Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 16 Paź 2014 00:29 

Loty: 88
Kilometry: 263 674
ares napisał(a):
Za 3 tygodnie lecę do LA i powrót z LAS - na 14dni. Mam na razie 2 pierwsze noclegi w LA i 2 ostatnie w LAS. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć czy trasa typu: LA -> SF -> Yosemite -> Salt Lake City -> Wybrane parki w Utah/Arizona/Nevada (Grand Canyon, Death Valley, Monument, Podkowa, zapora Hoovera) -> powrót do LAS ma sens?
Czy jest coś co warto ominąć na rzecz czegoś innego?
Szykować się na niskie temperatury czy jest jeszcze szansa na 20+ ?

Według mnie 14 dni to mało na taką trasę. 2 lata temu przejechaliśmy podobną trasę (LA > SF > Sequoia NP > Yosemite > Death Valley > LV > Grand Canyon > Page > Zion > Bryce > Arches + Canyonlands > Monument Valley > Phoenix), ale mieliśmy ponad 3 tygodnie z lekkim okładem, a i tak wszędzie mieliśmy poczucie, że jesteśmy za krótko. To są jednak duże odległości - może i byłoby to do zrobienia czasowo, ale 75% spędziłbyś w drodze, bez szans na jakiekolwiek posmakowanie tych miejsc.

Gdybym miał 2 tygodnie, to z bólem serca odpuściłbym SF i Yosemite (o tej porze roku trochę mniej atrakcyjne, bo wodospady już dawno wyschły) no i na pewno Salt Lake City (po co tam w ogóle jechać?) i obrałbym kierunek prosto na Arizonę i południowe Utah. Tamtejsze Parki Narodowe, to jest fantastyka. Polecam zwłaszcza Grand Canyon, Bryce i Zion. Arches i Canyonlands też są nieziemskie, ale są sporo dalej więc trudniej byłoby je zmieścić w takim czasie, zwłaszcza przy założeniu, że jeszcze trzeba wrócić do LA.

O temperaturach się nie chcę jakoś kategorycznie wypowiadać, bo byliśmy w czerwcu, ale w parkach Arizony i Utah raczej będzie zimno. Trzeba pamiętać że jest się tam na dużych wysokościach (GC South Rim jest położone około 2400 mnpm, a Bryce chyba nawet wyżej). W nocy w Bryce w czerwcu było około 5 stopni Celsjusza, mimo że w dzień temperatura rosła do ponad 30 !

Pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu !
 Profil Relacje PM off  

City break w sercu Maroka 🏰 Loty i riad w Marrakeszu ze śniadaniami za 789 PLN 😎 City break w sercu Maroka 🏰 Loty i riad w Marrakeszu ze śniadaniami za 789 PLN 😎
Luksus w Egipcie ✨ Tydzień w 5⭐️ hotelu z all inclusive za 1999 PLN 🔥 Luksus w Egipcie ✨ Tydzień w 5⭐️ hotelu z all inclusive za 1999 PLN 🔥
#42 PostWysłany: 16 Paź 2014 08:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Arczysław,
lukkaas,
fatcat:

Moglibyście napisać ile dokładnie Wasze wyjazdy do USA Was kosztowały ?
Chodzi mi o spis punkt po punkcie kosztów każdego elementu i podliczenie:
a] wiza,
b] samoloty,
c] noclegi,
d] wypożyczanie aut,
e] koszty przeżycia [jedzenie, picie itd.],
f] bilety wstępu do miejsc
g] reszta rzeczy jeśli coś pominąłem
- - -
h] czas wyjazdu
i] miejsca w których byliście

Chcę wiedzieć na jaki wydatek trzeba się szykować.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 16 Paź 2014 09:32 

Arczysław, widzę że nasza relacja podróży była inspirująca? :D roadtrip-usa,210,32279

#44 PostWysłany: 16 Paź 2014 09:45 

HON fly4free
ELBE napisał(a):
...

Twoje pytanie ma sens tylko w podpunkcie e) "koszty przeżycia", ale nawet to, zależy od tego, co i jak lubi się jeść. Jedni są szczęśliwi z ciepłym "pieczywem francuskim" z Wallmartu za $1, inni kanapką z Subwaya za $8-12, jeszcze inni opychają się w McDonaldsie (wydasz pewnie do $10) albo różnej maści burgerami (kilka-kilkanaście dolarów). Zdarzają się hot-dogi i "kawałki pizzy" za $1 lub kilka dolarów. Wszystko zależy co, gdzie itd. Popcorn na Penn Station (Nowy Jork) jest za $1,5 a w Empire State Building za $7. Możesz np. założyć budżet $20 na jedzenie i picie na dzień, i raczej przeżyjesz.

Cała reszta pytań jest bezcelowa, bo albo są to koszty stałe (jak wiza - przepraszam, ale jeśli jesteś aż tak leniwy/leniwa i nie chce ci się sprawdzić ile kosztuje wiza, to jest to zniechęcające do udzielania ci jakichkolwiek wskazówek), albo samolot - co ci da rozpiętość cenowa (nie licząc "błędów taryfowych") od około 1600 zł do 3000 zł? Noclegi? Od 20-30 dolarów do kilkuset dolarów. Przecież to zależy gdzie i kiedy jedziesz. Ten sam hotel, w którym ja spałem w 4 osoby za 200 zł, obecnie kosztuje 600 zł. To samo miejsce, ten sam hotel. Wypożyczenie auta? A jakiego? Cadillaca, mustanga? A na ile? Gdzie wypożyczenie i gdzie oddanie? Odpalasz jakąkolwiek wyszukiwarkę, wpisujesz swoje preferencje i masz informację o niebo bardziej przydatną dla ciebie niż czyjeś gdybanie ile to wydał na auto. Jedyna sensowna informacja to cena paliwa, około $3,4 za galon (ale potrafi też być 3,7 a nawet pod 4 dolary, w jakimś mniej dostępnym miejscu). Bilety wstępu do miejsc...wtf????

ELBE napisał(a):
h] czas wyjazdu
i] miejsca w których byliście

Oni wszystko opisali. Podejrzewam, że ich odpowiedzi też nie przeczytasz.

ELBE napisał(a):
Chcę wiedzieć na jaki wydatek trzeba się szykować.

Na 5000 zł. Albo lepiej, na 10000 zł. W sumie można też trochę zaszaleć i wydać 20000 zł.
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

#45 PostWysłany: 16 Paź 2014 10:12 
Awatar użytkownika

niebieski
man4business:
Jeśli nie masz nic do powiedzenia to się nie odzywaj.
Klepiesz w tę klawiaturę jak oszalały.
Nie wtrącaj się jak dorośli rozmawiają.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 16 Paź 2014 10:22 

niebieski
generalnie to sam bijesz pianę, man4business dobrze napisał , zejdź na ziemię. szykujesz się na wyjazd nawet nic o wizie nie wiedząc
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 16 Paź 2014 10:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli można zadać trochę inne pytanie, kiedyś wyczytałem, że w USA bardziej opłaca się kupić samochód a następnie go sprzedać niż wypożyczać (3 tygodnie). Jeśli cene kupna jeszcze jakoś znalazłem w necie, to jak jest ze sprzedażą? Ktoś próbował tej opcji i co ogólnie polecacie?

Image
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 16 Paź 2014 10:51 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

kubus571 napisał(a):
Jeśli można zadać trochę inne pytanie, kiedyś wyczytałem, że w USA bardziej opłaca się kupić samochód a następnie go sprzedać niż wypożyczać (3 tygodnie). Jeśli cene kupna jeszcze jakoś znalazłem w necie, to jak jest ze sprzedażą? Ktoś próbował tej opcji i co ogólnie polecacie?

3 Wariatów z Anglii zrobili to kiedyś, warto zobaczyć ten odcinek ;D
http://serialnet.pl/ogladaj-online/1-30 ... -odcinek-3
 Profil Relacje PM off
Abcn lubi ten post.

#49 PostWysłany: 16 Paź 2014 10:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Zgadzam się z fatcat, szczególnie w tym fragmencie:

fatcat napisał(a):
Gdybym miał 2 tygodnie, to z bólem serca odpuściłbym SF i Yosemite (o tej porze roku trochę mniej atrakcyjne, bo wodospady już dawno wyschły) no i na pewno Salt Lake City (po co tam w ogóle jechać?) i obrałbym kierunek prosto na Arizonę i południowe Utah. Tamtejsze Parki Narodowe, to jest fantastyka.

Polecam szczególnie Zion. Dodałabym jeszcze Kanion Antylopy, jeśli interesują Cię takie klimaty.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 16 Paź 2014 10:57 

niebieski
kubus571 napisał(a):

Przy założeniu, że:
- nie stracisz kilku dni na znalezienie i kupno samochodu
- nie stracisz kilku dni na znalezienie kupca na samochód
- auto za 1000-2000 USD nie rozkraczy się na środku pustyni
- nie spowodujesz wypadku swoim nieubezpieczonym autem (po ubezpieczeniu, taki manewr traci sens finansowy)

tak, to dobry pomysł...
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 16 Paź 2014 11:03 
Awatar użytkownika

srebrny
dziękuję za informację.

Image
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 16 Paź 2014 11:04 

niebieski
fatcat napisał(a):
ares napisał(a):
2 lata temu przejechaliśmy podobną trasę (LA > SF > Sequoia NP > Yosemite > Death Valley > LV > Grand Canyon > Page > Zion > Bryce > Arches + Canyonlands > Monument Valley > Phoenix

I to jest bardzo dobra trasa na 3 tygodnie, z tym, że zamiast jechać z LA do SF warto pojechać w odwrotną stronę i już na wysokości Big Sur można zacząć wracać w kierunku Yosemite. Odcinek z SFO do Big Sur przejechany Pacific Coast Highway jest świetny, a unikniemy w ten sposób paskudnego LA.

Jeśli ktoś ma dwa tygodnie, to polecam przelot z LAX do LAS i rozpoczęcie podróży od Death Valley, a dalej bez zmian.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 16 Paź 2014 12:32 

akurat pytanie o koszta jest uzasadnionie. podobną podróż odbyliśmy rok temu ponad i wyszło nam tak (2 tyg w Stanach):

koszt ogólny (bez wiz) to koło $4500. oczywiście można było nie brać mustanga, bukować wcześniej hotele itp - koszt by się znacznie obniżył. Podsumowanie:

1. Koszt przelotu w dwie strony (najtaniej zawsze jest uderzać w Las Vegas - tam są chyba najtańsze noclegi, loty, wypożyczanie aut itp.) - 800$ (za jedną osobę)

2. Ford Mustang Convertible 550$ + ubezpieczenie na ten okres 500$ = 1050$ - uważam że jest obowiązkowe, każdy w końcu chce skorzystać z wypożyczonego auta jak z wypożyczonego a nie jak z własnego nowego cacka o które trzeba dbać... (swoją drogą, dostaliśmy kamieniem spod ciężarówki i pękła przednia szyba). Należy pamiętać, że wypożyczenie auta w innym miejscu niż się je oddaje wiąże się z potężną dopłatą, więc sugeruję planować 'roundtripy' (trochę może to pokrzyżować plany chcącym przejechać wzdłuż/wszerz kraju)

3. Noclegi - Motele - doświadczenie z Nevada, Arizona, California = 35-135$ za nocleg dla dwóch osób (średnio wychodziło ok 60-70). Cena nie do końca idzie w parze z jakością. Im bliżej obiektów typu Grand Canyon, Monument Valley itp. tym więcej trzeba rzucić. Jeśli dojdzie fakt, że miasteczko jest na terenie rezerwatu to macie +50%...

4. Paliwo - podrożało chyba trzykrotnie w ciągu ostatnich dziesięciu lat, dlatego to już nie jest raj benzynowy i nawet amerykanie zaczęli liczyć spalanie. Ceny od 3.33-4.50$ galon (2,8-3,8 zł/litr jeśli się nie walnąłem).

5. Żarełko - za obiad dla dwoje w zwykłej restauracji trzeba liczyć ok 40$ za parę. Polecam tani Subway - sałatki i kanapki, chociaż robione z warzyw, które nigdy nie widziały słońca i mięska dorastającego w tempie 1000% normy, to jednak są chyba najoptymalniejszą formą taniego i nie niszczącego żarełka, chociaż nie na dłuższą metę - kiedyś mnie prawie wykończyły na wycieczce po wschodnim wybrzeżu - nikamo do dziś mówi że to była wódka... jakby wódka kiedyś komuś gdzieś zaszkodziła, nonsens

To chyba tyle jeśli chodzi o podstawowe koszta, wiadomo że trzeba doliczyć osobiste ubezpieczenie jeśli ktoś chce lub nie ma, wejściówki na obiekty (od 10-40 $), ewentualne czartery helikopterów, ski jet itp..

a do tego mamy filmik złożony dla chętnych, którzy mają 16 minut wolnych:

no i sama relacja (tej jeszcze nie miałam czasu poczytać, ale widzę że mega podobnie) roadtrip-usa,210,32279 :)

#54 PostWysłany: 16 Paź 2014 15:42 

nikamo napisał(a):
Należy pamiętać, że wypożyczenie auta w innym miejscu niż się je oddaje wiąże się z potężną dopłatą, więc sugeruję planować 'roundtripy' (trochę może to pokrzyżować plany chcącym przejechać wzdłuż/wszerz kraju)

To co napisał nikamo o dopłacie zwykle niestety się sprawdza, ale jednak nie w 100% przypadków. My akurat wypożyczaliśmy Jeepa Compassa z Los Angeles (LAX), a oddawaliśmy w Phoenix (PHX) i nie było _żadnej_ dopłaty. Wynajem od sieci Dollar, za pośrednictwem economycarrentals.com.

PS. Z ciekawości sprawdziłem stronę economycarrentals i w tej chwili jest tak samo (np. Jeep Liberty z LAX do PHX kosztuje tyle samo co z LAX do LAX). Innych tras nie sprawdzałem. Nie należy więc z góry skreślać opcji z oddaniem w innym miejscu :)
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 16 Paź 2014 15:54 

niebieski
Poszukajcie informacji internecie. Poniżej przykład dla Alamo (nie wiem, czy to wszystko jest jeszcze aktualne), po wklepaniu dat na stronie dostaniecie finalną cenę. W tym roku w Kalifornii nie płaciłem za oddanie auta w innym miejscu w Hertzu.

Alamo Rent A Car offer free one way rentals in many locations. One way hires are free of charge between the following locations.

Florida - Free one way rentals within the state of Florida
California - Free one way rentals within the state of California (Excluding Convertibles commencing 01 July 2012 - 31 August. from all San Francisco locations to all destinations will incur a charge of $350 USD plus tax)
California to Nevada and vice versa - Free of charge (excludes convertibles for above dates*)
California to Arizona and vice versa - Free of charge
Arizona to Nevada and vice versa - Free of charge
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 16 Paź 2014 16:26 

ELBE napisał(a):
Moglibyście napisać ile dokładnie Wasze wyjazdy do USA Was kosztowały ?

a] wiza,
b] samoloty

wiza nie pamiętam, ale to akurat samemu sobie możesz łatwo sprawdzić
samolot - WAW-LAX / PHX-WAW chyba około 2700-2800 / osobę.

ELBE napisał(a):
c] noclegi,

Tutaj akurat rozrzut może być duży, zależnie od standardu/miejsca. Miejsca, które najlepiej wspominamy były jednocześnie najtańsze, bo połowa naszych noclegów to było spanie pod namiotem w Parkach Narodowych na campingach prowadzonych przez National Park Service (NPS) - dla mnie nie ma nic lepszego niż nocleg na łonie natury w pięknych okolicznościach przyrody, w sercu parku narodowego, ale zależy co kto lubi. Najlepsze campingi w Parkach trzeba rezerwować z wyprzedzeniem (recreation.gov).
Większość pozostałych noclegów to były motele, ale unikaliśmy sieciowych. Ceny moteli około 70-100$. Najtańszy i zarazem najbardziej wypasiony nocleg pod dachem to było oczywiście Vegas - Hotel Tropicana, mogę z czystym sumieniem polecić (płaciliśmy około 65$ za pokój, dostaliśmy upgrade i mieszkaliśmy w super apartamencie, a hotel na Stripie).

ELBE napisał(a):
d] wypożyczanie aut,

My płaciliśmy niecałe 900$ za małego SUV-a (dostaliśmy Jeep'a Compass'a). Odbiór w LAX, zwrot w PHX (okres wybnajmu to było około 23 dni)

ELBE napisał(a):
f] bilety wstępu do miejsc

Jeśli zamierzasz odwiedzić kilka Parków Narodowych, to przy wjeździe do pierwszego warto kupić karnet na wszystkie Parki Narodowe USA. 2 lata temu kosztował 80$, wystarczy kupić jeden - bo upoważnia do wstępu wszystkich pasażerów samochodu właściciela karty (dla porównania bez karnetu płacisz za wstęp do każdego parku 25$). Zwraca się bardzo szybko. Poszukaj artykułu o tej karcie na interameryka.com, tam jest to szerzej opisane. Oprócz tego osobno płacisz za wstęp do Parków Stanowych i atrakcji na ziemiach Indian (np. Antelope Canyon należy do Indian Navajo, wstęp bardzo drogi, w porównaniu z innymi miejscami. Podobnie Skywalk w Wielkim Kanionie).

Inne miejsca to już w zależności co chcesz robić - zwykle samemu łatwo ceny znaleźć w internecie.

Pozdrawiam,

Ostatnio edytowany przez fatcat, 16 Paź 2014 18:02, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 16 Paź 2014 17:54 
Awatar użytkownika

niebieski
nikamo + fatcat:

Dzięki za podliczenie kosztów !
Zapisałem sobie je i we właściwym momencie zrobię z nich użytek :)
Widzę że trochę kasy trzeba na wyjazd do USA wyłożyć.
Przy tych kosztach musiałbym to traktować jako podróż życia :)
Przy wyjeździe do USA moja podróże po Europie są wręcz tanie.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 16 Paź 2014 21:41 
Awatar użytkownika

Zaledwie kilka dni mnie nie było, a tu proszę taki młyn!

Amalio, ELBE, lukkaas - Bóg zapłać za dobre słowo, niestety z braku czasu relacja jeszcze nie skończona, mam nadzieję, że w październiku ją zamknę gdyż kolejna relacja, tym razem z Paryża już czeka na realizację..:)

Amalio - zdjęcia robione były Nikonem D3100 z obiektywem 18-105 i Galaxy S4.

nikamo - zrobiłeś naprawdę rewelacyjną relację, z której skorzystałem jak i z wielu innych na F4F i chwała Ci za to, ale czy naprawdę w każdym możliwym miejscu musisz spamować, wrzucając swoje linki ?

ELBE - jeśli chodzi o koszty, tu decyduje indywidualne podejście do sprawy, natomiast jeśli mam cokolwiek podpowiedzieć..

Lot do Vegas przy ostatnich promocjach 1900-2100 zł, zdarzały się loty z Niemiec za 1500zł.

Noclegi, przy 14 dniach, ja założyłem sobie w budżecie 3000 zł, z racji ciekawych tegorocznych promocji udało nam się zamknąć w kwocie 2000 zł.

Samochód - tutaj poprzednicy trochę przesadzili zarówno z cenami, jak i dopłatą "one way", blasto bardzo dobrze opisał wątek. Wybór - koniecznie Mustang!, przy 10 dniach, spokojnie zamkniesz się w kwocie 1500-1700 zł z pełnym ubezpieczeniem. Wypożyczając samochód w Nevadzie a oddając w Kalifornii bądź na odwrót nie ma żadnej dopłaty za zwrot pojazdu w innym miejscu, sprawdzone przez economyrentalcars !!

Koszty życia - zakładałem tu wydatek rzędu 3000 zł, był on jednak mniejszy, musisz liczyć dziennie 30-40$/os.

Bilety wstępu - tutaj w zależności na co się zdecydujesz, Universal Studios w LA 82$/os, Warner Bros Studio w LA 50$/os.
Parki Rozrywki typu Six Flags, Knots Berry Farm - 30-50$/os
Parki Narodowe jak pisał fatcat 25$, roczny wstep do Parków 80$, warto rozważyć chcąc zwiedzić ich większą ilość.
Imprezy, koncerty w Vegas zaczynają się od 50$, choć np. wstęp koncert Britney podczas naszego pobytu kosztował 200$.

Łączny koszt tej przygody życia powinien oscylować w granicach 6-7tys. zł/os. przy 14 dniach.

Moim skromnym zdaniem wypad do USA jak najbardziej trzeba traktować jak podróż życia! Pokaż mi inny kraj w którym mimo, iż większość z nas nie była, zna doskonale setki miejsc, którymi jesteśmy karmieni od dziecka.

Czy warto? Na to pytanie już musisz sobie odpowiedzieć sam ;)

Ostatnio edytowany przez Arczysław, 16 Paź 2014 21:59, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Filek lubi ten post.

#59 PostWysłany: 16 Paź 2014 21:52 

Arczysław, no może w mojej relacji jest coś, czego nie ma w Twojej, tak jak koszt podróży czy film? ;)

a do tego jeśli coś Cię zainspirowało, może warto by było wspomnieć? i na końcu to mam na imię Monika, więc proszę o końcówki żeńskie ;)

#60 PostWysłany: 17 Paź 2014 09:11 

Loty: 36
Kilometry: 88 294
blasto napisał(a):
kubus571 napisał(a):

Przy założeniu, że:
- nie stracisz kilku dni na znalezienie i kupno samochodu
- nie stracisz kilku dni na znalezienie kupca na samochód
- auto za 1000-2000 USD nie rozkraczy się na środku pustyni
- nie spowodujesz wypadku swoim nieubezpieczonym autem (po ubezpieczeniu, taki manewr traci sens finansowy)

tak, to dobry pomysł...

Z mojego doswiadczenia - w 2001 roku kupilismy za 1200 $ 10 letniego Forda Probe.
W czasie pobytu popsuly sie wycieraczki i predkosciomierz (nie naprawialismy bo koszt dosyc duzy. Na szcescie wycieraczki sie nie przydały). Samochod na szczescie nigdzie po drodze sie nie rozwalil.
Kupno samochodu nie jest łatwe. Gdyby nie pomoc miejscowych to bez samochodu ciezko byloby objechac okoliczne salony sprzedazy. A wybierac trzeba było ostroznie bo niektore samochody pozostawiaja wiele do zyczenia.
Dodatkowo ubezpieczenie na 2 miesiace to tez calkiem niemały koszt.
Jak chcielismy na szybko sprzedac samochod to salony oferowały cene ok 300$.
Wg mnie lepiej wypozyczyc
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości