Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 212 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 23 Cze 2014 21:35 

srebrny
Ktoś już tu kiedyś opisywał, jak się kasuje kilka biletów z jednej karty, więc czekajmy, aż się odezwie. Natomiast przyciski na kasowniku są chyba - o ile dobrze pamiętam - do oznaczania stref i ulg. Ja chyba na stronie Västtrafiku widziałem instrukcję z rysunkami.
 Profil Relacje PM off  

Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
#122 PostWysłany: 23 Cze 2014 21:50 

niebieski
tomeckis napisał(a):
Ok mili Państwo... niech ktoś da konkretną instrukcję jak 'skasować' bilet na elektronicznej karcie? :D

Są dwie karty. Jedna doładowana 3 biletami, druga 5 biletami.

Jadą 4 os z lotniska do miasta i z powrotem :)

Jakiś manual co tam i jak trzeba powciskać i zrobić? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

W poniższym linku w pkt 6 jest instrukcja, jak to zrobić:

http://www.vasttrafik.se/#!/en/travel-information/7/4/
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 23 Cze 2014 21:59 

Grzegorz40 napisał(a):

ok :)

tylko jeśli na jednej karcie są 3 bilety, a na drugiej 5 to operacje trzeba powtórzyć dwa razy?

Raz zarejestrować trzy osoby, zatwierdzić i drugi raz jedną? (w drodze powrotnej ofc 4 za jednym razem :) )

correct?
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 23 Cze 2014 22:06 

niebieski
tomeckis napisał(a):
Grzegorz40 napisał(a):

tylko jeśli na jednej karcie są 3 bilety, a na drugiej 5 to operacje trzeba powtórzyć dwa razy?

Raz zarejestrować trzy osoby, zatwierdzić i drugi raz jedną? (w drodze powrotnej ofc 4 za jednym razem :) )

correct?

nie stosowałem w praktyce, ale tak to właśnie zrozumiałem:

w jedną stronę - trzy razy wciskasz V, raz K, zbliżasz kartę 3-biletową, potem raz wciskasz V, raz K, zbliżasz kartę 5-biletową,
z powrotem - cztery razy wciskasz V, raz K, zbliżasz kartę 5-biletową
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 23 Cze 2014 22:28 

srebrny
Też tak zrozumiałem, przy czym kluczowy jest żółty kasownik lub gaworzenie z kierowcą. A można jeszcze inaczej: najpierw "zdjąć" cztery bilety z tej, co ma pięć, wówczas przy powrocie zostanie na niej jeden i wystarczy zwyczajnie przyłożyć.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 23 Cze 2014 23:33 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Trochę OT.

Goteborg zrobił sie na forum F4F równie popularny jak Sandefjord w 2013 :lol:

A jeszcze 2-3 miesiące temu było zaledwie kilka osób, które były w Goteborgu.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 24 Cze 2014 08:19 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
tomeckis napisał(a):
Grzegorz40 napisał(a):

correct?

Z powyzszych postow wynika, ze masz jednak dwie karty po 5 biletow :P Kliknalem "V" dwukrotnie, przylozylem karte, pojawil sie komunikat "blablabla registrerde blablabla". Uznalem, ze to oznacza skasowanie biletu, tym bardziej ze dziewczyna z kiosku zdaje sie tylko o "V" wspominala. Ale chyba mnie ten ich system przerosl ;)

#128 PostWysłany: 24 Cze 2014 09:48 

srebrny
Djorkaeff napisał(a):
Kliknalem "V" dwukrotnie, przylozylem karte, pojawil sie komunikat "blablabla registrerde blablabla". Uznalem, ze to oznacza skasowanie biletu, tym bardziej ze dziewczyna z kiosku zdaje sie tylko o "V" wspominala. Ale chyba mnie ten ich system przerosl ;)

Z powyższych opisów wynika, że poinformowałeś tylko system, że będą dwie osoby, po czym poprzez "K" trzeba mu było powiedzieć "a teraz przyłożę właśnie tę kartę". Mi się ten system właśnie spodobał po przeczytaniu tych instrukcji, mimo mojej wielkiej niechęci do tych elektronicznych zabawek. Bo choć nie ma opcji londyńskiej, to zawiera szereg rozwiązań, których w 95% takich rozwiązań brakuje, jak kasowanie dla kilku stref (moi koledzy z pewnego miasta od dawna dumają, jak to zrobić i mają coraz głupsze pomysły), dokasowywanie do miesięcznego, używanie dla innej osoby, w tym posiadającej ulgę itd. Pod tym względem rewelacja. Wtedy dopiero elektroniczny bilet zaczyna mieć sens.
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 24 Cze 2014 09:56 
Awatar użytkownika

srebrny
obibok napisał(a):
Djorkaeff napisał(a):
Kliknalem "V" dwukrotnie, przylozylem karte, pojawil sie komunikat "blablabla registrerde blablabla". Uznalem, ze to oznacza skasowanie biletu, tym bardziej ze dziewczyna z kiosku zdaje sie tylko o "V" wspominala. Ale chyba mnie ten ich system przerosl ;)

Z powyższych opisów wynika, że poinformowałeś tylko system, że będą dwie osoby, po czym poprzez "K" trzeba mu było powiedzieć "a teraz przyłożę właśnie tę kartę". Mi się ten system właśnie spodobał po przeczytaniu tych instrukcji, mimo mojej wielkiej niechęci do tych elektronicznych zabawek. Bo choć nie ma opcji londyńskiej, to zawiera szereg rozwiązań, których w 95% takich rozwiązań brakuje, jak kasowanie dla kilku stref (moi koledzy z pewnego miasta od dawna dumają, jak to zrobić i mają coraz głupsze pomysły), dokasowywanie do miesięcznego, używanie dla innej osoby, w tym posiadającej ulgę itd. Pod tym względem rewelacja. Wtedy dopiero elektroniczny bilet zaczyna mieć sens.

System ogolnie dobry i sprawny. W takiej Gdyni np. jesli latem jezdze do pracy rowerem, to nie ma szans, zeby w deszczowe dni pojechac autobusem na karcie miejskiej. Sa tylko bilety pojedyncze i miesieczne, wiec przeplacam.

Inna sprawa, ze powinna byc tez jakas prostsza w obsludze wersja dla turystow, lub chociaz komunikaty w dwoch jezykach.

#130 PostWysłany: 24 Cze 2014 10:15 

Djorkaeff napisał(a):
W takiej Gdyni np. jesli latem jezdze do pracy rowerem, to nie ma szans, zeby w deszczowe dni pojechac autobusem na karcie miejskiej. Sa tylko bilety pojedyncze i miesieczne, wiec przeplacam.

kupuj w Gdyni bilety telefonem, 20gr taniej :lol: :D
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 24 Cze 2014 11:00 

srebrny
Djorkaeff napisał(a):
System ogolnie dobry i sprawny. W takiej Gdyni np. jesli latem jezdze do pracy rowerem, to nie ma szans, zeby w deszczowe dni pojechac autobusem na karcie miejskiej. Sa tylko bilety pojedyncze i miesieczne, wiec przeplacam.

Inna sprawa, ze powinna byc tez jakas prostsza w obsludze wersja dla turystow, lub chociaz komunikaty w dwoch jezykach.

Zaraz, ale nie wydaje mi się, żeby w Göteborgu było inaczej. Jak nie masz miesięcznego, to i tak płacisz za jednorazowy i mało istotne, czy jest on nagrany na kartę.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 24 Cze 2014 13:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak jak wczesniej pisalem, bilet pojedynczy kosztuje 25 SEK, natomiast przy zakupie pieciu, jeden wychodzi 19,4 SEK.

#133 PostWysłany: 24 Cze 2014 13:42 

srebrny
Djorkaeff napisał(a):
Tak jak wczesniej pisalem, bilet pojedynczy kosztuje 25 SEK, natomiast przy zakupie pieciu, jeden wychodzi 19,4 SEK.

No tak, ale to tylko mała zniżka, a nie realne zmniejszenie, jak przy miesięcznym. A przecież te karnety, które ZKM Gdynia szczególnie preferuje, w wielu innych miastach też były ze zniżką (11 w cenie 10, a w Częstochowie 6 w cenie 5, ale tylko na tramwaj).
Ale co do zasady masz rację - mnie też rozczarowywało, gdy polskie miasta z wielkim szumem to wprowadzały, że to jest tylko do miesięcznych. A Szwedzi właśnie w ten sposób to promują, np. kiedyś w Sztokolmie zwykły był 40, a na karcie 30.
A ja jednak preferuję model berliński - żadnych dziwacznych wynalazków, a nawet roczny bilet mogę sobie kupić w automacie pod blokiem. I bilet z takiego automatu (zwykły kartonik, w dodatku z każdego inny) będzie ważny czasem w całym kraju, a nawet w części Polski.
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 24 Cze 2014 13:51 

niebieski
obibok napisał(a):
A ja jednak preferuję model berliński - żadnych dziwacznych wynalazków, a nawet roczny bilet mogę sobie kupić w automacie pod blokiem. I bilet z takiego automatu (zwykły kartonik, w dodatku z każdego inny) będzie ważny czasem w całym kraju, a nawet w części Polski.

Jak to w części Polski?
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 24 Cze 2014 14:14 

srebrny
No jak sobie kupisz niektóre jednorazowe lub powrotne VBB, jak również Berlin-Brandenburg-Ticket lub Schönes-Wochenende-Ticket, to on jest ważny nie tylko w pociągu do Szczecina, ale też w tamtejszej komunikacji miejskiej.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 04 Lip 2014 15:01 

Czy mógłby się ktoś podzielić wrażeniami z "kilkugodzinówki" na trasie Warszawa-Goteborg-Warszawa? Co udało Wam się zobaczyć w ciągu tych 3-4 godzin?
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 04 Lip 2014 16:21 

Loty: 248
Kilometry: 373 049
niebieski
Alemalka napisał(a):
Czy mógłby się ktoś podzielić wrażeniami z "kilkugodzinówki" na trasie Warszawa-Goteborg-Warszawa? Co udało Wam się zobaczyć w ciągu tych 3-4 godzin?

Wszystko. Bez komunikacji miejskiej, w niezbyt szybkim tempie.

Tutaj przykładowa trasa, którą wykonaliśmy w poniżej 3h licząc z postojami: https://www.google.pl/maps/dir/Hjalmar+ ... m1!3b1!3e2
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 04 Lip 2014 17:29 

niebieski
Alemalka napisał(a):

Ja w ciągu 4 h zrobiłem te dwa spacery (jeden pieszy, drugi promowo-tramwajowy):

http://www.goteborg.com/en/Do/Artiklar/City-walks/

Oczywiście wszystkiego nie da się zwiedzić w ciągu tak krótkiego czasu. To w końcu drugie największe miasto Szwecji.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 10 Lip 2014 11:08 

Witam, 11 września lecę na jednodniówkę do Goteborga,czy ktoś się orientuje ile kosztuje wypożyczenie roweru na kilka godzin i w jaki sposób się je wypożycza?
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 10 Lip 2014 11:16 

niebieski
akiz napisał(a):
Witam, 11 września lecę na jednodniówkę do Goteborga,czy ktoś się orientuje ile kosztuje wypożyczenie roweru na kilka godzin

http://en.goteborgbikes.se/index.php/Subscription/Rates

akiz napisał(a):
i w jaki sposób się je wypożycza?

http://en.goteborgbikes.se/index.php/How-does-it-work

A generalnie wszystko jest na tej stronie:

http://en.goteborgbikes.se/index.php
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 212 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości