Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#721 PostWysłany: 29 Sie 2014 08:30 

Plecak ma się zmieścić do koszyka (w razie kontroli).
Jak go tam upchasz będzie OK
 Profil Relacje PM off  

Mikołajki w Dubaju za 2948 PLN 🎅🌤️🏖️ Loty Turkish Airlines z Warszawy i 8 nocy w hotelu Ibis Mikołajki w Dubaju za 2948 PLN 🎅🌤️🏖️ Loty Turkish Airlines z Warszawy i 8 nocy w hotelu Ibis
Jesienny relaks na Krecie 🇬🇷🍹 All inclusive w 4* hotelu z miniaquaparkiem za 1959 PLN Jesienny relaks na Krecie 🇬🇷🍹 All inclusive w 4* hotelu z miniaquaparkiem za 1959 PLN
#722 PostWysłany: 29 Sie 2014 11:25 

Rozumiem, że z "miękkimi" bagażami nie ma problemu :) Dzięki za wszystkie cenne informacje :)
 Profil Relacje PM off  

#723 PostWysłany: 29 Sie 2014 16:16 

Loty: 95
Kilometry: 229 882
Czy testował ktoś Gregory Z40 jako podręczny w Wizzair?
W Ryanair pasuje idealnie.
 Profil Relacje PM off  

#724 PostWysłany: 31 Sie 2014 21:50 

Loty: 4
Kilometry: 3 825
niebieski
Tak wszedłem sobie w stronę Ryana, bo chciałem zobaczyć jakie torby proponują i zaskoczyła mnie specyfikacja małej torby podręcznej:

Cytuj:
Wymiar 40 x 30 x 20 cm idealnie pasuje pod siedzenie w samolotach Ryanair

Jak widać, nawet oni nie trzymają się swojego regulaminu :P
 Profil Relacje PM off  

#725 PostWysłany: 01 Wrz 2014 11:41 

Zbanowany
W regulaminie WIZZAIR pisze, że na pokład samolotu można wnosić książkę, płaszcz bądź kocyk czy nawet telefon. W przypadku materiałów do czytania, to jaka waga/ilość jest do zaakceptowania ? Zamierzam wziąć dwa przewodniki, które można razem złożyć w całość.
 Profil Relacje PM off  

#726 PostWysłany: 01 Wrz 2014 11:56 

niebieski
Waniliacynamon napisał(a):
W regulaminie WIZZAIR pisze, że na pokład samolotu można wnosić książkę, płaszcz bądź kocyk czy nawet telefon. W przypadku materiałów do czytania, to jaka waga/ilość jest do zaakceptowania ? Zamierzam wziąć dwa przewodniki, które można razem złożyć w całość.

Regulamin tego nie określa. Nie mówi nawet o książce jako takiej. Mówi tylko o "materiałach do czytania w czasie lotu" jako przykład "małych Przedmiotów Osobistych", które można wnieść na pokład bez uiszczenia dodatkowej opłaty. Wychodzi, że materiały do czytania powinny być względnie małe ;-) czyli dwukilogramowa encyklopedia pewnie nie przejdzie, ale dwa przewodniki chyba tak ;-)
 Profil Relacje PM off  

#727 PostWysłany: 02 Wrz 2014 09:15 

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie towarów zakupionych w strefie bezcłowej. Czy jak zakupię sobie prasę żeby poczytać w trakcie lotu / ewentualnie jakiś napój to muszę ją schować do tego małego dodatkowego bagażu czy mogę wejść na pokład z jakąś siatką z tego sklepu / ewentualnie trzymać zakupy w ręce tak jak w przypadku czarterów?
 Profil Relacje PM off  

#728 PostWysłany: 02 Wrz 2014 09:19 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Trzymać je na rękach
 Profil Relacje PM off  

#729 PostWysłany: 02 Wrz 2014 14:43 

Hej,
chce kupić bilety wizzair'a, ale wymiar bagażu podręcznego wydaje mi się mega maleńki. Podpowiedźcie proszę jak wy pakujecie się w taki bagaż? Może ktoś podlinkować przykładowo taki bagaż, z jakim wizzair'em lata? Wolałabym nie wydawać dodatkowej kasy na bagaż, ale nie wyobrażam sobie jak można się spakować w podręczny na np. 3 dni....Choć pewnie można:)
 Profil Relacje PM off  

#730 PostWysłany: 02 Wrz 2014 15:02 
Awatar użytkownika

Loty: 34
Kilometry: 46 215
niebieski
maa821 napisał(a):
Wolałabym nie wydawać dodatkowej kasy na bagaż, ale nie wyobrażam sobie jak można się spakować w podręczny na np. 3 dni....Choć pewnie można:)

Najpierw znajdź sobie plecak, który będzie odpowiedni rozmiarowo do linii, którą lecisz.
Potem wyjmij i rozłóż obok siebie to wszystko, co 'fajnie by było mieć na wyjeździe'.

Odłóż z powrotem rzeczy, które nie przejdą przez lotniskowe security (butelka szamponu, 250ml balsam do ciała). Jeśli naprawde potrzebujesz kosmetyki w płynie - w rossmanie są do kupienia buteleczki 100ml, przelej sobie. Ewentualnie weź jednorazówki w saszetkach. Nie potrzebujesz (raczej) kompletu tuszów do rzęs. No i widzisz, ile kosmetyków okazało się zbędne?

Teraz ciuchy.
Najgrubsze ubrania i tak weźmiesz na siebie. Krążą opowieści o ludziach, którzy lecieli w butach narciarskich - może nie musisz posuwać się do takiego ekstremum, ale z idei zrób użytek.
Czy potrzebujesz cztery podkoszulki na zmianę i dwa swetry? Klapki pod prysznic dobra rzecz - ale czy potrzebujesz trzech par butów?

Kieszenie kurtki pomieszczą co-nieco. Tak, wiem że kiedy z kieszeni kurtki wypadają skarpetki, to wygląda to nieco .... przaśnie, ale może coś innego zmieści się tam bez kłopotów? Zresztą, to tylko o przejście przez odprawę chodzi, i o to żeby plecak się w 'ramkę' zmieścił w przypadku czepialskich ludzi na odprawie. Możesz go upchnąć, kiedy będzie zapełniony w 70%. A za bramką lub w samolocie te skarpetki z powrotem siup! do plecaka.

Że sobie kpię? Odrobinkę. A poważnie - zminimalizuj ilość rzeczy, które bierzesz. Zminimalizuj raz jeszcze. I naprawdę nie oznacza to chodzenia 4 dni w jednej zmianie bielizny.
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

#731 PostWysłany: 02 Wrz 2014 15:23 
Site Admin
Awatar użytkownika

maa821 napisał(a):
Hej,
chce kupić bilety wizzair'a, ale wymiar bagażu podręcznego wydaje mi się mega maleńki. Podpowiedźcie proszę jak wy pakujecie się w taki bagaż? Może ktoś podlinkować przykładowo taki bagaż, z jakim wizzair'em lata? Wolałabym nie wydawać dodatkowej kasy na bagaż, ale nie wyobrażam sobie jak można się spakować w podręczny na np. 3 dni....Choć pewnie można:)

sposób pakowani dobrze jest tutaj pokazany: http://www.fly4free.pl/jak-spakowac-sie ... i-zdjecia/
(walizka jest do Ryanaira!)
 Profil Relacje PM off  

#732 PostWysłany: 05 Wrz 2014 16:10 

Loty: 33
Kilometry: 36 038
I nie warto oglądać się na innych ludzi ;-) Czasem wygląda się dziwacznie, jak szampon wystaje Ci z kurtki, a oprócz tego masz bluze w pasie, ale cóż. Taki urok :)
 Profil Relacje PM off  

#733 PostWysłany: 05 Wrz 2014 18:38 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
niebieski
maa821 napisał(a):
Hej,

Jako kobieta :D chętnie Ci pomogę, jeszcze zależy gdzie chcesz lecieć? Inaczej spakowałam się do Niemiec (Frankfurt, 36 stopni i deszcz widziany tylko w bajkach :P), inaczej do Liverpoolu (12 stopni w środku lata i ulewy jak to w UK) - to zabrzmi głupio i będzie oczywiste ale sprawdzenie pogody to konieczność. Kiedy leciałam wizzairem pierwszy raz też nie wyobrażałam sobie spakowania się do tak małego podręcznego, teraz spokojnie lecę na 4-5dni tylko z podręcznym.
Ręczniki mam w hotelu - lub zapewnione u hostów/znajomych. Zamiast buteleczek w Rossmannie (są dość spore) kupuję małe szampony/żele - są mniejsze od tych uniwersalnych rossmannowych buteleczek - zajmują mniej. Z kosmetykami na początku szalałam - potem okazało się, że naprawdę nie potrzebowałam bronzera, nie używałam różu itd. Teraz biorę najpotrzebniejsze.
Najgrubsze rzeczy - długie spodnie, kurtka czy sweter - zawsze zakładam na siebie, chociaż na odprawę/bramki. Naprawdę da się przemęczyć chwilę w 35stopniowym upale, nie jest łatwo, ale potem myk! zdejmujesz i po kłopocie.
Kolega wyżej podlinkował do dobrego artykułu. Co do Wizzaira, nie biorę walizki a jedynie zwyklą torbę, więc ten sposób się nie sprawdza-do Ryanaira jest niemal perfekcyjny.

#734 PostWysłany: 06 Wrz 2014 08:41 

Zbanowany
Zawsze mozna nalozyc na siebie jak najwiecej podkoszulek, dwie pary spodni, sweter, polar i kurtke. Nikt nie zwroci uwagi na to :)
 Profil Relacje PM off  

#735 PostWysłany: 07 Wrz 2014 04:20 

Kupiłam walizke, oczywiście wymiary okazały się nieco inne od tych zapowiadanych. Znajoma mówi, że ma taką samą i jej wchodziła, ale ponoć zmienili sizery, o cyzm nawet tutaj ktoś wspominał. Mam krótkie pytanie:
Jeśli przy gate okaże się że moja walizka nie wejdzie do tego sizera (57- góra chyba moze troche wystawac? x38x22) to czy jest możliwość, żebym po prostu wzieła najpotrzebniejsze rzeczy, przełożyła do plecaka (ktory wczesniej bedzie w walizce) i zostawiła reszte, czyli pustą walizkę? Trzeba to zgłaszać obsłudze lotniska czy ludzie z Ryanaira się tym zajmują? Nie chce zostawić sobie jej gdzieś, a potem wywołać alarmu anty-...., że leży sobie walizka na środku niewiadomego pochodzenia.
I mam nadzieję, że Ryanair się nie czepia czy walizka wchodzi "luźno" czt jest upychana? I próbujemy do skutku czy jak mi nie wejdzie "twarda" to zabronią mi przełożyć? Sorry, ale szukam właśnie odp na moje pytanie w Google i różne historie mi wyskakują...
Dodam, że biorę najpotrzebniejszą elektronike, wolę jak będzie w czymś "twardym" ale jak mus to chyba lepiej do plecaka niż 70euro kary (czy ile tam jest na dzień dzisiejszy).

Załączniki:
nnnn.jpg
nnnn.jpg [ 122.82 KiB | Obejrzany 2597 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#736 PostWysłany: 14 Wrz 2014 12:39 

Czy może mi ktoś powiedzieć czy na lotnisku we Wrocławiu jest sizer Ryainair'a ?
 Profil Relacje PM off  

#737 PostWysłany: 14 Wrz 2014 13:04 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 89 673
niebieski
Na każdym lotnisku gdzie lata dana linia jest :)

#738 PostWysłany: 14 Wrz 2014 13:05 

Dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#739 PostWysłany: 16 Wrz 2014 13:59 

Witam Serdecznie :)
chodzi o linie easyjet, lece nia pierwszy raz z bagazem podrecznym i ( w ogole LECE pierwszy raz ) z krk do londynu i wymiary walizki to 55x37,5x19,5 jesli chodzi o szerokosc wiem ze bedzie ok ale wyskosc 55+2 cm kolka jest 58... ? czy to przejdzie ? rygorystycznie patrza na tego typu bagaze? lecial ktos z krk ta linia? z gory dziekuje za info, lece juz jutro wiec mam mega zamieszanie :))
 Profil Relacje PM off  

#740 PostWysłany: 17 Wrz 2014 14:12 

łowca napisał(a):
maa821 napisał(a):
Wolałabym nie wydawać dodatkowej kasy na bagaż, ale nie wyobrażam sobie jak można się spakować w podręczny na np. 3 dni....Choć pewnie można:)

Najpierw znajdź sobie plecak, który będzie odpowiedni rozmiarowo do linii, którą lecisz.
Potem wyjmij i rozłóż obok siebie to wszystko, co 'fajnie by było mieć na wyjeździe'.

Odłóż z powrotem rzeczy, które nie przejdą przez lotniskowe security (butelka szamponu, 250ml balsam do ciała). Jeśli naprawde potrzebujesz kosmetyki w płynie - w rossmanie są do kupienia buteleczki 100ml, przelej sobie. Ewentualnie weź jednorazówki w saszetkach. Nie potrzebujesz (raczej) kompletu tuszów do rzęs. No i widzisz, ile kosmetyków okazało się zbędne?

Teraz ciuchy.
Najgrubsze ubrania i tak weźmiesz na siebie. Krążą opowieści o ludziach, którzy lecieli w butach narciarskich - może nie musisz posuwać się do takiego ekstremum, ale z idei zrób użytek.
Czy potrzebujesz cztery podkoszulki na zmianę i dwa swetry? Klapki pod prysznic dobra rzecz - ale czy potrzebujesz trzech par butów?

Kieszenie kurtki pomieszczą co-nieco. Tak, wiem że kiedy z kieszeni kurtki wypadają skarpetki, to wygląda to nieco .... przaśnie, ale może coś innego zmieści się tam bez kłopotów? Zresztą, to tylko o przejście przez odprawę chodzi, i o to żeby plecak się w 'ramkę' zmieścił w przypadku czepialskich ludzi na odprawie. Możesz go upchnąć, kiedy będzie zapełniony w 70%. A za bramką lub w samolocie te skarpetki z powrotem siup! do plecaka.

Że sobie kpię? Odrobinkę. A poważnie - zminimalizuj ilość rzeczy, które bierzesz. Zminimalizuj raz jeszcze. I naprawdę nie oznacza to chodzenia 4 dni w jednej zmianie bielizny.

Bardzo fajny, zwięzły post. Ostatnio próbowałem wytłumaczyć to znajomym przed wyjazdem, bo lecieli w jedną stronę norwegian, które miało większy dozwolony limit, a w drugą Ryanair, gdzie limit był chyba o 2kg mniejszy. Mieli całkiem zabawną historię z lotniska, bo przypomniało im się to oczywiście dopiero na miejscu, gdzie musieli nagle ubierać się w dwie bluzy itd haha, tak to jest jak się nie planuje dokładnie wcześniej swojej podróży ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: komes oraz 3 gości