Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 498 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Rzym - muzea
#161 PostWysłany: 02 Kwi 2015 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 145 717
niebieski
No jak się wybierasz w niedzielę to będą darmowe wejścia bo to pierwsza niedziela miesiąca. Więc zdecydowanie najlepiej iść pobrać darmowe wejściówki na Palatynie. Przez neta darmówek nie załatwisz. A bilet jest ważny dwa dni więc odebrany bilet w niedzielę będzie można wykorzystać w poniedziałek.

A tłum pod Koloseum i tak będzie czy będziesz miał bilety online czy nie :)

stronka do biletów online http://www.coopculture.it/en/colosseo-e-shop.cfm
 Profil Relacje PM off  

Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹 Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹
Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎 Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎
#162 PostWysłany: 02 Kwi 2015 13:06 

niebieski
Udało mi się odnależć oficialną sprzedaż biletów online do Koloseum.
Normalny bilet 12 euro, ulgowy 7,5. Do tych cen doliczana opłata manipulacyjna 2 euro.
Jest też dodatkowa opcja rezerwacji bezpłatnych wejsciowek "free entrance just to collect onsite + reservation fee: € 2,00"
Myslicie ze w tym przypadku chodzi własnie o te pierwsze nedziele miesiąca?

http://www.coopculture.it/en/colosseo-e-shop.cfm

edit:
chyba o to własnie chodzi bo po prawej jest adnotacja:
free :
- european and non-european people under 18
- free admission on the first sunday of the month

Czyli, jak by iracjonalnie to nie brzmiało, wynikałoby z tego ze jest mozliowsc klepnąc darmowe wejsciówki online w cenie 2 euro za sztukę (rezerwacja)
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 02 Kwi 2015 13:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Za 2€ kupujesz rezerwację a bilety musisz i tak odebrać "onsite" czyli na miejscu ;)
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 02 Kwi 2015 23:20 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
niebieski
kacper451 napisał(a):
Bilety kup sobie na miejscu, do tych dwóch miejsc nie ma praktycznie żadnych kolejek.

Właśnie takiej informacji potrzebowałem. Na biletach przez Internet zależało mi, właśnie żeby uniknąć kolejek, ale w takim wypadku pozałatwiam wszystko na miejscu. Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 07 Kwi 2015 15:36 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
niebieski
kredka napisał(a):
Do Zamku Św. Anioła można kupić na stronie http://www.tosc.it/tickets.htm?affiliat ... rid=871820 która jest godna polecenia, bo to sprzedaje oficjalne wejściówki na różne imprezy. Są też inne strony, ale dużo mniej zaufane, które zresztą doliczają sobie wysoką marżę.

Mam jeszcze pytanie, czy do Zamku Anioła są duże kolejki (konkretnie w drugiej połowie kwietnia)?
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 07 Kwi 2015 15:44 
Awatar użytkownika

Na początku maja nie było wcale kolejek. Nie przypuszczam, aby w kwietniu miało być gorzej.
sherif14 uważa post za pomocny.

#167 PostWysłany: 07 Kwi 2015 17:40 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Do zamku prawie nigdy nie ma kolejek.
 Profil Relacje PM off
sherif14 uważa post za pomocny.

#168 PostWysłany: 07 Kwi 2015 22:05 
Awatar użytkownika

Dla wybierających się do Rzymu polecam stronkę http://www.rzym.it/ . Można tam znaleźć mnóstwo pożytecznych informacji.
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 09 Maj 2015 20:52 

kow napisał(a):
Osobiście skorzystałem z bezpłatnego wstępu przysługującego przewodnikom turystycznym z UE.
Bez problemu też skorzystaliśmy z darmowego wejścia w Muzeach Kapitolińskich i Galerii Borghese (chociaż tu wymagana wcześniejsza rezerwacja telefoniczna - dostaje się numer, który trzeba okazać przy wejściu).
Ale uwaga: musi być legitymacja/identyfikator przewodnika a nie pilota wycieczek.

Chciałam się podpytać o powyższą informację- czy jako pilot wycieczek nie mogę wejść za darmo do Galerii Borghese?
Czy ktoś miał problem z wejściem po okazaniu legitymacji pilota ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 10 Maj 2015 20:06 

Loty: 251
Kilometry: 414 782
niebieski
Powinieneś wiedzieć, że we Włoszech, jak i zresztą w wielu innych krajach nasza polska legitymacja pilota wycieczek nie jest w ogóle honorowana...

#171 PostWysłany: 15 Maj 2015 00:07 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
niebieski
malediwy napisał(a):
Powinieneś wiedzieć, że we Włoszech, jak i zresztą w wielu innych krajach nasza polska legitymacja pilota wycieczek nie jest w ogóle honorowana...

Potwierdzam. Ale miałem jeden wyjątek. W Galerii Borghese weszliśmy na legitymację pilota (i to tą książeczkową w twardych okładkach a nie identyfikator). Legitymacje przewodnickie mieliśmy przy sobie, ale dla sprawdzenia dałem pilota. I przeszło, choć pan pytał co to jest.

#172 PostWysłany: 20 Maj 2015 09:57 

Loty: 251
Kilometry: 414 782
niebieski
kow napisał(a):
Legitymacje przewodnickie mieliśmy przy sobie, ale dla sprawdzenia dałem pilota. I przeszło, choć pan pytał co to jest.
Czyli nie zdecydowały o tym jakieś regulacje ale czynnik ludzki... Pan po prostu miał gest...:-)

#173 PostWysłany: 20 Maj 2015 10:26 

Loty: 24
Kilometry: 30 624
Tomek Zien napisał(a):
No jak się wybierasz w niedzielę to będą darmowe wejścia bo to pierwsza niedziela miesiąca. Więc zdecydowanie najlepiej iść pobrać darmowe wejściówki na Palatynie. Przez neta darmówek nie załatwisz. A bilet jest ważny dwa dni więc odebrany bilet w niedzielę będzie można wykorzystać w poniedziałek.

A tłum pod Koloseum i tak będzie czy będziesz miał bilety online czy nie :)

stronka do biletów online http://www.coopculture.it/en/colosseo-e-shop.cfm

Czy mając bilety zakupione online, muszę potem stać w "normalnej" kolejce żeby je odebrać i wejść do Koloseum, czy jest jakieś osobne miejsce do odbioru i inne wejście? Pytam, ponieważ na ww. stronie jest informacja, że po zakupie otrzymam maila, z informacją gdzie mam się zgłosić do "ticket office" żeby odebrać bilety
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 20 Maj 2015 10:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Kolejka jest wspólna przy Koloseum. Dlatego najlepiej odbierać bilety w kasach Palatynu, tam nie ma nigdy więcej niż kilka osób. To jakieś 200-300m od Koloseum ;)
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 20 Maj 2015 13:29 

To w takim razie co daje wcześniejszy zakup biletu online, poza tym że pozbywam się 2 euro za każdy kupiony tym sposobem bilet? :):)
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 20 Maj 2015 14:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Poczekaj, bo chyba się nie rozumiemy ;)
Jak chcesz skorzystać np. z darmowej niedzieli, to kupujesz online rezerwację i wejściówki odbierasz na miejscu w kasie Koloseum lub Palatynu. Jak kupujesz online w normalnej cenie to przecież na co-op można wybrać wydruk biletu z maila i z tym idziesz od razu do wejścia.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 20 Maj 2015 18:20 

Aa, rzeczywiście :) Przeczytałem tylko drugą opcję "pickup@ticket office", czyli odbiór biletu z kodem przesłanym mailem, a nie zauważyłem "print@home"...
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 07 Cze 2015 11:34 

niebieski
Witam,
Mam pytanie związane z audiencją generalną oraz Muzeum Watykańskim.
- Czy na audiencję generalną na Placu św. Piotra potrzebne są wejściówki?
- Czy Muzeum jest otwarte w czasie audiencji? Jeśli nie, to kiedy po audiencji jest ono otwierane?
Audiencja jest na godzinę 10.30, więc zastanawiam się na jaką godzinę najlepiej kupić rezerwację do Muzeum :)
Z góry dziękuję za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 07 Cze 2015 15:24 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Na audiencję można wejść bez wejściówek, jedynie nie będziesz wpuszczony do sektorów z krzesłami. Co akurat nie jest konieczne, bo papież Franciszek lubi pojeździć po placu i chętnie się zapuszcza w najdalsze jego rejony obchodząc protokół i ochronę. Wystarczy stanąć bliżej barierek i jest szansa na zobaczenie go z całkiem bliska.
Audiencja zaczyna się o 10.30, ale papież czasem już o 9.30 wyjeżdża papamobile na plac św. Piotra, aby pozdrowić pielgrzymów. O 10.30 zaczyna się część oficjalna, czyli katecheza.

W środy rano Muzea Watykańskie są otwarte (w przeciwieństwie do Bazyliki) i jest to dość dobry czas na ich zwiedzanie, tzn. udanie się tam zamiast audiencji. Natomiast jeśli chcesz iść po audiencji, to musisz się liczyć z tym, że wiele innych osób będzie miało taki sam pomysł (to samo z otwarciem Bazyliki po audiencji).
Sama audiencja trwa mniej więcej godzinę (część oficjalna), kończy się o 11.30 do południa maksymalnie (rzadko).
 Profil Relacje PM off
blazejdaw uważa post za pomocny.

#180 PostWysłany: 15 Cze 2015 17:50 

niebieski
kredka napisał(a):
Franciszek lubi pojeździć po placu i chętnie się zapuszcza w najdalsze jego rejony obchodząc protokół i ochronę. Wystarczy stanąć bliżej barierek i jest szansa na zobaczenie go z całkiem bliska.

Dzięki za rady, Papież chwycił nawet mojego teścia za rękę :)

Cytuj:
Natomiast jeśli chcesz iść po audiencji, to musisz się liczyć z tym, że wiele innych osób będzie miało taki sam pomysł (to samo z otwarciem Bazyliki po audiencji).
Sama audiencja trwa mniej więcej godzinę (część oficjalna), kończy się o 11.30 do południa maksymalnie (rzadko).

Poszliśmy dwoma grupkami do Muzeum - jedna w czasie, druga po audiencji. Pierwsi mieli tłok, drudzy mieli przeogromny tłok - taki urok sezonu :)
Jeśli ktoś jest pasjonatem sztuki i przykładowo zwiedzanie Kaplicy Sykstyńskiej to dla niego absolutnie jedno z ważniejszych wydarzeń w życiu, to radzę dobrze przemyśleć porę i czas w roku do zwiedzania Muzeum. Atmosfera z hordą Azjatów robiących zdjęcia co krok i ochrony krzyczącej "avanti, avanti!" na prawdę nie daje możliwości do głębokiej refleksji i zachwytu nad dziełami.
Natomiast bardzo polecam salę z historycznymi środkami transportów papieży - niestety jest łatwa do przeoczenia.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 498 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość