Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Sty 2015 20:46 

Loty: 34
Kilometry: 73 282
Witam. Zaczynam powoli planować tegoroczny wypad wakacyjny. Jako, że z KRK czy KTW nie ma bezpośrednich lotów w miejsca gdzie mi się marzą głęboko zastanawiam się nad dolotem np. do Oslo i dalszy lot do miejsca docelowego. Siatka połączeń spora i jest co wybrać. W grę wchodzi głównie Ryanair. Boje się jednak, że wszystko się posypie już na pierwszym odcinku.

Pytanie dla doświadczonych:
- jak często zdarza się, że loty FR są opóźnione (nie dopuszczam, że odwołane, bo to już w ogóle powrót do domu...) ?
Od bidy pozostanie lot bezpośredni w inne miejsce ...

Ameryka Południowa czeka 🔥 Loty do Argentyny już od 2918 PLN ✈️ Ameryka Południowa czeka 🔥 Loty do Argentyny już od 2918 PLN ✈️
Egipski raj all inclusive w 5* hotelu 🌴🏊‍♂️ Tydzień w Hurghadzie z 7 miast za 2183 PLN Egipski raj all inclusive w 5* hotelu 🌴🏊‍♂️ Tydzień w Hurghadzie z 7 miast za 2183 PLN
#2 PostWysłany: 06 Sty 2015 20:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
rzadko.
i teraz co? kupisz bilet na przesiadkę w 1,5 godziny, samolot akurat się spóźni i potem będziesz mnie oskarżać o wprowadzanie w błąd? :mrgreen:
3-4 godziny na przesiadkę minimum...

#3 PostWysłany: 06 Sty 2015 20:51 

Loty: 57
Kilometry: 99 151
Napisz ile masz dokładnie czasu na przesiadkę. Z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że loty są raczej punktualne, ale tego nigdy nie można brać za pewnik.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Sty 2015 20:52 

Ryanair na swojej stronie na bieżąco udostępnia te dane, ale tak jak piszą przedmówcy niczego nie da się przewidzieć:
http://www.ryanair.com/pl/informacje-o-lotach/#
 PM off  

#5 PostWysłany: 06 Sty 2015 21:32 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Ryanair ma z tego co się orientuję jeden z najwyższych wskaźników punktualności w Europie. Ale jak już ktoś napisał, co z tego jeżeli coś opóźni się akurat na Twoim locie.

Generalnie uważam, że 2 godziny na przesiadkę to absolutne minimum.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Sty 2015 22:17 

Rzadko. Nie mogą sobie pozwolić na duże spóźnienia.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Sty 2015 22:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 389
Kilometry: 550 828
Na moje 20x w Ryanair nie było opóźnień większych niż kilkanaście minut. Na moje 40 lotów w Wizzair 8 było opóźnionych od 30min do 3h. Zimą częściej latałem Wizzem. Zimą jest większa szansa na opóźnienia (przynajmniej z moich doświadczeń)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Sty 2015 22:38 

Loty: 229
Kilometry: 412 678
Zbanowany
3.06.2013 lot KTW-EIN opoznienie ponad 4 godziny !!! Propozycja po Mej reklamacji w ULC / WE 261/04 ze strony Wizz Air na wypłatę obligatoryjnego odszkodowania w kwocie 250,00 EUR / dla 1 osoby / , po MEJ akceptacji..........i wyslaniu maili..........USUNIETO PRZED PRZECZYTANIEM !!! / do potwierdzenia na mailu /
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Sty 2015 22:46 

Loty: 434
Kilometry: 719 327
Z załozenia powinno być OK. Samemu należy sobie wyznaczyć jakiś "próg bezpieczeństwa" na przesiadkę.
Nie ma reguł co do spóźnień. Czasem już siedzisz w samolocie i myslisz ze za 3 minuty wystartujesz a tu niespodzianka :)
A to pogoda, a to technika a to czynnik ludzki...

Ostatnio edytowany przez Roku, 07 Sty 2015 00:49, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Sty 2015 23:17 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
niebieski
Raz na przesiadkę miałam 1h15min i zdążyłam (ale mocno nerwowo). Drugi raz prawie 3h i LEDWO zdążyłam.
Co do opóźnień - Ryanair zazwyczaj przed czasem, ale np. wczoraj MAN-KRK 30min opóźnienia.
Poprzednicy mają rację - 3-4h to spokojny zapas na przesiadkę.

#11 PostWysłany: 06 Sty 2015 23:29 

niebieski
Kiedyś leciałem z Alghero do Bergamo, gdzie miałem przesiadkę prawie 3 h do Polski, miałem plan zapasowy nawet bo drugi samolot był z Alghero 2 h później i co , oba były opóźnione przyleciałem 5 h po czasie, a samolot do Polski odleciał. Ale nie odpuściłem Ryanair , w gruncie rzeczy byłem sporo do przodu, bo loty z ich winy się nie odbyły. Więc różnie to bywa, wystarczy strajk kontrolerów lotu i pozamiatane ;).
samaki9 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 13 Sty 2015 09:54 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
niebieski
Witam! w piatek 9 stycznia miałem lot z Wroclawia do Bergamo. wsiedliśmy planowo do samolotu , jednak musieliśmy z niego wysiąść bo coś było niesprawnego. Na szczęście był rezerwowy samolot ryana , w ciągu godziny przesiedliśmy się do niego , lecz przy samym starcie zapaliła się jakaś kontrolka sygnalizująca ,ze drzwi awaryjne są otwarte.Także 2 samoloty ryana okazały się niesprawne. Póżniej czekaliśmy ok. 5 godzin na następny samolot. Ostatecznie wylądowaliśmy w Bergamo z opóżnieniem 6 godzin 20 minut...moje pytanie - czy może ktoś polecić jakąś uczciwą firmę której mogę zlecić załatwienie odszkodowania za opóżniony lot? samemu nie chce mi się w to bawić...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Sty 2015 11:26 
Awatar użytkownika

Sugeruję wziąć jakiś sensowny zapas czasowy i dobrą książkę. Jeśli wszystko będzie w porządku to najwyżej poczytasz :) Myślę, że 2-3 godziny są sensownym zapasem czasowym. Choć wiadomo, bywają czasami przypadki skrajne i wtedy cały plan się sypie. Dla przykładu kiedyś znajomy mając leciec z Modlina do Gdańska został zawieziony autobusem przez Ryanair, ze względu na awarie samolotu.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 12 Lut 2015 13:13 

Zbanowany
Ryanair jest bardzo punktualny, a często przylatuje przed czasem, ale i tak zalecam wziąć poprawkę na wydarzenia losowe tak, żeby przy ewentualnej przesiadce mieć czasowy bufor bezpieczeństwa. Jak leciałem do Faro z Wrocławia przez East Midlands, to 3 godziny międzyczasu były wystarczające, żeby coś zjeść, rozprostować nogi i pokręcić się po lotnisku. Wizzairem leciałem dwa razy i też był w miarę punktualny.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 12 Lut 2015 13:21 
Awatar użytkownika

HON fly4free
mgłe w Modlinie napewno wielu juz przeklina,
ale za to masz ten komfort, ze wiesz od razu
czy wypad pozamiatany ;)
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 12 Lut 2015 13:34 

Loty: 72
Kilometry: 167 517
Zdecydowanie Ryanair ma lepsze statystyki niż Wizzair. Rzadko kiedy zdarzają się dłuższe opóźnienia. Ale musisz wziąć pod uwagę pogodę i zdarzenia losowe: mgła, awarię, strajki czy chociaż plujący wulkan;) Jeżeli ma to być pierwszy odcinek podróży, to wzięłabym zapas, żeby nie popsuć sobie całego wyjazdu. Min. 2-4h. Poczytasz sobie książkę, pochodzisz po terminalu, cykniesz parę fotek i czas szybko minie - a spokój jest bezcenny :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 12 Lut 2015 16:30 
Awatar użytkownika

Loty: 34
Kilometry: 46 215
niebieski
Nawet jak nie ma mgły, strajków, wulkany siedzą cicho - to na kursie wcześniejszym może zdarzyć się zawał albo pijaczyna - i cały dzienny obieg samolotu kaskadowo leci w drzazgi.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 14 Lut 2015 22:45 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
niebieski
Jeśli planujesz przesiadki to zdecydowanie Ryan jest bardziej pewny niż Wizz. Co do punktualności, to bywalo tak że 14 lotów pod rząd było o czasie, a potem trafił się lot z 10h opóźnienia. To się nazywa kumulacja :lol:
rw30 lubi ten post.

#19 PostWysłany: 14 Lut 2015 23:05 
Awatar użytkownika

Loty: 156
Kilometry: 300 988
niebieski
Dość często latam Ryanair-em i nię pamiętam aby zdarzyło mi się dłuższe opóźnienie niż 30 minut. Tak jak moi przedmówcy lepszy Ryan niż Wizzair. Ale zawsze może się zdarzyć że na setny lot w tym dniu trafi się że twój lot będzie opóźniony. Nigdy nie przewidzisz, tak że na przyszłość bierz większy zapas(3-4h)

#20 PostWysłany: 14 Lut 2015 23:30 
Moderator forum

Przypominam że op jest z 6 stycznia

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości