Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 750 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Andaluzja
#281 PostWysłany: 21 Sie 2014 12:54 

Sranda
dzięki za podjaśnienie tematu.
Na pewno na skałę wyjedziemy Gondolą, coś jeszcze pewnie będziemy chcieli zobaczyć, oraz na pewno chcemy Fish&chips zjeść na MainStreet.

namteH
Nie umiem tego powiedzieć po co chcę gnać do Kadyksu na 2 godziny pobytu, po prostu chciałbym być w tym miejscu choć na chwilę.
Wiem, że można spędzić tam więcej czasu, wiem, że 1 dzień na Grenade to mało, i na Sewille 2.5 dnia to też nie dużo.
Ale człowiek by chciał zobaczyć jak najwięcej.
Nie wiem czy kiedyś będzie mi dane tam być jeszcze.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#282 PostWysłany: 21 Sie 2014 14:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
jarekrk napisał(a):
...
namteH
Nie umiem tego powiedzieć po co chcę gnać do Kadyksu na 2 godziny pobytu, po prostu chciałbym być w tym miejscu choć na chwilę.
....

to proponuje zamiast iść tam na plażę lepiej przejść się po mieście. po starej części, oczywiście. miasto jest otoczone oceanem więc klimat ma dość łagodny a woda nie będzie tak nagrzana jak np na costa del sol.
a jak stwierdzisz, że jednak nie ma co tam robić albo pogoda będzie słaba to idź tutaj https://lh6.googleusercontent.com/-5AVd ... /photo.jpg :)

#283 PostWysłany: 21 Sie 2014 14:29 

Dziewon napisał(a):
Czyli odrazu na lotnisku w malagacar? Tylko czy w niedziele pracuja zeby oddac auto?
To teraz co do trasy,jak to rozplanowac?Wiem, że bez sensu jest nocleg w jednym miejscu i wracanie , ale inaczej się nie dało.
Ronde myślałem połączyć w 1 dzień z jakimś innym miastem.
Jakiś nocleg w Maladze na ostatnią dobę?

po powrocie napisz jak wyglądało wypożyczenie samochodu, czy przy oddawaniu nie robili problemów, prosiłbym o szczegółowe info, bo też będę wypożyczał samochód ale to za jakiś czas, ale już zbieram wszelkie informacje
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 21 Sie 2014 14:41 

srebrny
Rainbow333 napisał(a):
po powrocie napisz jak wyglądało wypożyczenie samochodu, czy przy oddawaniu nie robili problemów, prosiłbym o szczegółowe info, bo też będę wypożyczał samochód ale to za jakiś czas, ale już zbieram wszelkie informacje

Wiele osób wypożyczało już w malagacar samochód, w tym ja, i z tego co kojarzę, nikt nie pisał o problemach z tą wypożyczalnią. W moim przypadku nikt specjalnie nie przyglądał się samochodowi przy oddawaniu.

Przejrzyj dedykowane wątki - znajdziesz tam zdecydowanie więcej informacji.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Odp: Andaluzja
#285 PostWysłany: 21 Sie 2014 15:37 
Awatar użytkownika

niebieski
jarekrk napisał(a):
Ale człowiek by chciał zobaczyć jak najwięcej.
Nie wiem czy kiedyś będzie mi dane tam być jeszcze.

Jeśli zależy ci na czasie to rozważ przejażdżkę busem po Gibraltarze. Zabierze cie do najważniejszych punktów skały, pozwoli trochę pochodzić w tych miejscach. Powinno to zaspokoić twoje potrzeby. Cena jest minimalnie niższa od wjazdu dorosłego wagonikiem. Punkt info znajduje się w budynku, w którym przekracza granicę.
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 21 Sie 2014 15:46 

namteH napisał(a):
jarekrk napisał(a):
...
namteH
....

to proponuje zamiast iść tam na plażę lepiej przejść się po mieście. po starej części, oczywiście. miasto jest otoczone oceanem więc klimat ma dość łagodny a woda nie będzie tak nagrzana jak np na costa del sol.
a jak stwierdzisz, że jednak nie ma co tam robić albo pogoda będzie słaba to idź tutaj https://lh6.googleusercontent.com/-5AVd ... /photo.jpg :)

Nawet nie żartuj, że pogoda będzie słaba albo nie będzie co robić:) Czasu braknie na wiele rzeczy więc na pewno nie będę się nudził.
Ale dzięki za linka na pewno się przyda bo też zbieram takie informacje.

Tycik
Dzięki za informację, na pewno się przyjrzymy temu.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Odp: Andaluzja
#287 PostWysłany: 21 Sie 2014 15:53 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
A ja bym jednak zaproponował, przejechanie granicy, jak chcecie wejść z buta na skalę, to można zostawić samochód przy Europa Point i jak dobrze kojarzę wspominana w tym temacie ścieżka trekkingowa zaczyna się gdzieś od południowej strony.
Czas na przejście granicy bez samochodu i dojście na koniec Gibraltaru będzie większy niż odczekanie 30 min. w kolejce.
No i ile razy miałeś okazję jechać samochodem po pasie startowym? ;)
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 21 Sie 2014 19:18 

Loty: 38
Kilometry: 72 453
niebieski
jarekrk
podobno mieszkańcom Kadyksu morze w mieście służy tylko w jednym celu i nie są to kąpiele:-) również polecam zrezygnowanie z plażowania na rzecz dłuższego spaceru po mieście i koniecznie rybki z knajpki, którą ktoś tu wkleił wcześniej
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 22 Sie 2014 08:00 

namteH napisał(a):
jarekrk napisał(a):
...
namteH
....

Nagrzana woda na Costa del Sol - to chyba ponury żart '
w okolicach Malagii woda jest zimna jak w Bałtyku w sierpniu max 22 st a często mniej.
Wiem bo właśnie wróciłem
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 22 Sie 2014 09:53 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Hej
Poczytalem wszystkie relacje z Andaluzji na fly4free, przejrzalem ten watek i probuje sensowny plan ulozyc majac TYLKO 7 DNI do dyspozycji.
Kolejnosc i trasa to rzecz drugorzedna. Chodzi tylko o ilosc potrzebnego czasu na jako takie rzucenie okiem na poszczegolne miejscowosci.
Powiedzcie prosze czy to ma sens:
Cordoba - 1 dzien
Sevilla - 2 dni
Kadyks - 1 dzien
Tarifa, Gibraltar - 1 dzien
Male miasteczka - El Chorro, Satenil de las Bodegas, Ronda - 1 dzien
Malaga - 1 dzien
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 22 Sie 2014 10:08 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
michal11 napisał(a):
namteH napisał(a):
jarekrk napisał(a):
...
namteH
....

Nagrzana woda na Costa del Col - to chyba ponury żart
w okolicach Malagii woda jest zimna ja w Bałtyku w sierpniu max 22 st a często mniej. Wiem bo właśnie wróciłem

wiec wyobraź sobie, że w oceanie w Kadyksie zapewne będzie jeszcze gorzej :)
w tym roku hiszpanskie lato jest trochę dziwne...

#292 PostWysłany: 22 Sie 2014 11:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Kąpałem się w sierpniu w morzu w trzech różnych miejscach - Maladze, Esteponie i Bahia Dorada. Woda zimna jak sku***, musiała być nawet poniżej 22 st.
Za to w oceanie (Conil de la Frontera) woda była miodzio, cieplejsza niż w morzu.
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 22 Sie 2014 11:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
http://www.eltiempo.es/alboran/temperat ... -agua.html
mashacra lubi ten post.

#294 PostWysłany: 22 Sie 2014 12:28 
Awatar użytkownika

niebieski
http://www.seatemperature.org/europe/spain/malaga.htm

Dzisiaj:
Cadiz Sea Temperature
(Today) 22nd Aug 2014
21.7°C
71°F

Málaga Sea Temperature
(Today) 22nd Aug 2014
22.2°C
72°F

Różnica nieodczuwalna, wnioskuję że ocean się schłodził :( Przyznam, że temperatura w tej części morza mnie rozczarowała, ale może trafiłem taki okres. Dla kontrastu:
Cartagena Sea Temperature(Today) 22nd Aug 2014
26.7°C
80°F
:D
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 22 Sie 2014 13:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Temperatura wody dla organizmu jest "względna" z fizycznego punktu widzenia, wsadź zmarznięty i rozgrzany palec do tej samej letniej wody :P
Jak jest 35 stopni w cieniu to 25 stopni dla wody będzie zimne, jak na dworze jest 20 stopni a woda ma 22 to masz "zupę".
Dodatkowo wiatr (ciepły/zimny, silny /słaby) i fale też zaburzają "czucie" temperatury wody.
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 22 Sie 2014 22:31 

Ale termometr nie kłamie '
chyba, że też ulega wpływowi względności
zwłaszcza po kilku głębszych :lol:
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 23 Sie 2014 11:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Termometr nie kłamie, ale wasze odczucia "ciepła/zimna" nawet dotyczące tego samego miejsca nie wnoszą żadnych konstruktywnych treści, szczególnie po kilku głębszych ;)
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 23 Sie 2014 13:12 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Hej,
gdzies wsrod waszych sporow O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia zaginela moja prosba.
Moze to nieuprzejme tak dopraszac sie ale bardzo zalazaloby mi na odpowiedzi.
Z gory dzieki!

xyrxis napisał(a):
Hej
Poczytalem wszystkie relacje z Andaluzji na fly4free, przejrzalem ten watek i probuje sensowny plan ulozyc majac TYLKO 7 DNI do dyspozycji.
Kolejnosc i trasa to rzecz drugorzedna. Chodzi tylko o ilosc potrzebnego czasu na jako takie rzucenie okiem na poszczegolne miejscowosci.
Powiedzcie prosze czy to ma sens:
Cordoba - 1 dzien
Sevilla - 2 dni
Kadyks - 1 dzien
Tarifa, Gibraltar - 1 dzien
Male miasteczka - El Chorro, Satenil de las Bodegas, Ronda - 1 dzien
Malaga - 1 dzien
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 23 Sie 2014 13:21 
Awatar użytkownika

Jak dla mnie, wygląda to bardzo sensownie, pod warunkiem że lubisz takie tempo podróży. Ewentualnie możesz odpuścić któryś z punktów i zatrzymać się np. w Sevilli na trzy dni, żeby złapać oddech i na spokojnie podelektować się urokami miasta :)
 Profil Relacje PM off
xyrxis lubi ten post.

#300 PostWysłany: 23 Sie 2014 18:19 
Awatar użytkownika

niebieski
N a początku października lecę po raz pierwszy do Andaluzji i mam do Was pytanie odnośnie mojego planu planu podróży, który jest następujący:

wylot z Modlina przez CRL do Sewilli, powrót z Malagi do Warszawy:

wtorek (od ok. 19) - piątek (do 10 rano) -> nocleg: Sewilla
(transport: autokar lub renfe / nie wiem co jeździ ciekawszą krajobrazowo trasą - doradźcie ...)
piątek - sobota (do 12) -> nocleg: Kadyks
(transport: autokar)
sobota (od 14) - niedziela -> nocleg: Ronda
(transport: renfe)
niedziela (od 10) - poniedziałek (wylot do Polski o 15) -> nocleg: Malaga

Transport: pociąg/autokar (samochód odpada tym razem)

Noclegi zaplanowałem właśnie w tych miastach. Uprzedzając ew. pytania. Gibraltar celowo pomijam, gdyż w przyszłym roku chce powrócić do Andaluzji i wylądować, albo wystartować właśnie z lotniska w Gibraltarze (taki mały cel, który sobie kiedyś założyłem ;).

Co myślicie o takim planie? Czy darować sobie nocleg w Rondzie i nocować zamiast tego dwie noce w Kadyksie lub Maladze, a na Rondę przeznaczyć niecałe 4 godziny (tylko taka opcja wchodziłaby wtedy w grę). Czy w ogóle jest co robić w Rodzie wieczorem?

PS. Czy jest jakaś możliwość zwrotu biletów Norwegiana w najniższej taryfie? Miałem lecieć z dziewczyną na dwa tygodnie, ona nie może lecieć, natomiast ja wykorzystam tylko lot powrotny, ponieważ pierwotnie wyprawa była zaplanowana tylko na dwa tygodnie, a ostatecznie polecę na tydzień... Naturalnie planuje powrócić tam na wiosnę być może na dużo dłużej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 750 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 38  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości