Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1640 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 82  Następna
Autor Wiadomość
#701 PostWysłany: 06 Lip 2014 16:21 

Loty: 280
Kilometry: 372 147
złoty
beskidnik napisał(a):
W styczniu kupiłem bilet przez stronę lot.com. Wtedy była promocja, więc zapłaciłem taniej, ale moja taryfa chyba nie obejmowała możliwości zmiany danych pasażera lub też przebukowania daty podróży. Teraz okazało się, ze nie skorzystam z zakupionego biletu. Mam pytanie, czy powinieniem to jakoś zgłosić, ewentualnie wprowadzić jakieś zmiany w rezerwacji, czy też nie muszę informować LOTu o rezygnacji z podróży. Chodzi przede wszystkim o to, czy nie informując przewoźnika nie narażam się na jakieś inne koszty, niż te które już poniosłem

Żadne dodatkowe opłaty nie zostaną na Ciebie nałożone. Możesz zgłosić przewoźnikowi rezygnację z podróży, a ten ma obowiązek zwrócić Ci podatki, które stanowią pewną nieznaczną część kosztu biletu, jaki poniosłeś. Jeśli jednak bilet był tani, to nawet nie warto się tym zajmować.

🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄 🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄
Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️ Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️
#702 PostWysłany: 06 Lip 2014 19:23 

edit: heh pytałem czy lepiej dziecku zrobić dowód tymczasowy czy paszport a tu się okazuje, że dowody tymczasowe wydawane są od 13 roku życia.

ale druga część pytania pozostaje: czy wiecie z autopsji jak długo trwa wyrabianie paszportu dziecku?
 Profil Relacje PM off  

#703 PostWysłany: 06 Lip 2014 19:27 

Oba to honorowane dokumenty podróży, standardowo miesiąc choć przeważnie trochę krócej (dowód tymczasowy to był za komuny, obecnie nawet dzieci obywatele polscy mają prawo do dowodu osobistego, dzieciom do lat 13 wydaje się bez ich podpisu)
 PM off  

#704 PostWysłany: 06 Lip 2014 20:04 

Loty: 110
Kilometry: 176 452
Grzechmund - Znowu muszę sprostować: tymczasowy dowód osobisty można wyrobić dziecku nawet poniżej 13 lat. Jeśli zechcesz to nawet niemowlakowi wyrobią!!!

#705 PostWysłany: 06 Lip 2014 20:29 

Kiedy mogę spodziewać się w systemie eurolotu połączeń na grudzień? Chodzi mi konkretnie o trasę ZRH-KRK.

Z góry dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#706 PostWysłany: 07 Lip 2014 16:01 

Czeka Państwa w bieżącym miesiącu wysyp pytań ode mnie, ale mam nadzieję, że nie głupich ;)

1. dopóki nie mam dowodu/paszportu tymczasowego dla dziecka to nie mam co się zabierać za bookowanie biletów w Ryanie?
2. to pytanie akurat nie dotyczy mnie bo niestety promocje na krajowe przeloty szerokim łukiem omijają Kraków, ale zaciekawiło mnie jak w komentarzach do tego postu http://www.fly4free.pl/tanie-loty-krajo ... -weekendy/ ktoś pisze, że nie widzi tych cen po 25zł a ktoś odpisuje, że nie są widoczne na ryanair.com yyy... to gdzie jeszcze można je ujrzeć?
Może w jakiś tajemny sposób znajdę jeszcze tańsze bilety do Londynu?

3. na koniec prośba o poradę. W tej chwili w październiku bilety można zamówić po 122zł w jedną stronę. Bookować już? czy odczekać jeszcze trochę az potanieją?
Cena jest fajna (chociaż pewnie są i tacy którzy nie uznają Londynu za więcej niż 68 ;) ) i trochę boję się że zaraz zniknie chociaż z drugiej strony obserwuję te ceny od kilku miesięcy i póki co cały czas mają tendencję spadkową.

Oczywiście jeśli odpowiedź na pierwsze pytanie będzie negatywna to i tak muszę czekać jeszcze conajmniej miesiąc na rezerwowanie.
 Profil Relacje PM off  

#707 PostWysłany: 07 Lip 2014 16:12 
Moderator forum

Grzechmund,
1 nr dokumentu potrzebny jest do odprawy ( chyba, tak jest z pelnoletnimi)
2 ja nie znam tego sposobu , ale na pocieszenie .... takie sztuczki moga owocowac anulowaniem transakcji.
3. Zalezy jakie daty, ale jesli -z dzieckiem- nie macie elastycznosci , to bym bral

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#708 PostWysłany: 12 Lip 2014 21:54 

Loty: 72
Kilometry: 113 210
Witam :)
Potrzebuję się upewnić, ponieważ po raz pierwszy lecę liniami nie lowcostowymi.
1) Bilety z WAW do JFK kupiłem na stronie Finnair, ale loty realizowane są przez British Airways (przesiadka w Londynie) i American Airlines. Moim przewoźnikiem jest Finnair i na ich stronie powinienem się odprawić?
2) Co do odprawy online, to odprawiam się dzień wcześniej w internecie, a przed wylotem zanoszę jedynie bagaż główny do nadania? Bagaż ten odbieram dopiero na JFK?
Dziękuję :)
 Profil Relacje PM off  

#709 PostWysłany: 13 Lip 2014 16:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak i tak. Nie musisz się odprawiać w Internecie, możesz na lotnisku skoro i tak idziesz z bagażem. Bagaż odbierasz na JFK.

#710 PostWysłany: 15 Lip 2014 10:40 

Loty: 47
Kilometry: 49 067
niebieski
Czy jest możliwość, a jeśli tak, to jak to zrobić, połączenia rezerwacji w Ryanie (kupowane w różnych terminach, różnymi sposobami).
Lecą 2 osoby dorosłe i 2 dzieci, rezerwacje mam na 1+2 oraz 1.
Chodzi mi głównie o to, żebyśmy siedzieli obok siebie, tzn. trójka w jednym rzędzie i dorosły w tym samym za przejściem.
Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to odprawa najpierw tej rezerwacji trzyosobowej, a potem jednoosobowej z opcją wyboru miejsca.
Chyba, że w Ryanie jest usługa typu "merge reservations"?
 Profil Relacje PM off  

#711 PostWysłany: 15 Lip 2014 13:23 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Takiej opcji niestety nie ma.
Taka moja rada: jak bedziesz robil odprawe to rob to jakos w srodku nocy kiedy jest najmniejszy ruch na stronie. Odpal obie rezerwacje rownoczesnie w dwoch przegladarkach i zatwierdz odprawe natychmiast jedna po drugiej. Jest duza szansa ze bedziesz mial miejsca obok siebie.
 Profil Relacje PM off
kisio lubi ten post.

#712 PostWysłany: 15 Lip 2014 13:57 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Też nie do końca, bo jak leci więcej pasażerów na jednej rezerwacji, to system wydaje im miejsca obok siebie, a pojedyncze osoby służą do zapełniania powstałych dziur. Ale lepszego sposobu, niż ten podany post wyżej nie ma.
 Profil Relacje PM off  

#713 PostWysłany: 16 Lip 2014 23:30 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 620 405
niebieski
jak dokupic walizke( bagaz rejestrowany) w LOT w klasie economy simple nie wyskakuje mi taka jak we francy opcja- ktos cos wie?

#714 PostWysłany: 21 Lip 2014 21:42 

Loty: 162
Kilometry: 347 486
czy ktoś wie jak zrobić odprawę on-line w ryanair dla dziecka na legitymacje szkolna w locie krajowym? na stronie ryanair napisane jest ze dzieci mogą posługiwać sie legitymacja szkolna przy locie krajowym ( Paszport, dowód osobisty lub legitymacja szkolna)
 Profil Relacje PM off  

#715 PostWysłany: 24 Lip 2014 23:52 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
Jar3c napisał(a):
czy ktoś wie jak zrobić odprawę on-line w ryanair dla dziecka na legitymacje szkolna w locie krajowym? na stronie ryanair napisane jest ze dzieci mogą posługiwać sie legitymacja szkolna przy locie krajowym ( Paszport, dowód osobisty lub legitymacja szkolna)

wydaje mi się, że możesz tam wpisać normalnie nr legitymacji. a jak nie przechodzi to uzupełnij jakimiś losowymi znakami (np.xxx albo 0000) żeby był właściwy format. Na pewno nikt się nie będzie czepiał, ale na wszelki wypadek wydrukuj sobie ten zapis ze strony ryana, że można na legitymacji.

#716 PostWysłany: 27 Lip 2014 22:27 

Jar3c napisał(a):

a próbowałeś już robić tę odprawę? nie wiem, jak jest w przypadku dziecka, ale przy odprawie dorosłych na krajówkę nie trzeba wpisywać nr dokumentu, tylko zaznaczasz narodowość i datę urodzenia.
 Profil Relacje PM off  

#717 PostWysłany: 29 Lip 2014 19:36 

Czy mając bilet na trasie Poznań-Warszawa-Paryż, mogę stawić się dopiero na odcinek Warszawa-Paryż?

Chciałbym kupić bilety teraz, jeszcze w stosunkowo niskiej cenie, a możliwe że będę w okresie wylotu jednak w Warszawie, i nie bardzo chciałbym jechać ze stolicy z powrotem do Poznania tylko po to aby wsiąść tam do samolotu, który leciał będzie do Warszawy…

Linia lotnicza: Lufthansa

Z góry dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#718 PostWysłany: 29 Lip 2014 19:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Było 100 razy. Jak się nie stawisz na któryś odcinek lotu to przepadają wszystkie następne.
 Profil Relacje PM off  

#719 PostWysłany: 01 Sie 2014 09:50 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
Najlepszą cenę daje mi taka kombinacja: z A do B inny pośrednik, z B do C inny pośrednik. Powrót podobny myk. Oba loty liniami A3. Da się to jakoś gdzieś spiąć, żeby połączyć rezerwacje, się raz odprawiać i nie bawić w odbiór bagażu w B?
 Profil Relacje PM off  

#720 PostWysłany: 01 Sie 2014 09:59 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Chyba tylko przy odprawie na lotnisku w miejscu wylotu można poprosić, żeby nadali bagaż do ostatniego punktu.

Ale to już niestety zależy od obsługi - mogą się zgodzić albo i nie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1640 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 82  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości