Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#741 PostWysłany: 17 Wrz 2014 15:49 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Ubrać na siebie kilka rzeczy to najmniejszy problem, gorzej jak najpierw lecisz Ryanairem, a wracasz Wizzairem - za dużej walizki na siebie nie ubierzesz :)

-- 17 Wrz 2014 15:49 --

PS a na którym to lotnisku sprawdzają limit wagi?
 Profil Relacje PM off  

Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
City break na Majorce 🏝️ 🏖️ 🌞 Loty z Warszawy i 4* hotel w Palmie za 819 PLN 😍 City break na Majorce 🏝️ 🏖️ 🌞 Loty z Warszawy i 4* hotel w Palmie za 819 PLN 😍
#742 PostWysłany: 17 Wrz 2014 15:57 

Zbanowany
podbijam pytanie! czy na lotnisku w Bergamo rygorystycznie przestrzegają przepisy dot. limitu i wagi bagażu ?
 Profil Relacje PM off  

#743 PostWysłany: 17 Wrz 2014 16:06 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
W Bergamo byłem dobrych kilka razy. Wagi nigdy mi nie sprawdzano, aczkolwiek jeżeli ktoś nadawał bagaż do luku to zdarzało się, że ważyli i podręczny. Nie widziałem, żeby sprawdzali rozmiary w Ryanair, natomiast w Wizzair - dosyć rygorystycznie, choć my raz mieliśmy o dwa centymetry za szeroką walizkę (nie weszłaby za chiny ludowe, sprawdzałem z każdej strony) i nam akurat się upiekło.
 Profil Relacje PM off  

#744 PostWysłany: 17 Wrz 2014 16:08 

Zbanowany
Właśnie mi chodziło o Wizzair, że podobno mocno pilnują tych wymiarów...Ale nie ma problemu z plecakiem Forclaz 40 ?
 Profil Relacje PM off  

#745 PostWysłany: 17 Wrz 2014 16:33 
Awatar użytkownika

Loty: 650
Kilometry: 837 895
niebieski
W Bergamo byłem kilka razy świadkiem jak wyrywkowo przy boardingu prosili o włożenie swojego bagażu do metalowego koszyka. Zdarza się, że o ile samo włożenie przebiega w miarę gładko, o tyle wyciągnięcie walizek dobieranych na nieco ponad styk takie proste nie jest. We wspomnianym Bergamo pewna pasażerka z pomocą obsługi wyciągała walizkę przez kilkanaście minut i dosłowie w ostaiej chwili udało jej się wyciągnąć i wejść do samolotu.

#746 PostWysłany: 17 Wrz 2014 16:48 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
niebieski
adelinee3 napisał(a):
Witam Serdecznie :)
chodzi o linie easyjet, lece nia pierwszy raz z bagazem podrecznym i ( w ogole LECE pierwszy raz ) z krk do londynu i wymiary walizki to 55x37,5x19,5 jesli chodzi o szerokosc wiem ze bedzie ok ale wyskosc 55+2 cm kolka jest 58... ? czy to przejdzie ? rygorystycznie patrza na tego typu bagaze? lecial ktos z krk ta linia? z gory dziekuje za info, lece juz jutro wiec mam mega zamieszanie :))

Z tego co pamietam to easyjet ma 'poziome' sizer'y czyli tez 2-3cm na dlugosci moga stanowic problem.
Teoretycznie jest szansa, ze maja zapas na tyle ale tego nie wiem i nie przypominam sobie czy ktos kiedys na forum sprawdzal/podawal faktyczne wymiary sizera. Jesli masz mozliwosc podjechac na lotnisko dzisiaj i to sprawdzic to moze warto ;-)
 Profil Relacje PM off  

#747 PostWysłany: 29 Wrz 2014 14:47 

Nigdy nie musiałem korzystać z takiego patentu, ale tym razem byłby bardzo przydatny - czy jeżeli zwiążę większy plecak w ten sposób, że będzie pasował do wymiarów drugiego podręcznego w FR, to nie będzie problemów z wniesieniem go?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Ryanair bagaż
#748 PostWysłany: 02 Paź 2014 11:38 

witam mam pytanie odnośnie mojej walizki która planuje zabrać ma wymiary 46x27x19 wiec w mojej głowie urodziła się myśl ze nie spełnia wymagań bagażu podręcznego czy przez te dodatkowe 7cm będę musiała wykupić nadanie bagażu ? dodam ze w wadze do 10 kg mieszczę się
proszę o pomoc
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Ryanair bagaż
#749 PostWysłany: 02 Paź 2014 11:39 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
jeżeli przekracza wymiary, to tak, będziesz musiała nadać walizkę.

albo kupić nową, mniejszą.
 Profil Relacje PM off  

#750 PostWysłany: 02 Paź 2014 11:46 

niebieski
hm... ale bagaz podreczny ryanair to max. 55 x 40 x 20 wiec walizka 46x27x19 spelnia te 'wymagania'.
 Profil Relacje PM off  

#751 PostWysłany: 02 Paź 2014 11:51 

kurde pomyslilam miejsca zamiast 20 mam 27
 Profil Relacje PM off  

#752 PostWysłany: 02 Paź 2014 16:43 

HON fly4free
Naprawdę masz "walizkę" 46 na 27 na 19 cm? Toż to musi wyglądać jak futerał na jakiś niewielki instrument muzyczny...

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#753 PostWysłany: 02 Paź 2014 16:46 

niebieski
Paulina.D napisał(a):
kurde pomyslilam miejsca zamiast 20 mam 27

ja chyba nadal nie wiem jakie w koncu wymiary ma ta Twoja walizka... zaden z wymiarow przez Ciebie podanych w pierwszym poscie nie ma '20'.
 Profil Relacje PM off  

#754 PostWysłany: 03 Paź 2014 13:21 

Loty: 49
Kilometry: 69 318
A jak to teraz jest w Ryanie jeśli chodzi o zakupy lotniskowe? Wiem, że na niektórych lotniskach można mieć ekstra siatkę z zakupami (np Luton, East Midlands). Czy ta ekstra torba z zakupami to jest dodatkowo do tych dwóch bagaży podręcznych przysługujących czy zamiast tego małego podręcznego? Jeszcze nie leciałam Ryanem od wprowadzenia dwóch bagazy... Wylot z WMI przylot na Fuerteventure.

#755 PostWysłany: 03 Paź 2014 13:27 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 89 673
niebieski
Torba z bezcłówki jest dodatkowo do tych dwóch bagaży :)
(często ludzie do tej reklamówki pakują jakieś ubrania, książki ze swoich bagaży)

#756 PostWysłany: 03 Paź 2014 17:20 

Loty: 49
Kilometry: 69 318
hipeq69 napisał(a):
Torba z bezcłówki jest dodatkowo do tych dwóch bagaży :)
(często ludzie do tej reklamówki pakują jakieś ubrania, książki ze swoich bagaży)

No to ekstra! :)
Czy w Modlinie i na Fuerteventurze przysługuje zatem torba z bezcłówki? :)

#757 PostWysłany: 07 Paź 2014 21:15 

Cześć, podepnę się pod temat - czy w Pyrzowicach można skorzystać z jakiegoś Wizzairowego wzornika rozmiaru bagażu w strefie ogólnodostępnej (chciałbym się wybrać wcześniej żeby już wszystko dokładnie pomierzyć) - i czy te wzorniki są takie same w całym kraju?
 Profil Relacje PM off  

#758 PostWysłany: 07 Paź 2014 21:17 

Szyms napisał(a):
Cześć, podepnę się pod temat - czy w Pyrzowicach można skorzystać z jakiegoś Wizzairowego wzornika rozmiaru bagażu w strefie ogólnodostępnej (chciałbym się wybrać wcześniej żeby już wszystko dokładnie pomierzyć) - i czy te wzorniki są takie same w całym kraju?

Są w Pyrzowicach przy stanowiskach nadania bagażu rejestrowanego, wzorniki są takie same na wszystkich lotniskach
 PM off  

#759 PostWysłany: 07 Paź 2014 23:22 

Anonymous napisał(a):
Szyms napisał(a):

Są w Pyrzowicach przy stanowiskach nadania bagażu rejestrowanego, wzorniki są takie same na wszystkich lotniskach

Dzięki wielkie, jutro jadę w takim razie się mierzyć.
 Profil Relacje PM off  

#760 PostWysłany: 17 Paź 2014 16:50 

Cześć!
Może mi ktoś powiedzieć, jak wygląda teraz sytuacja z bagażem podręcznym w WizzAir?
Tą linią latałem jak było 10kg. Potem zmienili na 8kg.
A teraz MAŁY PODRĘCZNY bagaż, ma ścisłe wymiary, lecz nic o wadze nie pisze? Czy to znaczy, że musi być odpowiedniej wielkości, a waga już nie ma znaczenia?
To samo jeżeli chodzi o DUŻY PODRĘCZNY?

Dzięki za odpowiedź.!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości