Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 12 Maj 2015 15:26 
Awatar użytkownika

co w przypadku gdy będę w kraju ale nie tam gdzie mieszkam, a w Warszawie,
muszę udać się do swojego rodzimego urzędu miasta i pobrać zaświadczenie że mogę głosować, a potem mogę w każdym dowolnym warszawskim lokalu wyborczym oddać głos?

Image
 Profil Relacje PM off  

W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem
Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem za 1590 PLN Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem za 1590 PLN
#22 PostWysłany: 12 Maj 2015 15:26 

niebieski
I jeszcze ze strony PKW:

Cytuj:
Wyborca, który został wpisany przez konsula do spisu wyborców, może przed ponownym głosowaniem otrzymać zaświadczenie o prawie do głosowania. Z zaświadczeniem takim można głosować w dowolnym obwodzie głosowania w kraju, za granicą lub na polskim statku morskim.

Wniosek o wydanie zaświadczenia o prawie do głosowania składa się konsulowi, który sporządził spis wyborów, w którym wyborca jest ujęty. Wniosek należy złożyć najpóźniej w 2. dniu przed dniem ponownego głosowania, tj. do dnia 22 maja 2015 r.

Do odbioru zaświadczenia wyborca może upoważnić inną osobę. Wówczas wyborca sporządza wniosek o wydanie zaświadczenia i upoważnienie (może to być jeden dokument), w którym wskazuje swoje imię (imiona) i nazwisko oraz numer PESEL oraz dane osoby upoważnionej do odebrania zaświadczenia.

Napisano, że wniosek o wydanie zaświadczenia o prawie do głosowania składa się konsulowi. Niestety nie napisano o formie składania wniosku, ale rozumiem, że podobnie jak przy zmianie okręgu wyborczego w Polsce można by go złożyć pisemnie, telefaksem lub w formie elektronicznej.

Niepokoi mnie jedynie wzmianka, że do odbioru zaświadczenia od konsula wyborca może upoważnić inną osobę, czyli oznaczałoby to chyba, że zaświadczeń nie wysyłają pocztą ani elektronicznie, tylko trzeba odebrać osobiście lub przez pełnomocnika. No przecież nie będę z powrotem jechał do Berlina po zaświadczenie o prawie do głosowania ;-)

Tu jest dosyć kompleksowa informacja o głosowaniu za granicą w II turze:

http://prezydent2015.pkw.gov.pl/aktualn ... h_morskich

Ostatnio edytowany przez Grzegorz40, 12 Maj 2015 15:31, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Maj 2015 15:30 

Grzegorz40, to co piszesz ma miejsce, gdy w pierwszej turze głosowałeś w konsulacie w Berlinie, ale w II turze TYCH wyborów prezydenckich chcesz zagłosować już w miejscu zamieszkania lub tam gdzie akurat będziesz (w poprzednim moim poście masz jasno zacytowane czego twój wybór na I-II lub II turę dotyczy)

https://ewybory.msz.gov.pl/
Kod:
Informujemy, że podane przez Państwa dane będą wykorzystane jedynie do celów przeprowadzenia wyborów Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w 2015 roku.
 PM off  

#24 PostWysłany: 12 Maj 2015 15:35 

niebieski
@gorny77
no bo tak właśnie chcę zrobić, w I turze głosowałem w Berlinie, a II turze chcę w Warszawie (czyli miejscu zamieszkania)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 12 Maj 2015 15:38 

Anonymous napisał(a):
Według tego co wyczytałem:
- w pierwszej turze głosowałem w lokalu wyborczym według miejsca zamieszkania
- w drugiej turze obecnych wyborów prezydenckich przebywam np. Madrycie, mam ochotę zagłosować poprzez link
https://ewybory.msz.gov.pl/nowa-rejestracja
i 24.05.2015r. po skutecznym zarejestrowaniu w dniach 12-21.05.2015r. po dopisaniu zagłosuję w Ambasadzie w Madrycie (po zarejestrowaniu nie muszę pobierać żadnego zaświadczenia z urzędu miasta, gdzie posiadam miejsce stałego pobytu)
- zgodnie z z informacją ze strony
https://ewybory.msz.gov.pl/
Kod:
Informujemy, że podane przez Państwa dane będą wykorzystane jedynie do celów przeprowadzenia wyborów Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w 2015 roku.

nie muszę nigdzie się wypisywać, dopisywać, by ponownie od jesiennych wyborów parlamentarnych nadal móc głosować w swoim miejscu zamieszkania lub, gdzie tam się ewentualnie dopiszę przebywając gdzieś tam za granicą

dlatego tu opisałem jak to wygląda, bo z lektury wielu postów wynika, że np. przypisując się do np. Ambasady RP gdzieś tam w dalekim świecie do "śmierci mojej lub RP" będę musiał tylko tam głosować, a tak jak myślę i cytowany tekst mówi NIE JEST

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 12 Maj 2015 17:47, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#26 PostWysłany: 12 Maj 2015 15:45 

niebieski
@Grzegorz40

stan na dzis masz taki, ze na obecne wybory jestes na liscie wyborcow w Berlinie (bylo to zaznaczone podczas rejestracji internetowej - ze dopisujesz sie na OBIE tury). Aby zaglosowac w PL musisz de facto pobrac od konsula kwitek "zaświadczenie o prawie do głosowania", co moim skromnym zdaniem bedzie mocno klopotliwe...

Na przyszlosc lepiej pobrac kwit u siebie a potem dopisywac sie jednorazowo tam, gdzie aktualnie wyladujesz.

@gorny77

troszkie mieszasz z tym Pcimiem, poniewaz
- elektroniczne dopisanie sie do placowki zagranicznej obowiazuje na obie tury TYCH konkretnych wyborow
- osobiste dopisanie sie do listy wyborcow w danym urzedzie na terenie PL (miejscu "stalego pobytu" niekoniecznie zgodnym z miejscem zameldowania - to info dla wszelkich "sloikow", takich jak ja) obowiazuje do odwolania (i umozliwia jednoczenie pobranie "zaświadczenia o prawie do głosowania" - jeden kwitek na jedna ture najblizszych wyborow, z ktorym to kwitkiem mozna glosowac gdzie sie chce)
 Profil Relacje PM off
Grzegorz40 uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 12 Maj 2015 15:58 

może "troszkie mieszasz", ale teraz przynajmniej jest to jasno wyjaśnione, a tak nie było na 1 str. tego tematu
 PM off  

#28 PostWysłany: 12 Maj 2015 17:13 

niebieski
@gorny77

nie bierz tego do siebie, chodzi mi tylko o przyklad Pcimia, ktory moze sugerowac okreg w kraju, a sprawa dotyczyla zagranicy. Zmien na jakies Abu Dhabi;)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 15 Maj 2015 21:47 

niebieski
digger napisał(a):
@Grzegorz40

stan na dzis masz taki, ze na obecne wybory jestes na liscie wyborcow w Berlinie (bylo to zaznaczone podczas rejestracji internetowej - ze dopisujesz sie na OBIE tury). Aby zaglosowac w PL musisz de facto pobrac od konsula kwitek "zaświadczenie o prawie do głosowania", co moim skromnym zdaniem bedzie mocno klopotliwe...

Na przyszlosc lepiej pobrac kwit u siebie a potem dopisywac sie jednorazowo tam, gdzie aktualnie wyladujesz.

Na moje bardzo dyplomatyczne pismo (wniosek o wydanie zaświadczenia o prawie do głosowania w innym obwodzie podczas ponownego głosowania, przesłany mailem) sprzed dwóch dni do Ambasady RP w Niemczech, dostałem dziś bardzo uprzejmą odpowiedź (mailem) od Pana Wicekonsula, że co do zasady zaświadczenie należy odebrać osobiście (można też odebrać przez pełnomocnika). W ostateczności Wicekonsul zaoferował przesłanie zaświadczenia pocztą, ale podobno poczta idzie tydzień, więc raczej wątpliwe, czy dotrze do mnie przed wyborami.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 16 Maj 2015 14:59 

niebieski
Sukces, ze wogole dopuscil opcje wysylki - moze warto jednak sprobowac? Nic nie tracisz a urzedasy beda mialy zajecie:)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 16 Maj 2015 17:27 

niebieski
@digger
Tak, tak, wysłałem dzisiaj maila z prośbą o przesłanie pocztą. Odbiorą pewnie w poniedziałek, wyślą pewnie we wtorek, może się uda ;-)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 28 Maj 2015 20:57 

niebieski
Złego słowa nie powiem o Ambasadzie RP w Berlinie. Dostałem zaświadczenie o prawie do głosowania w dowolnym innym obwodzie z piękną pieczątką. Przyznam się, że się tego nie spodziewałem, skoro tak bardzo podkreślali konieczność osobistego odbioru. Ambasada przesłała go priorytetem, pocztą lotniczą. Zaświadczenie przyszło ... dzisiaj. No i tym sposobem mam ładne zaświadczenie na pamiątkę ;-) Tak to musiałbym je oddać w komisji wyborczej ;-)
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 28 Maj 2015 21:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
na następne wybory będziesz miał 1 głos gratis ;)
Grzegorz40 lubi ten post.

#34 PostWysłany: 09 Paź 2023 13:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Tylko do 10 października można się zarejestrować https://ewybory.msz.gov.pl/

Pamiętajcie, żeby nie iść do lokalów na ostatnią chwilę.

Jeśli ktoś będzie głosuje na Gran Canarii, niech się odezwie.
4 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 09 Paź 2023 23:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Pamiętamy, już dawno zarejestrowani. Zanosi się stanie w kolejkach...
2 ludzi lubi ten post.

#36 PostWysłany: 28 Kwi 2025 16:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Do tych co planują pobyt za granicą w trakcie wyborów prezydenckich - zapisujcie się na http://ewybory.msz.gov.pl
Przybyło miejsc, w których można głosować.

🇵🇱✈️ Jak zagłosować za granicą i nie zgubić się po drodze – poradnik dla ambitnych emigrantów.
🔗 Najpierw wejdź tutaj (tak, naprawdę kliknij):
👉 https://ewybory.msz.gov.pl
1️⃣ Wybierz cel rejestracji
Na stronie zobaczysz magiczny guzik:
✅ „Zgłoś udział w wyborach”
Klikasz. Od tej chwili nie ma odwrotu – jesteś w trybie obywatelskim.
2️⃣ Wypełnij formularz online
Podajesz to, co i tak wszyscy już o Tobie wiedzą:
📄 Dane osobowe:
Imię i nazwisko (bez pseudonimów, sorry)
Numer PESEL (ten, który zawsze zapominasz)
Obywatelstwo (spoiler: polskie)
🏠 Adres za granicą:
Kraj (nie, „Europa” się nie liczy)
Miasto
Ulica, numer, kod – serio, jak do paczki
📬 E-mail i numer telefonu
Żeby konsulat mógł Ci napisać: „halo, coś źle wpisałeś” albo „jesteś zapisany, gratulacje, bohaterze!”
3️⃣ Wybierz miejsce głosowania
Z listy wybierasz:
Kraj, w którym się tułasz
Konsulat/miasto, gdzie możesz realnie dotrzeć (czyli nie wybieraj Sydney, jeśli mieszkasz w Rzymie, dobra?)
📍 Wybierz miejsce, które faktycznie istnieje i nie wymaga teleportacji.
4️⃣ Potwierdź zgłoszenie
Sprawdzasz wszystko, oddychasz głęboko, klikasz „zatwierdź”.
Bum – jesteś prawie gotowy do demokracji.
5️⃣ Czekasz na dopisanie do spisu wyborców
Konsulat robi swoje. Ty w tym czasie możesz iść na kawę, obejrzeć memy, lub przygotować argumenty do rodzinnej dyskusji politycznej na WhatsAppie.
📨 Na maila dostaniesz:
Potwierdzenie
albo
Prośbę o poprawki (bo np. wpisałeś miasto jako „tam gdzie Lidl”)
ℹ️ WAŻNE INFO dla tych, co zostawiają wszystko na ostatnią chwilę:
🗓️ Masz czas do 5-ciu dni przed wyborami (13 maja), ale jeśli zrobisz to wcześniej, to poczujesz się jak osoba dorosła, a to miłe uczucie.
🔄 Możesz zmienić lokal głosowania, dopóki rejestracja jest otwarta
🗳️ Musisz rejestrować się osobno do KAŻDYCH wyborów – to nie Netflix, nie masz automatycznej subskrypcji.

Załączniki:
2025-04-28_15h14_32.png
2025-04-28_15h14_32.png [ 197.29 KiB | Obejrzany 898 razy ]
8 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 11 Maj 2025 20:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Pamiętajcie, tylko do 13 maja można się rejestrować na wybory za granicą.
WAŻNE - mObywatel nie obowiązuje za granicą. Weźcie dowód lub paszport.

#38 PostWysłany: 11 Maj 2025 20:52 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 101 405
niebieski
Ale mając zaświadczenie uprawniające do głosowania w wyborach poza własnym okręgiem wyborczym, uzyskane w swojej gminie , nie trzeba przechodzić przez procedure podana wyżej?

#39 PostWysłany: 11 Maj 2025 21:51 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
nie trzeba. Możesz wtedy iść do dowolnej komisji w kraju lub za granicą tylko z tym zaswiadczeniem.
 Profil Relacje PM off
Dryblas uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 11 Maj 2025 22:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Dryblas napisał(a):
Ale mając zaświadczenie uprawniające do głosowania w wyborach poza własnym okręgiem wyborczym, uzyskane w swojej gminie , nie trzeba przechodzić przez procedure podana wyżej?

No nie,tylko rejestracja w spisie wyborców ułatwia pracę komisji, nie musi przepisywać danych.
Swoją drogą treści na zaświadczeniach są dość mylące i trzeba pilnować, żeby z właściwym pójść na właściwą turę (na obu jest, że chodzi o wybory 18 maja)

Załączniki:
2025-05-11_19h37_41.png
2025-05-11_19h37_41.png [ 117.23 KiB | Obejrzany 670 razy ]
Dryblas uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości