo i bym polecial w inne miejsce :D
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 20 Maj 2015 22:15 

niebieski
namteH napisał(a):
3 dni i 500zl na głowę?

Nie robiłem szczegółowej listy wydatków, tylko podliczyłem ile mi pobrało z karty za płatności i wypłaty z bankomatów (bez prowizji mam, ale kurs pewnie mógłby być lepszy). Natomiast dość sporo wyszły mi właśnie koszty przejazdów, bo promy trochę kosztują, do tego zaliczenie Szwajcarii w sumie było średnim pomysłem, bo poszło na to sporo kasy, a niewiele zobaczyliśmy bo lało. Na pewno da się to wszystko zrobić taniej, ale jeżeli w tych 1000 zł wlicza też koszt noclegów i nie zakłada jakiś darmowych opcji (couchsurfing, namiot czy coś tam) to moim zdaniem będzie miał ciężko się zmieścić w budżecie. W innym wypadku to na pewno uda się mu zamknąć w tej kwocie.

Swoją drogą ja musiałem np. japonki kupić za 8 euro, bo mi buty przemakały, więc pewnie inne nadprogramowe koszty też mi wpadły :lol:

#19 PostWysłany: 20 Maj 2015 22:24 

Jak dla mnie 7 dni to za mało - spędziłabym tam i 7 miesięcy a nawet dłużej. By pozwiedzać, poznać każdą z miejscowości nad jeziorem, odpocząć i ... znudzić się ;) Byliśmy w Bergamo, Varennie i Albino - cały wyjazd to tylko 3 dni :(

#20 PostWysłany: 20 Maj 2015 23:37 

niebieski
W niedzielę płynąłem statkiem z Bellagio do Lecco i, po drodze widziałem kilka mikroplaż, np. w Mandello del Lario i Abbadia Lariana. Trochę piasku i rozległe trawniki na których ludzie polegiwali na kocach i leżakach. Kąpiących mógłbym policzyć na palcach jednej ręki, ale byli! Kiedyś kąpałem się w drugiej połowie lipca w południowej części jeziora Garda i pamiętam, że woda była bardzo ciepła.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości