Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#401 PostWysłany: 04 Sty 2015 03:44 

Dzień dobry,
Może tutaj Państwo mnie oświecicie.
Mieszkam i pracuje w PL, natomiast jeżdżę często za granicę i koszty zwraca mi macierzysta firma z UK, jednak przelwają funty (GBP), na czym tracę, bo biora kurs oficjalny, a banki na przewalutowaniach tną.
Mam karte debetową w GBP w m-banku, jednakże chcaiłbym mieć też kartę kredytową. Orientuje sie ktoś, czy jest taka możliwośc? Jak aplikować, obojętne mi jest, który bank to będzie.
pozdrawiam i z góry dziekuję
kuba
jales@op.pl
 Profil Relacje PM off  

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#402 PostWysłany: 04 Sty 2015 13:54 
Awatar użytkownika

@jales

Z tego co zrozumiałem [nie wiem czy dobrze] firma z UK robi ci przelew w funtach który idzie na konto złotówkowe i bank robi przewalutowanie po swoim niekorzystnym kursie. W takiej sytuacji najlepsze byłoby konto walutowe w funtach. Więcej na ten temat napiszę Ci w mailu, żeby tutaj nie robić kolejnej rozprawki.

Co do kredytówki to nie ma w Polsce klasycznych kredytówek prowadzonych w obcych walutach. Są natomiast rozwiązania pozwalające płacić polską kredytówką z korzystnymi kursami przewalutowań. Więcej na ten temat, w mailu.
 Profil Relacje PM off  

#403 PostWysłany: 04 Sty 2015 14:01 
Site Admin

W Twoim przypadku nieważna karta - ważne byś miał konto walutowe w GBP, nie będziesz tracił na przewalutowaniu po kursie banku.

#404 PostWysłany: 05 Sty 2015 06:45 

A ja baardzo srednio polecam karte walutowa w USD w kantorze Aliora.
O ile moze i kurs I oplaty sa OK...ale to nie wszystko ...
Jestem wlasnie w Manili na glownym lotnisku i ni huhu nie mozna w zadnym z 10 lub wiecej bankomatow wyplacic pieniedzy...(srodki w USD sa na karcie)..
Bankomaty po prostu wypluwaja ta karte z info 'card can not be read' ...albo 'transaction can not be processed' ...
Po wlozeniu zwyklej visy z ekonta mbanku do bankomatu...ten bez klopotu wyplacil gotowke..

P.s. Udalo sie znalezc jeden bankomat na miescie ktory 'odczytal' tego mastercarda Aliora .uff..
Widac ze karta problemowa na egzotyczne wyprawy..
 Profil Relacje PM off  

#405 PostWysłany: 05 Sty 2015 08:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Sprawdz czy bank nie zablokowal Ci karty. Jak bylem na Filipinach to po pierwszym uzyciu zablokowali calej naszej czworce karty USD aliora.
 Profil Relacje PM off  

#406 PostWysłany: 05 Sty 2015 14:25 

niebieski
W jaki sposób się dowiedziałeś o blokadzie karty, zadzwonili do Ciebie, czy na własną rękę? Swoją drogą to banki powinny klientom umożliwić poprzez zarządzanie kontem przez www podawanie informacji gdzie i kiedy się ktoś wybiera za granicę, żeby uniknąć takich fałszywych alarmów.
 Profil Relacje PM off  

#407 PostWysłany: 05 Sty 2015 15:59 

mordek napisał(a):
Sprawdz czy bank nie zablokowal Ci karty. Jak bylem na Filipinach to po pierwszym uzyciu zablokowali calej naszej czworce karty USD aliora.

Nie jest zablokowana wg statusu na stronie...
Dzwoniłem na infolinię.... nie mają pojęcia jak to ugryźć...
Update z dzielnicy biznesowej Makati: na 8 banków każdy wywalał kartę...jeden bankomat dał info 'your card is not supported'

Dla mnie karta Aliora idzie na smietnik....wolę korzystać z czegoś co działa...
 Profil Relacje PM off  

#408 PostWysłany: 05 Sty 2015 16:07 
Awatar użytkownika

Loty: 434
Kilometry: 719 327
dokładnie identyczna historia z Aliorem tylko w Miami. Kara zablokowana przed samym rejsem. Brak mozliwosci wypłaty, zablokowane srodki.
Współpraca zakończona....

#409 PostWysłany: 05 Sty 2015 16:31 
Awatar użytkownika

Loty: 30
Kilometry: 37 700
niebieski
Mam karty Aliora w GBP i EUR. Czy z tymi kartami też ktoś miał problem? Z tego co czytam to wszystkim nie działa przede wszystkim USD.
Moje jak narazie sprawdzają się dobrze do płatności internetowych. Ale w styczniu będę korzystać z jednej i drugiej (Wlk. Brytania i Malta) i nie chciałabym się zdziwić na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#410 PostWysłany: 05 Sty 2015 16:39 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 145 717
niebieski
W czwartek lecę do Manchesteru z zamiarem wypłaty w bankomacie z kantorowej funtówki to dam znać co i jak. Euro we Włoszech, na Łotwie i w Grecji działała bez zająknięcia. USD na na Węgrzech też.
 Profil Relacje PM off
Moya lubi ten post.

#411 PostWysłany: 05 Sty 2015 16:53 
Awatar użytkownika

Loty: 434
Kilometry: 719 327
faktycznie większosć problemów sprawia USD. Z Eur (używana rzadziej) nie miałem żadnych problemów.

#412 PostWysłany: 05 Sty 2015 17:06 

niebieski
A ja używam karty debetowej Citibanku podpiętej do konta w EUR lub USD lub GBP i na całym świecie działa. No podobno znajomemu nie działała na Kubie ale to chyba z oczywistych powodów ;-)
Karty Aliora - nie polecam. Mam wszystkie (EUR, USD, GBP) i wiecznie miałem z nimi kłopoty. W Japonii były kłopoty z kartą USD. W Anglii przy pierwszej transakcji zablokowała się karta GBP i co ciekawe zawsze już wyskakiwał komunikat Invalid PIN - dziwnie na mnie patrzyli jak próbowałem nią zapłacić. Zmieniłem PIN przez Internet lecz cały czas ten sam komunikat. Co ciekawe mogłem płacić ale podpisując paragony...

Karty Aliora mają jedną zaletę - mają duże limity. Korzystam z nich do kupna przez Internet (np bilety lotnicze w EUR) ale na wyjazdy biorę tylko Citi.
Karta debetowa Citi ma max limit 5.000 zł (równowartość w walucie) do transakcji internetowych. Więc bilety ciężko zakupić w przypadku rodziny.
 Profil Relacje PM off  

#413 PostWysłany: 05 Sty 2015 19:06 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
No to trochę niepokojące informacje prosto z "linii frontu". Wyjeżdżam za ponad miesiąc, więc może jeszcze jakieś doświadczenia "spłyną" na forum, ale już teraz obawiam się, że Alior nie będzie pierwszą (a na pewno nie jedyną opcją) na wyjeździe. Bo pal licho, jak w sklepie nie zadziała. Gorzej jak żaden bankomat nie pozwoli wypłacić cash'u...

#414 PostWysłany: 06 Sty 2015 15:12 

Korzystałem przez prawie pół roku z karty debetowej w USD do konta w Alior Syncu i zero problemów. Każdy sklep ją przyjmuje, jedynie czasem jeśli w sklepie są nowsze terminale obsługujące już chipa to czasem są problemy (w USA praktycznie wszystkie karty są tylko magnetyczne, bardzo rzadko wydawane są karty z chipem) - w takim wypadku trzeba po prostu kartą przejechać po czytniku magnetycznym i na ekranie terminala wybrać opcję "credit", a nie debit, bo w przypadku debitu czasem są jakieś dziwne rzeczy typu że nagle wyświetla nam się informacja po polsku, czy chcesz by przewalutowano na PLN - nie mam pojęcia o co chodzi i jak to wykrywa, że karta w USD jest z Polski :P.

Wypłaty z bankomatów też działały perfekcyjnie. Tyle, że nie wiem czy wiesz, ale bardzo dużo bankomatów w USA jest płatnych, i to dodatkowo płatnych prócz opłaty dla Aliora. Najlepiej wypłacać pieniądze w bankach - ja wypłacałem bezproblemowo w Bank of America oraz w Chase, tam nie ma prowizji. Natomiast w bankomatach "prywatnych", np. w galeriach handlowych są prawie zawsze dodatkowe opłaty i to spore - np. raz w Walmarcie wypłacając $50 opłata dodatkowa to $3, a kwotę dopiero poznajesz gdy już wypłacisz kasę i dopiero wtedy na ekranie pojawia się info. Stąd też wypłaty tylko i wyłącznie w oddziałach banków i też lepiej sprawdzić np. na stronie banku czy nie ma "surcharge fee".
 Profil Relacje PM off  

#415 PostWysłany: 06 Sty 2015 18:47 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Ja miałem problem na bezcłówce w UK z kartą Aliora w GBP.
Musiałem zapłacić z haraczem bankowym :/
 Profil Relacje PM off  

#416 PostWysłany: 12 Sty 2015 13:57 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 145 717
niebieski
Wróciłem i uzupełniam - zarówno funtówka aliorkantoru jak i WizzReiff bezproblemowe w Manchesterze.
 Profil Relacje PM off  

#417 PostWysłany: 22 Sty 2015 13:04 
Awatar użytkownika

złoty
Jadę za jakieś dwa miesiące do Norwegii na parę dni - i ciekawi mnie czy ktoś ma sposób na tanie płacenie w NOK? Te hotele które zamówiłem oczekują płatności na miejscu, więc może bało by się jakoś zaoszczędzić na przewalutowaniach?

Na tyle na ile moja skromna wiedza sięga - to nie ma w Polsce oferowanych kart z tą walutą rozliczeniową. Ale może jakoś łatwo można załatwić prepaida (co z limitami?) z Norwegii i przelewać nań kasę z kantorów?
 Profil Relacje PM off  

#418 PostWysłany: 22 Sty 2015 13:06 

niebieski
Karta Alior Kantor w $ - przeliczanie z $ na NOK po korzystnym kursie MasterCard.
 Profil Relacje PM off  

#419 PostWysłany: 22 Sty 2015 13:23 
Awatar użytkownika

złoty
Dzięki - to nawet fajnie, bo mam tą kartę i nie musiałbym żadnego nowego banku uszczęśliwiać :D
 Profil Relacje PM off  

#420 PostWysłany: 30 Sty 2015 12:19 

Mam pytanie. Jest mi ktoś w stanie polecić jakąś kartę debetową do wypłaty gotówki w bankomatach poza strefą euro. Wybieram się na bałkany i zastanawiam jak najlepiej zoptymalizować koszty. Na razie mam ofertę z Raiffeisena karty debetowej z przewalutowaniem na złotówki po kursie MasterCarda ale z opłatą za bankomaty 3% wartości (min. 8 zł).

Do zwyklych płatności mam kredytówkę Wizz Raiffeisena (wcześniej przez kilka lat używałem Polbankowej karty T-Mobile) i sprawdza się bardzo dobrze, nie było z nią żadnych problemów. Mam też kartę EUR w kantorze Aliora ale denerwuje mnie w niej blokada sporo wyższej kwoty niż ta którą się wyciąga (w przypadku użycia jej do innej waluty niż EURO).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości