Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 16 Wrz 2014 05:24 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
wycieczki są codziennie, jeśli chodzi o hostele to na miejscu nie będzie problemu, o ile nie ma jakiegoś święta narodowego tak jak teraz :)
tak jak pisałem, najpóźniej o 11 jest się z powrotem w San Pedro.
na czas wycieczek z San Pedro bagaż zostawiałem w hostelu na łóżku, jak zawsze. tylko paszport i portfel ze sobą

Arekkk napisał(a):
1. W jakie dni tygodnia organizowane są tripy na Salar? Codziennie?
2. Czy opłaca się rezerwować wcześniej hostel czy na miejscu można bez problemu ogarnąć?
3. Podbijam pytanie o powrót do San Pedro z Boliwii. O której byliście z powrotem?
4. Jak jest z bezpieczeństwem w hostelu. Czy na wszystkie tripy zabierasz ze sobą cały bagaż czy można zostawić część rzeczy bez obawy o utratę ich? Domyślam się, że jeżeli sejf to tylko w recepcji, zgadza się?
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#222 PostWysłany: 16 Wrz 2014 08:09 

Loty: 38
Kilometry: 79 812
Dzień dobry.. Wybieram się do Chile z Berlina via Madryt 24 września (powrót 7 października). Niestety sam (w międzyczasie okazało się , że będę tatusiem).
Niestety biletów w Iberii oddać nie można (zmiana jednego z lotów o 5 minut nie pomogła). Gdyby ktoś tam się wybierał w tym czasie to zapraszam do kontaktu.
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 16 Wrz 2014 08:39 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
JarekSx napisał(a):
Dzień dobry.. Wybieram się do Chile z Berlina via Madryt 24 września (powrót 7 października). Niestety sam (w międzyczasie okazało się , że będę tatusiem).
Niestety biletów w Iberii oddać nie można (zmiana jednego z lotów o 5 minut nie pomogła). Gdyby ktoś tam się wybierał w tym czasie to zapraszam do kontaktu.

Stary, dwa tygodnie pępkowego W Chile !!! Szczęściarz z Ciebie :)

A tak poważnie to Gratulacje :)

#224 PostWysłany: 16 Wrz 2014 08:42 

luxyfer napisał(a):
właśnie wróciłem z 4dniowej wycieczki po salarze, koszt z San Pedro z powrotem do San Pedro ok 100000 clp, jak ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem

100 000? trochę dużo w sumie. z powrotem do san Pedro powinno być ok 90 tys no ale wiadomo, zależy od agencji.

są dwie opcje-jeśli chce się jechać z jakąs konkretna dobrą agencją to trzeba rezerwować od razu, nawet 2-3 dni wcześniej bo sa już full, albo można czekac na last minute, wtedy stanowczo obniżają ceny.

Mogę polecić atacama tours a także extreme tours. z tego co wiele osób mówiło (mam na myśli localsów) nie ma co ufac pamela tours-zreszta o wszystkich tych biurach można poczytać w internecie i wybrać sobie najlepsza opcje.

Raju nie ma co się spodziewać, niezależnie z którym biurem się pojedzie to i tak noclegi sa w tych samych miejscach, warunki slabe, zimno, sól na podłodze, prysznica brak-ale czego się nie robi:) no i radze zabrać więcej bolivianos a nie na styk, bo rozne przygody mogą być po drodze (jak np. niespodziewany transport do innego miasta) a bankomatow nie ma po drodze!

nam akurat udało się mieć trip po salar za 75 tys od osoby, skorzystaliśmy z last minute ( z przypadku bo okazało się po prostu ze wszystkie najlepsze biura sa już full albo chcą naprawdę duuuzo pieniędzy) i wlasciciel był kiedyś zakochany w jakies Polsce wiec jak się dowiedział ze jesteśmy z Polski wzięło go na sentymenty:) było super, mogę polecić! ale na angielskich przewodnikow nie ma co liczyc-albo podpytać ale to na pewno wiąże się w z dużo większymi kosztami

#225 PostWysłany: 16 Wrz 2014 09:10 

Loty: 38
Kilometry: 79 812
04patryk12 napisał(a):
JarekSx napisał(a):

Stary, dwa tygodnie pępkowego W Chile !!! Szczęściarz z Ciebie :)

A tak poważnie to Gratulacje :)

dzięki ;)
ostatni taki wyjazd w najbliższym czasie ;)
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 22 Wrz 2014 14:56 

I jak Luxyfer wycieczki z San pedro? Bo mam dylemat czy zrobić ze 2-3 dni takich pojedynczych jak gejzery, dolina księżycowa, salar de atacama. Czy pchać się na te 4 dni na salar de uyuni. Co byś sugerował będąc po obu opcjach?
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 22 Wrz 2014 15:20 

Wycieczki z San Pedro można łączyć, robić np. 2 dziennie
Rano do ok 13-14 są Gejzery el Tatio (ze śniadaniem i kąpielą w gorących źródłach)albo np. sandboarding, następnie można odbyc wycieczkę do Valle de La Luna plus zachód słońca, albo Salar połączony również z zachodem i przekąską. Jeżeli chodzi o Salar de Atacama to podobno nie ma co się tam wybierac jeśli planuje się jechać do Uyuni. Kosztuje najwięcej a w uyuni sa lepsze widoki.

#228 PostWysłany: 22 Wrz 2014 15:51 

srebrny
Jak oceniacie, ile dni wystarczy na Atacamę? Początkowo planowałem 4 dni, ale zastanawiam się czy nie wybrać 3 i wcześniej pojechać do Arici. Mamy w planach też 4-dniówkę w Uyuni, także Salar de Atacama odpada. Interesuje nas takie zwykłe, "januszowe" zwiedzanie, bez trekkingów, etc.

#229 PostWysłany: 22 Wrz 2014 15:54 
Awatar użytkownika

niebieski
wycieczki z San Pedro są ciekawe, ale raczej nic z tego nie jest must-see.
w 2 dni można spokojnie zobaczyć gejzer tatio, potem lagune cejar a następnego dnia sandboarding i wieczorem tour astronomiczny, i zostaje jeszcze jeden dzień jeśli masz 3 na cokolwiek chcesz :) a jakbym miał wybierać SP albo Uyuni to chyba Uyuni, chociaż tam nie jest wcale tak dużo do zobaczenia, tylko po prostu jazda po Boliwii zajmuje 4 dni z powodu braku dróg :) jakby były autostrady to wszystkie atrakcje tego tripa byłyby w 1 dzień :)
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 22 Wrz 2014 17:21 

srebrny
Dzięki. Zachęciłeś. :)

A czy warto wybrać się do Santiago na jakoś dłużej?

#231 PostWysłany: 22 Wrz 2014 17:29 
Awatar użytkownika

niebieski
ja nie polecam. widoki ze szczytów są piękne (najlepiej tuż po deszczu, jak nie ma jeszcze smogu!) ale samo miasto mi się nie podobało. brudno, ludzie nieuprzejmi, mnóstwo bezdomnych. zdecydowanie bardziej polecam mniejsze miasta jak valparaiso, czy Viña Del Mar albo nawet takie jak Calama
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 22 Wrz 2014 20:24 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
niebieski
czy leciał ktoś z boliwii do santiago de chile? Nie jest jasny dla mnie zapis w zakupie biletów. Bilety 2 szt miały kosztować 280$ a z kont a ściągnęlo 1600zł/
Na bilecie jest taki opis :
Fare: 147 USD
Equivalent rate in currency of payment 87.906 CLP

Taxes and/or duties (2) 52.228 CLP

Total cost of ticket 140.134 CLP

Total paid: 140.134 CLP

Czyli do ceny biletu w USD trzba doliczyć te kwoty w CLP ?
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 22 Wrz 2014 21:14 
Awatar użytkownika

niebieski
nie no fare w USD (przeliczone na 87k clp) +52k podatków w clp. razem 139k czyli prawie 800 zł
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 22 Wrz 2014 21:16 

niebieski
luxyfer napisał(a):
nie no fare w USD (przeliczone na 87k clp) +52k podatków w clp. razem 139k czyli prawie 800 zł

no właśnie dla mnie też jest jasne,że total paid to to co USD
ale w takim razie dlaczego ściągnięto z karty ponad 1600 w takim razie?
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 22 Wrz 2014 21:18 

niebieski
klimas napisał(a):
luxyfer napisał(a):

no właśnie dla mnie też jest jasne,że total paid to to co USD
ale w takim razie dlaczego ściągnięto z karty ponad 1600 w takim razie?

Total to fare + tax, więc prawie 800.
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 22 Wrz 2014 21:19 
Awatar użytkownika

niebieski
no przecież Ci wyliczyłem ze 800 zł za osobę, x2 oczywiście.
płacisz fare+taxes. fare jest w USD przeliczone na clp a taxy od razu w clp, i musisz to dodać do siebie
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 22 Wrz 2014 21:21 

niebieski
faktycznie 2 bilety to 1600zł
To sie brat niestety zdziwił bo myslał,ze zapłacą za 2 bilety 300$
zmyliło ich to total paid.
Dzięki wielkie!
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 26 Wrz 2014 10:52 

niebieski
to ja skrotowo i praktycznie:
- w Iquique w strej rybackiej czesci calkiem dobre owoce moza, nie najtansze jednak
- Antofagasta ma dworzec polozony daleko od centrum, a na lotnisko mozna sie dostac tylko taksowkami lub organizowanymi busami, ktore zgarniaja ludzi z calego miasta i przez to tez to troche trwa. warto wziac to pod uwage, jelsi ktos mysli, ze szybko obleci miasto (ktore tez nie jest jakos ciekawe)
- w Arice, niedaleko dworca jest Centro Comida, gdzie mozna zjesc chilijskie i peruwianskie dania, taniej niz w centrum (ale klimat jest tamtejszy, tzn wsyzscy Cie naganiaja)

#239 PostWysłany: 02 Paź 2014 00:20 

Trasę Arica - Tacna - Arequipa - Chivay - Puno - La Paz - Arica ktoś już przerabiał? Ile dni, żeby zrobić to na spokojnie? Jakieś polecania, albo miejsca niewarte zobaczenia? Sprawdzone noclegi na tej trasie?
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 02 Paź 2014 09:03 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
manutdfanboy napisał(a):
Trasę Arica - Tacna - Arequipa - Chivay - Puno - La Paz - Arica ktoś już przerabiał? Ile dni, żeby zrobić to na spokojnie? Jakieś polecania, albo miejsca niewarte zobaczenia? Sprawdzone noclegi na tej trasie?

Arica - Tacna - mnóstwo połączeń, blisko i bezproblemowo. Odcinek Arequipa - Tacna - autobus 5h, samolot (Peruvian) lot poniżej 30 minut, cena 50 USD (bagaż w cenie).

W Arequipie spałem w La Hosteria (Bolivar 405 Cercado de Arequipa), bardzo dobre miejsce, wszędzie blisko, wygodne pokoje. Koniecznie odwiedź restaurację Chicha.

W Arice wybrałem El Paso Park Hotel ale nie polecam, kiepska lokalizacja, marny stosunek jakości do ceny. Innym razem spałem w Hotel Americano. Lokalizacja spoko ale pokoje bez okien, tj. z oknami wychodzącymi na ogólnodostępny taras. Za to widok z jadalni, wschód słońca nad Atacamą - super !

W Puno spałem w Casona Plaza Hotel - lokalizacja i komfort super.

W La Paz okazało się, że można dobrze i tanio - Hotel Sagarnaga ma idealną lokalizację. Będąc w La Paz pamiętajcie o tym:
boliwia-la-paz-slynne-wiezienie-san-pedro-jak-zwiedzic,670,27971&p=237287&hilit=wi%C4%99zienie#p237287

Trasa autokarowa z La Paz do Ariki jest piękna, wybierzcie autobus w ciągu dnia. W Arice dworzec jest kawałek drogi od centrum ale taksówki bardzo tanie. W La Paz cenę przejazdu taxi ustalajcie zanim wsiądziecie do samochodu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości