Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 18 Mar 2015 22:40 

niebieski
Anonymous napisał(a):
Algieria będzie kolejnym celem, a potem Maroko. Ten kraj, to jest symboliczny klucz do Europy. Współcześnie mamy do czynienia z trzecim marszem terroryzmu islamskiego. Europa jest otaczana przez islam - przekonywał w "Kropce nad i" w TVN24 Aleksander Makowski, były oficer polskiego wywiadu. Drugi z gości, gen. Waldemar Skrzypczak, dodał, że Państwo Islamskie się rozszerza. - Nikt nie panuje nad nim w Libii, a teraz pojawia się w Tunezji - dodał

Rozmawiałem kiedyś po moim przyjeździe z Maroka z jednym z polskich żołnierzy oskarżonych za incydent w Nagra Chel w Iraku.
Dla przypomnienia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Incydent_w_Nangar_Chel
Rozmowa akurat była na temat wojsk w Maroku bo widziałem w swoim krótkim pobycie dość duże konwoje militarne przemieszczające się na trasie Szechwan-Fez
Mówił mi że w Maroku jest jedna z najlepiej wyszkolonych armii na świecie.
Do tego (w moim mniemaniu) na każdym kroku widać malowidła/obrazy rodziny królewskiej to mam wrażenie że jest to państwo totalitarne i mam nadzięję że poradzą sobie z problemem który może zaistnieć.
Z drugiej strony łatwo ukryć się dzihadystom w państwie islamskim.
 Profil Relacje PM off  

City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎 City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎
Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN
#22 PostWysłany: 18 Mar 2015 22:48 

Minister turystki Tunezji, jeszcze wczoraj twierdziła, że nie ma zagrożenia.

Podobno ok 5 % muzułmanów na świecie, to najbardziej radykalni islamiści.
Maroko ma 33 miliony mieszkańców.
To jest ich tam co najmniej 0,5 miliona.
I czekają na odpowiedni moment.
 PM off  

#23 PostWysłany: 18 Mar 2015 23:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
Oczywiście, że zamachy mogą się zdarzyć wszędzie (w Londynie czy Madrycie też były) i że większe jest prawdopodobieństwo, ze zginie się we własnym mieście na tych pasach idąc do pracy ale zginęli ludzie, którzy pojechali na wakacje i zwiedzali muzeum. I na forum poświęconym wyjazdom spodziewałam się większej empatii... Mną ta wiadomość wstrząsnęła niesamowicie, może dla tego, że za kilka tygodni lecę (chociaż teraz to kto wie czy polecę) do Tunezji...

Wszystkimi wstrząsnęła, naprawdę. Ale właśnie dlatego że to forum podróżnicze to warto sobie powiedzieć wprost, że w krajach typu Tunezja czy Egipt nie ma niczego, poza małym kawałkiem zaniedbanej historii, problemami z żołądkiem, brudem i obawą, że komuś odwali i zacznie strzelać lub odpali bombę. Szanuje ludzi którzy chcą i lubią zwiedzać takie miejsca. Mnie osobiście jednak nie ciągnie. Może dlatego że od czasu do czasu musze, i często w momentach gdy jest niefajnie. Takie miejsca, jako atrakcje turystyczne, nie są warte odwiedzania, nie za taką cenę.

EDIT:
Jeszcze dla przykładu - od polowy maja w Egipcie nie będzie można już kupic wizy wjazdowej. Turystyka się skomplikuje. Oni nas tam nie chcą. Po co jezdzic gdzies gdzie nas nie chcą....

#24 PostWysłany: 18 Mar 2015 23:21 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Jutro Exim sciaga do PL wszystkich swoich wycieczkowiczy.. porezerwowani dostaja zwrot lub zmiane kierunku.
Image

#25 PostWysłany: 18 Mar 2015 23:24 

jakwilk napisał(a):
W zwiazku z szerzacym sie ekstremizmem spowinowaconym z radykalnym islamem, ciesze sie, ze jestem obywatelem tak "niepostepowego" kraju jak Polska, ktora zachowala swoj monokulturowy charakter...
Coz, moze za rok w Bieszczady... :-)

Tak, to jest jeden z nielicznych plusów naszego kraju w obecnym kształcie. Pytanie jak długo będziemy się z tego jeszcze mogli cieszyć?
Ja jednak przed Bieszczadami pozwiedzam trochę Europy, póki jest to w miarę bezpieczne.

BrunoJ napisał(a):
Wszystkimi wstrząsnęła, naprawdę. Ale właśnie dlatego że to forum podróżnicze to warto sobie powiedzieć wprost, że w krajach typu Tunezja czy Egipt nie ma niczego, poza małym kawałkiem zaniedbanej historii, problemami z żołądkiem, brudem i obawą, że komuś odwali i zacznie strzelać lub odpali bombę. Szanuje ludzi którzy chcą i lubią zwiedzać takie miejsca. Mnie osobiście jednak nie ciągnie. Może dlatego że od czasu do czasu musze, i często w momentach gdy jest niefajnie. Takie miejsca, jako atrakcje turystyczne, nie są warte odwiedzania, nie za taką cenę.

Tunezji czy Egiptu raczej nie odwiedzają amatorzy ciekawostek historycznych a all inclusywni plażowicze, których ciągnie tam cena i pewna pogoda. Ale wiadomo, że jak się leży 2 tygodnie to człowiek nie wytrzyma i o jakieś muzeum zahaczy...
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 18 Mar 2015 23:27 
Awatar użytkownika

niebieski
czopek napisał(a):
Tunezji czy Egiptu raczej nie odwiedzają amatorzy ciekawostek historycznych a all inclusywni plażowicze, których ciągnie tam cena i pewna pogoda. Ale wiadomo, że jak się leży 2 tygodnie to człowiek nie wytrzyma i o jakieś muzeum zahaczy...

Niby tak, chociaż do Egiptu wg mnie właśnie jedzie się zobaczyć Piramidy, muzea czy przepłynąć Nilem. Plazą jak plaża. Plaże są w wielu miejscach i nie trzeba do Egiptu jechać.

#27 PostWysłany: 18 Mar 2015 23:29 

Loty: 89
Kilometry: 200 016
BrunoJ, tamtejsze kraje mają jednak, oprócz wad wymienionych powyżej również zalety: ciepła morska woda, stosunkowo blisko i tanio. Jakie znasz alternatywy?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 18 Mar 2015 23:33 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Zbanowany
Image

Co ciekawe, niemieckie TUI cały czas sprzedaje.

#29 PostWysłany: 18 Mar 2015 23:36 

H778 napisał(a):
Tak się kończy popieranie przez media całego świata (ileż to było wielkich akcji solidarności, do ciebie mówię, Kingo Rusin) przejawów rewolucji w krajach tego typu, a potępianie i deprecjowanie ludzi pokroju Kadafiego, Mubaraka czy al-Asada, którzy gwarantowali stabilność i przede wszystkim względną świeckość. Sami do tego doprowadziliśmy.

Niestety, mimo faktu, że Kadafi był socjopatą to jednak utrzymywał stabilność kraju. Podobnie Saddam. Rewolucja jest zawsze zła, a ci którzy ją popierają są bardzo naiwni (żeby nie powiedzieć głupi). Pytanie tylko czy faktycznie ten zamach ma geopolityczne znaczenie. A w naszym przypadku- czy powinniśmy zrezygnować z wyjazdów. Jeżeli turystyka padnie, padnie budżet. Jeżeli padnie budżet, ekstremiści przejmą władze.
 PM off
error000 lubi ten post.

#30 PostWysłany: 18 Mar 2015 23:50 

BrunoJ napisał(a):
czopek napisał(a):

Niby tak, chociaż do Egiptu wg mnie właśnie jedzie się zobaczyć Piramidy, muzea czy przepłynąć Nilem. Plazą jak plaża. Plaże są w wielu miejscach i nie trzeba do Egiptu jechać.

Mi się wydaje, że większość i tak leci tam oglądać rybki. Niektóre kurorty są położone tak daleko od Gizy, że ludzie nawet nie myślą o piramidach...
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 18 Mar 2015 23:58 

Loty: 89
Kilometry: 200 016
Nie wiem, czy w interesie Europy leży odwlekanie konfrontacji - a takie zamachy oraz ich konsekwencje wymienione powyżej ją tylko przybliżają.
Ale patrząc na komunikaty biur podróży, ktoś już zdecydował za nas. W najbliższym czasie do Tunezji nie pojedziemy.

Ostatnio edytowany przez Pan, 19 Mar 2015 00:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 19 Mar 2015 00:00 
Awatar użytkownika

Anonymous napisał(a):
Minister turystki Tunezji, jeszcze wczoraj twierdziła, że nie ma zagrożenia.

Podobno ok 5 % muzułmanów na świecie, to najbardziej radykalni islamiści.
Maroko ma 33 miliony mieszkańców.
To jest ich tam co najmniej 0,5 miliona.
I czekają na odpowiedni moment.

Maroko, Casablanca - 2003 r. - 45 zabitych, ponad 100 rannych
Maroko, Casablanca - 2007 r. - 1 zabity, 4 rannych
Maroko, Marrakesh - 2011 r. - 17 zabitych, 25 rannych
Maroko, ? - 2015 r. - ?
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#33 PostWysłany: 19 Mar 2015 00:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Pan napisał(a):
BrunoJ, tamtejsze kraje mają jednak, oprócz wad wymienionych powyżej również zalety: ciepła morska woda, stosunkowo blisko i tanio. Jakie znasz alternatywy?

Włochy, Grecja. jeszcze chwile temu napisałbym Turcja, ale miałem okazję być w trakcie rozruchów w 2013, zaliczyć gazem łzawiącym, itp. Tak naprawdę - jeśli mają mi d... odstrzelić, nie mówiąc już o zabraniu na takie 'wczasy' rodziny, to wole do Ustki, najwyżej pogryzą mnie biedronki a w 12st wodzie kąpiel będzie nieco krótsza niż mogła by być. Ale to będą moje największe zmartwienia. A nie czy mi nie odwołają samolotu, lub ktoś mnie wyśle do swPiotra/Allacha/inne podczas kupowania pocztówek...

W wątku o krajach islamskich nie brałem udziału, ale tak się składa że miałem/mam regularną styczność i "wiem swoje".

#34 PostWysłany: 19 Mar 2015 00:24 

Loty: 164
Kilometry: 353 053
HON fly4free
Meduzy napisał(a):
Maroko, Casablanca - 2003 r. - 45 zabitych, ponad 100 rannych
Maroko, Casablanca - 2007 r. - 1 zabity, 4 rannych
Maroko, Marrakesh - 2011 r. - 17 zabitych, 25 rannych
Maroko, ? - 2015 r. - ?

Pszę nie wysuwać takich wniosków/wróżb w 2015r, mam tam jechać w tym roku:)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 19 Mar 2015 00:40 
Awatar użytkownika

Też jadę na prawie dwa tygodnie za miesiąc i to z osobami, które pierwszy raz będą lecieć samolotem.
Ostatnio na szpilkach chodzili jak zobaczyli zestrzelonego na Ukrainie, a dziś kolejna informacja - tym razem o zamachu.

Nie chce być złym prorokiem, ale 'europejska' część Afryki robi się coraz bardziej niebezpieczna.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 19 Mar 2015 00:44 

Na teraz według informacji od premiera Tunezji:
Kod:
 Według najnowszych doniesień w zamachu zginęło:

===

- 2 Tunezyjczyków; policjant i sprzątaczka

===

- 5 Japończyków

===

- 4 Włochów

===

- 2 Kolumbijczyków

===

- 1 Polak

===

- 1 Francuz

===

- 1 Hiszpan

===

- 1 Australijczyk

===

Są też dwie niezidentyfikowane ofiary oraz dwóch zastrzelonych terrorystów. Łącznie, wskutek ataku, zginęło 21 osób.

PM off  

#37 PostWysłany: 19 Mar 2015 00:55 

srebrny
ile razy powtarzalem ze do muzulmanow nie warto jezdzic bo tak jest poprostu niebezpiecznie ?
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 19 Mar 2015 08:15 

Martwiącym się o to, gdzie spędzać wakacje, polecam http://www.aon.com/terrorismmap/ , a w szczególności - http://www.riskmap.aon.co.uk/Terrorism_Risk_Map.aspx .

Osobiście, nie widzę większej różnicy pomiędzy terrorystami a autorytarnym i skorumpowanym reżimem. Jedni i drudzy dla własnych celów nie dają normalnie żyć większości.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 19 Mar 2015 08:47 
Awatar użytkownika

Z punktu widzenia turysty (nie mieszkańca) lepszy reżim.
Na tą chwilę sytuacja mocno się nie zmieni, ot - biura podróży sprzedadzą więcej wycieczek do Grecji i na Kanary niż do Tunezji. Taka sytuacja zresztą już miała miejsce kilka lat temu, czy ostatnio w Egipcie.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 19 Mar 2015 08:48 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
Kara napisał(a):
Osobiście, nie widzę większej różnicy pomiędzy terrorystami a autorytarnym i skorumpowanym reżimem.

No proszę Cię... Mam sporo znajomych, których rodzice jeździli budować Irak, Syrię i Libię za "dyktatorów" i to jest sytuacja bez porównania. Do dzisiaj mają kontakty z tambylcami i z pierwszej ręki wiedzą, że nie ma porównania. Za Saddama czy Kadafiego był spokój, bomby w knajpach czy na targach nie wybuchały, ci którzy chcieli mogli się rozwijać i bogacić. Oczywiście odstępstwa od "słusznej linii" były tępione ale zdecydowana większość ludzi ma w tyłku politykę i chce po prostu dobrze żyć nie bojąc się o życie podczas wyjścia na miasto.
Prawda jest niestety taka, że trzeba ich trzymać krótko - przykłady to byłe dyktatury w Afryce Płn. czy kraje Płw. Arabskiego. A jak dalej będzie jak jest z postępującym fanatyzmem to za niedługo zostanie tylko napalm -
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości