Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 27 Wrz 2014 18:27 

Nie skreślałabym Bali tylko z powodu Kuty - można z niej relatywnie szybko wyjechać. ;) Za to odwiedzić miejsca takie jak Ubud, Besakih, Tirta Empul, Gunung Kawi, Bedugul lub okolice góry i jeziora Batur. Czy nawet Tanah Lot (choc to tez dosc popularne wśród turystów miejsce). ;)
 Profil Relacje PM off  

Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏 😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏
#22 PostWysłany: 06 Paź 2014 05:55 

Zbanowany
MaciekH napisał(a):
Hej,
Również wybieram się w lutym 2015 do Indonezji i planuje odwiedzic Komodo i tamte rejony. Ze wzgledu na koszty oraz na tereny planowalem z Jakarty poleciec prosto na Flores. Tam zostać ... dni, zwiedzić Komodo i wrócić łodzią do Lombok. Stamtąd polecieć do KL, S albo Bangkoku. Moglibyście coś doradzić? Interesują mnie tam bezludne plaże, warany, snorkeling i może jakiś jednodniowy trekking. Im taniej tym lepiej, ale znowu też nie muszą to być spartańskie warunki...:)

Maćku z Jakarty nie ma bezpośrednich lotów na Flores, wszystkie są z przesiadką na Bali ( Denpassar). Jeśli chcesz poświęcić czas na zwiedzanie Flores najlepiej będzie dolecieć do Maumere i stamtąd poruszać się w dół, aż do Labuan Bajo- tam też rozpoczynają się rejsy na Komodo czy Lombok. W okolicach Labuan Bajo są również miejsca do snorklingu/ nurkowanie- najlepsze warunki są w okolicach Pink Beach ( należącej do Parku Narodowego Komodo) i wyspy Bidadari.
Dopływając do Lomboku, możesz stąd wylecieć bezpośrednio do KL czy Singapuru.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 08 Paź 2014 22:16 

Ja byłam tylko na Bali i Gili Meno, które polecam.
Mi się bardzo podobało, jednak rodzice, którzy byli i na Bali i Sulawesi i Flores uwazają, że w porówaniu do tych 2 ostatnich, to Bali wysiada. Jest piękne, ale już zbyt turystyczne itd.
Ja nie mam porównania, ale uważam, że okolice Ubudu i sam Ubud na pewno warto pozwiedzać

#24 PostWysłany: 10 Paź 2014 16:30 

niebieski
Ja polecam Sulawesi a szczegolnie region Tanah Toraja. Aby sie tam dostac lecisz do miasta Makasaar a nastepnie autobus (okolo 10h) do Rantepao.
Z Makassar da sie doplynac do Labuan bajo promem Pelni www.pelni.co.id ale ich rozklad jest publikowany na okolo 1-2mies wczesniej.

Wszyscy psiocza na Bali ze turystyczna i w ogole a ja mysle ze zalezy co kto lubi. Jak ktos chce poimrezowac to Kuta bedzie dobrym miejscem, jak ktos lubi dobra kuchnie to Bali trudno przebic - owszem jest troche drozej ale 150.000IDR czyli 45zl za obiad dla 2 osob to jak na polskie standardy to nie jest majatek.
Bali to nie tylko Kuta i Ubud.
Oczywiscie dla tych ktorzy sie nastawiaja na rajskie, puste plaze z bialym piaskiem i palmami to nie jest dobra destynacja.

Pozdrawiam
Michal
 Profil Relacje PM off
shipoffools22 lubi ten post.

#25 PostWysłany: 10 Paź 2014 17:24 

michalt napisał(a):
Ja polecam Sulawesi a szczegolnie region Tanah Toraja. Aby sie tam dostac lecisz do miasta Makasaar a nastepnie autobus (okolo 10h) do Rantepao.
Z Makassar da sie doplynac do Labuan bajo promem Pelni http://www.pelni.co.id ale ich rozklad jest publikowany na okolo 1-2mies wczesniej.

Pozdrawiam
Michal

Nie mówiąc o tym, jak nieziemskie są krajobrazy po drodze do Rantepao! Trasa koniecznie do zrobienia w dzień, sama Kraina Toradżów wrażenia nie do opisania, trochę z boku turystycznych ''must see', może całe szczęście.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 15 Paź 2014 13:38 
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o Bali rzeczywiście jest tam turystycznie, mimo wszystko nadal ma klimat. Są tam nie tylko turyści z Europy, ale mnóstwo osób z samej Indonezji bądź z Azji. Na Bali byłam krótko w Lovinie, po parę dni w Amed i Ubud. Naprawdę można znaleźć sobie spokojne miejsce wypadowe i z niego zwiedzać okoliczne atrakcje oraz wypocząć.

Na Jawie podobały mi się świątynie Borobudur i Prambanan, okolice Bromo oraz nadal jestem pod wielkim wrażeniem Kawah Ijen - gorąco polecam to miejsce. Yogyakarta na chwilę wydawała mi się ok, ale nie bardzo wiedziałabym czym się w niej zając zostając dłużej. Nie byłam na trekkingu na Merapi, podobno fajny. Niedaleko jest też jaskinia Goa Pindul i rzeka, po której można pływać pontonami. Jeśli będę jeszcze kiedyś w okolicy pewnie się tam wybiorę :)

Na Lombok zdecydowanie polecam trekking na Rinjani. Byłam na 3 dni/2 noce i było bardzo fajnie, niesamowite widoki i fajna przygoda. Parę dni byłam na gili Air z wypadami na Meno, spoko, ale na dłuższą metę nudno. Jest dość rajsko, ale pięknych plaż Tajlandii niestety Gilis nie przebijają.

Polecam też snorkeling i nurkowanie w Indonezji.

Image
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 14 Sty 2015 14:44 
Awatar użytkownika

Hej, niedawno wróciliśmy z Flores w Indonezji, zahaczyliśmy tez o Bali , gdyby kogoś zainteresowała relacja to jest na blogu, na samym dole https://bigmarkk.wordpress.com/
pozdrawiam
bm

#28 PostWysłany: 22 Sty 2015 15:27 

Loty: 114
Kilometry: 287 589
Polecam Togiany na Sulawesi, dostać się można promem z Gorontalo lub Ampany.

Pozdrawiam

Marek

#29 PostWysłany: 27 Sty 2015 10:12 

Hej,
jak ktoś się nudzi to zapraszam do obejrzenia mojego filmiku z miesięcznej podróży do Indonezji. (Jawa- Karimunjawa - Bali - Gili - Lombok)

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 20 Mar 2016 16:10 
Awatar użytkownika

Loty: 186
Kilometry: 421 092
niebieski
Byłam na Jawie/Bali/Gili Air/Komodo/LB Flores w 2015 - i to moje typy:

1) BALI - urzekła mnie absolutnie, kupiła spokojem pól ryżowych, skradła serce balijskimi tańcami, zachwyciła świątyniami. Jasne, są turyści, ale już może bez tej "podróżniczej hipsteriady" - coś może być zachwycające nawet jak "nie byliśmy tam zanim stało się modne" :P i nie jesteśmy jedynymi dzielnymi podróżnikami, którzy postawili tam nogę... Od razu nadmienię, że nie byłam nigdzie na wybrzeżu w celach plażingu (poza oczekiwaniem na prom w Padagbai), stacjonowałam w Ubud i stamtąd robiłam wypady do zwiedzania wyspy.

2) Plażowanie - Wyspy Gili to dalej tania i łatwo osiągalna opcja, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Żałuję, że odpuściłam czas tam, żeby znaleźć coś "lepszego" w okolicach Flores - tam zachwalana na tym forum Kanawa i inne resorty się "sprzedały" i ceny są horrendalne. Albo siedzimy w Labuan Bajo (tylko dla zapalonych nurków), a jak plaża to każde inne miejsce jest 750K i więcej...

3) Komodo - płynęłam rejsem z Lomboku (4 dni/3 noce), na łódce warunki spartańskie, ale atmosfera bardzo fajna. Dużo snorklowania po drodze, i plus był taki, że odwiedziliśmy i Komodo i Rince - dużo osób (w tym my) na samym Komodo nie spotyka żadnych smoków, a na Rince już tak. Ale ogólnie to chyba więcej skarbów jest pod wodą w tym regionie, chociaż gady ciekawe.

4) Jawa - wulkany - wiadomo (Kawaj Ijen i Bromo), świątynie koło Jogji - Borobudur i Parambanan. W Jogji byłam jeden pełny dzień, i brakowało drugiego. Relatywnie sympatyczne miasto - jak na miasto w Azji. Poza świątyniami dobre miejsce na kupno batiku, na tradycyjny lalkowy teatr cieni, można też zobaczyć trochę miasta (np. Kraton).
Jakarta - strata czasu.
olajaw lubi ten post.

#31 PostWysłany: 20 Mar 2016 20:46 
Awatar użytkownika

#MaciekH - to fajny plan, leć prosto do Maumere, stamtąd wracaj przez cała Flores, zajmie ci to 7-10 dni. Odwiedzisz wulkan Kelimutu, Błękitną plażę, Rezerwat 17 wysp, stanowisko człowieka pierwotnego , tradycyjne wioski - Wogo itd. Z Labuan Bajo , po odwiedzeniu Komodo ( najlepiej 2 dniowy rejs) łatwo dostaniesz się łódką na Lombok albo Bali ( 3 dni w łódce) lub samolotem na Bali ( 2 godz).Lombok i Bali same w sobie są warte zwiedzenia a i wypoczynku. Flores jest jeszcze nieturystyczna , bardzo nam się tam podobało.

pozdr
bm

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość