Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Sty 2013 21:46 

Loty: 48
Kilometry: 98 280
Witam,
wybieramy sie z grupa znajomych do tajlandii, malezji, indonezji prawie na 4 tyg. Plan juz jako taki jest, bilety do BKK kupione, po azji tez czesc biletow juz mamy. Na bali jestesmy kilka dni, i teraz zastanawiamy sie czy z bali leciec na kilka dni na jawe, czy moze wybrac inna wyspe indonezyjska? Co byscie polecili?

Z tego co czytam to wyspy tajlandzkie sa godne polecenia, ale chyba az tak nie uda mi sie zmodyfikowac planu, tak wiec szukam czegos atrakcyjnego w indonezji?

Pozdrawiam

Luksus w Egipcie 😍 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive w Makadi Bay za 2193 PLN 🔥 Luksus w Egipcie 😍 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive w Makadi Bay za 2193 PLN 🔥
🔥 REWELACJA 🔥 Piękna wyspa w pięknej cenie 😎 Madera bezpośrednio od 352 PLN 😍✈️ 🔥 REWELACJA 🔥 Piękna wyspa w pięknej cenie 😎 Madera bezpośrednio od 352 PLN 😍✈️
#2 PostWysłany: 09 Sty 2013 22:04 

niebieski
Jak najszybciej uciekać z Bali, a przynajmniej z terenów Kuty (północ Bali już jest mnie turystyczna - bo Australijczycy poruszają się w promieniu 10 km od lotniska w Tubanie). Sam byłem tylko na Bali, Lomboku i Gili Trawangan, więc nie jestem znawcą, ale z pewnością mogę Ci polecić Lombok i dalsze wyspy w tamtym kierunku od Bali - dużo ciekawsze i "mniej turystycznie".
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Sty 2013 22:18 

niebieski
Jasne, Gili polecam jak ktoś chce imprezować i jeść "ticket to the moon" :), no i rafa jest zaraz przy samym brzegu... ale oprócz tego to fakt, za duże nagromadzenie ludzi.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Sty 2013 22:20 

A był ktoś na Gili Nanggu? To wysepka przy Lomboku - podobno w stylu wysepek Gili z północy Lomboku tylko że mniej zatłoczone. Jakieś opinie? Byłbym wdzięczny.

#5 PostWysłany: 09 Sty 2013 22:50 

Byliśmy kilka dni poza wysokim sezonem na Gili Air , było pusto i przepiękne rafy przy samej plaży.Z ciekawych wysp polecam Sumbę-bezpośrednie loty z Bali a także Sumatrę.My byliśmy nad jeziorem Toba znajdującym się w kraterze wulkanu,na jeziorze jest wyspa Samosir a na niej bardzo ciekawe architektonicznie wsie Bataków-dawnych ludożerców.W parku narodowym jest możliwość spotkania orangutanów-na platformie do karmienia lub na treku w dżungli.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Sty 2013 22:58 

czyli proponujecie raczej odpuscic jawe na korzysc innej wyspy? Z ktorych lini lotniczych korzystacie przy przemieszczeniu sie po indonezji?
Odnosnie gili, z tego co czytalem plynie sie tam jakas lodka? Ktos moze cos polecic?

#7 PostWysłany: 10 Sty 2013 01:05 

celll 18 - też jestem na etapie planowania Indonezji. Polecam Ci przejrzeć blogi z podróży ludzi w te rejony. W nich jest mnóstwo informacji - także tych o które pytasz. Co do Gili to wiem że z Bali płynie się fastboatami i to jest droga przyjemność, ale za to czas jest znacznie krótszy niż przedzieranie się 4h promem z Padang bai na Lombok a potem lądem do Bangsal i następnie łodzią na wyspy gilis. A w kwestii linii lotniczych - Lion Air, Merpati, Batavia, AirAsia Indonesia, Garuda itd

#8 PostWysłany: 10 Sty 2013 02:01 

Loty: 100
Kilometry: 240 247
Flores-rewelacja + koniecznie Komodo
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Sty 2013 10:11 

Mateusz napisał(a):
Leć na Lombok liniami Merpati z Bali i taksą w 1,5h do portu, gdzie w 30 min będziesz na Gili.

Jesli ma byc na kilka dni to polecam Komodo. O smokach z komodo slyszal kazdy a dodatkowo jest tam przepieknie i bardzo malo turystow (w porownaniu do bali). Na komodo trzeba przeznaczyc 2 pelne dni - tyle trwa rejs wiec cala wycieczka na Flores z dolotami z Bali - 4 dni. Jeslli mialbys dodatkowo 2 dni wiecej do dyspozycji warto udac sie w glab wyspy - praktycznie zero turystow i komercji, nieporownywalnie do Bali. A jest tam ekstra, chociazby wulkan kelimutu.

Jesli chodzi o Jawe, to rowniez moze byc ciekawie, proponowalbym lot to Yogyakarty, i zwiedzenie Borobudur plus wypad do Bromo. 4 dni powinno wystarczyc. Nie leciec do Jakarty - szkoda czasu i nie warto.

Wycieczka na Komodo bedzie drozsza, bo same przeloty to min 500PLN, plus rejs dodatkowo jakies 250PLN, ale warto zdecydowanie. Na Jawe bedzie 2x taniej.

#10 PostWysłany: 10 Sty 2013 11:46 

Wlasnie mam kupione bilety z bali do yogyakarty ( kupilem w big sale airasia kilka miesiecy temu). W yogyakarcie 4 dni a potem dalej do KL.
Ale po tym co piszecie, mocno sie zastanowie czy nie lepiej te 4 dni spedzic na innej wyspie, i odpuscic sobie jeden lot bali-yogyakarta ktory zreszta kosztowal nie duzo bo kilka euro.

#11 PostWysłany: 10 Sty 2013 12:25 

Wróciłam kilka dni temu z Bali i powiem tak, wyspa jest zepsuta przez turyzm, dużo opisywanych z przewodniku miejsc jest przereklamowanych, np. Panag Bai, ALE, udałam się na wyspę Nusa Lembongan, malutka, obejdziesz ją w 10 godz. Wyspa połączona jest mostem zwodzonym z niemal nieskażoną wyspą Cenongan, gdzie poznasz tubylców, którzy nie łypią okiem na zawartość Twojego portfela. Są fajne miejsca, np wioska Petulu przy Ubud, ale stanowczo odradzam Kutę, hordy Australijczyków i agresywni lokalsi ciągle oferujący taxi itd. Uważaj z Gili islands, na pewno odradzam Gili Air, jest najpopularniejsza i stąd lokalna ludność jest ultra nachalna.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 10 Sty 2013 12:40 

Wszyscy odradzają Bali, pisząc o beznadziejnej Kucie ( z czym się zgadzam ), ale Bali to nie tylko Kuta. Inne miasteczka są bardziej urocze ( np . Sanur - tam mieszkałem i polecam ). Jak się wybierzesz samochodem po wyspie to też znajdziesz wiele uroczych miejsc, gdzie nie ma turystów. Nas woził miejscowy driver i właśnie po takich "dzikich" miejscach. Było cudownie.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 10 Sty 2013 13:27 

Indonezja? w trzech słowach : brud, smród i ubóstwo, ale to jest tylko moje zdanie i nie trzeba się z nim zgadzać. Europa jest piękna.

#14 PostWysłany: 10 Sty 2013 14:46 

niebieski
wilanowiak napisał(a):
Wszyscy odradzają Bali, pisząc o beznadziejnej Kucie ( z czym się zgadzam ), ale Bali to nie tylko Kuta. Inne miasteczka są bardziej urocze ( np . Sanur - tam mieszkałem i polecam ). Jak się wybierzesz samochodem po wyspie to też znajdziesz wiele uroczych miejsc, gdzie nie ma turystów. Nas woził miejscowy driver i właśnie po takich "dzikich" miejscach. Było cudownie.

Gili Trawangan jest najbardziej "turystyczną" z tych wysp.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 20 Lut 2013 13:00 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
niebieski
celll18 napisał(a):
Witam,
wybieramy sie z grupa znajomych do tajlandii, malezji, indonezji prawie na 4 tyg. Plan juz jako taki jest, bilety do BKK kupione, po azji tez czesc biletow juz mamy. Na bali jestesmy kilka dni, i teraz zastanawiamy sie czy z bali leciec na kilka dni na jawe, czy moze wybrac inna wyspe indonezyjska? Co byscie polecili?

Z tego co czytam to wyspy tajlandzkie sa godne polecenia, ale chyba az tak nie uda mi sie zmodyfikowac planu, tak wiec szukam czegos atrakcyjnego w indonezji?

Pozdrawiam

hejka

Bali koniecznie, tam jest fajny klimat. jednak dalej od Kuta i Denpasar. Polecam Ubud, Sanur i dalej na objazd wyspy. Sliczna jest.
Lombok mi sie akurat nie za bardzo podobal a bylam i na plazach w okolicy Kuta, Selong Belanag i Mawun (ladne, biale, puste) oraz w srodku wyspy i na malych Gili. Tez bez wiekszego zachwytu. Na Gili Teravagan za duzo ludzi jka dla mnie, na Meno cicho w sumie, dobrze na odpoczynek.
Sympatycznie jest na Flores, zarowno w glebi wyspy, jak i sasiednie wyspeki Rinca, Komodo czy spokojna prawie bezludna Kanawa z 14 chatkami na plazy.

Polecam Moluki :)

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 27 Lut 2013 10:23 

Hej, będę leciał Indonezji, ogólny plan to wschodnia Jawa, Lombok, Komodo i Bali jako punkt przesiadkowy. Mam kilka pytań. Jak organizowaliście wycieczkę na Komodo? Lot z Bali na Flores i dalej łódką stamtąd? Ile kosztował was lot i łódka? W Merpati loty widzę po ok. 500 zł RT, czy można znaleźć coś tańszego? Dzięki za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 27 Lut 2013 15:26 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
niebieski
mm0512 napisał(a):
Hej, będę leciał Indonezji, ogólny plan to wschodnia Jawa, Lombok, Komodo i Bali jako punkt przesiadkowy. Mam kilka pytań. Jak organizowaliście wycieczkę na Komodo? Lot z Bali na Flores i dalej łódką stamtąd? Ile kosztował was lot i łódka? W Merpati loty widzę po ok. 500 zł RT, czy można znaleźć coś tańszego? Dzięki za odpowiedzi.

hejka

Lecialam z Denpasar DPS na Bali do Labuan Bajo LBJ na Flores, bo taka opcja byla najlepsza i najtansza.
Na Flores kupilam sobie rejs lodka do Parku Narodowego Komodo, dokladniej na Rinca. Byly tez opcje na samo Komodo.
Lot kosztowal RT 570 zl (DPS_LBJ) a lodka (dla mnie samej) 100 dolcow.

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 30 Maj 2013 09:36 
Awatar użytkownika

Wszystko zależy od tego co lubicie i jak chcecie spędzać czas. Przygotowanie planu pod klasyczne zwiedzanie a pod aktywne penetrowanie to różne bajki. Mogę pomóc ale potrzebne mi więcej informacji o waszych preferencjach. Budżet też jest istotny bo niektóre aktywności sporo kosztują.
Paweł

#19 PostWysłany: 27 Wrz 2014 17:50 

Hej,
Również wybieram się w lutym 2015 do Indonezji i planuje odwiedzic Komodo i tamte rejony. Ze wzgledu na koszty oraz na tereny planowalem z Jakarty poleciec prosto na Flores. Tam zostać ... dni, zwiedzić Komodo i wrócić łodzią do Lombok. Stamtąd polecieć do KL, S albo Bangkoku. Moglibyście coś doradzić? Interesują mnie tam bezludne plaże, warany, snorkeling i może jakiś jednodniowy trekking. Im taniej tym lepiej, ale znowu też nie muszą to być spartańskie warunki...:)

#20 PostWysłany: 27 Wrz 2014 18:12 

srebrny
Gorąco polecam Jawę a szczególnie niesamowity wulkan Jien i Bromo, widoki pierwsza klasa. Jesli lubisz świątynie to Borobodur i Prambanan w okolicach Yogi, obie bardzo oryginalne W zachodniej częśc wyspy wspaniałe sa okolice Bandung: fantastyczne pola truskawkowe i herbaciane, wulkan Parahu, jezioro wulkaniczne Kawah Putih o niesamowitym kolorze. Poza Jawą olbrzymim przezyciem było dla mnie spotkania z waranami , zobaczyłam je na rejsie z Flores na wypsy Rinca i Komodo.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość