Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 20 Maj 2025 10:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Do tych co planują wyjazd- można się już rejestrować na drugą turę.
Do tych co byli i wrócili, pamiętajcie, że zapisy były na obie tury i jeśli będziecie chcieli teraz głosować w Polsce to trzeba to zmienić.
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu
Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
#42 PostWysłany: 20 Maj 2025 11:02 

Loty: 471
Kilometry: 702 532
złoty
del

Ostatnio edytowany przez goldziak. 20 Maj 2025 11:26, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 20 Maj 2025 11:07 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 585 985
niebieski
To ja mam pytanie. 01.06 będę w Islamabadzie, ale w mobywatel można zmienić tylko na inne miejsce w Polsce. Jest jakaś możliwość zgłoszenia głosowania za granicą na drugą turę?
edit. ok znalazłem tutaj link gdzie zarejestrowałem się do głosowania.

#44 PostWysłany: 20 Maj 2025 11:15 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Jeśli przed 1.06 będziesz jeszcze w PL to możesz w dowolnym urzędzie gminy zgłośić się po zaświadczenie z którym potem idziesz do głosowania w Islamabadzie.
https://www.gov.pl/web/gov/uzyskaj-zasw ... iu-wyborow
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 20 Maj 2025 11:49 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
-- 20 Maj 2025 10:32 --

aaabbb napisał(a):
co w przypadku gdy będę w kraju ale nie tam gdzie mieszkam, a w Warszawie,
muszę udać się do swojego rodzimego urzędu miasta i pobrać zaświadczenie że mogę głosować, a potem mogę w każdym dowolnym warszawskim lokalu wyborczym oddać głos?

Zaświadczenie można pobrać w dowolnym urzędzie miasta / gminy. Zatem jeśli jesteś w Warszawie, to bez problemu dostaniesz go w urzędzie w Warszawie. Z takim zaświadczeniem głosujesz w dowolnej komisji w kraju i za granicą.

Możesz też jednorazowo zmienić miejsce głosowania w Polsce korzystając z mObywatela. Tu jednak trzeba wybrać konkretny adres i zostaniesz przypisany/a do konkretnej komisji wyborczej (jej adres będzie w mObywatelu)

-- 20 Maj 2025 10:49 --

ciacho_majonez napisał(a):
Jak odszukać urząd, w którym jesteśmy dopisani do listy wyborców? Logicznym tropem byłby adres zameldowania, ale co w przypadku osoby nie będącej nigdzie zameldowaną, która nie miała wcześniej czynnego prawa wyborczego?

Adres ostatniego zameldowania...?

mObywatel - zakładka Wybory.
Tam jest adres lokalu, w którym można głosować.

Jeśli go nie ma - trzeba iść do urzędu miasta / gminy, żeby zagłosować. Miałem teraz w komisji wyborczej chłopaka, który został odesłany z kwitkiem, bo nie było go w spisie (nie ma adresu, bo nie ma meldunku) i nie miał też zaświadczenia. Inna kobieta niby miała dwa adresy - w spisie jej nie było, bo nie ma miejsca stałego pobytu.

W spisie wyborców jesteśmy z automatu, jeśli masz miejsce stałego pobytu. Na każde wybory takie miejsce można też sobie wybrać JEDNORAZOWO, czyli zmienić miejsce głosowania. Ale w komisji miałem teraz też przypadek, że facet nie mógł zagłosować, bo miał komisję 200 km dalej (jego partnerka zagłosowała, bo miała meldunek).

Zatem jeśli 18 maja nie byliście, a 1 czerwca chcecie zagłosować, to KONIECZNIE zajrzyjcie do mObywatela > WYBORY.
Tam znajdziecie wszystko co dotyczy wyborów prezydenckich - w szczególności miejsca, gdzie możecie głosować.

Póki jest czas, zawsze można to zmienić do 29 maja.

#46 PostWysłany: 20 Maj 2025 12:50 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Hahaha, to pytanie sprzed 10 lat w czasach, gdy mObywatel mało komu się śnił ;) Niemniej być może komuś przyda się odpowiedź :)
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 20 Maj 2025 13:07 

niebieski
Jezu, byłem przekonany, że to sprzed dwóch tygodni :D
ciacho_majonez lubi ten post.

#48 PostWysłany: 20 Maj 2025 13:49 
Awatar użytkownika

niebieski
@Tjw1978
Zapewne dlatego, że jakieś dwa tygodnie temu pojawił się na forum bardzo podobny wątek :)

#49 PostWysłany: 20 Maj 2025 13:56 

niebieski
To jeszcze ciekawostkowo napiszę, że w komisji mieliśmy na pierwszej turze pana, który na drugiej turze nie będzie mógł głosować, bo będzie na Wyspach Zielonego Przylądka.

Polskie biura podróży tam latają, ale MSZ nie pomyślał o takiej przyziemnej kwestii :) I pan wyborca nie będzie mógł zagłosować.

#50 PostWysłany: 20 Maj 2025 16:32 
Awatar użytkownika

niebieski
To ja powtórzę post, teraz z linkiem, bo przyda się
🗳️Druga tura wyborów na Prezydenta RP 🇵🇱1 czerwca
📌Zarejestruj się teraz📌, jeśli nie zrobiłaś/zrobiłeś tego wcześniej!
🚨Rejestracja trwa tylko od 20 do 27 🚨maja na stronie:
https://ewybory.msz.gov.pl

💡Zarejestrowani na pierwszą turę nie muszą rejestrować się ponownie,
chyba że chcą zmienić miejsce głosowania.🏘️

Twój głos ma znaczenie.
Nie oddawaj decyzji innym.🤍❤️

Udostępnij ten post i przypomnij znajomym!
#Wybory2025 #Polonia2_0 #polonia #twojglosmaznaczenie.

Zaświadczenia są jak najbardziej honrowane, wygodniej jednak jest dopisać się do spisu ;-) mniej papierologii dla komisji ;-) bo trzeba to klepać ręcznie.
Wybory są organizowane tam, gdzie są polskie jednostki konsularne, na Wyspach Zielonego Przylądka ich niestety nie ma, ale spróbuję przekazać sugestie wyżej.

Aaa i pamiętajcie - mobywatel nie działa do potwierdzenia tożsamości poza Polską.

Załączniki:
2025-05-20_15h30_53.png
2025-05-20_15h30_53.png [ 411.68 KiB | Obejrzany 789 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 26 Maj 2025 17:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Up up, do jutra do północy można się rejestrować, aby głosować za granicą.
meczko lubi ten post.

#52 PostWysłany: 27 Maj 2025 11:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Aaaa i jeszcze jedno, jeśli zapisaliście się za granicą na 1 turę, to na drugą też jesteście tam zapisani. Jeśli jesteście z powrotem w kraju, zweryfikujcie to proszę w swoich mobywatelach.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości