Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#561 PostWysłany: 16 Gru 2014 02:09 

Loty: 124
Kilometry: 227 163
niebieski
i tym atralem dojeżdżam do dworca w Ciampino czy do tej Anagniny, gdzie zaczyna się metro? gdzie znajdę autobus atral po wyjsciu z terminalu? jak często jeżdżą te busy?
 Profil Relacje PM off  

Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
Warto 🔥 Uzbekistan, Kazachstan i Kirgistan w jednej podróży z Warszawy za 1861 PLN 😎😍 Warto 🔥 Uzbekistan, Kazachstan i Kirgistan w jednej podróży z Warszawy za 1861 PLN 😎😍
#562 PostWysłany: 16 Gru 2014 10:37 
Awatar użytkownika

Loty: 284
Kilometry: 456 536
niebieski
na swoim przykładzie ci odpowiem (pomyliłem się i wysiadłem za szybko)

Najpierw bus jedzie na stacje kolejową, a później do metra.

#563 PostWysłany: 16 Gru 2014 11:40 

Loty: 177
Kilometry: 387 374
niebieski
Nie koniecznie. Są autobusy jadące bezpośrednio do stacji metra. Na rozkładzie jazdy są zaznaczone dodatkową literką 'D' oraz na wyświetlaczu maja coś w stylu "Anagnina diretta".
Najważniejsze by pamiętać iż stacja metra jest ostatnim przystankiem (wygląda bardziej jak dworzec autobusowy). Może się zdarzyć że autobus zatrzyma się na dłuższą chwile w Ciampino przy stacji kolejowej (wyłączony silnik i postój ok 10 minut), pewnie wynika to z rozkładu jazdy i mniejszego ruchu.
http://www.atral-lazio.com/en/ciampino/anagnina

#564 PostWysłany: 16 Gru 2014 12:34 

niebieski
z tego wynika, że one jeżdżą co 40 min, dobrze mówię? to trochę długo :/
PS. czy w Rzymie kupię bilety typu T10, czy muszę kupować dobowe albo pojedyncze?
 Profil Relacje PM off  

#565 PostWysłany: 16 Gru 2014 12:57 
Awatar użytkownika

niebieski
warsawghoster napisał(a):
z tego wynika, że one jeżdżą co 40 min, dobrze mówię? to trochę długo :/
Co 40 min, ale, przynajmniej jeśli chodzi o autobusy z "D" na rozkładzie, podróż trwa około 10-12min (sprawdzone w ostatni weekend).
 Profil Relacje PM off  

#566 PostWysłany: 16 Gru 2014 14:03 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Są bilety jednorazowe, jednodniowe, trzydniowe lub tygodniowe.
Te informacje naprawdę były już 100 razy na forum, wystarczy poszukać.
Tutaj link do strony ATAC z rodzajami i cenami biletów.
http://atac.roma.it/page.asp?p=229&i=14
 Profil Relacje PM off  

#567 PostWysłany: 17 Gru 2014 14:21 

niebieski
a czy jak będę na Ciampino 70 min przed odlotem (z bagażem rejestrowanym), zdążę na samolot bez problemu, jak to przebiega?

Czy bilety na Terravision (z powrotem chyba wybiorę pewniejszą opcję) można kupic na miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#568 PostWysłany: 17 Gru 2014 18:04 
Awatar użytkownika

niebieski
a czy jak będę na Ciampino 70 min przed odlotem (z bagażem rejestrowanym), zdążę na samolot bez problemu, jak to przebiega?
W ostatnią niedzielę, tak gdzieś przed 15., kolejek do checkin w zasadzie nie było, do kontroli bezpieczeństwa staliśmy z 10 min. Tak więc zdążyłbyś bez problemu.
Czy bilety na Terravision (z powrotem chyba wybiorę pewniejszą opcję) można kupic na miejscu?
Za http://www.rometoolkit.com/airport/ciampino_airport_bus.htm
Cytuj:
Terravision is the only operator that has a formal ticket office and waiting room.
Sami nie sprawdzaliśmy - w obie strony jechaliśmy "na raty" autobusem i metrem.
 Profil Relacje PM off
warsawghoster uważa post za pomocny.

#569 PostWysłany: 03 Sty 2015 01:29 

niebieski
Polecam trasę ATRAL (1,20 euro) do stacji metra Anangina i stamtąd bilet na metro, ważny na wszystkie środki komunikacji miejskiej przez 100 minut (1.5 euro). Przystanek ATRAL jest od strony hali odlotów, pod prześwitującym blaszakiem z numerem 1.

W drugą stronę, należy pamiętać, iż autobus ATRAL znajduje się po drugiej stronie dworca autobusowego, peron nr 1.

Polecam być wcześniej na Ciampino, strasznie źle zorganizowane lotnisko, ogromne kolejki, mało stanowisk do odprawy (w przypadku bagażu rejestrowanego) oraz do kontroli bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off  

#570 PostWysłany: 10 Sty 2015 18:00 

hej, samolot z ciampino mam o 8.10 z anaginy znalazłam połączenie o 6,30 wiec idealnie, mieszkam przy san giovanni wiec dojade metrem do anaginy, tylko czy napewno załapię się na ten autobus?? czy są tłumy na przystanku??, kolejny mam o 7,20 wiec za pozno.
Pozdrawiam
A.
 Profil Relacje PM off  

#571 PostWysłany: 10 Sty 2015 21:01 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
agnieszka012 napisał(a):
hej, samolot z ciampino mam o 8.10 z anaginy znalazłam połączenie o 6,30 wiec idealnie, mieszkam przy san giovanni wiec dojade metrem do anaginy, tylko czy napewno załapię się na ten autobus?? czy są tłumy na przystanku??, kolejny mam o 7,20 wiec za pozno.
Pozdrawiam
A.

Bądź odpowiednio parę minut wcześniej, to się załapiesz. Czasem jest więcej ludzi, ale też nie są to takie tłumy, żeby ktoś musiał zostać na lodzie.
 Profil Relacje PM off  

#572 PostWysłany: 22 Sty 2015 21:42 

Czy ktoś kupował może online bilety na przejazd z Ciampino do Termini autobusem Shuttle Bus? Nie mogę doszukać się informacji jakimi kartami można zapłacić online za bilety. Czy moze być to karta płatnicza czy musi być kredytowa.
 Profil Relacje PM off  

#573 PostWysłany: 22 Sty 2015 21:59 

Dla wszystkich szczęśliwców lecących do Ciampino:
Po wypróbowaniu chyba wszystkich opcji: autobus miejski czy też podmiejski za grosze, teravision za 8 EUR i taxi, wiem, że absolutnie nie kombinowałabym z zakupem jakichkolwiek biletów na shuttlebusy. Autobus miejski ma przystanek przed wejściem do lotniska (naprawdę łatwo go odnaleźć) i kosztuje niewiele (chyba 2 EUR). Jedyna niedogodność - trzeba przesiąść się do metra na końcowym przystanku autobusy. A dalej metrem w dowolne miejsce w Rzymie.
Wracając do Polski zorientowałam się, że wylot mam wcześnie rano, więc doliczając czas na podróż z Rzymu na lotnisko nie mogłam skorzystać z metra. Kupiłam na szybko bilet w Terravision. Po wybraniu daty, godziny odjazdu i zapłaceniu za bilet wyskoczyła wiadomość, że jeśli chcę dostać się na pokład tego wybranego przeze mnie autobusu to ... muszę wcześniej odebrać w jakiej knajpie koło termini "boardingpass". Skandal!!! Wyobrażam sobie jakie tam muszą być tłumy, gdy podstawiany jest w nocy jeden autobus i wielu naiwnych chętnych na przejazd.
Info dla wymagających: z okolic lateranu do Ciampino taxi kosztuje 20 EUR. Z samego centrum niewiele więcej, bo opłata jest ustalona administracyjnie przez miasto.
 Profil Relacje PM off  

#574 PostWysłany: 22 Sty 2015 22:06 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
Jechałem w zeszłym tygodniu w piątek z Termini na Ciampino i nie było żadnych tłumów.
Proszę, nie siej paniki skoro nie wiesz.
Terracafe jest zaraz koło przystanku.
Można odebrać kartę pokładową, usiąść i wypić kawę lub zjeść coś.
Jechałem w piątek rano o 6.30, były jeszcze wolne miejsca w autobusie.
Ja osobiście polecam ten środek transportu.

Edit:
Żeby była jasność, mam na myśli Terravision.eu

Ostatnio edytowany przez pieerx, 23 Sty 2015 00:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#575 PostWysłany: 22 Sty 2015 22:26 

Jechałam z Campino na Termini w grudniu. Kupowałam bilety przez internet na Shuttle bus - płaciłam kartą prepaid Master Card. Żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#576 PostWysłany: 22 Sty 2015 22:46 

Mam kartę płatniczą Maestro w EUR, czy zapłacę nią za bilety na Shuttlebus online?
 Profil Relacje PM off  

#577 PostWysłany: 24 Sty 2015 10:04 

Próbuję kupić bilety autobusowe w Sit BUS Shuttle na ich stronie i bez efektu. Chcę kupić bilety dla 6-ciu osób z Ciampino i do Ciampino w zakresie czasowym od 30-01-2015 do 02-02-2015 i wogóle się nie da! Wiecie może o co chodzi? Zaznaczam daty, miejsca i stale wyświetla się komunikat: "Nie znaleziono wyników dla tych kryteriów wyszukiwania". Sprawdzałam inne daty - komunikat ten sam. Nawet nie widzę opcji zakupu za jednym razem 6-ciu biletów. Co robić? :?:
 Profil Relacje PM off  

#578 PostWysłany: 25 Sty 2015 19:10 

Podzielę się własnymi spostrzeżeniami po wyjeździe. Wskazówki forumowiczów sprawdziły się w 99%. Przylot do Campino o 11 w sobotę. Przed terminalem ogromny tłum zdezorientowanych turystów. Na szczęście się okazało, że większość to osoby posiadające bilety Terravison. Mało osób orientuje się na miejscu o autobusie do Anaginy. Autobus poza nazwą stacji metra nie ma jakichkolwiek wskazówek dokąd jedzie, więc dla większości poza zainteresowaniem. Bilety najlepiej kupować u kierowcy, gdyż zwyczajnie może braknąć miejsca. Kierowca sprzedał z 50 biletów i odmówił wpuszczenia dalszych osób. Warto więc pilnować kolejki, gdyż można zostać na lodzie. Nie będę wspominał jakie sceny odbywały się przy autokarze Terravision. Zabrał może z 30 % osób które czekały z biletami. Opcja z przejazdem do stacji metra Anagina jest w mojej ocenie najlepsza, gdyż można potem swobodnie wysiąść na wybranej stacji metra, w tym dojechać bezpośrednio do Watykanu, zaś ze stacji Termini jest z 5 km, więc i tak trzeba po dojechaniu do dworca przesiadać się do metra. Co więcej autobus jadący do Anaginy to ten sam który jedzie do stacji kolejowej Campino (poza autobusami oznaczonymi literką D, które jadą bezpośrednio na stację metra - 10 min). Jeżeli zatem ktoś potrzebuje dostać się bezpośrednio w okolice Termini, najlepiej wysiąść na dworcu kolejowym. Natomiast jeżeli w innej części miasta, moim zdaniem warto pojechać, do Anaginy. Jeszcze jedna uwaga, która jest moim zdaniem ważna to, że autobusy powrotne do lotniska jadą z zupełnie innego miejsca, niż na to na które przyjechaliście. Trzeba po wyjściu z metra udać się w lewo tunelem (obok starego wagonika i kas z biletami) z 70 metrów, do części dworca z odjazdami ( z 10 peronów). Odjeżdżają z peronu nr 1. (wejście na peron nr 1 zamknięte, trzeba wejeść nr 2 i przez jednię)
 PM off  

#579 PostWysłany: 25 Sty 2015 20:08 

Uff, wreszcie udalo mi się zakupić bilety online na Sitbus Shuttle - mieli jakieś problemy ze strona dlatego nie działała prawidłowo. Co prawda jednorazowo można zakupić dla 5 osób, ale szybko dokupiłam dla 6-tej i jest OK. Mam pytanie do poprzednika - czy jeśli mam napisane że SITBus Shuttle ma końcowy przystanek przy Termini na Via Marsala 5, to czy przystanek początkowy ma też w innym miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#580 PostWysłany: 25 Sty 2015 22:01 

niebieski
kama1313 napisał(a):
czy jeśli mam napisane że SITBus Shuttle ma końcowy przystanek przy Termini na Via Marsala 5, to czy przystanek początkowy ma też w innym miejscu?

Ciekawie sformułowane pytanie ;-) Zaryzykuję odpowiedź: że ma też w tym samym miejscu ;-)

Rozumiem, że chodzi Ci o początkowy przystanek w drodze powrotnej?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości