Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 23 Sty 2014 22:28 

Loty: 54
Kilometry: 87 877
Mikolajo - ja wybierałem dzielnicę pod względem wieczornych spacerów po mieście, a w okolicach dworca byłem dwa razy i wydaje mi się, że są bezpieczniejsze okolice, zresztą tak samo jak w każdym innym miejscu na ziemi okolice dworca są nieco gorszymi częściami maista. Raz byliśmy w jego okolicy dość późno w nocy i wszędzie było pełno prostytutek (a nawet jesteśmy prawie pewni, że transów też widzieliśmy ;). Oczywiście nie twierdzę, że obecność prostytutek jest zła, ale w "lepszych" częściach miasta ich nie widziałem...
Jeżeli rozpatrujesz podróżowanie w 5 osób to chyba zdecydowanie warto pomyśleć o wypożyczeniu samochodu. Nie wiem jak to jest cenowo z komunikacją autobusami między miastami ale wiem, że bus na Wezuwiusz kosztuje około 10 euro. Dla 5 osób to koszt 100 euro w obie strony. Auto nas kosztowało 45 euro/dzień + benzyna 27 euro (ale zjechaliśmy jednego dnia Wezuwiusz, Pompeje, całe wybrzeże Amalfi, czyli o wiele więcej km niż zrobisz na W. i z powrotem a potem do P. i z powrotem). Warto to przemyśleć, autem wychodzi taniej i wygodniej, w Twoim przypadku zapłacisz 200 euro za dwa dni wycieczek, a za auto ok. 70 euro. Chyba, że znalazłeś tańsze środki transportu.
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#22 PostWysłany: 23 Sty 2014 22:39 

Aaaa co do samego wejścia na Wezuwiusz to podjeżdża się dość wysoko, dopiero ostatni odcinek się wchodzi. Idąc wolno wchodziliśmy około 20 min, ale nie ukrywam, że trochę się zgrzaliśmy. Myślę, że dziecko spokojnie da radę z przerwami tym bardziej skoro planujecie dzień na tą wycieczkę to nie musicie się spieszyć. Aczkolwiek na górze po godzinie pewnie się znudzicie, także planuj coś jeszcze na ten dzień :)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 23 Sty 2014 23:26 

Jeśli chodzi o Amalfi, to polecam Cimbrone Gardens w Ravello - kwintesencja wybrzeża i niezapomniane widoki.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 23 Sty 2014 23:55 

Loty: 35
Kilometry: 85 625
Reza, dzięki za odpowiedzi.
My wybieramy się w 8 osób (w tym 3 dzieci: 2x2latki + <4-ro latek). Także ja myślę, że za dzieci za komunikację nie będziemy płacić (przynajmniej za tych młodszych) - jakkolwiek nigdzie nie wyczytałam czy za dzieci się płaci, czy nie. Niestety 8 osób to 2 samochody, do tego by trzeba mieć foteliki i 2 (chętnych) kierowców i do tego jeszcze się jakoś nie pogubić. No i podejrzewam że dla dzieci największą atrakcją to będą pociągu, busiki i metro (no i może jeszcze wulkan):-)

#25 PostWysłany: 28 Sty 2014 16:28 

Loty: 47
Kilometry: 49 067
niebieski
Reza napisał(a):
Nie wiem jak to jest cenowo z komunikacją autobusami między miastami ale wiem, że bus na Wezuwiusz kosztuje około 10 euro. Dla 5 osób to koszt 100 euro w obie strony. Auto nas kosztowało 45 euro/dzień + benzyna 27 euro (ale zjechaliśmy jednego dnia Wezuwiusz, Pompeje, całe wybrzeże Amalfi, czyli o wiele więcej km niż zrobisz na W. i z powrotem a potem do P. i z powrotem). Warto to przemyśleć, autem wychodzi taniej i wygodniej, w Twoim przypadku zapłacisz 200 euro za dwa dni wycieczek, a za auto ok. 70 euro. Chyba, że znalazłeś tańsze środki transportu.

Bus na Wezuwiusza kosztuje 10EUR w dwie strony (z Herculanum), do tego pociąg do Herculanum <5EUR (można pojechać na Artecard).
Polecam Wezuwiusza połączyć z Herculanum (i odpuścić sobie Pompeje, byłem w obydwu miejscach, wiem co piszę), ruiny są bardziej zwarte i zachowane w duzo lepszym stanie niż Pompeje.

Reza napisał(a):
Aaaa co do samego wejścia na Wezuwiusz to podjeżdża się dość wysoko, dopiero ostatni odcinek się wchodzi. Idąc wolno wchodziliśmy około 20 min, ale nie ukrywam, że trochę się zgrzaliśmy. Myślę, że dziecko spokojnie da radę z przerwami tym bardziej skoro planujecie dzień na tą wycieczkę to nie musicie się spieszyć. Aczkolwiek na górze po godzinie pewnie się znudzicie, także planuj coś jeszcze na ten dzień :)

Wejście na Wezuwiusz około 35 minut, wcale nie wolnym tempem. Dość sztywne podejście - dzieci trzeba będzie nieść.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 08 Lut 2014 15:35 

Fajna relacja, lecielismy tym samym lotem i pewnie sie minelismy po drodze;-)
My byliśmy we 2 +3latka, wzięliśmy citroena c1- spisal sie idealnie. Koszt za 3doby to 65eur z ubezpieczeniem, paliwo 30eur. Potwierdzam wrażenia autora, od siebie dodam, ze warto odwiedzić Sorrento, polecam pyszne limoncello z pierwszej ręki. Ulewa we wtorek nas dorwala podczas spacerów po Neapolu.
Troche szkoda bo odpuscilismy wiele miejsc.

Na szczyt wezuwiusza z dzieckiem "na barana" wchodzilismy 20 minut.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 10 Mar 2014 20:37 
Awatar użytkownika

Przyznaję - relacja rewelacja! :-):-)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 16 Mar 2014 11:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Fajnie pokazaliście wszystko. Sam mam ideę w głowie na podobny wyjazd do Neapolu i okolic, tyle że mieszkam pod Warszawą więc kombinuję aby lecieć Ryanairem z Modlina do Rzymu a później pociągiem do Neapolu.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 29 Paź 2014 10:19 

niebieski
Inspirująca relacja. Sam powoli składam coś podobnego na koniec stycznia, początek lutego. Dolot z Modlina do Rzymu i później pociągiem do Neapolu.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 29 Paź 2014 15:04 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 34 491
Fantastyczne zdjęcia :)
OdwiedziłamAlbania,Austria,Belgia,BiH,Bulgaria,Chorwacja,Czarnogóra,Czechy,Anglia,Francja,Macedonia,Niemcy,Gibraltar,Litwa,Luxemburg,Holandia,Norwegia, Portugalia, Słowacja, Słowenia, Hiszpania, Szwecja,Kosowo
czarnogora-albania-macedonia-i-kosowo-17-dni-w-raju,209,79465
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Paź 2015 20:00 

Reza napisał(a):
W Neapolu byliśmy dopiero, że co: 12.01-15.01. Loty są w o tyle dobrych godzinach, że zostaje nam trochę dnia i po wylądowaniu i przed wylotem.
Przyznam, że gdyby wyjazd odbył się bliżej sezonu to pewnie też wybralibyśmy Capri zamiast Rzymu. Ale wszystko ma swój urok!

Czy możesz napisać jakie były temperatury?
 PM off  

#32 PostWysłany: 14 Lut 2016 09:01 

9-16 stopnia w trakcie dnia wieczorem 6-8
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości