Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 312 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 19 Lut 2014 16:47 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
tercja napisał(a):
Bardzo dziękuję. Też myślicie, że lepiej wypożyczać będąc na miejscu?

Ja wynajmowałem przez economy car rentals przez internet. Po wynajmie dopytałem człowieka z wypożyczalni jaką cenę może zaproponować gdybym chciał auto bezpośrednio wynająć od niego bez udziału pośrednika i wypożyczalni. Zaproponował cenę wyższą niż zapłaciłem przez stronę i nie chciał nawet jej obniżyć.

Ja brałbym przez internet i nie kombinował z szukaniem na miejscu, ale zrobisz jak zechcesz.
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#62 PostWysłany: 01 Mar 2014 19:25 
Awatar użytkownika

niebieski
cypel napisał(a):
skoli napisał(a):
Cypel aż tak źle nie było :) Ale kultura jazyda albo raczej kompletny jej brak zupełnie zniechęca do podróżowania autem po tym kraju.

jeżdżąc po Marakeszu większej frajdy z prowadzenia auta w życiu nie miałem :mrgreen:

Lubię sobie pojeździć w gęstym ruchu miejskim (ale korki niemile widziane) i aż mnie korci z tym wypożyczeniem auta w Marakeszu.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 17 Mar 2014 22:25 

pifko napisał(a):
cypel napisał(a):
skoli napisał(a):
Cypel aż tak źle nie było :) Ale kultura jazyda albo raczej kompletny jej brak zupełnie zniechęca do podróżowania autem po tym kraju.

jeżdżąc po Marakeszu większej frajdy z prowadzenia auta w życiu nie miałem :mrgreen:

Lubię sobie pojeździć w gęstym ruchu miejskim (ale korki niemile widziane) i aż mnie korci z tym wypożyczeniem auta w Marakeszu.

Będę w Maroko w I połowie kwietnia. Czy w tym czasie konieczne jest auto z klimą?
Proszę o rady.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 17 Mar 2014 23:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem gdzie będziesz jeździł. Maroko jest duże i zróżnicowane.
To co obserwuję pogodę na przełom marzec/kwiecień i w Oukaimeden poniżej zera a na Toubkalu -6 st i śnieżyca.Ale za to w Merzoudze w dzień pod koniec marca 26 st.
http://www.yr.no/sted/Marokko/Meknès-Tafilalet/Merzouga~2542443/langtidsvarsel.html
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 18 Mar 2014 19:25 

pifko napisał(a):
To co obserwuję pogodę na przełom marzec/kwiecień i w Oukaimeden poniżej zera a na Toubkalu -6 st i śnieżyca.Ale za to w Merzoudze w dzień pod koniec marca 26 st.
http://www.yr.no/sted/Marokko/Meknès-Tafilalet/Merzouga~2542443/langtidsvarsel.html

No ta, zadałam nieprecyzyjne pytanie. Tym bardziej dziękuję za odpowiedź. Będę się przemieszczać z Marakeszu w kierunku Merzogi, potem południem w kierunku oceanu.
Tak więc chyba bez klimy da się wytrzymać?
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 18 Mar 2014 19:33 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
tercja napisał(a):
pifko napisał(a):

No ta, zadałam nieprecyzyjne pytanie. Tym bardziej dziękuję za odpowiedź. Będę się przemieszczać z Marakeszu w kierunku Merzogi, potem południem w kierunku oceanu.

Myślę, że da. Wiesz, to też zależy od indywidualnych preferencji. Od tego ile czasu dziennie będziesz spędzać w aucie, czy będziesz robić przystanki na zwiedzanie. Poza tym z Marakeszu w drodze do Merzougi masz spore góry do sforsowania więc, zwłaszcza w małym autku, każdy koń mechaniczny na wagę złota:)))
Ja bylem w Maroku, w lipcu i auto miałem zamówione bez klimy, choć finalnie i tak dali mi z klimą (zamiast Suzuki Alto była Kijanka), z czego pan "wręczający" autko był bardzo dumny:). Klimy za wiele nie używałem.

#67 PostWysłany: 18 Mar 2014 22:48 

Tom K napisał(a):
tercja napisał(a):
pifko napisał(a):

Myślę, że da. Wiesz, to też zależy od indywidualnych preferencji. Od tego ile czasu dziennie będziesz spędzać w aucie, czy będziesz robić przystanki na zwiedzanie. Poza tym z Marakeszu w drodze do Merzougi masz spore góry do sforsowania więc, zwłaszcza w małym autku, każdy koń mechaniczny na wagę złota:)))

Ja potrzebuję coś na cztery osoby i z większym bagażnikiem. Możesz powiedzieć na jakiej stronie rezerwowałeś auto? A może brałeś na miejscu? Przeczytałam już wszystkie fora. I ciągle nie mogę się zdecydować jak jest lepiej. Nigdy jeszcze nie wynajmowałam auta. Nie wiem, jak to jest z tą kartą kredytową. Blokują sporą kwotę. Zawsze zwalniają blokadę? Jakie jest Twoje/ Wasze doświadczenie?
Ja bylem w Maroku, w lipcu i auto miałem zamówione bez klimy, choć finalnie i tak dali mi z klimą (zamiast Suzuki Alto była Kijanka), z czego pan "wręczający" autko był bardzo dumny:). Klimy za wiele nie używałem.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 19 Mar 2014 00:06 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
To chyba najlepszym wyborem będzie Dacia Logan. Bardzo popularny w marokańskich wypożyczalniach i (podobno) bardzo ładowny:)
Ja samochód rezerwowałem wcześniej on-line przez arguscarhire. Za 2 tygodnie płaciłem około 1100zł za Suzuki Alto, widzę że ceny są nadal podobne. Bez pełnego ubezpieczenia. Zwykle go nie biorę bo najczęściej nie obejmuje i tak opon, szyb itp. Ale to zależy do tego jak kto się czuje za kółkiem i jakie są szanse, że nawywija coś z własnej winy:) Ani nie odradzam, ani nie polecam.
Minusem rezerwacji przez pośredników jest niewiadoma związana z firmą, od której będziemy wypożyczać i tym samym warunkami związanymi np z paliwem. Plusem - zwykle niższa cena.
Mi zablokowali bodaj 1000 czy 2000zł, co ciekawe zrobili to na debetowej bo nieopatrznie nie mialem już środków na kredytówce. którą wypożyczałem.

Z tego co kojarzę, użytkownicy opisywali na forum wypożyczenie dopiero na miejscu, szukając jakiejś wypożyczalni na mieście. Pytanie czy masz czas na dodatkowe szukanie i czy ewentualna oszczędność jest warta zachodu.

#69 PostWysłany: 19 Mar 2014 18:04 

Tom K napisał(a):
To chyba najlepszym wyborem będzie Dacia Logan. Bardzo popularny w marokańskich wypożyczalniach i (podobno) bardzo ładowny:)
Ja samochód rezerwowałem wcześniej on-line przez arguscarhire. Za 2 tygodnie płaciłem około 1100zł za Suzuki Alto, widzę że ceny są nadal podobne. Bez pełnego ubezpieczenia. Zwykle go nie biorę bo najczęściej nie obejmuje i tak opon, szyb itp. Ale to zależy do tego jak kto się czuje za kółkiem i jakie są szanse, że nawywija coś z własnej winy:) Ani nie odradzam, ani nie polecam.
Minusem rezerwacji przez pośredników jest niewiadoma związana z firmą, od której będziemy wypożyczać i tym samym warunkami związanymi np z paliwem. Plusem - zwykle niższa cena.
Mi zablokowali bodaj 1000 czy 2000zł, co ciekawe zrobili to na debetowej bo nieopatrznie nie mialem już środków na kredytówce. którą wypożyczałem.

Z tego co kojarzę, użytkownicy opisywali na forum wypożyczenie dopiero na miejscu, szukając jakiejś wypożyczalni na mieście. Pytanie czy masz czas na dodatkowe szukanie i czy ewentualna oszczędność jest warta zachodu.

Właśnie o takie informacje mi chodziło. Bardzo Ci dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 24 Kwi 2014 12:36 

Loty: 169
Kilometry: 441 450
niebieski
Czy biorąc auto z pełnym ubezpieczaniem dalej muszę płacić kaucje?
600 Euro to trochę sporo jak na i10. Tym bardziej ze to prawie 3 razy tyle co koszt wypożyczenia auta z pełnym ubezpieczaniem. Chcę zarezerwować na economycarrentals.com a wypożyczania to holiday inn cars

#71 PostWysłany: 24 Kwi 2014 13:57 

Zbanowany
Cytuj:
Czy biorąc auto z pełnym ubezpieczaniem dalej muszę płacić kaucje?

Tak - jeśli to nie ubezpieczenie wykupywane bezpośrednio u wynajmującego.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 17 Maj 2014 21:24 

jak już wypożyczacie auto... bierzecie ubezpieczenie wkładu własnego czy nie?
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 17 Maj 2014 21:31 

Zbanowany
cappricio napisał(a):
jak już wypożyczacie auto... bierzecie ubezpieczenie wkładu własnego czy nie?

Ja zawsze. Spokojny sen nie ma ceny...
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 20 Maj 2014 10:12 

Witam,

czy ktoś z forumowiczów ma namiar na sprawdzoną lokalną wypożyczalnię w Fezie ?
dzięki
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 23 Cze 2014 01:23 

W miarę możliwości warto minimalnie dopłacić, żeby otrzymać auto z silnikiem diesla. Wprawdzie olbrzymia większość (jak wszędzie) aut to benzyna, ale można znaleźć perełki. Dzięki takiemu rozwiązaniu (Renault Megane III z silnikiem diesla, 4.8l na trasie) zaoszczędziłem dobre 400-500 zł na paliwie. Diesel jest około 30-40% tańszy od benzyny, więc przy założeniu dużej liczby km (ja zrobiłem ponad 4000) może być to spora oszczędność
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 26 Cze 2014 09:18 

ponawiam zapytanie - ktoś może polecić jakąś lokalną wypożyczalnie samochodów w Fezie ??

dziękuje
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 01 Lip 2014 14:52 
Awatar użytkownika

Loty: 103
Kilometry: 259 331
niebieski
Czy możecie doradzić odnośnie pewnej a możliwie najtańszej opcji wypożyczenia samochodu w Maroku?

póki co najtaniej znalazłam za 1200 zł na holidaycars ale potem wpadłam gdzieś na info że ogłosili upadłość.. ;/ nie chciałabym się znaleźć w podobnej sytuacji jak klienci holidaycars dlatego proszę Was o pomoc w znalezieniu dobrej i pewnej oferty. Niestety jeszcze nie miałam okazji wypożyczać samochodu więc doświadczenie w tej materii mam niewielkie ;)

sprawdzałam na arguscarhire, traveljigsaw i europcar.
najkorzystniejsza cenowo jest pierwsza opcja, ale nie wiem czy stronka pewna?

Miejsce odbioru: Tangier - lotnisko 31.08.2014 godz. 19:00
Miejsce oddania: Marrakesz - lotnisko 14.09.2014 godz. 7:00

Pozdrawiam
Maxima
2015 - Zachodnie Wybrzeże USA
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 02 Lip 2014 00:07 

Skorzystaj z economycarrentals.com, ale zwróć uwagę, żeby wziąć jakąś uznaną międzynarodową wypożyczalnię. Na etapie wyboru nie ma informacji o wypożyczalni, ale możesz zadzwonić do nich na infolinię i spytać która oferta należy do której firmy.
Ja korzystałem z Herza i sytuacja na lotnisku wyglądała następująco:
Wzięliśmy najtańszy samochód z klimą - wersja economy

1. Najpierw dostaliśmy ogromnego Renault Kangoo. Podczas oględzin okazało się, że centralny zamek nie działa :)
2. Podstawili nam Pegaut 301. Wszystko super, auto nówka sztuka, ale nie pasowała mi klima. Generalnie okazało się, że to nie klima, tylko zwykły nawiew (chociaż wynajmujący starał się mnie przekonać przez dobre 15 minut, że jest inaczej i ruchome powietrze to to samo co klima :)
3. Dostaliśmy w końcu nowe Renault Megane i autko było super. Diesel (lepsza moc, mniejsze spalanie i paliwo tańsze o 30-40%), nówka, wygodny, dobrze wyposazony, nic tylko jechać :)

Tak więc uważać musisz wszędzie, ale jak dobrze wybierzesz to będziesz zadowolony. Unikaj miejscowych wypożyczalni, ewentualnie czytaj dokładnie o nich w internecie, ja się natknąłem przy wyborze na firmy, których reputacja delikatnie mówiąc była marna.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 02 Lip 2014 12:58 
Awatar użytkownika

Loty: 103
Kilometry: 259 331
niebieski
w economycarrentals najtańszy z klima 1855 Renault Clio, wystarczy na 4 os.? (4 bagaże podręczne?)
2015 - Zachodnie Wybrzeże USA
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 02 Lip 2014 15:20 

Powinno wystarczyć, jeżeli to rzeczywiście będą bagaże podręczne i pasażerami nie będzie 4 koszykarzy :)
Spróbowałbym się dowiedzieć, czy jest szansa na diesla, tak jak pisałem to dobre 30-40% oszczędności na paliwie (bardzo duża różnica w cenie PB95 i diesla), warto więc dopłacić przy dłuższych trasach
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 312 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości