Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Mar 2015 17:21 

niebieski
Atak terrorystyczny w Tunisie. Wśród zabitych są Polacy.

"19 osób, w tym 17 zagranicznych turystów, zostało zabitych w ataku terrorystycznym na budynek parlamentu w Tunisie. Według tunezyjskich władz wśród zabitych turystów są Polacy. Wiele osób zostało rannych podczas ataku. Rzecznik polskiego MSZ Marcin Wojciechowski poinformował, że jest wśród nich trójka Polaków."
źródło: http://wiadomosci.wp.pl/lbid,9721,title ... azywo.html

Ruszyła infolinia @MSZ_RP ws. ataku terrorystycznego w Tunezji +48225238880.

"Polish, Italian, German, Spanish tourists among dead in Tunis attack: PM"

Wideo na żywo z Tunezji:

Profil Relacje PM off  

Luksusowy wypoczynek na Krecie 🌴🏨 5* resort ze strefą wellness za 1849 PLN Luksusowy wypoczynek na Krecie 🌴🏨 5* resort ze strefą wellness za 1849 PLN
✨ Egzotyczny reset w luksusie ✨🏝️ Loty na Mauritius i apartament z jacuzzi na dachu za 3767 PLN 😎 ✨ Egzotyczny reset w luksusie ✨🏝️ Loty na Mauritius i apartament z jacuzzi na dachu za 3767 PLN 😎
#2 PostWysłany: 18 Mar 2015 17:33 

Loty: 92
Kilometry: 187 561
srebrny
Z tego co słyszałem w radiu i można przeczytać na http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... li.html#MT
zamach był na muzeum które znajduje się obok parlamentu
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Mar 2015 17:41 

niebieski
Kurcze byłem tam rok temu!
Świat oszalał!
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Mar 2015 17:54 

Loty: 164
Kilometry: 353 053
HON fly4free
Człowiek się zastanawia, który kraj Afryki północnej będzie następny? Czy tam oby na pewno jest bezpiecznie?
Z drugiej strony zamachy w Europie też się zdarzają.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Mar 2015 18:04 
Awatar użytkownika

platynowy
W zwiazku z szerzacym sie ekstremizmem spowinowaconym z radykalnym islamem, ciesze sie, ze jestem obywatelem tak "niepostepowego" kraju jak Polska, ktora zachowala swoj monokulturowy charakter...
Coz, moze za rok w Bieszczady... :-)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Mar 2015 18:14 

Loty: 124
Kilometry: 227 163
niebieski
Mimo wszystko, większe prawdopodobieństwo, że potrąci Was pijany kierowca na przejściu dla pieszych w Warszawie, niż staniecie się ofiarą ataku terrorystycznego.. myślę, że w Afryce bezpieczne jest już tylko Maroko (i jednocześnie w miarę ciekawe turystycznie), w Egipcie i Tunezji ekstremiści będą walczyć o prawo Szariatu w swoich krajach.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Mar 2015 18:19 

Loty: 19
Kilometry: 24 852
"Biuro podróży Itaka zawiesza wszystkie loty do Tunezji w związku z zamachem w Tunisie. W Tunezji przebywa obecnie 182 Polaków, jutro poleci po nich samolot czarterowy, który zabierze ich do kraju – powiedział na antenie TVN24 wiceprezes Itaki Piotr Henicz."
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Mar 2015 18:23 
Awatar użytkownika

Maroko niby najbardziej bezpieczne, ale pewnie do czasu...
http://www.rp.pl/artykul/1124925.html czy http://www.pch24.pl/w-maroku-aresztowano-czterech-islamistow--dwoch-ma-polskie-korzenie-,32142,i.html
Artykuł z listopada ubiegłego roku:
" Marokańczycy ujawnili, że jeden spośród zatrzymanych dołączył do terrorystów w Jemenie, inny z kolei zbierał informacje potrzebne do przeprowadzenia zamachu terrorystycznego w Maroku. W ostatnich latach w Maroku dochodziło do wielu zamachów, najbardziej znanym z nich był ten w Marrakeszu w 2011 r. Ocenia się, że około 2 tys. obywateli tego kraju wyjechało do Syrii, by walczyć u boku islamistów.

Władze Maroka podwyższyły poziom gotowości służb mundurowych.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Mar 2015 18:31 

Loty: 164
Kilometry: 353 053
HON fly4free
warsawghoster napisał(a):
Mimo wszystko, większe prawdopodobieństwo, że potrąci Was pijany kierowca na przejściu dla pieszych w Warszawie, niż staniecie się ofiarą ataku terrorystycznego.. myślę, że w Afryce bezpieczne jest już tylko Maroko (i jednocześnie w miarę ciekawe turystycznie), w Egipcie i Tunezji ekstremiści będą walczyć o prawo Szariatu w swoich krajach.

Z powodu pijanego kierowcy ludzie nie przestaną przechodzić prze jezdnię bo muszą to robić codziennie wiele razy żeby normalnie funkcjonować. Z powodu zamachów przestaną jeździć w niebezpieczne miejsca bo nie jadą tam dla zbędnych emocji i strachu a wypocząć.

"28 kwietnia 2011 r. około godziny 11:50 czasu lokalnego w Marakeszu miał miejsce zamach bombowy. Terroryści zdetonowali bombę na tarasie popularnej, uczęszczanej przez zachodnich turystów kawiarni "Argana" umiejscowionej przy placu Dżamaa el-Fna."
Stołowanie się w lokalnych knajpkach razem z autochtonami zmniejsza ryzyko przypadkowego uczestnictwa w zamachu ;)

Ostatnio edytowany przez jar188 18 Mar 2015 18:35, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Mar 2015 18:33 
Awatar użytkownika

srebrny
W całym tym regionie występuje zagrożenie ataku terrorystycznego
To tyle w temacie "byłem tam i nic mi sie nie stało " tak często pisanego w tematach poświęconych bezpieczeństwu
To ze nasz rodak zjechał rowerem po zboczu góry nie oznacza ze od teraz to będzie tamtejsza atrakcja turystyczna

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Mar 2015 18:39 

Loty: 130
Kilometry: 223 475
niebieski
Byłam tam we wrześniu. Przewodniczka, która nas oprowadzała a która tam mieszkała od kilku lat mówiła, że robi się coraz bardziej niebezpiecznie i ona wraca do kraju. Wtedy to jakoś do mnie nie przemówiło :(

#12 PostWysłany: 18 Mar 2015 18:44 

Loty: 229
Kilometry: 412 678
Zbanowany
Ryzyko zamachu jest wszędzie , np podczas mego pobytu w Delhi ostrzegano mnie aby w piątki nie chodzić na bazary , do dużych sklepów , dworce kolejowe i ogólnie do miejsc gdzie jest duża liczba ludzi i łatwo zdetonować np. bombę niestety :cry:
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 18 Mar 2015 19:02 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Tak wszyscy macie rację, ja sam byłem na Ukrainie, w Gruzji w 2014 roku w centrum tych wydarzeń - wiadomo jakich, teraz wybieram się do Mołdawii i Naddniestrza (niektóre źródła mówią, że to będzie kolejny punkt zapalny) i nie boję się Ruskiego. To mimo wszystko Europejczyk i racjonalne zachowania nawet w sytuacjach niebezpiecznych są w stanie uchronić człowieka przed kłopotami. Powiem szczerze nie zaliczam się do "tchórzy" pracuje tam gdzie pracuje i mam do czynienia z zagrożeniami na codzień i mam do nich dystans ale biorąc pod uwagę sutuację z państwem islamskim (-) poważanie brałbym wyjazdy do krajów arabskich pod rozwagę. Daleki jestem od straszenia i nie chcę tego robić, przecież właśnie Tunezja, Maroko, Egipt, Jordania, ZEA to najpopularniejsze kierunki naszych współobywateli ale kochani chociaż pilnujcie się! Ale jak to zrobić ? Decyzja należy do każdej osoby indywidualnie. Ja już "zaliczyłem" Tunezję i Egipt ale te Maroko......
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 18 Mar 2015 19:05 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 72 216
niebieski
To jest ten sam numer co kiedyś w Egipcie. Chcą zmniejszyć wpływy z turystyki dla kraju. Biedniejszy rząd jest łatwiej obalić.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 18 Mar 2015 19:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Od jednego zamachu turyści nie przestaną przyjeżdżać. Ale jeśli będzie się to powtarzać, lub nastroje będą takie jakby miało się to zdarzać co chwilę to faktycznie turyści uciekną. Tak jak uciekli z Egiptu i z paru innych miejsc. Z drugiej strony - do Hiszpanii czy UK ludzie jakoś jeżdżą a też - jak może pamiętacie - były tam zamachy, zarówno brodatych, jak i wcześniej przez wewnętrzne tarcia.
Tak więc pojechanie w takie miejsce to nie tylko zagrożenie zamachu, ale również to co miejsce ma do zaoferowania. Ładne plaże nie wystaczają. Egipt jest fajny na raz, 'zaliczyć' piramidy (z bliska prezentują się słabo w porównaniu do TV, a i podróż bywa wyczerpująca i mało przyjemna). Chyba że się trafi że akurat coś się dzieje i nie należy wystawiać nosa z hotelu, a wtedy jakie ma znaczenie fakt że to Egipt. W efekcie Egipt to ciągle jedno z miejsc do którego można kupić od ręki oferte w dowolym terminie za sensowne pieniądze. Za chwile będzie tak samo w Tunezji (jeśli jeszcze nie jest...)

#16 PostWysłany: 18 Mar 2015 21:49 

Algieria będzie kolejnym celem, a potem Maroko. Ten kraj, to jest symboliczny klucz do Europy. Współcześnie mamy do czynienia z trzecim marszem terroryzmu islamskiego. Europa jest otaczana przez islam - przekonywał w "Kropce nad i" w TVN24 Aleksander Makowski, były oficer polskiego wywiadu. Drugi z gości, gen. Waldemar Skrzypczak, dodał, że Państwo Islamskie się rozszerza. - Nikt nie panuje nad nim w Libii, a teraz pojawia się w Tunezji - dodał
 PM off  

#17 PostWysłany: 18 Mar 2015 22:04 

Oczywiście, że zamachy mogą się zdarzyć wszędzie (w Londynie czy Madrycie też były) i że większe jest prawdopodobieństwo, ze zginie się we własnym mieście na tych pasach idąc do pracy ale zginęli ludzie, którzy pojechali na wakacje i zwiedzali muzeum. I na forum poświęconym wyjazdom spodziewałam się większej empatii... Mną ta wiadomość wstrząsnęła niesamowicie, może dla tego, że za kilka tygodni lecę (chociaż teraz to kto wie czy polecę) do Tunezji...
 PM off
rw30 lubi ten post.

#18 PostWysłany: 18 Mar 2015 22:13 

Zapewniam Cię, że mną też wstrząsnęła.
Zresztą niejednokrotnie ( ostatnio dosłownie 2-3 dni temu) wypowiadałem swoją opinię o podróżach do krajów islamskich.
I to nawet nie ze strachu.
Dla zasady tam już nie jeżdżę.
Ukraina też niby niebezpieczna.
Ale cywilizacja jednak bardziej europejska.
 PM off
JarekGdynia lubi ten post.

#19 PostWysłany: 18 Mar 2015 22:15 

niebieski
Z Onetu:
"Tunezyjska minister turystyki Selma Elluni Rekik powiedziała wczoraj agencji ANSA, że Tunezja jest całkowicie bezpieczna dla zwiedzających. Zaprzeczyła, by istniały jakiekolwiek związane z terroryzmem zagrożenia na terenie tego państwa. Stwierdziła także, iż krążące w sieci filmy, sygnalizujące takie niebezpieczeństwo, są nieprawdziwe"
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#20 PostWysłany: 18 Mar 2015 22:21 

Tak się kończy popieranie przez media całego świata (ileż to było wielkich akcji solidarności, do ciebie mówię, Kingo Rusin) przejawów rewolucji w krajach tego typu, a potępianie i deprecjowanie ludzi pokroju Kadafiego, Mubaraka czy al-Asada, którzy gwarantowali stabilność i przede wszystkim względną świeckość. Sami do tego doprowadziliśmy.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
ksys uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości